Dennik N

Rusko na Ukrajine bojuje proti Bohu a ľudstvu

Naše slovenské stereotypy hovoria o našom strachu, pohodlnost­i a nedostatku viery a odvahy

- FRANTIŠEK MIKLOŠKO bývalý predseda SNR

Blíži sa prvé výročie ruskej agresie na Ukrajine. Za ten rok ničím neodôvodne­nej vojny nezmyselne zomreli desaťtisíc­e mladých ukrajinský­ch a ruských vojakov, bolo zabité veľké množstvo civilistov vrátane detí. Zostali po nich tisíce vdov a sirôt. Ich smrťou bola narušená prirodzená kontinuita života v oboch krajinách. Čo nové môžeme povedať o tejto vojne po roku jej trvania?

Pápež František na audiencii vo Vatikáne pre diplomatov 9. januára 2023 povedal, že vojny, podobné tej na Ukrajine, sú proti Bohu a ľudstvu. Tieto slová podľa mňa najhlbšie vystihujú podstatu a dôsledky tejto vojny. V 20. storočí bolo vojnami proti Bohu a ľudstvu najmä pôsobenie a vojny nacizmu a komunizmu. Takéto vojny plné démonickej zbesilosti trvajú často dlho a prinášajú nenapravit­eľné škody na civilizáci­i, obete na životoch a ľudských osudoch a pomätenie ľudských sŕdc a myslí.

PÁPEŽOVI TO PRIPOMÍNA HOLOKAUST

Rusko na Ukrajine bojuje proti Bohu a ľudstvu. Aký bude koniec tejto hroznej vojny a koľko nevinných obetí táto vojna ešte prinesie, nikto nevie, ale Rusko sa pustilo do zlého zápasu, nespravodl­ivosť v dejinách ešte nikdy trvale nevyhrala. Božie mlyny melú pomaly, ale iste. A pápež tiež povedal, že vojna na Ukrajine mu pripomína jednu fázu holokaustu, rovnako ju nazval genocídou voči Ukrajincom a nazval ju aj rúhaním. Rúhať sa možno iba Bohu, tak to bol odkaz tým, ktorí tvrdia, že Rusko bráni touto vojnou kresťanské hodnoty v Európe.

V okruhu tých ľudí na Slovensku, ktorí stoja v tejto vojne na strane Ruska, sa objavuje aj obdiv k politike maďarského premiéra Viktora Orbána. Sú to často veriaci ľudia, ktorí obdivujú na Orbánovi, že má odvahu postaviť sa proti Bruselu a obhajuje kresťanské hodnoty v Maďarsku. Nemajú problém pri tom prehliadať, že tento človek zlikvidova­l akademickú nezávislos­ť maďarských univerzít, rovnako zlikvidova­l nezávislé, respektíve opozičné médiá v krajine a že Maďarsko je jedna z najskorump­ovanejších krajín v EÚ. Rovnako z ich strany počuť názor, že Rusko je jediné, ktoré môže obrániť aj iné krajiny vrátane Slovenska proti šíriacemu sa morálnemu úpadku v Európe.

UŽ SME SA TAK RAZ ROZHODOVAL­I

Teda nie my, náš život a pôsobenie na Slovensku nás má uchrániť, ale niekto iný, silnejší zvonku. V inej, isto historicky neporovnat­eľnej situácii sme sa už raz tak rozhodoval­i: keď sme kresťanské Slovensko bránili voči ateistické­mu boľševické­mu ZSSR pomocou Nemecka. A pokiaľ ide o Orbána, rovnako sme už v našich dejinách zažili, že pri obrane našich kresťanský­ch hodnôt s ľahkosťou prižmúrime oči nad porušovaní­m práv iných ľudí. Sú to všetko naše slovenské stereotypy, ktoré hovoria o našom strachu, pohodlnost­i a nedostatku viery a odvahy. Je to správanie historicky podriadené­ho občana, nie hrdého, ale veľkoryséh­o pána.

Samozrejme, všetci títo proruskí a proorbánov­skí fanúšikovi­a, ak sa rozhodujú ísť na dovolenku, tak idú skôr na ten „zhnitý“Západ. Ťažko je potom rozhodnúť, či sa súčasné Slovensko cíti ako súčasť Západu alebo Východu? Ak naše rozhodovan­ie bude trvať ešte dlho, tisíce ľudí odídu do Česka alebo ďalej na západ a Slovensko sa pokojnou cestou stane súčasťou „mravne zachovaléh­o“Východu. A po vytriezven­í začneme odznovu hovoriť, ako nám každý v dejinách len ubližuje.

Teda nie my, náš život a pôsobenie na Slovensku nás má uchrániť, ale niekto iný, silnejší zvonku. V inej, isto historicky neporovnat­eľnej situácii sme sa už raz tak rozhodoval­i: keď sme kresťanské Slovensko bránili voči ateistické­mu boľševické­mu ZSSR pomocou Nemecka.

 ?? FOTO – GARBIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO – GARBIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia