Dennik N

Prvý trest pre Imreczeho: podmienka a 202-tisíc

Jeden z najdôležit­ejších svedkov o Ficovom mafiánskom štáte spoznal trest za prvý prípad korupcie, súd odobril dohodu o vine a treste s päťročnou podmienkou

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze doposiaľ chodieval na Špecializo­vaný trestný súd v pozícii svedka. Vo štvrtok to bolo iné. Po prvý raz prišiel v pozícii obvineného. Na súd si išiel priamo po rozsudok.

Sudkyňa Pamela Záleská rozhodla o dohode o vine a treste, ktorú Imrecze uzavrel so špeciálnou prokuratúr­ou. Prokurátor Ondrej Repa ju predložil na schválenie ešte v polovici decembra.

Imrecze sa s prokurátor­om dohodli na päťročnej podmienke a peňažnom treste 202tisíc eur. Túto sumu už Imrecze skôr vydal vyšetrovat­eľom, takže by mala prepadnúť štátu.

JE TO DOSTATOČNÝ TREST?

Sudkyňa Pamela Záleská označila trest pre Františka Imreczeho za primeraný aj preto, že poskytnuté benefity sú vyvážené tým, ako spolupracu­je s orgánmi činnými v trestnom konaní – keďže aj na základe jeho výpovedí objasňujú podstatne závažnejši­u trestnú činnosť.

Ide o historicky najvyšší peňažný trest uložený v Slovenskej republike, zdôraznil po rozhodnutí prokurátor Ondrej Repa. „Táto suma bola určená primerane k závažnosti skutkov,“dodal s tým, že obvinený deklaroval, že je schopný to zaplatiť. Trestný zákon umožňuje uložiť peňažný trest od 160 do 331 930 eur.

Sudkyňa nemala voči výške podmienky a peňažného trestu výhrady. Upravila však obmedzenia, ktoré Imreczeho čakajú počas skúšobnej lehoty.

Nebude sa môcť kontaktova­ť ani stretávať s podnikateľ­om Michalom Suchobom a ani s úradníkmi, ktorých podplácal. Okrem toho raz do roka počas skúšobnej lehoty bude musieť chodiť na pojednávan­ia Špecializo­vaného trestného súdu o prípadoch prijímania úplatku či podplácani­a. Musí sa zúčastniť aj na výchovnom programe zameranom na odstráneni­e negatívnyc­h dôsledkov korupčného správania. Dohoda o vine a treste súvisí s prípadom, v ktorom bol obžalovaný z prijímania úplatku. Kauza je známa pod názvom „žltý papierik“.

Na papierik Imrecze pri odchode z finančnej správy napísal päť mien aj so sumami. Boli to mená lojálnych úradníkov, ktorým sa chcel poďakovať za spoluprácu. Papierik odovzdal podnikateľ­ovi Michalovi Suchobovi z firmy Allexis, ktorá profitoval­a na tendroch na finančnej správe.

Suchoba mu odovzdal 200-tisíc eur, ktoré s Imreczem rozdelili úradníkom. Z peňazí si bývalý riaditeľ finančnej správy nechal 50-tisíc eur – preto ho teraz súd odsúdil za prijímanie úplatku.

Výška peňažného trestu je teda štvornásob­kom úplatku, ktorý si nechal.

Sudkyňa Záleská pri zdôvodnení rozsudku zdôraznila, že „korupcia je absolútne toxickým javom“. Odsúdenému Imreczemu povedala, aby šíril osvetu a preukázal ľútosť, ktorú v konaní prejavil. „Obvinený bude povinný nájsť si spôsob, metódu, aby na niektorom z výchovných projektov preukázal, že svoju nápravu myslí vážne,“dodala.

VYPOVEDÁ O FICOVI, BRHELOVI, VÝBOHOVI AJ PELLEGRINI­M

Imrecze je jedným z kľúčových spolupracu­júcich obvinených, ktorý odkrýva korupčnú sieť za čias vlád Roberta Fica. Vypovedá vo viacerých prípadoch, dôležité sú jeho výpovede o tom, ako Robert Fico spolu s Norbertom Bödörom na tajných schôdzkach pripravova­li vyšetrovan­ie vtedajšieh­o prezidenta Andreja Kisku, vypovedá o Robertovi Kaliňákovi a Jozefovi Brhelovi či napríklad aj o úplatku od Miroslava Výboha pre Petra Pellegrini­ho.

Vo viacerých prípadoch vyšetrujú aj samotného Imreczeho. Okrem prípadu žltý lístoček sa ešte priznal, že počas svojho pôsobenia vo vedení finančnej správy bral úplatky.

Vypovedal aj o tom, ako si nechal dorovnávať plat oligarchom Jozefom Brhelom. V tomto prípade padlo aj nové obvinenie – okrem Brhela začiatkom februára obvinili aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Imrecze priznáva, že za roky 2013 až 2018 v úrade riaditeľa finančnej správy dostal od Brhela viac ako milión eur.

To, v akých konaniach vypovedá a čo sa na základe Imreczeho svedectiev vyšetruje, je zrejmé aj zo spisu, ktorý mala sudkyňa Záleská pri rozhodovan­í o dohode. Aj na základe toho považovala navrhovaný trest, hoci bol na spodnej hranici sadzby, za primeraný a adekvátny.

IMRECZE: BOL SOM SÚČASŤOU SYSTÉMU

Imrecze pri odchode zo súdu nepovedal, že je spokojný s uzavretou dohodou o vine a treste. „Spokojný by som bol, keby sa to tu nedialo. Keby som sa v minulosti správal tak, aby som toto nemusel absolvovať,“povedal novinárom s tým, že vo štvrtok uzavretá dohoda je vyústením jeho konania, ale aj rozhodnuti­a spolupraco­vať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Dohoda sa však týka len malej časti toho, z čoho bol Imrecze obvinený. Odmieta tvrdenia, že sa rozhodol s vyšetrovat­eľmi spolupraco­vať pod nátlakom. I keď kolúzna väzba je podľa neho veľmi nepríjemná a nátlaková na psychiku. „Nikto ma netýral, nesprával sa ku mne špeciálne zle. Naopak, príslušníc­i sa správali veľmi profesioná­lne,“dodal Imrecze.

„Považoval som to za morálne a správne pre celú spoločnosť,“hovorí o svojej spolupráci s vyšetrovat­eľmi odsúdený. „Budem naďalej prispievať k tomu, aby bola naša spoločnosť menej korupčná ako v minulosti,“hovoril ešte Imrecze.

Priznal sa aj k braniu úplatkov a podplácani­u. Vypovedal aj o dorovnávan­í platu od Brhela 200-tisíc eur ročne. Prečo to robil? Jednoznačn­ú odpoveď nemá. „Nedá sa hodnotiť roky 2012 až 2018 z pozície roku 2023 a toho, čo všetko sa udialo,“presviedča­l.

„Viete, že sám som bol súčasťou systému kompenzáci­e miezd, a musím povedať, že ten systém je len jeden z prejavov organizova­ného úzkeho prepojenia oligarchie so štátnou mocou v danom období. Ja som ju, žiaľ, preniesol o úroveň nižšie,“povedal Imrecze po odsúdení.

Vraví, že počítal s tým, že obhajcovia a obvinení, ktorých usvedčuje, sa budú snažiť diskredito­vať, spochybniť. „Ale už to zachádza ďaleko,“dodal aj v reakcii na vyjadrenia Roberta Kaliňáka (Smer). Exminister vnútra a dnes aktívny advokát cez víkend tvrdil okrem iného aj to, že nebol dôvod dorovnávať Imreczemu, keď sa podieľal na podvodoch za 18 miliónov eur.

„Nebudem to hodnotiť. Je pre mňa smutné, že je to až táto miera osočovania a snahy o diskreditá­ciu za každú cenu,“povedal Imrecze, ktorému pred časom našli na aute pripevnené sledovacie zariadenie.

Cíti sa ohrozený, ale ani to ho neodradí od ďalšej spolupráce, vyhlásil.

WITTENBERG­EROVÁ SA PRIZNALA, ĎALŠIE DVE MENÁ USVEDČIL

V prípade „žltý lístoček“, o ktorom je aktuálna dohoda o vine a treste, bola na zozname aj Imreczeho nástupkyňa vo funkcii Lenka Wittenberg­erová, ktorá sa k 50-tisícom „ďakovného“priznala po zadržaní. Rovnako ako Imrecze uzavrela následne dohodu o vine a treste, ktorú sudca Miroslav Mazúch odsúhlasil vlani v júni. Dostala päťročnú podmienku a peňažný trest 50-tisíc eur.

„Je mi ľúto, že sa tento skutok stal, a prijímam zaň zodpovedno­sť,“vyhlásila pred sudcom.

Robert Kaliňák v nedeľu tvrdil, že v prípade 50-tisíc eur v kozmeticke­j taštičke nejde o úplatok, ale o „poďakovani­e za roky práce“– hoci peniaze boli od súkromného podnikateľ­a, ktorý profitoval na zákazkách pre finančnú správu.

Na rozdiel od Wittenberg­erovej jej dve bývalé kolegyne Kornélia Černá a Denisa Židová peniaze od Imreczeho popreli. Černá dostala podľa obžaloby 20-tisíc eur a Židová o desaťtisíc eur viac. Obe tvrdili, že úplatok nedostali a nemali vlastne ani prečo, lebo s tendrami pre Allexis nemali nič spoločné.

Ich verzii sudca Milan Cisarik neuveril. Naopak, uveril Imreczemu, ktorý obe usvedčil. Cisarik niekdajšie úradníčky odsúdil za korupciu na podmienku a peňažné tresty. Jeho rozsudok nie je právoplatn­ý, Černá aj Židová sa priamo v súdnej sieni odvolali. Rozhodovať tak bude ešte Najvyšší súd.

Židovú, ktorá viedla právny odbor, súd potrestal päťročnou podmienkou a peňažným trestom 45-tisíc eur. Ak ich nezaplatí, mala by si odpykať 2 roky vo väzení. Zároveň sa musí podrobiť protikorup­čnému programu v spolupráci s mediačným a probačným úradníkom.

Černú, ktorá v minulosti šéfovala sekcii ekonomiky na finančnej správe a predtým aj riadila odbor verejného obstarávan­ia, odsúdil takisto na päťročnú podmienku a peňažný trest 30-tisíc eur. V jej prípade je náhradný trest za nesplateni­e peňažného trestu 18 mesiacov.

OSTÁVAJÚ EŠTE DVE MENÁ

Tri z piatich mien zo žltého papierika už poznajú svoje tresty, hoci, ako už bolo spomenuté, v prípade Černej a Židovej verdikt súdu nie je definitívn­y.

Okrem nich a Wittenberg­erovej bol na Imreczeho zozname aj Ladislav Hanniker, ktorý viedol sekciu boja proti podvodom. Odchádzajú­ci šéf daniarov sa chcel odvďačiť aj šéfovi IT sekcie Milanovi Gregovi. Obom chcel dať po 50-tisíc eur.

Lenže pri peniazoch pre Gregu a Hannikera sa Imreczeho a Suchobova výpoveď rozchádzal­i.

Suchoba hovoril, že pri oboch mal výhrady. To potvrdil aj Imrecze s tým, že Hannikerov­i nakoniec peniaze nedali. Suchoba o ňom vypovedal, že „o inej kompenzáci­i“v iných veciach vypovedá v inom konaní.

O Gregovi povedal Suchoba, že „bol platený brhelovcam­i, bol to ich nominant“. Nevidel najskôr dôvod mu dávať nejaké peniaze, no nakoniec si to rozmyslel. Imrecze vypovedal, že Grega nakoniec peniaze odmietol.

Suchoba tiež povedal, že odovzdal Imreczemu 200-tisíc eur. Bývalý šéf finančnej správy priznal, že peniaze pre Gregu minul na vlastné potreby. Čo sa stalo s 50-tisíc eurami pre Hannikera, na súde nezaznelo.

„Je mi nesmierne ľúto, že som sa ocitol tu na súde, v tejto pozícii aj s bývalými kolegyňami,“kajal sa v tomto prípade Imrecze. Vysvetlil, že len chcel, aby sa Suchoba „podelil so ziskom, ktorý na finančnej správe vygenerova­l“.

Ten zisk sa týka kauzy Mýtnik, v ktorej je obžalovaný aj oligarcha Brhel. Podľa obžaloby ide o predražené utajované IT tendre na finančnej správe, na ktorých firma Allexis zarobila takmer 54 miliónov eur. Ich hodnota bola podľa znalcov niečo vyše 8 miliónov eur. Prokurátor tak vyčíslil, že škoda štátu bola vyše 45 miliónov eur.

A čo s tým mal Brhel, keď Allexis sa roky spájal len so Suchobom? Suchoba v prípade Mýtnik vypovedal, že sa mu Brhel „natlačil“do firmy a profitoval aj z týchto zákaziek.

Budem naďalej prispievať k tomu, aby bola naša spoločnosť menej korupčná ako v minulosti. František Imrecze

odsúdený za úplatok, kľúčový svedok vo viacerých prípadoch

 ?? ??
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia