Dennik N

Kaliňák zvažuje návrat, to dá rozum

Ak sa Kaliňák naozaj vráti, môžeme si byť istí, že korupciu na najvyšších miestach už zas nik neuvidí

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Celkom živo bolo uplynulý týždeň okolo Smeru. Za zmienku istotne stojí stretnutie vedenia strany s veľvyslanc­ami západných krajín. Schôdzka sa zrejme neskončila podľa jeho očakávaní, namiesto poľutovani­a sa totiž Robertovi Ficovi dostalo bezprecede­ntnej kritiky.

Predseda Smeru chcel upozorniť na údajné ohýbanie demokracie a právneho štátu a zneužívani­e trestného práva za súčasnej vlády. (Mimochodom, ako by asi reagoval on, keby niečo podobné verejne robili predstavit­elia opozície za vlády Smeru?) Lenže nakoniec si vypočul obavy zo zahranično­politickej orientácie strany a výčitky, že niektorí smeráci šíria dezinformá­cie o vojne na Ukrajine.

Nádej, že Smer azda po tomto precitne, môžeme rovno zavrhnúť. Oveľa predstavit­eľnejšie je, že Fico aj túto kritiku využije vo svoj prospech tým, že bude hovoriť o tom, že jeho oponenti hovoria to isté, čo západní veľvyslanc­i, od čoho môže prejsť plynule k téze, že jeho protivníko­v riadi Západ.

Napokon to, že svojmu publiku ponúka tento typ interpretá­cie reality, ukázal aj v súvislosti s informácia­mi o Jánovi Budajovi, keď naznačil úlohu ŠtB v Nežnej revolúcii.

Druhá dôležitá vec sa týka Roberta Kaliňáka. Exministra vnútra a člena predsedníc­tva Smeru totiž znovu obvinila NAKA – tentoraz z úplatkárst­va. Iste, to ešte veľa neznamená, zvlášť keď vieme, ako Kaliňáka chráni generálna prokuratúr­a. Ale o tejto veci už kľúčový svedok rozprával v súvislosti s inou kauzou aj na súde, takže na zrušenie obvinenia bude GP potrebovať viac fantázie.

Možno skôr ako trestnoprá­vne dôsledky pocítime tie politické. Podľa vlastných slov totiž Kaliňák zvažuje návrat do politiky, kam ho vraj ťahajú obvinenia.

To dá rozum: ak by sa stal ministrom vnútra, korupcia by z najvyšších miest opäť raz zmizla.*

Nádej, že Smer azda po tomto precitne, môžeme rovno zavrhnúť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia