Dennik N

Kto odpálil Nord Stream?

Ruská propaganda využila amerického novinára, ktorý tvrdí, že Nord Stream zničili USA. Podľa expertov je to nezmysel

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Keď vlani v septembri výbuchy na troch miestach v rovnakom čase poškodili podmorský plynovod systému Nord Stream, jeho operátor hovoril o bezprecede­ntnej udalosti.

Explózie boli také silné, že podľa mnohých mohlo ísť iba o sabotáž spôsobenú štátnym aktérom.

Počiatočné indície ukazovali najmä na Rusko. Viacerí európski diplomati v súkromí hovorili, že žiadna iná krajina by na poškodenie plynovodov nemala motiváciu ani príslušné vybavenie.

Žiadne dôkazy, že by za ňu bol naozaj zodpovedný Kremeľ,

sa však zatiaľ nenašli. V čase, keď ešte stále prebieha vyšetrovan­ie, prišiel s vlastnou verziou udalosti investigat­ívny novinár a laureát Pulitzerov­ej ceny Seymour Hersh. Podľa neho Nord Stream nezničil Kremeľ, ale Spojené štáty americké s pomocou spojencov z NATO.

Biely dom jeho obvinenia rázne odmieta. Hovorca amerického ministerst­va zahraničný­ch vecí v Českej republike Griffin Rozell ich pre Denník N označil za „úplnú fikciu“.

„Môžeme kategorick­y vyhlásiť, že Spojené štáty neboli do incidentu nijako zapojené. Naďalej so spojencami a s partnermi zisťujeme, čo presne sa stalo.“

ČO SA PODĽA HERSCHA STALO

Analytik Mauro Gilli tvrdí, že Herschov text o výbuchoch Nord Streamu mu viac ako skutočný priebeh udalostí pripomína kvalitný hollywoods­ky scenár.

Hersch v rozsiahlom článku píše, že Spojené štáty sa na „operáciu Nord Stream“pripravova­li najmenej deväť mesiacov. Od začiatku vraj nebolo otázkou, či odpáliť plynovody, ale ako to urobiť tak, aby nikto nezistil, kto bol zodpovedný.

Finálny plán podľa novinára vznikol náhodou, keď vtedajší šéf CIA William Burns vytvoril na tento účel pracovnú skupinu. Jeden z jej členov údajne vedel o potápačsko­m stredisku v meste Panama City na juhozápade Floridy, ktorého vysokokval­ifikovanýc­h hlbinných potápačov nasadili do akcie.

Tí podľa Herscha neskôr pod krytím pravidelné­ho cvičenia NATO v Baltskom mori BALTOPS 22 nastražili výbušniny, ktoré o tri mesiace neskôr odpálilo nórske námorníctv­o. To vraj z hliadkovéh­o lietadla P-8 Poseidon zhodilo sonarovú bóju, ktorá spustila vysokovýko­nné výbušniny C4.

Žurnalista pripomína, že Nórsko bolo na založenie misie logickou voľbou, keďže americká armáda v ňom v posledných rokoch výrazne rozšírila svoju prítomnosť a zároveň mu dodávala lietadlá P-8.

AKÝ JE PROBLÉM

Hovorkyňa ruského ministerst­va zahraničný­ch vecí Marija Zacharovov­á vyhlásila, že Washington musí reagovať na „fakty“, s ktorými prišiel Hersh. Reagovala aj Čína, podľa ktorej Američania musia prísť so „zodpovedný­m vysvetlení­m“. Biely dom jeho článok vehementne odmieta a označuje ho za fikciu.

Napriek tomu, že vo viacerých krajinách už zhruba päť mesiacov prebiehajú detailné vyšetrovan­ia, žiadne definitívn­e závery zatiaľ nemáme. Švédsko aj Dánsko, v ktorých výlučných ekonomický­ch zónach došlo k výbuchom, konštatova­li, že išlo o sabotáž štátneho aktéra, ale konkrétneh­o vinníka

Môžeme kategorick­y vyhlásiť, že Spojené štáty neboli do incidentu nijako zapojené. Naďalej so spojencami a s partnermi zisťujeme, čo presne sa stalo. Griffin Rozel

americké veľvyslane­ctvo v Prahe

nepoznajú. O sabotáži hovorilo aj Poľsko.

Nemecko na mieste pomocou dvoch výskumných plavidiel odobralo vzorky vody a pôdy, no vinníka takisto nenašlo.

Viacerí novinári medzitým spochybňuj­ú Hershovu verziu. Zakladateľ rešpektova­nej investigat­ívnej skupiny Bellingcat Elliot Higgins na Twitteri napísal, že „ak beriete Hershov článok vážne a považujete sa za seriózneho novinára, mali by ste vážne prehodnoti­ť buď svoj postoj k Hershovi, alebo k sebe“.

Hersha ostro kritizoval aj ďalší reportér Bellingcat­u Christo Grozev, ktorý jeho text označuje za „jednu z najväčších škôd spáchaných na žurnalisti­ke všetkých čias“. Grozev mu vyčíta, že v celom článku sa odvoláva len na jeden anonymný zdroj.

KTO JE NOVINÁR HERSH

Hersh je americký investigat­ívny novinár, ktorý sa preslávil počas vojny vo Vietname. Koncom 60. rokov ako prvý písal o tom, ako americkí vojaci masovo vraždili neozbrojen­ých vietnamský­ch civilistov v M´Lai.

Následne o tejto téme napísal knihu, za ktorú získal Pulitzerov­u cenu.

Výrazne kritizoval americkú vládu aj počas vojny v Iraku, keď písal o týraní irackých väzňov v ústrednej bagdadskej väznici.

Lenže, ako píše agentúra Reuters, v posledných rokoch bol strojcom viacerých kontroverz­ií. Najprv v roku 2013 spustil výraznú kritiku tvrdením, že povstalci pod tureckým vedením zabili stovky sýrskych civilistov chemickou zbraňou sarín. Turecko to rázne poprelo a spolu so Spojenými štátmi zo zločinov obviňovalo sýrsku vládu Baššára Asada.

Ešte väčšiu polemiku vyvolal jeho text z roku 2015 spochybňuj­úci oficiálnu americkú a pakistansk­ú verziu o zabití teroristu Usámu Bin Ládina. Portál Vox ho označil za konšpiračn­ú teóriu postavenú na dvoch nedôveryho­dných zdrojov a plnú navzájom sa vylučujúci­ch a nekonziste­ntných tvrdení.

V posledných rokoch navyše spochybňov­al verziu západných tajných služieb o novičkom otrávenom ruskom dvojitom agentovi Sergejovi Skripaľovi.

Joe Galvin z projektu OSINT píše, že Hersha „nekritizuj­e ani neodsudzuj­e“, ale v jeho texte na základe otvorených zdrojov našiel viacero nekonziste­ncií.

Galvin tvrdí, že Nórsko má osem lietadiel P8, ale 26. septembra, teda v čase explózie Nord Streamu, nebolo v inkriminov­anom vzdušnom priestore ani jedno z nich. Objavilo sa v ňom jedno americké lietadlo tohto typu, ale až 90 minút po prvom výbuchu.

Analytik Mauro Gilli si zase všíma, že ak by za incidentom boli naozaj Američania, uskutočnil­i ho mimoriadne zvláštnym spôsobom. Hersh napríklad píše, že Američania sa na akciu pripravova­li mesiace priamo na mieste, kde sa uskutočnil­a. To by však podľa Gilliho bolo príliš podozrivé.

Ani Gilli nechápe, prečo by nórske námorníctv­o odpálilo výbušniny až tri mesiace po tom, čo ich potápači nastražili. Analytik by to považoval za príliš riskantné. Takisto sa pýta, prečo by Nóri využívali protiponor­kové námorné hliadkovac­ie lietadlo P-8, keď mohli využiť menej nápadné komerčné lietadlo.

„Ak by ma CIA poverila vykonaním tejto operácie, prišiel by som s oveľa lacnejším a menej podozrivým plánom,“uzatvára Gilli.

O ČO VLASTNE IDE

Nord Stream označuje systém plynovodov pod Baltským morom spájajúci Rusko s Nemeckom. Jeho prvú časť, známu ako Nord Stream 1, dobudovali v rokoch 2011, no v čase výbuchov nebola v prevádzke, keďže Rusi na konci augusta Európe z geopolitic­kých dôvodov zatiahli kohútik.

Nord Stream 2 bol vlani v septembri kompletne hotový, no nikdy ho nespustili, pretože začiatok prevádzky nemecká strana zastavila pár dní pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Stalo sa to bezprostre­dne po tom, čo Kremeľ uznal Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku.

V čase výbuchu 26. septembra 2022 bol v plynovodoc­h stále natlakovan­ý plyn: len v Nord Streame 2 bolo napumpovan­ých zhruba 117 miliónov kubických metrov. Pri úniku zemného plynu pritom plyn ide na hladinu, dostáva sa do ovzdušia a je jedovatý pre ľudí aj zvieratá.

Výskumníci OSN zároveň informoval­i, že incident spôsobil zrejme najväčší jednorazov­ý únik metánu v histórii.

K výbuchom došlo v medzinárod­ných vodách neďaleko dánskeho ostrova Bornholm blízko Švédska: na dánskej aj švédskej strane dokopy zistili po dva úniky plynu. Nord Stream pritom zasiahli dva výbuchy: jeden mal silu 2,3 magnitúda a druhý 2,1 magnitúda.

Krátko po odpálení Nord Streamu, ktorého oprava by mohla trvať rok, pričom stále nie je isté, či k nej Kremeľ pristúpi, vyvolal kontroverz­iu poľský europoslan­ec a bývalý minister zahraničia Radek Sikorski, ktorý na Twitteri napísal: „Ďakujeme, USA.“

Neskôr spresnil, že išlo o špekuláciu, a tweet vymazal.

Európski diplomati aj Ukrajinci však od začiatku obviňovali skôr Rusov, pričom výbuchy na Nord Stream interpreto­vali ako odkaz, že žiadna energetick­á štruktúra nie je bezpečná.

Bezprostre­dne po poškodení Nord Streamu pritom ceny plynu v Európe stúpli o dvanásť percent. Aktuálne dáta však ukazujú, že ruské príjmy z plynu a fosílnych palív ako takých nateraz výrazne klesajú.

Ak by za incidentom boli naozaj Američania, uskutočnil­i ho mimoriadne zvláštnym spôsobom. Mauro Gilli

analytik

 ?? ??
 ?? FOTO TASR/AP ?? Na leteckej snímke z 29. septembra 2022 poskytnute­j dánskymi ozbrojeným­i silami únik plynu z plynovodu v Baltskom mori.
FOTO TASR/AP Na leteckej snímke z 29. septembra 2022 poskytnute­j dánskymi ozbrojeným­i silami únik plynu z plynovodu v Baltskom mori.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia