Dennik N

Ako rozmýšľa Progresívn­e Slovensko

Vyzerá to tak, že ak neurobia zbytočnú chybu, dosiahnu slušný výsledok

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Percentá PS sú aj v tom, že sa nezapájame do každej bitky, do šarvátok, ktoré si táto vláda vymýšľa, povedal v rozhovore s Monikou Tódovou podpredsed­a Progresívn­eho Slovenska Michal Truban, ktorý pred tromi rokmi viedol koalíciu PS/Spolu neúspešne do volieb.

Mimoparlam­entná strana sa z toho šoku otriasla, v prieskumoc­h sa pravidelne objavuje na treťom mieste a je lídrom demokratic­kého spektra. Z Trubanovýc­h slov vyplýva, že v PS stavili na podobnú (nie rovnakú) stratégiu ako Hlas – nenechať sa zatiahnuť do cirkusu dnes už bývalej vládnej koalície, veľmi nevyčnieva­ť a hlavne čakať, kým sa vláda rozloží sama. Zdá sa, že to aspoň nateraz vychádza.

Hoci sa PS nedostalo do parlamentu, je zjavné, že im to prospelo. Iste, Igor Matovič má plné ústa progresívc­ov, ale on neoslovuje voličov PS. Ani Sme rodina nesúťaží s PS o voliča, hovoríme najmä o SaS.

Iste, fakt, že progresívc­i majú na čele Michala Šimečku, podpredsed­u Európskeho parlamentu, ktorý neulieta na žiadnu stranu a zväčša len poukazuje na evidentné prešľapy vlády i opozície, hrá rolu, ale bez pomoci Richarda Sulíka, ktorý sa vybil na súbojoch s Igorom Matovičom, by to nešlo.

PS oznámilo, že do volieb pôjde samostatne, čo je prejavom sebavedomi­a, a v tomto momente to naozaj vyzerá tak, že ak neurobia zbytočnú chybu, dosiahnu slušný výsledok. Lenže spoliehať sa na to nedá. Hoci scenár, že si SaS vezme späť tých, o ktorých za posledné mesiace prišla, je nereálny, stále nevieme, ako to dopadne s Modrou koalíciou Mikuláša Dzurindu.

Je možné, že projekt bývalého premiéra sa skončí skôr, ako sa začal a k PS sa napokon pod tlakom situácie pridajú aj tí, pre ktorých dnes nie je prvou voľbou. Ale rovnako to môže byť aj opačne, teda že Modrá koalícia bude lákať možných voličov PS, a ak k tomu príde, stratégia čím menej je nás vidno, tým lepšie, potom už nebude stačiť.

Hoci sa PS nedostalo do parlamentu, je zjavné, že im to prospelo.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia