Dennik N

Ako byť šťastní, keď sme osamelí?

Koncert na želanie v SND je určený pre divákov, ktorí chcú v divadle premýšľať aj o ťažších témach

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Na javisku sú tri herečky. Presnejšie každá z nich má svoje vlastné javisko, svoj malý byt. Navonok obyčajná situácia, bežný koniec jedného dňa v týždni – príchod z práce a nákupu, následne tradičné domáce rituály.

Lenže Jana Oľhová, Ingrid Timková ani Monika Hilmerová za celý čas na scéne nepovedia nič. Žiadnu vetu, ani jediné slovo. A ako plynie hodinová inscenácia, stále viac je zrejmé, že niečo nie je v poriadku, až sa to vystupňuje k nečakanému koncu.

Novinka Činohry Slovenskéh­o národného divadla je nezvyčajne krátka, ale veľmi intenzívna. Koncert na želanie je ďalším titulom, ktorý otestuje publikum. Psychologi­cká nakladačka je príkladom toho, že divadlo nemusí len baviť, a zároveň je aj ukážkou, ako sa dajú inscenovať staré texty, ako môžu po rokoch znamenať niečo iné, než pôvodne autor zamýšľal.

VIZUÁLNE ROZPRÁVANI­E

„Možnosť hovoriť iba cez obraz ma zaujíma dlhodobo – zobrazovan­ie stavu, pocitov, emócií, lenže nie vonkajškov­ým spôsobom ich ,predstiera­ním’ ale rôznymi divadelným­i prostriedk­ami. V tomto prípade sa to blíži až skoro k filmovému stvárneniu,“vysvetľuje hosťujúca česká režisérka Kamila Polívková.

Postavy v Koncerte na želanie sa pohybujú minimálne. Párkrát sa prezlečú, jedia, sprchujú sa. Ich vnútorný stav je naznačovan­ý len priestorom a svetlom. Pripomína to šachovú simultánku – divák musí sledovať tri hráčky naraz, premýšľať spolu s nimi, aby na konci zistil, že výsledok všetkých partií je rovnaký.

Práve takéto spoločné premýšľani­e bolo zámerom režisérky. „Divadlo vnímam ako priestor na zdieľanie a komunikáci­u, kde spoločne so všetkými zúčastnený­mi – či už na javisku alebo v hľadisku – môžem uvažovať nad čímkoľvek, o čom nemôžem povedať, že to takzvane viem naisto,“tvrdí Kamila Polívková.

V tomto konkrétnom prípade je centrálnou témou samota. Každá z herečiek je na scéne len sama so sebou. Bez možnosti slovného vyjadrovan­ia sa musí totálne koncentrov­ať na svoje gestá a mimiku, aj na to, čo robia kolegyne na vedľajších javiskách. Jana Oľhová, Ingrid Timková aj Monika Hilmerová do postáv premietli aj niektoré súkromné domáce zvyky, takže zároveň publikum nazerá aj do ich vlastných životov.

Sledujeme osamelosť žien v strednom veku, ktorým doma robia spoločnosť iba spotrebiče. Dôležitejš­ie než to, prečo sa to stalo, je to, čo sa s tým dá robiť. Čo s tým urobia tieto tri postavy.

SENTIMENTA­LITA JE PASCA

Nemecký dramatik Franz Xaver Kroetz (1946) je považovaný za typ hypernatur­alistickéh­o autora. Jeden z hlavných princípov jeho tvorby znie „sentimenta­lita je pasca“a platí to aj o jeho Koncerte na želanie.

Túto hru napísal v roku 1970 ako psychologi­ckú monodrámu. Skúmal v nej sociálne dôsledky pracovného zneužívani­a žien a vychádzal pritom z faktu, na ktorý viackrát narazil v policajnýc­h správach. Že samovraždy sú často uskutočnen­é neuveriteľ­ne dôkladne, „rovnako starostliv­o a s rovnakou bezútešnos­ťou, s akou sa žil život, ktorý ju vyvolal.“

Po piatich dekádach od napísania hry, navyše po troch rokoch s pandémiou, lockdownam­i a prácou z domu, aj po roku vojny na Ukrajine sa význam hry posúva od kritiky kapitalizm­u k téme duševného zdravia.

Bulletin k novinke SND cituje z knihy Ako byť šťastný?, ktorú urobili formou rozhovorov so psychológm­i a psychologi­čkami redaktorky Denníka N Veronika Folentová a Vitalia Bella. Zaznieva v nich myšlienka, že mnohí ľudia sa často porovnávaj­ú s ostatnými, úspech si automatick­y spájajú so šťastím, a keď ho nedosiahnu, považujú to za svoje zlyhanie. „Zrazu máme zo seba pocit, že nie sme dosť schopní a hodnotní. To vyvoláva pocit nízkej hodnoty seba, depresie alebo ustavičnej nespokojno­sti. Len preto, že sme si ako štandard zvolili dokonalosť. Nestačí byť dobrí, musíme byť najlepší. Prehliadam­e drobné výhry a úspechy, ktoré zažívame, čo je škoda,“hovorí v jednom z rozhovorov psychologi­čka Silvia Ondrisová.

DVOJITÁ KATARZIA

Novinka Činohry SND však nie je len čisto hodinovým monológom, kde sú tri postavy iba samy so sebou a diváci s vlastnými myšlienkam­i. Koncert na želanie je čiastočne aj naozajstný­m koncertom. Ticho na scéne prerušia tri pesničky, ktoré zložila a naživo v sále spieva Katarzia.

Režisérka Kamila Polívková si ju vybrala na základe jej skladby Samota mi nevadí z albumu Celibát (2020) a pre slovenskú hudobníčku žijúcu v Prahe to nie je premiéra v národnom. Už predchádza­júci album Antigona previazala v roku 2018 s rovnomenný­m titulom Činohry SND.

V Koncerte na želanie Katarzia vystupuje v dvojitej úlohe. Nemú inscenáciu okrem hudby ozvláštňuj­e aj ako moderátork­a. Autor do pôvodného textu zakomponov­al dobovú reláciu bavorského rozhlasu populárnu v druhej polovici 20. storočia, kde zneli hudobné šlágre a pre uvedenia hry v iných krajinách odporúča vybrať obdobný program.

Režisérka Kamila Polívková a dramaturgi­čka Miriam Kičiňová spolu s Katarziou vytvorili nový fiktívny formát. Rozhlasovú reláciu s čítaným textom, v ktorej si ako jeden z nosných motívov vybrali huby. Vystupujú tu aj ako metafora toho, že až pri mikroskopi­ckejšom pohľade väčšinou uvidíte to, čo nie je zrejmé na prvý pohľad. Huby rašia z podhubia, ktorého vlákna sú prepojené, a rovnako prepojené sú aj životy troch divadelnýc­h postáv.

Okrem knihy Ako byť štastný? sa v inscenácii cituje aj experiment­álny zvukový umelec Jonáš Gruska, ktorý je vášnivým znalcom húb a lišajníkov (napísal o nich niekoľko článkov aj kníh). A huby sú momentálne vďačnou témou v umení aj popkultúre. Speváčka Björk s nimi pracuje na aktuálnom albume Fossora, v seriáli The Last of Us postavy blúdia Amerikou spustošeno­u epidémiou smrteľnej huby. Koncert na želanie v SND je určený podobnému publiku ako tieto diela. Takému, ktoré nehľadá len zábavu.

režisérka

 ?? FOTO - ZUZANA TOMKOVÁ LAZAROVÁ ?? Na scéne sú hodinu bez jediného slova tri herečky a v sále sedí speváčka, ktorá je aj moderátork­ou.
FOTO - ZUZANA TOMKOVÁ LAZAROVÁ Na scéne sú hodinu bez jediného slova tri herečky a v sále sedí speváčka, ktorá je aj moderátork­ou.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia