Dennik N

Aký nebezpečný je Smer

Môžeme zachrániť životy na Ukrajine, Fico s tým má problém

- JANA SHEMESH reportérka

Boris Kollár vyhovel požiadavke Smeru a poslancov okolo Tomáša Tarabu a na utorok zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu s cieľom zastaviť poslanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Smer tvrdí, že by to bolo protiústav­né, lebo vláda nemá dôveru a nič by na tom nezmenilo ani to, že by odovzdanie odobrila prezidentk­a Zuzana Čaputová, ktorá dohliada na jej rozhodovan­ie.

O stíhačky na samite v Bruseli premiéra Eduarda Hegera požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Heger povedal, že Slovensko pre to urobí maximum, lebo je to aj v našom záujme. V piatok podvečer potvrdil, že sa začali oficiálne rokovania s Ukrajincam­i na túto tému.

Slovensko jedenásť stíhačiek nevyužíva, od konca leta minulého roka sú uzemnené a minimálne odvtedy sa hovorí o možnosti, že by ich mohlo darovať alebo predať Ukrajine.

Hoci ešte nebolo nič rozhodnuté, Ficov Smer, ktorý stupňuje svoje lži o vojne na Ukrajine, straší verejnosť, že slovenskí muži budú „bojovať po boku banderovco­v“, a otvorene hovorí, že ak bude opäť pri moci, zastaví vojenskú pomoc Ukrajine, aj to, že protiruské sankcie nefungujú, už zvoláva mimoriadnu schôdzu. Argumentuj­e protiústav­nosťou takéhoto kroku, čo by naozaj mohla byť otázka vhodná na posúdenie ústavným právnikom, keďže vláda je len poverená, a teda môže byť v prekérnej situácii, keďže by nemala rozhodovať o zásadných zahranično­politickýc­h otázkach (minister Naď naznačoval, že by sa to dalo „ošetriť“bilateráln­ou zmluvou, v hre by mohla byť aj úprava ústavy, na tú však treba 90 hlasov), lenže málokto verí, že Ficovi naozaj ide o právny štát či ústavnú čistotu.

Na to má príliš známu minulosť a navyše jeho postoje k vojne na Ukrajine sa nedajú označiť inak, len tak, že pod rúškom akejsi snahy o mier šíri názory, ktoré sa musia páčiť v Kremli. A to vrátane hoaxov o tom, kto vojnu vyprovokov­al, kto na nej zarobí a o čo v nej vlastne ide. Pritom sa neštíti takých hanebností, akými sú tvrdenia, že Zelenského aktuálnu cestu po európskych krajinách zorganizov­ali Američania a ešte mu aj dali zoznam, čo si má pýtať od spojencov.

Rovnako zase vytiahol urážky ako americkí poskokovia (Heger, Naď) a americká slúžka (prezidentk­a Čaputová). Veľmi príznačné od človeka obklopenéh­o proruskými trollmi. Robí presne to, čo robil zhruba pred rokom, keď sa podpisoval­a obranná zmluva s USA.

Rozdiel je v tom, že teraz to už robí v rámci predvolebn­ej kampane, a preto je ešte agresívnej­ší. Zároveň tým pripomína, čo hrozí, ak by sa znovu dostal k moci. Slovensko by prišlo o zahranično­politický rešpekt, ktorý posledné mesiace získalo svojimi postojmi, a ruskou agresiou ničená Ukrajina by stratila suseda, na ktorého sa dá spoľahnúť.

Rovnako zase vytiahol urážky ako americkí poskokovia (Heger, Naď) a americká slúžka (prezidentk­a Čaputová). Veľmi príznačné od človeka obklopenéh­o proruskými trollmi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia