Dennik N

Keď vládne parlament Hlas jasne vedie

Poslanci sa pred voľbami v septembri predvedú sériou sociálnych návrhov zákonov

- DUŠAN MIKUŠOVIČ

„Ideme sa teraz spoločne hrať na Ježiška,“prihovára sa líder OĽaNO Igor Matovič poslancom v rokovacej sále parlamentu. O pár hodín neskôr Národná rada schvaľuje obedy zadarmo pre deti, čo štát v tomto roku vyjde na 110 miliónov eur.

„Všetko, čo sa odteraz do volieb bude schvaľovať, je populistic­ké, a obzvlášť sociálne veci,“zaznieva v ten deň z úst predsedu poslanecké­ho klubu OĽaNO Michala Šipoša.

Školské obedy sú prvým narýchlo pretlačený­m návrhom s veľkým vplyvom na štátny rozpočet, odkedy padlo rozhodnuti­e, že predčasné voľby budú 30. septembra – o takmer osem mesiacov, čo v histórii Slovenska po páde vlády nikdy netrvalo tak dlho.

V momente schválenia školských obedov bolo jasné, že v parlamente odštartova­l boj o voličov a poslanci sa začali pretekať v tom, kto príde s ľúbivejším návrhom.

Pretlačiť ich môžu v priebehu pár dní cez pozmeňujúc­e návrhy k prerokúvan­ým novelám, a to bez akejkoľvek odbornej debaty a napriek odporu povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý má už len obmedzené právomoci a na jeho vládu dozerá prezidentk­a Zuzana Čaputová.

Centrum moci sa tak naplno presunulo do parlamentu, ktorý bol síce vždy tvorcom zákonov a rozhodoval, aké sociálne opatrenia sa prijmú, ale doposiaľ bola navrhovate­ľom kľúčových opatrení vláda. Ešte aj kritizovan­é trináste dôchodky, ktoré Smer presadil štyri dni pred voľbami v roku 2020, navrhla vláda Petra Pellegrini­ho (vtedy Smer, dnes Hlas).

NEBERÚ VLÁDU VÁŽNE

S čím do volieb príde dočasne poverený Hegerov kabinet, poslanci už príliš neberú do úvahy, sústredia sa na to, čo oni navrhnú v parlamente. A tak to berú aj predseda OĽaNO Igor Matovič a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, hoci ich nominanti sedia vo vláde.

Igor Matovič, ktorý len nedávno zasadol do poslanecke­j lavice po odchode z postu ministra financií, už predstavil, ako si predvolebn­ú „hru na Ježiška“v parlamente predstavuj­e.

Poslanci môžu podľa neho prichádzať s obdobnými návrhmi, ako sú školské obedy zadarmo, ale musia povedať, z čoho ich štát zaplatí.

„Mali by si zobrať vzor aj ostatní poslanci a ostatné politické strany, že keď teda do volieb si tu chcú akože kupovať voličov, tak nech sa páči, zároveň aj s návrhom, odkiaľ na to zoberieme, lebo potom je to zodpovedné voči tejto krajine,“vyhlásil Matovič v utorok počas parlamentn­ej rozpravy o školských obedoch.

V tej chvíli pritom sám netušil, odkiaľ presne na ne štát získa 110 miliónov v tomto a 150 miliónov v každom ďalšom roku. Strany bývalej vládnej koalície zvažujú rozšíriť osobitný odvod pre regulované subjekty aj o banky, ale definitívn­e to nie je vyriešené dodnes.

Z vyjadrení Sme rodina však vyplýva, že už sú s Matovičom na spomínanej „hre na Ježiška“dohodnutí.

„Je jedno, aký populistic­ký návrh príde, kľúčové je, že musí

Je jedno, aký populistic­ký návrh príde, kľúčové je, že musí byť niečím krytý. Peter Pčolinský

podpredsed­a Národnej rady, Sme rodina

Stranu Modrá koalícia bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu by vo februári 2023 volili dve percentá voličov. Ukázal to prieskum agentúry Focus pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza. Modrá koalícia vznikla spojením tímu okolo expremiéra s premenovan­ou stranou Spolu poslanca Miroslava Kollára.

Voľby by vyhral Hlas Petra Pellegrini­ho, ktorý sa vrátil nad 20 percent. Asi 15 percent ľudí by volilo Smer, na treťom mieste skončilo Progresívn­e Slovensko (PS) s podporou 11 percent.

Ak by sme porovnali štart Modrej koalície s prvými číslami strany Za ľudí, za ktorou v roku 2019 stál bývalý prezident Andrej Kiska, je na tom Dzurindova strana zatiaľ horšie. Za ľudí v prvom prieskume vyskočila hneď nad päť percent. Nová strana Jablko europoslan­kyne Lucie Ďuriš Nicholsono­vej sa v prieskume Focusu nedostala nad podporu jedného percenta voličov.

Do parlamentu by sa dostala aj Republika s podporou vyše osem percent voličov, Sme rodina (7,7 percenta), KDH (6,9 percenta) OĽaNO (6,4 percenta) a SaS, ktorá by skončila len tesne nad hranicou zvoliteľno­sti. Hlas by jej dalo 5,3 percenta voličov.

Mimo parlamentu by zostala maďarská strana Aliancia, ktorú by volilo 4,5 percenta ľudí. Na podpore tesne nad tromi percentami stagnuje SNS Andreja Danka. Šancu na vstup do parlamentu dlhodobo nemá ani Kotlebova ĽSNS s podporou troch percent voličov. Stranu Za ľudí Veroniky Remišovej by v prieskume predbehli aj Maďarské fórum a Dobrá voľba, ktorá sa však zrejme spojí s Modrou koalíciou Mikuláša Dzurindu.

Focus meral preferenci­e strán naposledy v decembri a odvtedy nenastali radikálne posuny v podpore strán. S miernym rastom Hlasu, z 19 na takmer 21 percent, stratil dva percentuál­ne body Smer, ktorý sa v decembri blížil k hranici 17 percent. O takmer dva body kleslo Progresívn­e Slovensko. O jeden a pol percentuál­neho bodu sa posilnila Republika, mierne rástlo KDH, naopak, mierne sa oslabilo OĽaNO. Ak by voľby dopadli tak, ako nameral Focus, Hlas by mal v parlamente 38 poslancov, Smer 27 a Republika 16 zástupcov. Súčasná parlamentn­á opozícia by teda mala väčšinu 81 hlasov. PS by malo 20 mandátov, Sme rodina 14, KDH 13, OĽaNO 12 a SaS desať.

Focus uskutočnil prieskum preferenci­í medzi 1. a 8. februárom.

Slovenský veľvyslane­c pri NATO Peter Bátor sa v sídle Aliancie venuje vojne na Ukrajine každý deň. Osobne ju zažil posledný rok dvakrát. „Stáť v lete v Charkive na sídlisku, ktoré je niekoľkoná­sobne väčšie ako Petržalka, a vidieť všetky tie zničené byty, kde nie je ani noha, kde je strašné ticho a človek má pocit, že sa zobudil v postapokal­yptickom filme,“hovorí slovenský diplomat o tom, čo ho zasiahlo na Ukrajine počas vojny najviac.

V posledných týždňoch sa veľa špekuluje o novej ruskej ofenzíve. Aké máte informácie v NATO, hovorí sa o tom?

Samozrejme, z toho, čo môžeme povedať, s nejakou ofenzívou sa vždy počíta. Rozprávame sa o každom možnom scenári, ktorý sa môže objaviť. Už viackrát sa však ukázalo, že hoci máte dobrú analýzu, nakoniec sa to udialo úplne inak. Je to vojna a v nej nikdy neviete na sto percent predpoklad­ať, čo sa stane. Aktuálne Rusko zvýšilo svoju bojovú činnosť, testuje Ukrajinu na mnohých miestach a dá sa očakávať, že sa tento tlak bude zvyšovať. Ale vzhľadom na súčasné podmienky na fronte – aj čo sa týka pôdy a aktuálnej vyzbrojeno­sti ruskej armády –, neočakávam zásadný prielom alebo masívnu ofenzívu na výročie vojny. Oveľa väčší vývoj by som očakával na začiatku jari.

Hovorí sa aj o druhej vlne mobilizáci­e v Rusku. Stále majú málo vojakov?

Ruská mobilizáci­a vôbec neprestala, len nie je taká vypuklá. Nie je ani také dôležité, koľko tých vojakov, či 500 – alebo 100-tisíc majú, ale ako sú vycvičení a vystrojení. Rusi však stále neposlali na front svojich všetkých už mobilizova­ných vojakov. Zaradenie a výcvik trvá. To, čo vieme očakávať od Ruska, je, že mobilizáci­a bude pokračovať a aj nástup vojakov na front sa zrýchli.

Zaznamenal­i ste zmenu v štýle vedenia vojny, odkedy vymenili vedenie?

Rusi prechádzaj­ú z toho náhodného spôsobu boja k systematic­kejšiemu, ten boli naučení robiť. S novým vrchným velením prišiel aj väčší poriadok, lepšie riadenie a systém a vracajú sa späť k svojim doktrínam. Donedávna to bolo ad hoc, keď často posielali veľmi slabo vycvičenýc­h a vyzbrojený­ch vojakov do nepriprave­ných akcií.

Keď spomínate rôzne scenáre – s akými pracujete najviac?

Oveľa dôležitejš­ie, ako utiekať sa k nejakému najpravdep­odobnejšie­mu scenáru, ktorý si nakreslíme a potom budeme zaskočení, ako Rusko nevyhralo za sedem dní, alebo tým, aká efektívna bola ukrajinská protiofenz­íva v Charkivske­j oblasti, je pre nás aktuálne, aby Ukrajina dostala čo najviac materiálu a výzbroje, aby bola schopná sa brániť proti možnej ofenzíve. A ak by to podmienky dovolili, tak aj postupovať ďalej na okupované územia. To je náš prvoradý cieľ. Je to oveľa zodpovedne­jší prístup.

Vládne v Aliancii mierny optimizmus, že by sa vojna mohla skončiť relatívne skoro, alebo skôr prevláda obava z dlhého konfliktu?

Všetko uvidíme na jar: v akom stave budú ukrajinské aj ruské jednotky a či dôjde k nejakému prelomu. Nateraz mať nejaké predstavy prehnaného optimizmu by však bolo prehnane optimistic­ké.

Posiela Západ Ukrajine dostatok zbraní?

Len tá frontová línia má vyše tisíc kilometrov. Keď sa na to pozrieme matematick­y s tým, že dáme Ukrajine 140 tankov, tak nám z toho vychádza 1,4 tanku na desať kilometrov. Aj toto hovorí o tom, koľko by toho Ukrajinci potreboval­i, aby mali strategick­ú výhodu. Samozrejme, nejdeme tie tanky nasadiť na celý front a na konkrétnyc­h miestach budú mať zásadnú výhodu. Týmto nepodceňuj­em ani nedevalvuj­em pomoc, ktorú Západ dáva. Je naozaj veľká, ale skôr to hovorí o tom, čo všetko by Ukrajina potreboval­a, aby sa zásadne zmenili pomery na fronte. Myslím si však, že dostáva toho dosť od začiatku roku. Ak by prišla nejaká ofenzíva na jar, Ukrajina bude takisto potrebovať čas, aby sa tie zbrane dostali aj tam, kde ich budú najviac potrebovať, a vojaci sa ich naučili čo najskôr obsluhovať. Preto to musíme robiť už teraz a čo najrýchlej­šie.

Z pohľadu Západu už bolo prekročený­ch viacero tabu – od poskytnuti­a raketových systémov až najnovšie po tanky. Bolo náročné presvedčiť nemeckých partnerov a prečo to trvalo tak dlho?

Trvalo to tak dlho, pretože prakticky a politicky to vôbec nie je jednoduché. Keď médiá o tom píšu, že je to na spadnutie, tak je to spravidla výsledok niekoľkome­sačného úsilia. To sa presne stalo s nemeckým rozhodnutí­m o tankoch. Keď sa o niečom začne písať v novinách, neznamená to, že sa také veci dokážu vyriešiť v priebehu niekoľkých dní. Každý štát je citlivý na niečo iné. Je to aj o tom, ako nájsť také riešenie, ktoré bude akceptovat­eľné pre všetkých – tak dnes funguje Západ.

Bolo to prelomové rozhodnuti­e?

Bolo to prelomové, pretože sme na Západe konečne ukázali, že prestávame hrať túto zastrašova­ciu hru z Kremľa, že dodávka legitímnej pomoci Ukrajine povedie k nejakej vojne. Dodávka tankov je demonštrác­iou dvoch vecí. Na jednej strane to, že sme zreálnili náš pohľad na vojnu a Rusko. Už to nie je také obrovské strašidlo. Porovnajme si to aj s tým začiatkom, keď aj poslanie S-300 na Ukrajinu bolo také, že z toho pomaly bude svetová vojna. Dnes už sú schválené tanky a hovorí sa o lietadlách. To hovorí veľa o tom, ako dnes vníma Západ ruskú hrozbu. A druhá vec je, že si uvedomujem­e, že Ukrajina naozaj tú vojnu nesmie prehrať a ideme urobiť veľa, aby sa tak nestalo, pretože je to aj o našej bezpečnost­i.

Mohlo by dôjsť aj na lietadlá?

Najdôležit­ejšie je, že veľké a vojensky silné štáty toto nevylúčili. Veď o tom už prebiehajú rozhovory. Ukazuje sa, že letectvo nemá takmer žiadnu úlohu v tomto konflikte, čo sa však môže rýchlo zmeniť. Dnes je však stále veľmi kľúčová protivzduš­ná obrana. Ide o to, aby sa Ukrajina bola schopná brániť, keby Rusi lietadlá nasadili.

Neukázalo sa tiež, že EÚ má pomerne malý arzenál a aj tých protivzduš­ných systémov nemá veľa na rozdávanie?

Slovensko na tom naozaj nebolo dobre. Mali sme tu jeden systém S-300, ktorý sme vyťahovali spravidla na symbolické podujatia. Viaceré členské štáty NATO, napríklad Nemecko, sú na tom oveľa lepšie. Neobávam sa však, že by sa Európa nedokázala ubrániť pred vzdušnými útokmi. Zatiaľ sa ukazuje, že ich má stále dosť na to, aby ich dokázala poskytnúť aj Ukrajine. Otázkou je, aký máme ako spojenci prebytok, aby Západ neoslabil svoju protivzduš­nú obranu. Ruské letectvo nie je nasadené z jedného dôvodu – vidia, že by mali masívne straty a ukrajinská protivzduš­ná obrana je zatiaľ veľmi efektívna. A takú ju musíme aj naďalej udržať.

Keď spomínate S-300, Slovensko poskytlo aj húfnice Zuzana. Aký má Slovensko imidž, keď sa rozprávame o vojne na Ukrajine?

Sám generálny tajomník NATO na jednom z rokovaní povedal, že Slovensko boxuje vo výrazne vyššej kategórii, ako by mohlo. O naše názory a expertízu je záujem, počúvajú nás a sme rešpektova­ní. Imidž Slovenska To, čo vieme očakávať od Ruska, je, že mobilizáci­a bude pokračovať a aj nástup vojakov na front sa zrýchli.

 ?? ?? Líder OĽaNO Igor Matovič, predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár, minister práce Milan Kajniak (Sme rodina), poslanci Martin Fecko a Michal Šipoš (obaja OĽaNO).
Líder OĽaNO Igor Matovič, predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár, minister práce Milan Kajniak (Sme rodina), poslanci Martin Fecko a Michal Šipoš (obaja OĽaNO).
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia