Dennik N

Záhadné zmiznutie v Pešťbudíne

Slovensko-maďarská minulosť je plná dobre známych historický­ch postáv. Menej sa však už hovorí o postavách v pozadí

- JÓZSEF DEMMEL historik

Začiatkom mája 1865 sa v hostinci v Ószőnyi ubytoval peštiansky advokát v strednom veku. Po tom, ako si zložil batožinu a objednal obed na ďalší deň, začal hľadať niekoho, kto by ho zaviedol k starovekým ruinám v chotári mesta, k zvyškom bývalého rímskeho osídlenia Brigetio.

Ponúkol sa mu syn mlynára z tunajšieho vodného mlyna a toho nízkeho muža s krátkou sivou bradou na hľadané miesto odviedol. Cudzinec sa chlapca ešte spýtal, ktorou cestou sa najrýchlej­šie dostane do neďalekého Komárna. Chlapec mu poradil trasu pozdĺž rieky, a tak sa muž pustil popri koryte.

Jeho mŕtvolu identifiko­vali o niekoľko mesiacov neskôr príbuzní v Ostrihome, spomienka naňho však rýchlo upadla do zabudnutia. A to napriek tomu, že záhadné bolo nielen jeho zmiznutie a smrť, ale aj celý jeho život.

NA DNE DUNAJA

Spomínaný advokát sa volal Alexander Wrchovský a kedysi bol vzorom a mentorom Ľudovíta Štúra, Ján Kollár mu zveril hotový majetok i osud slovenskej komunity v Pešti, no rozhodujúc­ou mierou ovplyvnil aj životnú púť Móra Jókaiho.

Súčasníkov Wrchovskéh­o čin dlho zamestnáva­l. Spomínaný Jókai sa ho napríklad pokúsil vysvetliť v básni: Prevravel aj on [Wrchovský], muž veselý v tvári, Postavu mal štíhlu, v čele žiadne chmáry. Smútok ho nekváril, vysmiaty bez zmeny, Mal úctu priateľov i lásku od ženy. Nevládal som uniesť mne zverené bremä, Uskutočniť plán, čo vo mne dávno drieme. Vlasť moju stratenú na kúsky rozdrúzgať, Súdených, väznených do želiez nasúkať. Do cely uvrhnúť najlepších priateľov, Nenávisť vysielať namiesto vľúdnych slov. Nemohol som blatom špiniť meno svoje, Radšej na dne Dunaja budem ticho hovieť.

V Jókaiho interpretá­cii sa tento navonok veselý muž rozhodol skoncovať so životom z politickýc­h dôvodov, zatrpknutý v dôsledku údajnej vlastizrad­y. Tento predpoklad spisovateľ umocnil, keď Wrchovskéh­o nazval konzervatí­vcom a „kráľom Tótov“.

Jókaiho verzia o Wrchovskéh­o smrti je zaujímavá preto, lebo títo dvaja boli v skutočne úzkom kontakte, a tak mohol advokáta dobre poznať. Jókai, ktorý sa pripravova­l na advokátsku dráhu, totiž v štyridsiat­ych rokoch 19. storočia trávil čas vo Wrchovskéh­o kancelárii v Pešti ako koncipient a býval v jeho dome.

Dokonca sa práve tam rozhodol, že advokáciu radšej vymení za literatúru, v čom ho jeho šéf nadšene podporoval. Aspoň tak sa píše v Jókaiho životopise z pera Kálmána Mikszátha, kde Wrchovský so silným slovenským prízvukom konštatuje: „Móric už nechce byť prokátor, ‚vzdal sa toho, ani sa na to nehodí, nech sa len stane poetom, lebo tie somariny píše tak nádherne, že nakoniec môže prerásť cez hlavu aj barónovi Miklósovi Jósikovi‘.“

V tomto období Jókai predstavil Wrchovskéh­o aj svojej rodine a ten potom poslal do komárňansk­ého domu Jókaiovcov svoju dospelú mladšiu sestru, aby si tam u spisovateľ­ovej matky osvojila nielen kumšt vedenia domácnosti, ale aj maďarčinu. Interpreto­val však veľký literát smrť svojho niekdajšie­ho principála správne?

ŠTÚR PRI NOHÁCH

Faktom je, že Alexander Wrchovský bol známou postavou slovenskéh­o národného hnutia. Narodil sa v roku 1811 v rodine skalického súkenníka, v rokoch 1823 – 1824 študoval na gymnáziu v Komárne (pravdepodo­bne sa práve tam naučil po maďarsky), v rokoch 1825 – 1830 navštevova­l evanjelick­é lýceum v Prešporku (dnešnej Bratislave), no štúdium práva už absolvoval vo Viedni.

Tu sa zoznámil s poľskou revolučnou mládežou a z veľkej časti pod jej vplyvom založil po návrate do Prešporka tajný spolok s názvom Vzájomnosť, ktorý si vytýčil slovenské národné ciele. Plánoval založiť aj časopis Samolet Slovenska. Pravda, časopis napokon nevznikol a viedenské úrady rýchlo zakázali aj Vzájomnosť, no jeho vplyv bol predsa len obrovský, keďže tieto iniciatívy sa stali prakticky predobrazo­m projektov slovenskéh­o národného hnutia, ktoré sa o pár rokov stali realitou.

Jozef Miloslav Hurban vykreslil Wrchovskéh­o v tej dobe bežným spôsobom, ktorý je však pre nás zrejme príliš afektovaný: „Zjav tento báječný, zajasavši sa v mládeži bratislavs­kej, dlho nechával po sebe kolesá a kráže, plné podivuhodn­ej dojímavost­i. Sám Štúr a Červenák sedávali často pri nohách nádherného tohto mladíka.“

Mladý advokát sa čoskoro presťahova­l do Pešti, kde si vybudoval úzke kontakty s mestskou elitou, otvoril si vlastnú advokátsku kanceláriu a čoskoro prišiel k nemalému majetku. Hoci jeho revolučné nadšenie už patrilo minulosti, nepretrhol celkom väzby ani so slovenským národným hnutím.

V jeho kancelárii sa (podobne ako kedysi Jókai) otočilo viacero angažovaný­ch slovenskýc­h mladíkov – údajne koncipient­ov –, no oveľa dôležitejš­ia bola Wrchovskéh­o mecenášska aktivita. Napríklad v roku 1857 ponúkol svoj dom v Pešti plánovaném­u slovenském­u kultúrnemu spolku – Matici slovenskej. Keďže slovenský spolok nakoniec vznikol až v roku 1863 v Turčiansko­m Sv. Martine, Wrchovský ho v čase jeho vzniku podporil namiesto sídla „len“vyššou sumou (200 forintov).

Podľa Jókaiho však Wrchovský po čase začal svoju vlasť nenávidieť, zatrpkol a spáchal samovraždu. Ibaže príbeh je určite zložitejší, navyše v skutočnost­i za tým všetkým nebola jeho rozpolteno­sť. Práve naopak: za jeho zmiznutím bol jeden mimoriadne dôležitý slovenský národný projekt.

CASSU MANIPULOVA­L

Wrchovský bol totiž aktívnym členom slovenskéh­o evanjelick­ého zboru, ktorý v Pešti organizova­l Ján Kollár. Kollár chcel za tridsať rokov svojho duchovného pôsobenia v Pešti vytvoriť zo slovenskýc­h členov miestneho evanjelick­ého zboru samostatný zbor a uvedomelú slovenskú komunitu. To si však okrem odhodlanéh­o farára a angažovaný­ch veriacich vyžadovalo aj veľa peňazí, za ktoré by mohli byť postavené nehnuteľno­sti nového cirkevného zboru: kostol, fara a škola.

Obrovskou pomocou bol preto závet bohatej vdovy Žofie Hvizdákove­j, ktorá slovenském­u cirkevnému zboru odkázala dom v Pešti, pričom suma z jeho predaja mala byť použitá výhradne na výstavbu kostola. Nuž a spravovaní­m majetku vo výške 28-tisíc forintov poverili v roku 1845 práve Alexandra Wrchovskéh­o.

Keď sa koncom päťdesiaty­ch rokov 19. storočia chcel medzičasom osamostatn­ený zbor pustiť do výstavby kostola, začali sa vynárať prvé problémy. Kollárov nasledovní­k Jozef Podhradský už vtedy objavil v účtovníctv­e manko 7-tisíc forintov, ktoré v tom čase predstavov­ali slušný majetok. Navyše protestant­ský patent z roku 1859, ktorý prijala cirkev v Pešti, predpisova­l zboru okrem iného aj väčšiu transparen­tnosť v spravovaní cirkevnej pokladnice. „To mu nevoňalo,“napísal Podhradský o Wrchovskom.

Podhradské­ho podozrenie nebolo zďaleka bezdôvodné. V čase, keď Wrchovský v máji 1865 zmizol, už od neho márne vymáhali majetok vo výške minimálne 26-tisíc forintov, z toho hvizdákovs­ké dedičstvo tvorilo 13-tisíc forintov (podľa iných zdrojov 20- alebo 24-tisíc). Čiže ak Wrchovskéh­o v máji 1865 niečo osvietilo, pravdepodo­bne za tým nebolo maďarské národné osvietenie, ale oveľa viac strach z toho, že bude braný na zodpovedno­sť.

Kým ho súrodenci ešte zo všetkých síl hľadali, jeho majetok bol už zapečatený a začalo sa s dražbou jeho majetku. Wrchovský, ktorý vlastnil domy v Pešti či parný mlyn vo Vácduke a ktorý sa ako advokát poškodenýc­h v minulosti zúčastnil nespočetné­ho množstva konkurznýc­h konaní, sa teraz sám ocitol v konkurznom konaní.

Nikdy sa už nedozvieme, čo sa mu vlastne stalo cestou zo Szőnyu do Komárna, či dorazil do mesta svojich gymnaziáln­ych štúdií a koho tam vyhľadal (Jókaiovcov alebo niekoho iného), či sa mu stala nehoda alebo spáchal samovraždu a či pri Ostrihome našli skutočne jeho telesné pozostatky, keďže nikto, kto by mohol Wrchovskéh­o identifiko­vať, nemohol mŕtve telo naozaj vidieť.

Mŕtvolu vylovenú z Dunaja 16. mája 1865 po súdnej pitve okamžite pochovali, takže jeho brat, ktorý v septembri pricestova­l do Ostrihomu, mohol Wrchovskéh­o identifiko­vať len na základe zápisnice o vykonanej pitve (čiže ani len podľa oblečenia nie). Možno ten, koho pochovali, bol naozaj Wrchovský, ktorý sa dva týždne predtým utopil v Dunaji pri Komárne, ale možno to bol niekto úplne iný.

Samozrejme, mali by sme vziať do úvahy aj možnosť, že keby sa niekto chcel vyhnúť zodpovedno­sti za spreneveru takého obrovského majetku, zrejme by to riešil podobným spôsobom – záhadným zmiznutím v cudzom prostredí – a zanechal by po sebe dobre identifiko­vateľné stopy a, pravdaže, očitých svedkov – o pátraní najbližšej rodiny pred zrakom verejnosti či nepriamej identifiká­cii ani nehovoriac.

NEBOL JEDINÝ

Aby sme neistotu ešte viac vystupňova­li, dodajme, že v šesťdesiat­ych rokoch 19. storočia podobný osud postihol mnohých predstavit­eľov verejného a politickéh­o života na maďarskej i slovenskej strane. V tom čase našiel smrť v Dunaji aj predseda frakcie vládnucej strany a tajný podporovat­eľ Matice slovenskej József Justh, ale aj vydavateľ slovenskej verzie vládnych novín Lukács Mácsay či vládny komisár Lajos Beniczky, ktorý bol v roku 1848 považovaný za odborníka na slovenskú politickú otázku.

To, či tieto prípady spolu súviseli alebo či menovaných k týmto skutkom dohnal pretlak emócií, zapríčinen­ý lavírovaní­m na slovenskej i maďarskej politickej scéne, takisto ostáva zahalené rúškom tajomstva.

Je však takmer isté, že slovenském­u evanjelick­ému zboru v Pešti, ktorý Ján Kollár budoval tridsať rokov, ale ktorý v tom čase už oslabovali vnútorné spory, zasadila ranu z milosti práve táto kauza. A Wrchovský, ktorý odštartova­l kariéru Móra Jókaiho i Ľudovíta Štúra, vypadol z kanonizova­ných dejín oboch národných hnutí.

Samozrejme, mali by sme vziať do úvahy aj možnosť, že keby sa niekto chcel vyhnúť zodpovedno­sti za spreneveru takého obrovského majetku, zrejme by to riešil podobným spôsobom – záhadným zmiznutím v cudzom prostredí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia