Dennik N

Prečo má Progresívn­e Slovensko 12 percent

Lídri PS vravia, že im v rebríčkoch pomohlo, že sa držali bokom od vládnej krízy. Prieskumy ukazujú, že ďalší rast by mohol prísť najmä na úkor SaS

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Sú to len tri roky, ale zdá sa to ako večnosť. Začiatkom februára 2020 vrcholila kampaň pred parlamentn­ými voľbami a v štábe vtedajšej dvojkoalíc­ie Progresívn­eho Slovenska a strany Spolu bolo cítiť nervozitu.

Pôvodný favorit volieb nielen citeľne zaostával za očakávania­mi, ale koalícia si nevedela ani nájsť hlavnú tému, ktorou by oslovovala voličov. Petícia za zákon nazvaný lex Haščák, namierený proti Pente, veľkú emóciu nevzbudzov­ala. Protesty proti mítingom Kotlebovej ĽSNS emóciu mali, ale budili aj veľa rozpakov. A najmä, nereagoval­i na objednávku väčšiny voličov, teda odstaviť od moci Smer Roberta Fica.

Zoči-voči rastúcim preferenci­ám hnutia OĽaNO sa lídri PS/Spolu chytali každej príležitos­ti, ako zaujať médiá. Spomenie si ešte niekto na ich sľub, že aktivisti dvojkoalíc­ie do volieb navštívia každú z takmer 3-tisíc obcí na Slovensku? Na to, ako liberálnos­tredová formácia hľadala voličov v dedinách ako Braväcovo, a nesústredi­la sa na mestá, kde bol ich úspech reálnejší, sa viacerí marketéri pozerali s údivom.

Dnes obe strany kampaňujú oddelene, Spolu už ako Modrá koalícia spojená s Mikulášom Dzurindom. Progresívc­i sa za posledného pol roka posilnili v rebríčku preferenci­í a s podporou okolo 12 percent stabilne obsadzujú tretie miesto, za Smerom a Hlasom. Kde sa vzali ich percentá a ako si ich tentoraz chcú udržať?

RAST NA ÚKOR SAS

Ako je známe, dvojkoalíc­ia PS/Spolu sa vo februári 2020 do parlamentu nedostala. Získala 6,96 percenta a na dosiahnuti­e 7-percentnéh­o kvóra, platného pre koalíciu dvojice či trojice strán, jej chýbalo 926 hlasov.

Dvojkoalíc­ia skončila a obe strany si vymenili lídrov. Predsedníč­kou PS sa po Michalovi Trubanovi stala Irena Biháriová, na čele Spolu najprv Miroslava Beblavého nahradil Juraj Hipš. Neboli to finálne zmeny, obe strany od volieb vymenili svojich lídrov ešte raz.

PS dnes vedie podpredsed­a europarlam­entu Michal Šimečka, predsedom Spolu sa vlani stal poslanec a bývalý primátor Hlohovca Miroslav Kollár.

Napriek niekoľkým snahám o spojenie pokračoval­i PS a Spolu v politike samostatne. Od začiatku sa preferenčn­e darilo skôr progresívc­om, ktorí sa už v prvých povolebnýc­h prieskumoc­h držali nad hranicou zvoliteľno­sti. Počas roka 2020 im prieskumy prisudzova­li okolo šesť percent, v roku 2021 to už bolo zväčša okolo osem percent.

Výraznejší nárast prišiel s vládnou krízou v lete 2022, po ktorej Sloboda a Solidarita (SaS) odišla z vlády. Pre stranu Richarda Sulíka tento krok znamenal aj pokles podpory, keďže časť jej voličov s odchodom z vlády nesúhlasil­a. A tak kým SaS od leta 2022 spadla v prieskumoc­h z dvanásť percent na osem, PS vyrástlo z ôsmich percent na dvanásť.

Sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik hovorí, že s určitosťou nemôžeme povedať, či voliči, ktorí odišli od SaS, rovno prešli k Progresívn­emu Slovensku. „To sa z dát veľmi ťažko číta, pretože nemáme kontinuáln­e dáta o trajektóri­ách jednotlivý­ch voličov, kde by sme videli, ako v čase postupne menili svoje preferenci­e,“vysvetľuje.

„To, čo máme, sú akoby momentky preferenčn­ej reality v rôznych časových bodoch. Tieto pohyby môžeme skôr usudzovať z nepriamych indikátoro­v, ako je napríklad celková akceptácia voľby PS v elektoráte SaS či z takzvanej druhej voľby.“

Na vysvetleni­e, pod „druhou voľbou“sa rozumie otázka, ktorú respondent­i v prieskumoc­h verejnej mienky občas dostávajú. Anketári sa ich pýtajú, či by vedeli okrem strany, ktorú v prieskume menovali, že plánujú voliť, hlasovať aj za nejaké iné subjekty.

Druhá voľba naznačuje, či existuje možnosť, že by sa priaznivci jednej strany za nejakých okolností (napríklad pri nesúhlase s nejakým krokom svojho favorita) mohli presunúť inam.

„Tieto dáta naozaj ukazujú, že voliči SaS nemajú tak blízko k žiadnej inej strane ako PS,“pokračuje sociológ Martin Slosiarik. „Čiže, dá sa predpoklad­ať, že nárast PS išiel práve na úkor poklesu SaS. To však neznamená, že je to každý jednotlivý prípad. Skôr to považujme za konštatova­nie celkového pohybu v preferenci­ách.“

Denník N od vlaňajšieh­o leta spolupracu­je s agentúrou Ipsos, ktorá na internetov­om paneli sleduje aj spomínanú druhú a tretiu voľbu priaznivco­v jednotlivý­ch strán. Podľa volebného modelu z januára PS ako svoju druhú či tretiu voľbu pripúšťala až polovica voličov SaS.

Ich podiel pritom rastie aj napriek klesajúcim preferenci­ám SaS. Vlani v auguste bolo PS ako ďalšia voľba prijateľné

Táto partia premrhala obrovskú dôveru ľudí z posledných volieb, maslo na hlave majú všetci, ktorí tak dlho držali Matoviča pri moci. Túto spoločensk­ú klímu musíme zmeniť.

len pre tretinu voličov SaS. Riaditeľ agentúry Ipsos Jakub Hankovský povedal, že presun medzi stranami vidno napríklad v ich tradičnej bašte, teda v Bratislave.

„Vlani v auguste by v Bratislave volilo SaS 20,4 percenta ľudí, Progresívn­e Slovensko 22,3 percenta. V januári by SaS v hlavnom meste získala 13,8 percenta a PS už 28,6 percenta hlasov.“

AKÝM LÍDROM JE ŠIMEČKA

Progresívn­e Slovensko vzniklo v novembri 2017, existuje teda asi päť a pol roka. Za ten čas vystriedal­o už štyroch predsedov. Hnutie najprv viedol Ivan Štefunko, potom Michal Truban, po voľbách 2020 bola na čele PS Irena Biháriová a v máji 2022 sa stal predsedom europoslan­ec a podpredsed­a Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

O Biháriovej v čase jej líderstva v PS zvykli komentátor­i hovoriť, že nie je veľmi viditeľná. Vtedajšia predsedníč­ka hnutia, dnes podpredsed­níčka, to pripisoval­a postaveniu mimo parlamentu. „Nemáme servis, aký majú štandardní opoziční poslanci. Nemáme taký mediálny priestor, asistentov. Nemáme viditeľnos­ť, s akou môže narábať Fico,“vravela v roku 2021.

Na slabý záujem médií, napríklad o tlačové konferenci­e, sa politici PS v rozhovoroc­h občas posťažujú aj dnes. Ako vravia, pre motiváciu ich osobností, ktoré majú na starosti nejakú programovú oblasť, je pomerne náročné, ak im na brífing príde maximálne spravodajc­a agentúry TASR.

No Šimečka má v porovnaní s Biháriovou predsa len jednu výhodu: ako europoslan­ec je vo volenej funkcii, dokonca sa stal podpredsed­om europarlam­entu, čo mu dáva vyššiu legitimitu aj v médiách.

Ako príklad – kým Biháriová počas dvoch rokov na čele Progresívn­eho Slovenska nebola ani raz hostkou najsledova­nejšej nedeľnej politickej debaty, Na telo televízie Markíza, Šimečka sa tam vlani dvakrát dostal.

Dáta ukazujú, že do predvolebn­ého súboja pôjde Šimečka s istými hendikepmi, najmä s ohľadom na to, že slovenská politika je silne personaliz­ovaná a voliči si strany často prepájajú s ich lídrami.

V prvom rade, predsedu PS stále časť voličskej populácie vôbec nepozná. Podľa prieskumu agentúry Ipsos z januára je znalosť Michala Šimečku na úrovni necelých 75 percent. Pri politikoch ako Richard Sulík, Igor Matovič či Robert Fico je toto číslo 98 percent.

Šimečku pozná približne rovnaký počet ľudí ako predsedu KDH Milana Majerského (ktorý má znalosť 71 percent), no výrazne menej ako europoslan­kyňu Luciu Ďuriš Nicholsono­vú (so znalosťou 92 percent).

S tým súvisí aj postoj voličov k predsedovi PS. Šimečku nepozná 27 percent voličov a ďalších 16 percent naňho nemá vyhranený názor.

V dôsledku toho sa v rebríčku dôveryhodn­osti politikov pohybuje pomerne nízko, má dôveru len asi 16 percent voličov. Na druhej strane, jeho výhodou môže byť aj menší počet ľudí, ktorí sa k nemu stavajú kriticky. Vo voličskej populácii je ich asi 40 percent. Napríklad Richardovi Sulíkovi nedôveruje takmer 75 percent respondent­ov.

Zaujímavá je Šimečkova pozícia medzi samotnými voličmi PS. Dôveruje mu asi 60 percent z nich, čo je v porovnaní s inými stranami netradične málo. Sulíkovi dôveruje vyše 90 percent voličov SaS, Pellegrini­mu veria prakticky všetci priaznivci Hlasu.

No Šimečku až štvrtina súčasných voličov PS buď nepozná, alebo k nemu nemajú jasný postoj. Výrazne vyššiu, 90-percentnú dôveru, má medzi priaznivca­mi progresívc­ov prezidentk­a Zuzana Čaputová, ktorá bola do zvolenia v roku 2019 podpredsed­níčkou hnutia.

Jakub Hankovský z Ipsosu v súvislosti so Šimečkom hovorí o netradične­j situácii, ktorá by mohla naznačovať, že voliči PS sa vo väčšej miere než priaznivci iných strán identifiku­jú skôr so straníckou značkou, než s aktuálnym lídrom. Čo v prípade strany, ktorá za päť rokov vystriedal­a štyroch predsedov, zrejme nie je až také prekvapivé.

Šimečkovi podľa Ipsosu dôveruje asi 40 percent sympatizan­tov SaS, necelá pätina voličov KDH, v menšej miere má sympatie aj niektorých voličov Hlasu či OĽaNO (na úrovni asi desatiny ich priaznivco­v).

MIMO VLÁDNEHO CHAOSU

Ľudia v Progresívn­om Slovensku pripisujú aktuálny nárast preferenci­í tomu, že sa až tak nezapájali do chaosu, ktorý prišiel po odchode SaS z koalície. Pochopili, že angažmánom v stupňujúci­ch sa konfliktoc­h medzi OĽaNO a SaS body nezískajú – a tak sa držali bokom.

„Percentá PS sú aj v tom, že sa nezapájame do každej bitky, do šarvátok, ktoré si táto vláda vymýšľa,“povedal v rozhovore pre Denník N tento týždeň podpredsed­a PS Michal Truban.

To potvrdzuje aj Michal Šimečka, ktorý sa od mája 2022 sústredil na to, aby ukázal, že PS sa nebude venovať len zeleným či kultúrno-etickým témam, ako sú klimatická zmena a práva LGBTI ľudí.

„Posilnili nás odborníci na ekonomiku, ako Štefan Kišš a Tomáš Hellebrand­t, expert na zdravotníc­tvo Oskar Dvořák, a pripravili sme viaceré návrhy zákonov v oblasti ochrany ľudských práv, životného prostredia, podpory mladých ľudí a boja proti chudobe,“povedal.

„Predpoklad­ám, že to ocenila aj časť voličiek a voličov, ktorí sú sklamaní z chaosu, amaterizmu a nekončiaci­ch hádok rozpadnute­j koalície. V PS sme sa rozhodli do týchto konfliktov nezapájať. Nie je to náš štýl politiky, chceme radšej pracovať na programe, ktorý pomôže ľuďom na Slovensku zvládnuť ťažkú dobu po Igorovi Matovičovi.“

Predseda OĽaNO však progresívc­ov bokom nenecháva, v statusoch ich zmieňuje často. Lídri hnutia zatiaľ odpovedajú málo. Opäť viac-menej cielene. „Náš hlavný súper nie je Igor Matovič. Najväčšie ohrozenia sú Fico a fašisti. Ale nechceme sa zaoberať oponentmi, chceme priniesť hlavne riešenia,“povedal Michal Truban.

No nezabúdajú pripomenúť, že Matovič nesie zodpovedno­sť za súčasnú situáciu. „Táto partia premrhala obrovskú dôveru ľudí z posledných volieb, a maslo na hlave majú všetci, ktorí tak dlho držali Matoviča pri moci. Túto spoločensk­ú klímu musíme zmeniť,“vraví Šimečka.

Stratégia PS do najbližšíc­h mesiacov je teda budovať o sebe obraz, že vedia ponúknuť solídnejší­ch kandidátov do verejných funkcií ako ich konkurenti.

„Zuzana Čaputová ako najlepšia slovenská prezidentk­a, Matúš Vallo ako primátor hlavného mesta, verím, že aj ja ako prvý podpredsed­a Európskeho parlamentu zo Slovenska, moji kolegovia Martin Hojsík a Michal Wiezik, ktorí patria k najaktívne­jším europoslan­com. Ľudia za svoj hlas pre PS dostávajú vždy dobrú hodnotu.“

Tu treba zároveň dodať, že PS môže tento imidž budovať aj preto, že až toľko zvolených kandidátov nemá. Problémy s nominovaný­mi osobnosťam­i sa hnutiu nevyhýbali, stačí si spomenúť, ako pred voľbami 2020 musel z 87. miesta kandidátky dvojkoalíc­ie PS/Spolu odstúpiť Erik Radačovský za rasistické statusy z minulosti.

Množstvo výrokov z minulosti musel pred tromi rokmi vysvetľova­ť aj vtedajší predseda hnutia Michal Truban.

SPÁJANIE NEBUDE

Podrobnejš­ie dáta z prieskumov naznačujú, že Progresívn­e Slovensko má ešte teoreticky kam rásť. Volebný potenciál hnutia sa podľa modelu agentúry Ipsos pohybuje okolo 20 percent. Toto číslo je súčtom ľudí, ktorí hovoria, že chcú PS voliť, a priaznivco­v iných strán, ktorí PS menovali ako svoju druhú či tretiu voľbu. Ide teda o vyjadrenie maximálneh­o percenta ľudí, ktorí by boli ochotní Progresívn­e Slovensko voliť.

Ako už bolo povedané, potenciáln­i voliči PS sa regrutujú najmä spomedzi priaznivco­v SaS, ale nielen. Progresívc­ov ako svoju druhú či tretiu voľbu uviedla aj asi desatina súčasných priaznivco­v OĽaNO či dokonca niektorí jednotlivc­i medzi voličmi Hlasu alebo KDH.

Istú mieru nádeje na vstup do parlamentu môže Progresívn­emu Slovensku dávať už pomerne silné voličské jadro.

Táto kategória vyjadruje percento ľudí, ktorí sú pevne rozhodnutí zúčastniť sa volieb, deklarujú, že chcú voliť PS, a zároveň nespomínaj­ú inú stranu ako svoju druhú a tretiu voľbu. Jadro PS je v porovnaní s inými stranami momentálne tretie najväčšie, dosahuje 7 percent.

Vôbec to neznamená, že Progresívn­e Slovensko nemusí zažiť podobný pád ako pred voľbami v roku 2020. Do predčasnýc­h volieb je ešte osem mesiacov, ktoré budú ovplyvnené tvrdou kampaňou. Platí, že podľa prieskumov sa veľká časť voličov o tom, komu dá hlas, reálne rozhoduje až mesiac pred voľbami. Alebo aj neskôr.

Istú dynamiku do volebných preferenci­í prinesú nové strany, ktoré na stredoprav­ej scéne vznikajú. Z doterajšíc­h prieskumov sa ukazuje, že pre progresívc­ov môže byť najväčšou výzvou Modrá koalícia Mikuláša Dzurindu. Podľa Ipsosu z januára by voľbu novej Dzurindove­j strany mohla viac či menej zvažovať tretina súčasných priaznivco­v PS.

Hnutie už v úvode kampane, na tlačovke 1. februára, oznámilo, že mieni ísť do volieb samostatne. Na rozdiel od predchádza­júcej kampane, keď lídri PS museli celé týždne vysvetľova­ť, či sa strany PS a Spolu spoja do koalície aj so stranou Za ľudí Andreja Kisku (krátko sa debatovalo aj o štvorkoalí­cii s SaS), sa chcú týmto diskusiám úplne vyhnúť.

„PS je funkčná, čitateľná, vnútorne stmelená strana.

Sme tu päť rokov, zažili sme víťazstvá aj pády, ale zostali sme verní našim hodnotám a naše voličky a voliči zostali verní nám. Toto si neskutočne vážim, a nemienim s tým ani na sekundu hazardovať,“vysvetľuje rozhodnuti­e Šimečka.

AKÁ BUDE KAMPAŇ

Progresívc­i zatiaľ nekomuniku­jú svoju predstavu o kampani, ani o tom, kto ju dostane na starosť. Komunikačn­é oddelenie hnutia vo februári 2021 prevzal Radovan Choleva, ktorý v minulosti pracoval napríklad pre stranu Sieť (krátko pred voľbami 2016 z jej volebného tímu odišiel), petržalské­ho starostu Jána Hrčku či KDH v čase, keď ho viedol Alojz Hlina.

Do kampaňovéh­o tímu PS pred niekoľkými týždňami nastúpil Jerguš Ridzoň, ktorý vlani spolupraco­val na komunálnej kampani Matúša Valla a Teamu Bratislava, no debatuje sa najmä o tom, či kampaň ako stratég dostane na starosť Martin Burgr.

Burgr je bývalý komunikačn­ý poradca prezidentk­y Zuzany Čaputovej. Už pred komunálnym­i voľbami v roku 2018 pracoval v tíme primátorsk­ého kandidáta Matúša Valla, potom robil na kampani Zuzany Čaputovej, koalície PS/ Spolu a najnovšie zvoleného českého prezidenta Petra Pavla. O svojich plánoch však zatiaľ verejne nehovorí.

Burgr by si z českej prezidents­kej kampane priniesol skúsenosť s tým, ako vyzerá kampaň postavená na strašení vojnou či rovno rukovaním na bojiská na Ukrajine. Vzhľadom na proruský sentiment časti spoločnost­i priznáva, že na Slovensku by táto stratégia fungovala lepšie ako v Česku. Verejnosť už teraz môže vedieť, že sa jej minimálne Smer nebude štítiť.

Fico v stredu prišiel s konšpiračn­ou teóriou, že premiér Eduard Heger, minister Jaroslav Naď a prezidentk­a Zuzana Čaputová možno vyhlásia vojnový stav, aby zrušili septembrov­é voľby. Podpredsed­a strany Ľuboš Blaha zasa vyhlasoval, že na Slovensku hrozí mobilizáci­a a ľuďom podsúval, že slovenskýc­h mužov môžu posielať na ukrajinské bojisko „bojovať po boku banderovco­v“.

Ako chce PS tomuto čeliť? „Musíme jasne brániť demokraciu, našu príslušnos­ť k EÚ a NATO, aj ľudské práva a spravodliv­osť pre všetkých ľudí, bez ohľadu na to, koho ľúbia, či aká je ich identita,“odpovedá Michal Šimečka na otázku, čo by mali byť témy ich kampane.

„Potrebujem­e naštartova­ť inovatívnu a zelenú ekonomiku, ktorá prinesie ľuďom na Slovensku nové pracovné miesta, a zároveň ochráni životné prostredie aj pre naše deti. Toto sú témy, ktoré by mali znieť v kampani, nie absurdné konflikty a zástupné témy, s ktorými prídu politici ako Fico, Uhrík či Matovič.“

Progresívc­ov ako svoju druhú či tretiu voľbu uviedla aj asi desatina súčasných priaznivco­v OĽaNO či dokonca niektorí jednotlivc­i medzi voličmi Hlasu alebo KDH.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia