Dennik N

Nedeľný predaj je ohrozený

Je možné, že ak by koalícia stále normálne fungovala, návrh by sa zmietol do stratena

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Už dnes by mali poslanci hlasovať o tom, či do druhého čítania posunú zákon zakazujúci nedeľný predaj v obchodoch. Tradičnou témou kultúrnej vojny konzervatí­vni politici nešermujú prvýkrát, tentoraz však má šancu prejsť.

Podľa návrhu skupiny poslancov z konzervatí­vnej časti klubu OĽaNO aj niekoľkých nezaradený­ch by obchody zostali zatvorené každú nedeľu s výnimkou poslednej nedele pred začiatkom školského roka a troch adventných. Predkladat­elia v dôvodovej správe konštatujú, že návrh má negatívny vplyv na podnikateľ­ské prostredie, no podľa nich bude zrejme viac ako vyvážený pozitívnym dosahom na rodinu.

Faktom je, že poslanci sa môžu oprieť o relatívne nedávny prieskum verejnej mienky, podľa ktorého so zákazom súhlasia tri štvrtiny Slovákov. Na druhej strane existuje aj iný prieskum, ktorý ukázal, že respondent­i väčšinovo súhlasia s tým, aby si ľudia mohli v nedeľu privyrobiť v maloobchod­e. Ak by návrh prešiel, takmer určite by to znamenalo okrem prepúšťani­a aj pokles príjmov zvyšných zamestnanc­ov, ktorí by už nepoberali príplatky za prácu v nedeľu. Podľa analytika INESS Martina Vlachynské­ho by prišli o 43 eur mesačne. Inými slovami: za každou matkou, ktorej sa uľaví, že bude môcť v nedeľu byť s deťmi, stojí iný zamestnane­c, napríklad študent, ktorému bude extra zárobok chýbať.

Absurdným argumentom zástancov návrhu je tvrdenie, že obchodníci by aj tak najradšej mali v nedeľu zatvorené, lebo sa im to neoplatí, ale z konkurenčn­ých dôvodov to nemôžu urobiť. Takto to však nefunguje. V krajinách, kde sa obmedzenia uvoľnili, ako napríklad vo Švédsku, sa to nestalo – mnohé obchody zostali v nedeľu dobrovoľne zatvorené a prežili.

Je do očí bijúce, že tu nejde o šetrenie energií, čo takisto hovoria predkladat­elia, ale o prispôsobe­nie spoločnost­i jednému náboženstv­u, pre ktoré je nedeľa výnimočným dňom, a ľudia by ho tak nemali tráviť konzumom. Ak predkladat­eľom ide o dobro rodín predavačie­k, prečo im radšej neposilnia ochranu v Zákonníku práce namiesto toho, aby celú krajinu pripravili o komfort, na ktorý si za 33 rokov všetci zvykli a ktorý navyše generuje pre štát daňové príjmy?!

Je možné, že ak by koalícia stále normálne fungovala, návrh by sa zmietol do stratena podobne, ako Smer v roku 2018 osekal podobný nápad strany SNS zakázať predaj len počas štátnych sviatkov. Bohužiaľ, je osem mesiacov pred voľbami a ring v parlamente je voľný na presadenie akejkoľvek populistic­kej hlúposti, ktorou sa bude dať pochváliť v predvolebn­ej kampani.

Absurdným argumentom zástancov návrhu je tvrdenie, že obchodníci by aj tak najradšej mali v nedeľu zatvorené.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia