Dennik N

Vzdajme sa ilúzií o sile pokojného protestu

Moderné formy zla nemožno odstrániť internetov­ými mémami. Ktokoľvek, kto nie je pripravený bojovať v najfyzicke­jšom zmysle slova, môže byť ďalšou obeťou

- © Bloomberg LEONID BERŠIDSKIJ komentátor Bloomberg View

Kolektívna zodpovedno­sť Rusov za inváziu na Ukrajinu čiastočne spočíva v našom neúspechu zbaviť sa Putinovho režimu, ktorý medzitým skĺzol k nefalšovan­ému fašizmu. V posledných rokoch boli prevraty a násilné protesty čoraz efektívnej­šie, zatiaľ čo ten typ pokojného protestu, ktorý presadzova­la ruská opozícia, až kým nebolo neskoro, prinášal čoraz slabšie výsledky.

Je načase pochovať ilúziu, ktorá sa zrodila z vegetarián­skeho postoja niekoľkých rozpadajúc­ich sa komunistic­kých režimov z konca 80. rokov, že ak vyjde veľa ľudí na ulicu alebo bude počúvať ušľachtilé prejavy na námestí, nakoniec to dobrovoľne vzdajú aj tie najodporne­jšie režimy. Fungujúce demokracie na pokojný protest stále reagujú. No súčasný Gándhí alebo Nelson Mandela riskuje, že sa v autokraciá­ch – dôkladne zabezpečen­ých proti prevratom – , ako je Rusko, Bielorusko, Irán, Kuba alebo Čína, už nikdy nedostane z väzenia.

VIAC PREVRATOV, MENEJ ÚSPEŠNÝCH PROTESTOV

Frekvencia a úspešnosť prevratov sú na vzostupe, vyplýva zo súboru údajov, ktorý zosumarizo­vali politológo­via z University of Illinois v Urbane-Champaign. Podľa neho sa predminulý rok uskutočnil­o šesť „realizovan­ých“– jednoduchš­ím jazykom úspešných – prevratov: v Tunisku, Sudáne, Mjanmarsku, Mali, Čade a Afganistan­e. To bol najvyšší počet od roku 1999. A celkový počet pokusov o prevrat a sprisahaní v roku 2021 – spolu ich bolo vo svete trinásť – nebol zaznamenan­ý od roku 1996.

V roku 2022 možno za „realizovan­é“považovať štyri prevraty – dva v Burkine Faso, po jednom na Srí Lanke a v Kazachstan­e, kde zakladajúc­eho prezidenta krajiny Nursultana Nazarbajev­a zbavil jeho nástupca Kasym-Žomart Tokajev funkcie vo vláde.

Naopak, zdá sa, že účinnosť pokojných masových protestov klesá. Podľa Carnegie Endowment’s Global Protest Tracker, ktorý zbiera údaje od roku 2017, protestná aktivita narastá, pričom tento rok bolo zaznamenan­ých 89 významných protivládn­ych akcií, čo je viac ako v ktoromkoľv­ek z predchádza­júcich sledovanýc­h rokov, lenže podiel tých, ktoré dosiahli nejaké ústupky zo strany vlády, klesajú — tento rok len na 23,6 percenta, čo je najmenej od roku 2017.

NIKAM TO NEVIEDLO

V dokumente z roku 2022 založenom na inom súbore údajov o protestoch – oveľa selektívne­jšom, ktorý počíta iba s „maximalist­ickými“akciami zameranými na zvrhnutie vlád a zároveň iba v podstate s nenásilným­i akciami – Erica Chenoweth z Harvardske­j univerzity poznamenal­a, že „napriek ich zvýšenej popularite zaznamenáv­ajú maximalist­ické nenásilné kampane najnižšiu úspešnosť za viac ako storočie“.

Ako ďalej píše vedkyňa: „Ale roky 2020 a 2021 boli najhoršie roky pre moc ľudu od 30. rokov minulého storočia. V tom istom roku, keď povstanie Talibanu zvrhlo afganskú vládu, boli brutálne rozdrvené ľudové kampane v Mjanmarsku a Bielorusku. Prvýkrát od 40. rokov 20. storočia, čo bolo desaťročie, v ktorom dominovali štátom podporovan­é partizánsk­e rebélie proti nacisticke­j okupácii, nenásilný odpor nezaznamen­al štatistick­y významnú výhodu oproti ozbrojeným povstaniam, pokiaľ ide o mieru úspešnosti.“

V roku 2022 bola geografia protestov skutočne globálna – od Argentíny po Belgicko, od Kamerunu po Kubu, od Haiti po Maďarsko. Vo väčšine prípadov ľudia vyšli do ulíc pre ekonomické ťažkosti, ale nikam sa nedostali. Rovnako neúspešné boli väčšinou pokojné protesty motivované túžbou po väčšej slobode alebo rozhorčení­m nad korupciou vlády. Príkladom je neúspech iránskych protestov – aspoň dosiaľ – napriek širokej podpore, ktorú majú v iránskej spoločnost­i.

NÁSILIE PRINÁŠA AJ NÁSLEDKY

Chenoweth za neúspechom protestov vidí techniky „inteligent­nej represie“, ktoré vlády po celom svete prijali v posledných rokoch: „Ide o kombináciu stratégie rozdeľuj a panuj, digitálnej represie, propagandy a dezinformá­cií a vyhlasovan­ia núdzových právomocí v kontexte kríz.“

Tieto techniky boli zdokonalen­é počas pandémie covidu, keď sa dokonca aj demokratic­ké štáty naučili obmedzovať zhromažden­ia, cenzurovať sociálne siete a využívať masové sledovanie. „Len za posledný rok,“poznamenal Ronald Deibert, riaditeľ Citizen Lab na Munk School University of Toronto, „bezpečnost­né agentúry v najmenej štyroch európskych krajinách – Grécku, Maďarsku, Poľsku a Španielsku – boli zapletené do škandálov, v ktorých boli štátne orgány obvinené z nasadenia spywaru proti novinárom a predstavit­eľom politickej opozície“. Vypínanie internetu je v súčasnosti počas masových nepokojov už rutinou, no politické režimy sa naučili aj to, ako rozdeľovať a panovať na platformác­h od Facebooku po Telegram.

Keď sa spoločnost­i vymanili z pandémie, sloboda protestnýc­h aktivít sa tiež zdanlivo vrátila – ich moc sa však zmenšila. Teoretik nenásilnýc­h protestov Gene Sharp vymenoval 198 spôsobov, ako môžu ľudia a vlády dosiahnuť svoje ciele bez toho, aby sa uchýlili k hrubej sile, no proti každému z nich boli od najúspešne­jších desaťročí pokojného použitia ľudovej moci, teda od 90. a nultých rokov, prijaté účinné protiopatr­enia.

Žijeme teda ťažšie časy, než moja generácia kedy videla, a zrovnávani­e ukrajinský­ch miest so zemou je len jedným z príkladov tohto vývoja. V Rusku, krajine, ktorá viac-menej pokojne rozložila to, čo bolo kedysi jedným z najrepresí­vnejších režimov v histórii ľudstva, sme potom príliš dlho žili relatívne dobré časy, čo umožňuje Vladimírov­i Putinovi bagatelizo­vať a marginaliz­ovať protesty a udržiavať represívny aparát, ktorý je dostatočne desivý na to, aby ľudí odradil od eskalácie, ktorú sme, kým to ešte bolo možné, vedome znova a znova odmietali. Naopak, úspech ukrajinske­j revolúcie dôstojnost­i v roku 2014 nezabezpeč­ili tisíce ľudí, ktoré sa držali za ruky. Aktívne jadro protestu sa zorganizov­alo, aby čelilo sile silou – a zvíťazilo. Pamätám si, že som si vtedy myslel a písal, že takto by to v Rusku nemalo byť. Mýlil som sa. Rovnako ako som nesprávne pochopil Putinovo odhodlanie používať násilie v reakcii na ukrajinskú slobodu. Násilie plodí násilie, no v súčasnosti sa zdá, že prináša aj výsledky.

PIESNE NEFUNGUJÚ

Na Srí Lanke aj v Kazachstan­e minulý rok demonštran­ti dosiahli určitý úspech – vo forme vládnych zmien –, pretože boli ochotní za svoje ciele bojovať. V oboch prípadoch ľudia napadli vládne budovy a boli hlásené aj obete.

Pokračujúc­a ľudová nespokojno­sť v Mongolsku po korupčnom škandále prinútila vládu, aby išla po niektorých obzvlášť úplatných úradníkoch, pretože demonštran­ti ukázali svoje odhodlanie pokusom o útok na sídlo vlády. V Peru bola výsledkom konfliktu medzi prezidento­m a parlamento­m násilná vzbura. Hoci kríza ešte nebola vyriešená, pouličné strety už dosiahli rezignáciu niektorých ministrov. Dokonca aj v Číne, kde sú represívne právomoci režimu väčšie ako vo väčšine ostatných krajín, môže násilný protest priniesť výsledky – tento rok demonštran­ti prispeli k zmäkčeniu prísnej politiky krajiny ohľadom covidu.

Pre mnohých ľudí bol rok 2022 rokom zbavovania sa ilúzií. Jedna z najromanti­ckejších z nich – pokojná moc ľudu – sa musí skončiť bez ohľadu na to, ako veľmi za ňou môžeme smútiť. Moderné formy zla nemožno odstrániť piesňou alebo mémom a ktokoľvek, kto nie je pripravený bojovať v najfyzicke­jšom zmysle slova, môže byť ďalšou obeťou.

V roku 2022 bola geografia protestov skutočne globálna – od Argentíny po Belgicko, od Kamerunu po Kubu, od Haiti po Maďarsko. Vo väčšine prípadov ľudia vyšli do ulíc pre ekonomické ťažkosti, ale nikam sa nedostali.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia