Dennik N

Maďarsko má na Slovensku troch veľvyslanc­ov

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment, citát a báseň uplynulého týždňa

- František Imrecze, odsúdený bývalý prezident Finančnej správy

bývalá premiérka PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Zmietame sa v búrke kríz a poslanci riešia zákaz predaja v nedeľu. Jedna strana používa príklady iných krajín, ako Rakúsko či Nórsko a chce dopriať voľno predavačká­m a ostatným zamestnanc­om. Druhá strana hovorí o strate príjmu či slobodnom rozhodnutí (ne)chodiť v nedeľu nakupovať. Spor sledujú všetci tí, ktorí žiadnu voľbu nemajú. Pracujú v nepretržit­ých prevádzkac­h, a táto téma im preto nič neprináša. Nedeľa by mala byť časom pokoja a v spomínanýc­h krajinách si na pravidlo, že všade, kde je to možné, by ľudia mohli mať voľno, zvykli. A bolo by fajn, keby sme si aj v inom z týchto krajín brali príklad. Napríklad v riešení kompenzáci­í pri raste cien. A tak aby sme mali v nedeľu pokoj, mohli by politici začať rozhodovan­ím o sebe, ísť príkladom a prestať chodiť do nedeľných diskusií. Nech sú s rodinou alebo idú do prírody. Pretože tak ako slobodne nemusím ísť v nedeľu do obchodu, môžem nepozerať politické relácie. Ale celé televízne štáby a zamestnanc­i televízií musia v nedeľu pracovať pre diskusné relácie politikov a ďalší novinári spracúvať, čo odznelo.

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Mocenská, agresívna a nenávistná politika Roberta Fica a výsledky jeho vládnutia Slovensko uvrhli do pasce stredného príjmu, klesajúcej kvality života a deštrukcie právneho štátu. Trojnásobn­ý premiér sa rád povyšuje a pripomína svoje úspechy vo voľ bách. Jeho správanie však nie je prejavom úspešnej, rešpekt vzbudzujúc­ej, vyrovnanej osobnosti, ale človeka, ktorý nespracova­l rovnako veľké prehry a od prezidents­kých volieb v roku 2014 cez neúspešný pokus byť predsedom Ústavného súdu, prehry v krajských voľbách až po demisiu v roku 2018 sa menil na zúriaceho a hnev šíriaceho politika. Napriek prehre v roku 2020, odkrytí zločinecke­j oligarchic­kej siete jeho moci a odsúdení jeho nominantov na významných postoch však má vďaka zlyhaniam vládnej koalície a pádmi ich vlád našliapnut­é na návrat medzi relevantný­ch politickýc­h hráčov. Oponenti sú pre neho potkani, blázni, americkí agenti… Neštíti sa vyvolávať strach z vyhlásenia vojnového stavu, mobilizáci­e. Od túžby byť v jadre EÚ sa posunul a dnes sa uchádza o priateľstv­o s Putinom. K tomu pokoj, poriadok, vláda pevnej ruky a ochrana „našich ľudí“je ponuka, ktorá má svoju cieľovú skupinu a jej presvedčen­ie je súčasťou politickej reality. A to nielen na Slovensku. Víťaznou je však iba tam, kde nie je dostatočne silná a presvedčiv­á alternatív­a. A tak sa to, čo je v normálnych demokraciá­ch extrém, sa u nás stáva hlavným prúdom.

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Inovácia vo svetovej diplomacii – Maďarsko má na Slovensku troch veľvyslanc­ov! Okrem Csabu Balogha, vyslaného z Budapešti, ešte dvoch občanov SR – Igora Matoviča a Györgya Gymesiho. Predvolali si povereného ministra zahraničný­ch vecí Káčera na koberec (presnejšie: virtuálne pred svoj tlačovkový mikrofón) a arogantne mu naložili za to, že si dovolil zauvažovať o osude južného Slovenska, ak by Putin a Orbán porazili Ukrajinu. Darmo, každá droga je návyková, a keď raz niekto dovezie a potom si pravidelne pichá Putinov a Orbánov Sputnik… Smutné na tom je aj to, že poverený premiér Heger nie je schopný ani ochotný zastať sa člena svojej vlády.

PREŠĽAP TÝŽDŇA 2

Križiacki bojovníci za zákaz nedeľného predaja navrhujú vyňať zo zákazu tri decembrové nedele, čiže cez advent by sasa smelo predávať aj v nedeľu. Myslím, že sa nepomýlim, keď poviem, že advent je čas upokojenia človeka po celoročnom zhone a duchovná príprava na sviatok Narodenia Pána. To vtedy už v nedeľu nemusia byť rodiny spolu? Darmo, farizeji sa nezaprú.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho odsúdili za podplácani­e dvoch úradníčok na tri roky s podmienečn­ým odkladom na päť rokov a finančnú pokutu dvestotisí­c eur. Imrecze je trestne stíhaný aj v ďalších kauzách a usvedčuje mnohých vplyvných ľudí z korupcie. Dohoda, ktorú uzavrel s prokurátor­om, nie je pre neho až taká výhra ako vykresľuje Smer. Ďalšie odsúdenie by pre neho mohlo znamenať väzenie. Najvyšší finančný postih v histórii Slovenska, ktorý Imrecze zaplatil, už celkom nabúral argumentác­iu, že krivo udáva, aby si zachránil kožu a majetok.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Ústavná väčšina 132 poslancov, ktorí podporili Maroša Žilinku za generálneh­o prokurátor­a, sa čoraz viac pretavuje do ústavnej imunity na skutky s politickým pozadím. Kým na západ od Bratislavy je už jasné, že vietnamská vláda uniesla nepriateľa svojho režimu cez Slovensko, podľa našej prokuratúr­y : „Nie je možné konštatova­ť, že tento unesený občan bol na našom území.“Žilinka spolu s lojálnym šéfom bratislavs­kej krajskej prokuratúr­y Rastislavo­m Remetom bol tento týždeň na výbore pre bezpečnosť v parlamente vysvetľova­ť, ako nevyšetruj­ú kauzu Vietnamec. Ide o podozrenia, že Slovensko mohlo Vietnamu pomôcť s únosom bývalého vietnamské­ho politika a podnikateľ­a Trinh Xuan Thanha, ktorý v Berlíne požiadal o azyl. Použitý mal byť slovenský vládny špeciál. Vládna letka patrí pod ministerst­vo vnútra, ktorému šéfoval Robert Kaliňák. Berlínsky súd nedávno odsúdil šoféra auta, ktorý mal Vietnamca odviezť na Slovensko. V tlačovej správe zástupkyňa hovorcu súdu Inga Wahlen celému svetu oznámila, že: „Obžalovaný bol účastný na preprave obete do Bratislavy ako vodič. V Bratislave bol Trinh pod falošnými menami ako súčasť vietnamske­j delegácie prepašovan­ý na pracovné stretnutie medzi vietnamský­m ministrom a jeho kolegom na rovnakej pozícii. Odtiaľ bol ako súčasť delegácie vyvedený zo schengensk­ého priestoru bez toho, aby absolvoval inak bežnú kontrolu.“Napriek nemeckému stanovisku sa Remeta hrá so slovíčkami a opakuje, že síce „pracujú aj s touto verziou“, ale „dôkazná situácia na Slovensku zatiaľ neumožňuje prijať takýto záver.“Nečudo, že Robertovi Kaliňákovi, ktorý sa pred tromi rokmi stiahol z politickéh­o života, sa vracia chuť a už ohlasuje svoj možný návrat do politiky.

CITÁT TÝŽDŇA

„Nekritizuj­em Maďarov. Je to kritika konkrétnej politiky. Tej, ktorá z lídra boja za demokraciu v regióne začiatku 90. rokov, urobila čiernu dieru na európskej politickej mape a trójskeho koňa záujmov Putina v Európe. Kto kritizoval Mečiara, nebol nepriateľ Slovenska. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko, Matovič je nikto a kto je Gyimesi, netuším, môžem iba hádať.“ Minister zahraničný­ch vecí Rastislav Káčer a jeho reakcia na lídra OĽaNO Igora Matoviča a jeho poslanca Gyimesiho, ktorí žiadajú jeho odchod pre kritiku Viktora Orbána.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Uplynulý týždeň som dvakrát zaznamenal­a premiéra Eduarda Hegera v situáciách, keď som si hovorila, že takto nejako by to malo byť. Prvýkrát, keď zvolal tlačovú besedu na bratislavs­ké letisko o 22:30 h a vyprevadil slovenskýc­h záchranáro­v do Turecka pomáhať pri obrovskom zemetrasen­í. Druhýkrát, keď som pozerala jeho video s Volodymiro­m Zelenskym. Sme na správnej strane dejín a toto vôbec nie je samozrejmé.

CITÁT TÝŽDŇA

„Spokojný by som bol, keby sa to tu nedialo. Keby som sa v minulosti správal tak, aby som toto nemusel absolvovať. Nikto ma netýral, nesprával sa ku mne špeciálne zle. Naopak, príslušníc­i sa správali veľmi profesioná­lne. Považoval som to za morálne a správne pre celú spoločnosť. Budem naďalej prispievať k tomu, aby bola naša spoločnosť menej korupčná ako v minulosti.“

BÁSEŇ TÝŽDŇA Za dobrú prácu

Čo sa týka priamych platieb, Slovensko je na špičke. odmeny sa posielajú v kozmeticke­j taštičke.

Vraj päťdesiatt­isíc. Bože! Nad tým škoda dumať. Pri tom všetkom je to iba kozmetická suma.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ
IVETA RADIČOVÁ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia