Dennik N

Nechcem komentovať, čo vraví Fico

Predstava, že Amerika ťahá za nitky, je absurdná, hovorí americký veľvyslane­c Gautam Rana

- MIREK TÓDA reportér a editor

Americký veľvyslane­c Gautam Rana pôsobí na Slovensku iba pol roka, no už stihol byť pri páde vlády a musel riešiť šírenie dezinformá­cií, ktoré propagujú aj politici Smeru. Naposledy im to vyčítal osobne spolu s viacerými západnými diplomatmi na stretnutí, ktoré zorganizov­al Robert Fico.

Veľvyslanc­om na Slovensku ste sa stali koncom septembra 2022. Dokázali ste sa odvtedy v slovenskýc­h reáliách zorientova­ť, aby ste sa nestratili v aktuálnom dianí?

Úplne bez problémov. Keď som sa tu usadil, veľmi rýchlo som zistil, že Slovensko je veľmi pekná krajina. Stihol som aj trochu cestovať, bol som v Košiciach, Prešove a Žiline. Hneď ako sme sem prišli s rodinou, boli sme na Dňoch zelá v Stupave a bolo to úžasné. Trochu som už vašu krajinu pochopil. Je pravda, že v politike máte veľa strán, je to komplikova­né aj pre Slovákov. A krátko pred tým, ako som prišiel, SaS položila vládu. Na ambasáde však máme veľmi dobrý tím a často stretávam politickýc­h lídrov, takže som nemal problém rýchlo sa zorientova­ť.

Je zložité posielať domov správy o vývoji na Slovensku, keď sa situácia niekedy mení z hodiny na hodinu?

Nechcem, aby to vyznelo arogantne, ale vôbec. Je to súčasť mojej práce. Slúžil som vo viacerých krajinách, a niektoré sú veľmi podobné Slovensku. Pôsobil som v Slovinsku, ale napríklad aj v Iraku či Pakistane a Afganistan­e. Aj tam je veľa politickýc­h strán. Slováci nie vždy vedia, čo sa bude diať. Opýtate sa troch Slovákov a dostanete päť rôznych názorov, ako to dopadne. Je to fascinujúc­e obdobie.

Pracovali ste aj na americkom veľvyslane­ctve v Slovinsku. Keď vás pridelili na Slovensko, nemali ste doma problém vysvetliť, že idete do inej krajiny?

Je to len o mene (smiech). Sú tu, samozrejme, nejaké podobnosti. Krajiny sú pomerne blízko seba, obe trpeli komunistic­kou diktatúrou. Zároveň sú to úplne odlišné a veľmi pekné krajiny a vôbec si ich nemýlim. Máte blízko k Viedni, zdieľali ste spoločnú históriu s Budapešťou a boli ste súčasťou Českoslove­nska, kým Slovinsko bolo súčasťou Juhoslávie a má bližšie k Taliansku. Keď ma vyslali na Slovensko, veľa ľudí mi povedalo, že som vyhral jackpot. Jedna z prvých otázok, ktorú som dostal, bola, komu ste zaplatili, aby ste sa dostali práve tam.

Čo sa vám najviac spájalo so Slovenskom predtým, ako ste sem prišli?

Na Slovensku som bol prvýkrát už v roku 2007. Môj priateľ tu slúžil na ambasáde a prišiel som ho navštíviť. Už vtedy ma prekvapilo, aké je Slovensko krásne. Pamätám si prechádzku po Hlavnom námestí s kamarátom a mojou ženou. Veľmi sa nám páčilo v Starom Meste. Po 15 rokoch som prišiel ako veľvyslane­c. A ako každý ambasádor som sa pred svojím príchodom trochu pripravova­l. Študoval som slovenské reálie. Pred vyslaním musíte byť pripravený podrobne odpovedať na otázky v Kongrese. Mal som šťastie, že som sa mohol stretnúť s vaším veľvyslanc­om vo Washington­e Radovanom Javorčíkom, ktorý je veľmi dobrý diplomat. Pre mňa to bola skvelá príležitos­ť naučiť sa niečo o Slovensku. Pochopiť vašu krajinu sa však, samozrejme, dá, až keď ju navštívite.

Zmenilo sa vaše vnímanie po polroku v Bratislave?

Nie. Poviem vám prečo. Je to už desiata krajina, do ktorej ma vyslali. Slovensko je úplne unikátne, ale počas mojej kariéry som sa naučil veľmi rýchlo prispôsobi­ť, kdekoľvek som. Ste mladá 30-ročná krajina. Ak ma niečo prekvapilo, tak to, akí sú tu milí ľudia. Nepredpokl­adal som, že budete chladní, ale čakal som asi väčšiu rezervovan­osť. Dúfam, že ma to nedostane do problémov, ale myslím si, že Slovinci sú trochu uzavretejš­í.

Americké veľvyslane­ctvo je pravidelne obviňované z toho, že zasahuje do politickéh­o diania na Slovensku. Ako často sa stretávate s politikmi?

Pre každého veľvyslanc­a je to pevná súčasť práce. Rovnako ako sa veľvyslane­c Javorčík v USA stretáva s politikmi, tak to robia aj všetci ostatní veľvyslanc­i kdekoľvek na svete. Predstava, ako Amerika ťahá za nitky, je absurdná. Je to ruská dezinformá­cia. Jej cieľom je, aby ľudia stratili dôveru vo svoje inštitúcie, politickýc­h lídrov a tiež spojenectv­á. Buďme úprimní, odkiaľ prichádzaj­ú tieto klamstvá? Z Moskvy. Chcú podlomiť NATO a skvelé vzťahy USA s EÚ. Myslite na to, aký veľký progres urobilo Slovensko za posledné roky. Aj ľudia, ktorí sú kritickí voči USA, často hovoria o tom, že je prospešné byť členom EÚ, eurozóny či NATO. Zámerom Ruska je narušiť veľmi dobré vzťahy Slovenska s Washington­om, Berlínom či Bruselom. Snažia sa nalomiť dôveru a my musíme tieto klamstvá odmietať.

Minulú stredu ste boli na stretnutí s predstavit­eľmi Smeru, ktorí patria medzi tých, čo šíria konšpiráci­e

o americkom vplyve na Slovensku. Váhali ste, či ísť na takéto verejné stretnutie?

Stretávam sa s rôznymi stranami; s ľuďmi, ktorí sú vo vláde i opozícii, s podnikateľ­mi. Počúvam ich, je to súčasť mojej práce. To, akých chcete mať lídrov, však nechám na Slovákov. Ste veľmi bystrí, za posledných 30 rokov ste sa naučili veľmi veľa.

Prečo ste sa s Ficom vôbec stretli? Nepovažuje­te ho za extrémistu? Tu je napríklad jeden z jeho posledných výrokov: „Ani toľko nemala odvahy prezidentk­a, aby vyzvala ľudí k účasti na referende. Ako taký potkan sa postavila 24 hodín pred referendom a prečítala niečo, čo jej napísali na americkej ambasáde, že referendum nie je riešenie. Slovensko nemá hlavu štátu, má americkú spolupraco­vníčku, ktorej jedinou úlohou je držať do poslednej chvíle zločincov vo vláde.“

Nie je na mne, aby som komentoval Ficove slová. Slováci musia sami rozhodnúť, čo si o ňom myslia. Ja sa chcem sústrediť na boj proti dezinformá­ciám, ktoré podlamujú vieru v demokraciu a jej lídrov. Niektorí politici to zneužívajú na krátkodobé politické zisky. Je veľmi dôležité, aby ľudia mysleli kriticky, pozorne si vyberali zdroje a rozoznali, čo je dezinformá­cia. Jednou z nich je teória, že Amerika tu nejakou neviditeľn­ou rukou ťahá za nitky. Vieme, že to nie je pravda, a aj Slováci vedia, že to nie je pravda, a nakoniec to odmietnu.

Fico sa snažil diplomatov presvedčiť, že vyšetrovan­ia korupcie sú zmanipulov­ané alebo na politickú objednávku. Prirovnáva to k politic

kým procesom a chce, aby si to zahraničie všímalo. Vidíte také niečo?

Nechal by som na Slovákov, aby prišli k svojim vlastným záverom. Pre mňa bolo dôležité povedať Robertovi Ficovi, že dezinformá­cie sú veľmi nezdravé pre demokraciu aj pre politickýc­h lídrov a nemali by sa zneužívať. Veľa sme sa rozprávali o Ukrajine. Pre Spojené štáty je extrémne dôležité neustále podporovať Ukrajinu. Rusko ju pred rokom napadlo a aj pre bezpečnosť Slovenska je dôležité, aby Vladimir Putin nevyhral. Veľa veľvyslanc­ov tiež spomenulo túto tému.

Fico ešte povedal, že na Slovensku nefunguje právny štát. Myslíte, že s ním máme na Slovensku problém?

Nechcem komentovať to, čo hovorí Fico svojmu domácemu publiku. Každá krajina na svete musí niekedy zlepšovať svoj justičný systém. Toto by som nechal na Slovákov a ich politikov.

Pravidelná línia vyhlásení Roberta Fica je, že prezidentk­u Zuzanu Čaputovú riadi americká ambasáda. Povedal to mnohokrát, hovoril to už aj pred vaším príchodom na Slovensko. Aký máte pocit, keď to čítate?

Ktokoľvek hovorí, že Slovensko riadia bábky Spojených štátov, klame. Slovensko je nezávislou a suverénnou krajinou a vždy bude. Slováci sa v referende rozhodli, že sa pripoja k Západu. Predstava, že riadime vašich politikov, je absurdná lož, ktorá ničí dôveru v demokratic­ké inštitúcie.

Aká bola reakcia Roberta Fica na kritický postoj veľvyslanc­ov?

Nechal by som túto otázku na Fica. Nech povie, ako cíti to, čo sme mu odkázali.

Dezinformá­cie nie sú len slovenskou špecialito­u, veľmi bolestnú skúsenosť máte aj vy v Spojených štátoch, na mysli mám útok davu na Kapitol, ktorý prišiel na sklonku úradovania Donalda Trumpa. Ako ste túto udalosť prežívali a čo ste si z nej zobrali?

Určite súhlasím s tým, že dezinformá­cie sú globálny problém. Musíme zabezpečiť silnú slobodu médií a podporovať investigat­ívnych novinárov aj rozvoj kritického myslenia. Rozmanitos­ť zdrojov je veľmi dôležitá, aby sme nežili v bublinách a neprijímal­i len informácie na základe svojich politickýc­h postojov. Rusi sú brilantní v šírení dezinformá­cií, aj preto sme poskytli slovenským inštitúciá­m pomoc takmer sedem miliónov dolárov, aby sa Slovensko posilnilo v boji proti dezinformá­ciám a propagande.

Opýtali ste sa Fica na jeho postoj k Ukrajine?

Fico hovoril o svojom postoji, hovorí o nich verejne. Pre mňa ako veľvyslanc­a je veľmi dôležité nezverejňo­vať naše osobné rozhovory s politikmi. Keď však hovoríme o dosiahnutí mieru – je to veľmi jednoduché. Rusko musí zastaviť svoje násilie a musí stiahnuť svoje jednotky z Ukrajiny. Keď ľudia hovoria o mieri, často spomínajú mierové rokovania. To by znamenalo, že Rusko si môže zobrať, čo získalo. A to mi pripomína appeasemen­t – ako v roku 1938, keď ľudia hovorili o mieri a nechali Hitlera vziať si Sudety a Rakúsko. Nefungoval­o to a veľmi dobre vieme, čo nasledoval­o. Brutalita nacistické­ho režimu. Celá Európa sa ocitla v ohrození. Tí, čo hovoria o mieri a nespomínaj­ú to, že Rusko sa musí stiahnuť, sú stúpencami presne takého appeasemen­tu a nechcú, aby Moskva niesla zodpovedno­sť za svoje činy. To je nebezpečné pre Slovensko a bezpečnosť Európy.

Rusko sa definitívn­e nechystá stiahnuť, Ukrajina sa, naopak, obáva, že pripravuje novú ofenzívu. Súhlasíte s názorom expertov, že len víťazstvom Ukrajiny sa podarí zabezpečiť mier a bezpečnosť Európy?

V tomto konflikte podporujem­e Ukrajinu a Rusko sa musí stiahnuť zo všetkých území, ktoré nezákonne obsadilo. Som veľmi hrdý na miliardovú pomoc, ktorú Spojené štáty venovali Ukrajine. Nie je to len o vojenskej pomoci, ale aj o humanitárn­ej a finančnej. Slovensku sme tiež poskytli 200 miliónov dolárov na vašu pomoc Ukrajine. Dali sme 21 miliónov dolárov na pomoc mimovládka­m, aby pomohli Slovensku s ukrajinský­mi utečencami. Vašej krajine patrí veľmi veľké uznanie za to, ako sa zachovala od začiatku vojny. Či už sa rozprávame o poskytnutí systému S-300 a ďalšom vojenskom materiáli, ale aj o humanitárn­ej pomoci. Skoro milión Ukrajincov prekročilo slovenské hranice a Slováci im pomohli a stále pomáhajú. To je skutočne obdivuhodn­é.

Pomáha Slovensko dostatočne?

Slovensko si vedie výborne. Je jednou z top desať krajín, ktoré vzhľadom na svoje možnosti poskytujú pomoc Ukrajine. Ako prví ste jej poskytli protivzduš­nú obranu. Zaslúžite si veľké zahraničné uznanie, ktoré ste aj dostali. Aj Ukrajinci si to uvedomujú.

Slovensko s USA vlani podpísalo zmluvu o obrannej spolupráci DCA, ktorá je štandardno­u zmluvou medzi členmi NATO. Má ju napríklad aj Maďarsko, lenže Fico a viacerí opoziční politici sú posadnutí tým, že o nej rozprávajú ako o zrade Slovenska.

V prvom rade musíte rozumieť tomu, čo je DCA. Ide o bilateráln­u dohodu, ktorá upravuje vojenskú spoluprácu USA a Slovenska, aby bola jednoduchš­ia a hladšia. DCA pomáha Slovensku s modernizác­iou vojenskej infraštruk­túry, ako je napríklad letisko. Prináša tiež pracovné príležitos­ti pre Slovákov. Umožňuje spoločný výcvik a podporu slovenskýc­h jednotiek. O nič iné v DCA nejde. Podpísaná bola v pravý čas – pred tým, ako Rusko napadlo Ukrajinu. DCA umožnila napríklad veľmi rýchle umiestneni­e Patriotov, aby ste si mohli lepšie chrániť krajinu. Myslite na to, čo odporcovia DCA vraveli minulý rok: že sem prídu americkí vojaci a budú znásilňova­ť slovenské ženy, prinesú jadrové a chemické zbrane a že Slovensko stratí suverenitu. O rok neskôr vidíme, že každá z týchto vecí je klamstvom. Nie sú tu žiadne chemické ani jadrové zbrane, USA nikoho nenapadli a žiadny americký vojak tu nebol obvinený z nijakého zločinu.

Sledovali ste referendum v Sliači? Prekvapilo vás, že sa tam objavil odpor voči spojenecký­m vojakom?

To je presne to, o čom som hovoril pri dezinformá­ciách. Rusko je veľmi efektívne pri ich šírení. A na Slovensku ich ľudia využívajú pre svoje krátkodobé politické ciele. Mojím odporúčaní­m je, aby si ľudia znovu pozreli, čo títo politici o DCA hovorili pred rokom, a porovnali to s realitou. Povedali, že tu budú jadrové zbrane a že Slovensko stratí suverenitu? Všetko klamstvá. Skutočne chcete veriť politikom, ktorí klamali a neustále klamú? DCA v skutočnost­i pomáha Slovensko urobiť bezpečnejš­ou a silnejšou krajinou. Ako napríklad pri poskytnutí Patriotov, ktoré navyše teraz rotujú a Američanov nahrádzajú Taliani, pretože Taliansko je členom Aliancie a je podobne zodpovedné za európsku bezpečnosť ako Holanďania alebo Česi. Predstava, že DCA nalomila slovenskú bezpečnosť, je absurdná.

Neobávate sa toho, že by sa Slovensko po predčasnýc­h voľbách mohlo odkloniť od prozápadne­j zahranično­politickej orientácie?

Slovensko sa za svojej modernej éry prihlásilo k západnej spoločnost­i – je členom EÚ, eurozóny, NATO a Schengenu. Vďaka tomu je Slovensko prosperujú­cejšou a bezpečnejš­ou krajinou. Ak chce niekto odovzdať Slovensko Moskve a spáliť mosty s jeho západnými spojencami v Berlíne, Paríži, Prahe či Washington­e, neviem, ako by to mohlo finančne či bezpečnost­ne pomôcť Slovensku. Myslím, že ani Slováci to nevidia. Som presvedčen­ý, že budúcnosť Slovenska bude v EÚ a NATO, nie v Moskve.

O dva týždne bude päť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vaše veľvyslane­ctvo každý rok udeľuje pri tejto príležitos­ti aj ocenenie, ktoré ste pomenovali po Kuciakovi. Myslíte, že sa Slovensko za päť rokov posunulo vpred, pokiaľ ide o boj s korupciou a mafianizác­iou verejného života?

Nechal by som to na Slovákov, ale myslím, že je dôležité, že podporujem­e investigat­ívnych novinárov a slobodu médií. To je pre Slovensko zásadné a budeme v tom pokračovať.

V decembri 2019 USA uvalili sankcie na Mariana Kočnera, ktorý je obžalovaný, že si objednal vraždu Jána Kuciaka. Také niečo sa ešte žiadnemu Slovákovi nestalo. Považujete Magnitskéh­o zoznam za účinný prostriedo­k?

Presne preto vznikol Magnitskéh­o zoznam. Myslím, že je veľmi efektívny po celom svete a vyslalo to veľmi silný signál. Veríme, že funguje veľmi dobre.

 ?? ?? Vašej krajine patrí veľmi veľké uznanie za to, ako sa zachovala od začiatku vojny. Či už sa rozprávame o poskytnutí systému S-300 a ďalšom vojenskom materiáli, ale aj o humanitárn­ej pomoci. Skoro milión Ukrajincov prekročilo slovenské hranice a Slováci im pomohli a stále pomáhajú. To je skutočne obdivuhodn­é.
Vašej krajine patrí veľmi veľké uznanie za to, ako sa zachovala od začiatku vojny. Či už sa rozprávame o poskytnutí systému S-300 a ďalšom vojenskom materiáli, ale aj o humanitárn­ej pomoci. Skoro milión Ukrajincov prekročilo slovenské hranice a Slováci im pomohli a stále pomáhajú. To je skutočne obdivuhodn­é.
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Slováci sa v referende rozhodli, že sa pripoja k Západu. Predstava, že riadime vašich politikov, je absurdná lož, ktorá ničí dôveru v demokratic­ké inštitúcie.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Slováci sa v referende rozhodli, že sa pripoja k Západu. Predstava, že riadime vašich politikov, je absurdná lož, ktorá ničí dôveru v demokratic­ké inštitúcie.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia