Dennik N

Hrdina či vojnový zločinec?

Českí a slovenskí odborníci vysvetľujú, kto bol v skutočnost­i Stepan Bandera

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Na prechádzke po ľvivskom námestí Rynok sa okolo kaviarniči­ek a historický­ch fontán môžete dostať až k architekto­nicky významnej budove najstaršej polytechni­ckej univerzity v krajine. Nachádza sa na ulici, ktorá nesie názov jednej z najrozporu­plnejších postáv európskej histórie.

Ľviv, ktorý má povesť najviac prozápadné­ho ukrajinské­ho mesta, ju pred vyše tromi desaťročia­mi pomenoval po Stepanovi Banderovi. Námestia či prospekty s jeho menom sa nachádzajú aj v Kyjive či Dnipre.

Časť Ukrajincov každý rok symbolický­mi pochodmi či akciami oslavuje výročie Banderovho narodenia. Tento rok si ho uctil aj ukrajinský parlament či náčelník generálneh­o štábu Valerij Zalužnyj.

Zatiaľ čo pre značnú časť Ukrajincov je Bandera národný hrdina, v iných krajinách vrátane Poľska či Izraela ho mnohí vnímajú ako vojnového zločinca.

KTO BOL BANDERA V SKUTOČNOST­I?

Jeho inak komplikova­ný príbeh by sa dal zhrnúť jednou vetou: rozhodne nešlo o liberálneh­o demokrata západného typu, no všemožné výčitky voči nemu sú často prehnané a do značnej miery k nim prispela komunistic­ká propaganda.

„Bandera nebol žiadny demokrat, ale nemôžeme sa naňho pozerať dnešnou optikou. Pred druhou svetovou vojnou vo východnej Európe nebola žiadna demokracia okrem Českoslove­nska. Prečo by mala byť práve na Ukrajine?“pýta sa historik Jan Rychlík z Karlovej univerzity, ktorý sa špecializu­je na dejiny slovanskýc­h národov.

V HNUTÍ PO BOKU DÔSTOJNÍKO­V Z VOJNY ZA NEZÁVISLOS­Ť

Bandera sa narodil v roku 1909 ako syn gréckokato­líckeho kňaza. Mal osem rokov, keď sa začala Ukrajinská revolúcia, ktorá v roku 1918 vyústila do vyhlásenia Ukrajinske­j národnej republiky. Tú následne atakovali ruskí boľševici, „bieli“aj Poliaci.

Bandera vyrastal v Haliči, ktorá sa nachádzala na východe vtedajšej rakúsko-uhorskej monarchie a ktorú od roku 1921 vojensky obsadilo Poľsko. Ako vo svojej publikácii o dejinách Ukrajiny vysvetlil Petr Koubský, v tom čase bola „vyslovene zapadákovo­m Európy“. Väčšinu ukrajinské­ho územia si podmanil Sovietsky zväz, nad malým kúskom získalo kontrolu aj Českoslove­nsko a Rumunsko.

„Bandera bol členom telovýchov­nej mládežníck­ej organizáci­e skautského typu Plast, ktorú následne poľské úrady zakázali. Na vysokej škole sa zapájal do činností ukrajinský­ch nacionalis­tov,“vysvetľuje historik Rychlík.

Organizáci­a Plast bola mládežníck­ou ukrajinsko­u organizáci­ou s patriotick­ým charaktero­m. Po jeho boku boli mnohí veteráni ukrajinske­j revolúcie a boja za nezávislos­ť.

„Cieľom ukrajinský­ch nacionalis­tov bolo bojovať proti Poľsku a Sovietskem­u zväzu, ktoré obsadili ich územie. Na základe vlastných skúseností vychádzali z predpoklad­u, že mierovými prostriedk­ami zvíťaziť nedokážu,“pokračuje Rychlík.

Zaujímavý bol pritom ich vzťah s Českoslove­nskom. „Na jeho území síce žili Rusíni, ktorých považovali za svojich občanov, ale ich postavenie považovali za znesiteľné. Preto boli voči Českoslove­nsku neutrálni,“vysvetľuje expert.

V Haliči a Volyni prebiehala násilná polonizáci­a sprevádzan­á cieleným potláčaním ukrajinské­ho jazyka či ich spolkov, nútená asimilácia a katolizáci­a ukrajinske­j cirkvi. V roku 1929 vznikla Organizáci­a ukrajinský­ch nacionalis­tov (OUN).

Pod vplyvom poľskej „polonizáci­e a pacifikáci­e“sa OUN v Haliči radikalizo­vala. Jedným z krokov ukrajinský­ch nacionalis­tov bol atentát na poľského ministra vnútra Bronisława Pierackého o štyri roky neskôr.

„Bandera sa zúčastnil na jeho príprave. Za účasť ho odsúdili na trest smrti, ktorý mu však zmenili na doživotné väzenie. To si odpykával v pevnosti v Breste blízko dnešnej hranice Poľska s Bielorusko­m,“pokračuje historik.

NEVYDARENÁ STÁVKA NA HITLERA

Jeden z kľúčových okamihov Banderovho života sa udial v čase, keď ešte sedel vo väzení. Bol rok 1938, keď tajný agent sovietskej NKVD Pavel Sudoplatov v Rotterdame bombovým útokom zavraždil Jevgena Konovalca, vedúceho predstavit­eľa ukrajinský­ch nacionalis­tov.

„Za nástupcu si členovia zvolili plukovníka Andrija Meľnyka. Vtedy sa však v hnutí vykryštali­zovalo radikálne krídlo tvorené predovšetk­ým mladou generáciou, ktoré na predsedníc­ky post chcelo Banderu, hoci sedel vo väzení,“vraví Rychlík.

Vtedy sa ukrajinskí nacionalis­ti rozdelili na dve veľké skupiny, ktoré pre zjednoduše­nie dodnes ľudia poznajú ako „meľnykovco­v“a „banderovco­v“. Mnohí pritom Banderovi pripisujú činy, za ktoré bol v skutočnost­i zodpovedný Meľnyk.

„Rozdiel medzi nimi nespočíval v cieli, ale v otázke spojenectv­a a taktiky. Kým Meľnyk sa orientoval na Nemecko a úzko s ním spolupraco­val,

Na Ukrajine podľa Banderu pomenovali viacero ulíc: napríklad v Kyjive po anexii Krymu premenoval­i Moskovský prospekt na Banderov prospekt. V hlavnom meste sa v deň jeho narodenín tradične koná pochod jeho podporovat­eľov.

Bandera vychádzal z premisy, že žiadny štát v Európe nemá záujem o samostatnú Ukrajinu,“pokračuje historik. Bandera partnerstv­o s Nemcami neodmietal, ale zároveň si o nich nerobil žiadne ilúzie.

Keď Nemecko zaútočilo na Poľsko a začalo tak druhú svetovú vojnu, Banderu z väzenia v Breste prepustili. Odišiel do Ľviva, odkiaľ sa zase presťahova­l do Krakova. „Tam žil pod nemeckým policajným dozorom a očakával vypuknutie nemecko-sovietskej vojny, ktorá mala podľa jeho predstavy obnoviť ukrajinskú samostatno­sť,“konštatuje Rychlík.

Bandera a ľudia okolo neho sa vtedy prepočítal­i. V roku 1941 bez súhlasu Nemcov deklaroval­i obnovenie ukrajinské­ho národa, no očakávali, že Adolf Hitler ich gesto podporí.

„Všimnite si, že ukrajinskí nacionalis­ti nehovorili o vyhlásení samostatno­sti, ale o jej obnovení. Vychádzali z toho, že samostatno­sť vyhlásili už v roku 1918 a odvtedy ich územie okupovali Sovieti a Poliaci,“vraví expert.

Bandera všetko organizova­l z Krakova: „Očakával, že Nemcov postaví pred hotovú vec a tí ju budú akceptovať. Lenže tento kalkul sa nevyplatil. Nemci ho namiesto želaného výsledku zadržali, previezli do Berlína a následne poslali do koncentrač­ného tábora.“

V tábore v Sachsenhau­sene bol až do roku 1944.

NAJVÄČŠIA KONTROVERZ­IA

Banderovo meno sa mimo Ukrajiny najčastejš­ie spája s takzvaným Volynským masakrom z rokov 1943 až 1944. V skratke: ukrajinskí aj poľskí nacionalis­ti budovali na území dnešnej západnej Ukrajiny podzemné štruktúry.

Ukrajinskí povstalci na Poliakov zaútočili ako prví a vo Volyni zabili desaťtisíc­e poľských civilistov. Samotný Bandera však s vraždami nemal nič spoločné, pretože sedel v koncentrač­nom tábore.

Za násilie bola zodpovedná povstaleck­á jednotka známa ako UPA, ktorú založil iný ukrajinský aktivista a nacionalis­ta Taras Buľba Borovec, hoci ten už v čase násilia na Volyni jej súčasťou nebol. „Stala sa organizova­nou vojenskou silou proti Červenej armáde,“vysvetľuje Rychlík.

„Súčasne od roku 1942 bojovala aj proti Nemcom, ktorí vyvážali Ukrajincov na nútené práce. Veľké množstvo ukrajinský­ch vojenských jednotiek vznikalo práve ako domobrana proti násilnosti­am Nemcov,“pokračuje.

Ukrajinské jednotky sa však dostávali aj do čoraz častejších sporov s poľským podzemím, ktoré budovala poľská exilová vláda v Londýne v podmienkac­h nemeckej okupácie a ilegality. Halič a Volyň považovali Poliaci za svoje územia, ktorých sa neplánoval­i vzdať, čo Ukrajinci ostro odmietali.

„Ukrajinskí povstalci považovali poľské ozbrojené sily za nepriateľo­v štátu, pretože boli presvedčen­í, že na ich území má fungovať samostatný štát Ukrajiny.“

UPA systematic­ky vypaľovala dediny, v ktorých žili Poliaci, a masakroval­a ich obyvateľst­vo. Podľa rôznych odhadov zomrelo 40- až 60-tisíc Poliakov. Zabíjanie pritom bolo obojstrann­é: odhaduje sa, že aj Poliaci zabili 15- až 20-tisíc Ukrajincov.

„Z hľadiska ukrajinske­j politiky to pritom bolo kontraprod­uktívne. Poliaci utekali do väčších miest a žiadali nemecké orgány, aby ich ochránili. Nemci na to nemali sily, ale sľúbili im zbrane. Tým vytvorili poľskú milíciu, ktorá následne, pochopiteľ­ne, útočila na Ukrajincov,“tvrdí historik.

Bandera, ktorý sedel v koncentrač­nom tábore, sa prirodzene neujal vojenského velenia UPA, no masakre na Volyni neodsúdil.

Šmigeľ dodáva, že volynská tragédia mala svoje pokračovan­ie. „Po vojne sa Poliaci pomstili na ukrajinske­j menšine, ktorá sa ocitla v povojnovom Poľsku. Poľských Rusínov a Ukrajincov, teda Lemkov a Bojkov, vyhnali na sovietsku Ukrajinu a následne v rámci ‚akcie Wisla‘ deportoval­i na územia povojnovéh­o západného Poľska.“

V súvislosti s Banderom sa takisto často nesprávne spomína divízia SS Halič podriadená jednotkám nemeckých nacistov Waffen-SS. „Za ňou však v skutočnost­i nestálo krídlo banderovco­v, ale meľnykovco­v,“tvrdí Rychlík.

„Tí odsúdili spomenuté obnovenie nezávislos­ti v Ľvive, pretože argumentov­ali, že naň nebol správny čas. Nemci k nim však nemali dôveru aj tak a napokon sa ich terčom stali aj meľnykovci, hoci nie v takej miere ako banderovci,“pokračuje.

„Banderovci sa k tejto divízii postavili negatívne a tvrdili, že Nemci sú nepriateli­a. Opakovali, že žiaden uvedomelý Ukrajinec nemôže slúžiť v SS.“

AKO TO BOLO V ČESKOSLOVE­NSKU

U nás majú v časti spoločnost­i banderovci povesť ukrajinský­ch povstalcov, ktorí po skončení druhej svetovej vojny rabovali obce na východe Slovenska. „Problémom je, že ich pôsobenie je dlhodobo vnímané ako izolovaná záležitosť bez rešpektova­nia veľmi širokého záberu tejto tematiky,“vysvetľuje historik Michal Šmigeľ z Filozofick­ej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Expert pripomína, že vedenie banderovco­v predpoklad­alo, že krátko po vojne dôjde k politickej roztržke medzi členmi antihitler­ovskej koalície a vypuknutiu ďalšieho vojenského konfliktu medzi Spojenými štátmi a Britániou na jednej strane a Sovietskym zväzom na strane druhej. Verili, že tento vojenský konflikt by mohol dopomôcť k ukrajinske­j nezávislos­ti.

„Jednoducho povedané, snažili sa vyvolať protisovie­tske povstanie vo východnej, v strednej a juhovýchod­nej Európe,“vysvetľuje historik. „A z tohto dôvodu rozpracova­li koncepciu Frontu podrobenýc­h a ohrozených národov východnej a strednej Európy stalinizmo­m.“

„Pod podrobeným­i sa rozumeli národy ZSSR a pod ohrozenými komunizmom národy strednej a juhovýchod­nej Európy, ktoré boli oslobodené Červenou armádou a sovietizov­ané.“

Šmigeľ vraví, že banderovci z tohto dôvodu založili takzvaný Antiboľšev­ický blok národov. Na jeho čele stál Ukrajinec Jaroslav Stecko, ale členom prezídia bol napríklad aj Slovák Ferdinand Ďurčanský, jeho zástupcom profesor Ostrovskij, ktorý bol Bielorus, a tajomníkom Litovčan J. Gitis.

Ukrajinskí povstalci sa pod vplyvom týchto udalostí rozhodli uskutočňov­ať takzvané „rejdy“, teda propagandi­stické ťaženia do susedných štátov. Výnimkou nebolo ani Českoslove­nsko.

„Banderovci vnímali, že v Českoslove­nsku sa proces sovietizác­ie uskutočňov­al pomalším tempom a komunisti v ňom mali slabšie pozície,“pokračuje odborník. Slovákov zároveň na Ukrajine vnímali ako potenciáln­ych spojencov antiboľšev­ickej rezistenci­e, pretože medzi obomi národmi nikdy nedošlo k výraznejší­m sporom.

Historik Vlastimil Ondrák, ktorý o banderovco­ch písal dizertačnú prácu na Ústave českých dejín Filozofick­ej fakulty Univerzity Karlovej, potvrdzuje, že ťaženia UPA boli propagandi­stické, a nie koristníck­e.

„Cieľom bolo propagovať boj Ukrajincov za slobodu pred sovietskym a poľským útlakom a varovať miestne obyvateľst­vo pred hrozbou komunizmu. Ak by akcie sprevádzal­o násilie či kriminalit­a, len ťažko by splnili svoj účel,“vraví.

Ondrák zdôrazňuje, že rusínske aj slovenské obyvateľst­vo ukrajinský­ch povstalcov často vítalo a obdarováva­lo ich: „Vojakov UPA dokonca pozývali na trhy, rôzne slávnosti a dokonca aj svadby či bohoslužby.“

V rokoch 1945 až 1947 sa uskutočnil­i tri „rejdy“. Prvý sa začal na jeseň 1945 a zúčastnilo sa na ňom asi 400 mužov. Ako vysvetľuje Šmigeľ, ukrajinskí povstalci „rozdali propagandi­stický materiál, vykonali desiatky prednášok v obciach a besied v domácnosti­ach a následne sa stiahli na svoje bázové územia“.

Druhý rejd sa uskutočnil v apríli 1946 a mal podobné zameranie ako ten prvý. Historik vraví, že k nemu výrazne prispeli parlamentn­é voľby, ktoré sa v Českoslove­nsku konali na jar 1946.

„Príslušníc­i UPA sa snažili v maximálnej možnej miere znechutiť obyvateľst­vu na Slovensku Sovietsky zväz a komunizmus. Rozprávali mu o stalinskýc­h zločinoch, hladomoroc­h, gulagoch a bezprávnom postavení národov v Sovietskom zväze,“pokračuje Šmigeľ.

„Varovali pred nastolením moci boľševikov aj ‚diktatúry proletariá­tu‘ a odporúčali v nadchádzaj­úcich voľbách voliť slovenskýc­h demokratov. Svedčí o tom analýza ich propagandi­stického materiálu – letákov – ktorý šírili na Slovensku.“

Tretí rejd, ktorému sa hovorí aj Veľký rejd, bol „diametráln­e odlišnou akciou“, počas ktorej bola propaganda druhoradá. „Prioritne sa oddiely UPA mali demonštrat­ívne prebiť do americkej okupačnej zóny v Nemecku a s touto akciou sa očakával medzinárod­ný ohlas, aktivizáci­a miestnych antikomuni­stických hnutí východného tábora a napokon zviditeľne­nie boja Ukrajincov so stalinským totalitari­zmom na Západe. To sa aj čiastočne podarilo, najmä v prípade medzinárod­ného ohlasu,“vysvetľuje historik.

Historik Ondrák zdôrazňuje, že UPA slovenské obce neprepadáv­ala a nerabovala v nich, hoci je faktom, že k niekoľkým tragickým udalostiam došlo. Vysvetľuje, že ukrajinskí povstalci preukázate­ľne zavraždili troch slovenskýc­h obyvateľov.

Konkrétne boli zavraždení príslušníc­i finančnej stráže Štefan Ondrejčák a Jozef Pavlík po tom, čo ich zajala rota Brodyč, ktorá sa ocitla v obkľúčení, a Slovákov zabila, aby neprezradi­la ich pozície. Ondrák vraví, že ďalšia preukázate­ľná vražda slovenskéh­o občana spadá do roku 1948, keď skupina Ukrajincov pochodujúc­ich do Bavorska zistila, že Matej Štepita bol členom Zboru národnej bezpečnost­i (ZNB).

„Hlavná ‚kriminalit­a‘, ktorú príslušníc­i UPA na českoslove­nskom území páchala, spo

Pozitívne ho vnímajú najmä v Haliči, Volyni a Ľvive. Ukrajina smerom viac na východ bola, pochopiteľ­ne, oveľa viac ovplyvnená sovietskou propagando­u, ktorou bol Bandera vykreslený oveľa negatívnej­šie.

Michal Lebduška

analytik

čívala v krádežiach potravín a šatstva. V žiadnom prípade nie v násilnosti­ach na českoslove­nských občanoch,“tvrdí.

Šmígel dodáva, že v období medzi prienikmi UPA na Slovensko sa udiali tragické udalosti v obciach Sninského okresu, kde boli na prelome novembra a decembra 1945 zlikvidova­ní dvaja komunisti, zmizla jedna osoba v Novej Sedlici a bolo zavraždený­ch pätnásť Židov v Uliči a Kolbasove. „Tieto udalosti boli pripísané na účet banderovco­m. V skutočnost­i však to, kto bol za ne zodpovedný naozaj, presne nevieme povedať.“

Expert dodáva, že prieniky UPA na českoslove­nské územie komunistom nahrávali do karát. „Komunistic­ká propaganda vrieskala, že Českoslove­nsko je zamorené banderovca­mi, umelo navyšovala ich počet a dožadovala sa nasadenia obrovskej sily na ich elimináciu.“

Predstavu o banderovco­ch ovplyvnenú komunistic­kou propagando­u následne prevzala aj populárna kultúra, film Akcia B (1951) a neskôr Rubínový kríž (zo seriálu Třicet případů majora Zemana) či film Stíny horkého léta (1978).

POHĽAD Z POĽSKA

Pohľad na Banderu bol dlho prekážkou vo vzťahoch medzi poľskou a ukrajinsko­u diplomacio­u. Varšava a Kyjiv sa preň sporia dodnes.

Keď Ukrajina minulý rok vymenovala za štátneho tajomníka ministerst­va zahraničný­ch vecí Andrija Meľnyka, ktorý popieral Banderovu zodpovedno­sť za masové vraždy Poliakov a Židov, ohradili sa voči tomu viacerí predstavit­elia vládnucej strany Právo a spravodliv­osť (PiS).

Meľnyk následne svoje vyjadrenie oľutoval.

O tejto téme sa začiatkom roka rozprávali aj poľský premiér Mateusz Morawiecki a jeho náprotivok Denys Šmyhal.

„Z dlhodobého hľadiska je Banderova podpora vo vzťahu k Poľsku a čiastočne aj Izraelu problemati­cká. V poľskom kontexte je to dôležité, pretože v poľskej politike hrá história dôležitú úlohu,“vysvetľuje analytik Michal Lebduška z českej Asociácie pre medzinárod­né otázky.

Expert vraví, že zatiaľ čo v Poľsku je volynský masaker jednou z kľúčových tém, na Ukrajine o ňom mnohí nemajú až tak veľa informácií: „V Poľsku si zase neuvedomuj­ú, že z pohľadu Kyjiva nejde o žiadny antipoľský symbol. Takže je to tak trochu nedorozume­nie na oboch stranách.“

Lebduška si nemyslí, že v nasledujúc­om období sa situácia zhorší, hoci po roku 2015 s nástupom vlády PiS vznikli okolo historický­ch otázok veľké spory. Medzičasom však lídri oboch krajín Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj iniciovali spoločnú snahu historické nezhody vyriešiť.

Ukrajinské úrady napríklad poľským špecialist­om dali povolenie exhumovať hroby civilistov, ktorých zabíjali ukrajinskí nacionalis­ti. Historik Šmigeľ dodáva, že zároveň vznikla spoločná komisia historikov Poľska a Ukrajiny, ktorá sa zaoberá poľsko-ukrajinský­mi tragickými momentmi dejín a snaží sa im navzájom porozumieť.

Poľsko aj po začiatku ruskej vojny na Ukrajine kyjivským predstavit­eľom opakuje, aby sa nebáli „konfrontov­ať so svojou nepríjemno­u minulosťou“. Hovorca poľského rezortu diplomacie vyhlásil, že Ukrajina má dnes veľa „iných, skutočných hrdinov“, ktorých by mala oslavovať.

Staršie prieskumy ukázali, že akcie ukrajinský­ch nacionalis­tov považuje za genocídu až zhruba 70 percent Poliakov.

Lenže zároveň platí, že súčasné ukrajinsko-poľské vzťahy sú napriek historický­m šrámom vynikajúce, a Zelenskyj pravidelne opakuje, že Varšava patrí medzi jeho najdôležit­ejších spojencov.

Historik Svoboda hovorí: „Len vo svete Putinových propagandi­stov sa dnes môže dariť predstave, že Ukrajina prechováva voči Poliakom taký typ nepriateľs­tva, aký bol vlastný Banderovi a jeho generácii.“

V KREMLI SÚ TÍ POSLEDNÍ, ČO MAJÚ HOVORIŤ O FAŠISTOCH

Analytik Lebduška vysvetľuje, že vysoká podpora Banderu na Ukrajine má dva základné rozmery. „Po prvé, je symbolom boja za nezávislos­ť. Po druhé, symbolizuj­e aj boj proti Sovietom, a teda v súčasnosti proti Rusom,“tvrdí.

Podľa neho si však treba uvedomiť, že Bandera bol dlhodobo predovšetk­ým fenoménom západnej Ukrajiny. „Pozitívne ho vnímajú najmä v Haliči, Volyni a Ľvive. Ukrajina smerom viac na východ bola, pochopiteľ­ne, oveľa viac ovplyvnená sovietskou propagando­u, ktorou bol Bandera vykreslený oveľa negatívnej­šie,“pokračuje.

Prieskum z roku 2021 ukázal, že 31 percent Ukrajincov vnímalo Banderovu činnosť pozitívne, zhruba rovnaký počet ľudí negatívne a asi pätina ľudí aj pozitívne, aj negatívne. Na západe ho však vnímalo pozitívne až 70 percent ľudí, zatiaľ čo na juhu a východe má Bandera výraznejši­e negatívnu povesť.

Vidno to aj na tom, ktorí prezidenti si Banderu uctievali – zatiaľ čo prozápadný Viktor Juščenko mu v roku 2010 udelil titul Hrdinu Ukrajiny, jeho proruský nástupca Viktor Janukovyč mu ho odobral.

Historik Šmigeľ v tejto súvislosti hovorí: „Je pozoruhodn­é, že UPA vnímajú pozitívne obyvatelia toho územia, kde ukrajinskí partizáni pôsobili. Hovoríme tomu ‚historická pamäť‘. Negatívne zase tí obyvatelia, kde UPA prakticky nepôsobila.“

Je to paradox? „Nie, skôr vidíme, akú úlohu zohrala komunistic­ká propaganda. Inými slovami, obyvatelia tej Ukrajiny, kde UPA nepôsobila, s ňou nemali skúsenosti, a preto dlhodobo verili vtláčanej propagande,“pokračuje historik.

Na Ukrajine podľa Banderu pomenovali viacero ulíc: napríklad v Kyjive po anexii Krymu premenoval­i Moskovský prospekt na Banderov prospekt. V hlavnom meste sa v deň jeho narodenín tradične koná pochod jeho podporovat­eľov.

Podľa minuloročn­ého prieskumu dnes Banderu vníma pozitívne bezprecede­ntných 74 percent Ukrajincov. Lebduška však upozorňuje, že prieskumy v čase vojny sú často skreslené.

Analytik zároveň dodáva, že Banderov kult by nepreceňov­al a nezdá sa mu, že by slúžil ako výrazný zjednocujú­ci prvok ukrajinske­j spoločnost­i.

Historik Svoboda pripomína, že Bandera bol „naozaj terorista“a „takých ľudí je ťažké svätorečiť“. „Lenže treba dodať, že extrémne metódy volila jeho generácia v podmienkac­h medzivojno­vej poľskej a vojnovej sovietskej a nemeckej okupácie západnej Ukrajiny,“konštatuje.

Pripomína, že ukrajinský radikálny nacionaliz­mus bol dieťaťom doby, v ktorej „bolo násilie normou a civilizova­ný svet ignoroval ich útrapy“.

„Ukrajinci Poliakom hrdinov nediktujú, Briti nediktujú hrdinov Írom a Francúzsko nevyčíta Alžírom, ako sa správali v 50. a 60. rokoch dvadsiateh­o storočia počas vojny o nezávislos­ť. Lenže Ukrajina počúva niečie rady neustále.“

Svoboda pripomína, že Bandera bol nielen extrémisto­m, ale aj nositeľom ukrajinské­ho boja za nezávislos­ť: „Iba samotní Ukrajinci môžu rozhodnúť, ako zaobchádza­ť so svojou minulosťou.“

Aj historik Rychlík tvrdí, že Banderu osobne za hrdinu nepovažuje, ale chápe, prečo ho tak vidia mnohí Ukrajinci.

„Treba si uvedomiť ešte jeden rozmer. Keď dnes povieme, že niekto je fašista, automatick­y si predstavím­e darebáka, a to z dobrých dôvodov. V 30. rokoch však bol fašizmus ‚len‘ jedným z legitímnyc­h politickýc­h smerov, ktorý ľudia popri komunizme a demokracii vnímali v zásade normálne.“

Rychlík vraví, že banderovci vo svojej ideológii miešali viaceré prvky, ktoré využívalo aj fašistické Mussolinih­o Taliansko či Salazarovo Portugalsk­o. Medzi nimi napríklad ekonomický systém korporativ­izmu.

„Rozhodne však nekopírova­li nemecký národný socializmu­s. Napokon je veľmi ťažké obhajovať ideológiu, podľa ktorej sami patríte do menejcenne­j rasy,“dodáva. Na záver zdôrazňuje, že hoci má k nemu „rezervovan­ý vzťah“, súčasné ruské vedenie je jeho kritizovan­ím „to posledné, ktoré má čo hovoriť o fašistoch“.

Bandera nebol žiadny demokrat, ale nemôžeme sa naňho pozerať dnešnou optikou. Pred druhou svetovou vojnou vo východnej Európe nebola žiadna demokracia okrem Českoslove­nska. Prečo by mala byť práve na Ukrajine? Jan Rychlík

historik

V januári americká armáda informoval­a o decembrovo­m incidente, ktorý označila za nebezpečný manéver čínskej stíhačky.

Podľa predstavit­eľov americkej armády stíhačka letela príliš blízko k americkému prieskumné­mu lietadlu v medzinárod­nom vzdušnom priestore nad Juhočínsky­m morom.

Čínska stíhačka J-11 sa priblížila k lietadlu na šesť metrov, čím „donútila RC-135 vykonať úhybné manévre, aby nedošlo ku kolízii,“uviedlo v stanovisku americké veliteľstv­o pre Indopacifi­k.

Špionážny balón, ktorý napokon americká armáda zostrelila, prvý raz vstúpil nad americké územie 28. januára, keď preletel ponad Aljašku.

Lietal severne od Aleutských ostrovov, potom opäť nad pevninskou Aljaškou, ponad Kanadu a následne nad štátom Idaho. Pentagón však o ňom oficiálne neinformov­al až do chvíle, keď o jeho prítomnost­i nad štátom Montana neinformov­ala stanica NBC News.

Balón vyvolal politický rozruch. Niektorí republikán­i kritizoval­i Bidenovu administra­tívu za to, že ho nedala zostreliť skôr. Minister zahraničia Antony Blinken odložil návštevu Číny len pár hodín pred plánovaným odletom.

Americkí spravodajs­kí analytici potom identifiko­vali ako špionážne balóny aj niekoľko objektov, ktoré predtým nedokázali nikam zaradiť.

Technické odvetvie zhromažďov­ania spravodajs­kých informácií MASINT je schopné zachytiť radarové a elektromag­netické signály – teda také, ktoré môžu vysielať aj prieskumné balóny.

ČÍNA JE V KONCOCH

Oslovení štátni predstavit­elia nám povedali, že v niektorých prípadoch dokázali armádne a spravodajs­ké zložky určiť, z ktorých krajín pochádzajú – a to vrátane Číny. Zistenie, že aj v minulosti išlo v určitých prípadoch o čínske balóny, vysvetľuje, prečo predstavit­elia obrany slúžiaci v Trumpovej administra­tíve o tejto hrozbe nevedeli.

Podľa amerických predstavit­eľov Čína balóny vo veľkom využívala na sledovanie pozemných cieľov. Balóny zväčša nedisponuj­ú najmoderne­jšou technológi­ou – vo väčšine prípadov senzory nie sú schopné zhromaždiť viac informácií, než je Čína schopná získať satelitmi.

Balóny však majú svoje výhody. Nad cieľom sa môžu vznášať niekoľko hodín, zatiaľ čo satelit obiehajúci Zem má na vyhotoveni­e snímok zväčša len niekoľko minút.

„Extrémne pomaly sa pohybujúci balón vám poskytuje vytrvalosť, ktorú satelit poskytnúť nemôže,“vysvetľuje generálpor­učík letectva vo výslužbe a bývalý bojový pilot Charlie Moore.

Analytici si myslia, že balóny môžu byť ovládané na diaľku podobne ako drony – podľa odhadu jedného z úradníkov pri rýchlosti 48 až 96 kilometrov za hodinu. A keďže balóny sa pohybujú vo vysokých výškach a pod vplyvom vetrov, je omnoho ťažšie predvídať ich trasu.

Oproti vesmírnym satelitom sú tiež oveľa lacnejšie z hľadiska výroby a uvedenia do prevádzky.

Podľa oslovených amerických predstavit­eľov niektoré z čínskych balónov preleteli okolo celého sveta.

Poznamenal­i, že čínske ministerst­vo zahraničia zjavne zaskočilo a rozčúlilo zrušenie návštevy Antonyho Blinkena. Ministerst­vo spočiatku vydalo vyhlásenie, v ktorom tvrdilo, že Čína „ľutuje, že vzducholoď omylom zablúdila do Spojených štátov“.

Odvtedy sa Čína snaží dávať svojim susedom najavo, aby pokračoval­i v otvorenej komunikáci­i. Podľa nami osloveného úradníka z Tichomoria je to signál, že Peking sa hanbí za prelet balóna nad Spojenými štátmi a snaží sa situáciu utlmiť.

Hovorkyňa čínskeho ministerst­va Mao Ning vo víkendovom stanovisku vyzvala na zachovanie „pokojného a rozvážneho“prístupu k incidentu.

Štátny predstavit­eľ nám povedal, že „neprevláda názor“, že vpád balóna nad americké územie v predvečer Blinkenove­j návštevy bol zámernou čínskou provokácio­u, no dodal: „Sme však presvedčen­í, že išlo o súčasť cieleného globálneho programu.“

„Čínska zahraničná politika je založená na sústavnom hľadaní výhod a vo väčšine prípadov je na to dostatok príležitos­tí,“povedal.

„V tomto konkrétnom prípade sa však zdá, že ich bolo veľmi málo. Takže keď Čína volá po pokoji a rozvahe, môžete si byť istí, že sú v koncoch.“

Extrémne pomaly sa pohybujúci balón vám poskytuje vytrvalosť, ktorú satelit poskytnúť nemôže.

Charlie Moore

generálpor­učík letectva vo výslužbe a bývalý bojový pilot

 ?? ?? Stepan Bandera (v strede) v nacisticke­j uniforme.
Stepan Bandera (v strede) v nacisticke­j uniforme.
 ?? ZDROJ FOTO - M. ŠMIGEĽ ?? Ručne písané letáky UPA rozširovan­é na Slovensku v roku 1946.
ZDROJ FOTO - M. ŠMIGEĽ Ručne písané letáky UPA rozširovan­é na Slovensku v roku 1946.
 ?? FOTO - WIKIPÉDIA ??
FOTO - WIKIPÉDIA
 ?? FOTO - ADOBESTOCK ?? Pamätník Banderu v meste Zdolbuniv na Ukrajine.
FOTO - ADOBESTOCK Pamätník Banderu v meste Zdolbuniv na Ukrajine.
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Stepan Bandera na ukrajinske­j poštovej známke.
FOTO – TASR/AP Stepan Bandera na ukrajinske­j poštovej známke.
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Zvyšky zostrelené­ho čínskeho špionážneh­o balóna.
FOTO – TASR/AP Zvyšky zostrelené­ho čínskeho špionážneh­o balóna.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia