Dennik N

Prezidentk­a mala favoritov na premiéra

Prezidentk­a odobruje veľkú časť agendy vlády, výzvy na výmenu ministrov označuje za predvolebn­ú kampaň. Ministri hovoria o obmedzenia­ch v čase poverenej vlády

- MIRO KERN reportér

Ako funguje vláda, ktorá má obmedzené právomoci? Čo všetko robí a čo nerobí prezidentk­a Zuzana Čaputová, ktorá má, naopak, po odvolaní vlády právomoc na vládu dohliadať? Pozrime sa na to.

Pripomeňme, že zásadnou zmenou pre vládu Eduarda Hegera je, že prezidentk­a jej môže kedykoľvek zobrať poverenie a vymenovať vlastnú. Navyše prezidentk­a chce vidieť všetky plánované rozhodnuti­a vlády vopred. Sama si určila, že chce, aby jej úradníkom poslali program zasadnutia vlády a všetky materiály tri dni vopred.

Aj v prípade posudzovan­ia vládnych materiálov tu panujú pravidlá, ktoré určuje ústava. „K návrhom zákonov prezidentk­a nedáva súhlas, pri nich zostáva zachovaná výlučná právomoc vlády schvaľovať návrhy zákonov,“píše jej kancelária.

Prezidentk­a však podľa nej v zmysle ústavy udeľuje predchádza­júci súhlas vláde na výkon jej ostatných právomocí, ktoré vyplývajú napríklad zo zákona, teda hlavne vo vzťahu k menovaniu a odvolávani­u štátnych funkcionár­ov.

Zuzana Čaputová už odložila vymenovani­e jedného štátneho funkcionár­a. Vláda vymenovala do funkcie štátneho tajomníka ministerst­va investícií, regionálne­ho rozvoja a informatiz­ácie Jozefa Graňačku až minulú stredu, hoci jeho výmena bola naplánovan­á na 31. januára. Prezidentk­a tento proces o týždeň zdržala, chcela počkať do konca januára, dokedy mal parlament odsúhlasiť predčasné voľby a stanoviť ich termín.

Prezidentk­a dostala doteraz na stôl viac ako 80 materiálov. Do minulotýžd­ňového zasadnutia vlády to bolo 72 materiálov, súhlas prezidentk­a vyjadrila z nich so 66 materiálmi, o dvoch materiáloc­h ešte minulý týždeň konala a zatiaľ nerozhodla a tri materiály vrátila vláde z dôvodu, že nespadali pod právomoc Zuzany Čaputovej.

„Jednému materiálu prezidentk­a súhlas nedala. Išlo o zahraničnú cestu do Spojených arabských emirátov a nebolo preukázané dostatočné spojenie agendy cesty s právomocam­i rezortu,“odpísala prezidents­ká kancelária bez spresnenia, o koho išlo. Podľa informácií Denníka N išlo o jedného z vedúcich funkcionár­ov ministerst­va vnútra, ktorý chcel za štátne cestovať na športové podujatie.

DOKÁŽU VYDRŽAŤ 289 DNÍ?

Vláda Eduarda Hegera by mala od vyslovenia nedôvery vlani 15. decembra do predčasnýc­h volieb 30. septembra vládnuť najmenej 289 dní. Tak dlho ešte žiadna poverená vláda bez dôvery na Slovensku nevládla.

Ďalší útok predsedu najsilnejš­ej z koaličných strán OĽaNO Igora Matoviča na Hegerovho ministra a aj presun moci do parlamentu do rúk Borisa Kollára a aj Matoviča pritom ukazuje, ako lídri koaličných strán podkopávaj­ú autoritu premiéra. Do toho predseda vlády ohlasuje, že odchádza z OĽaNO, len ešte nehovorí kedy a kam. OĽaNO a Sme rodina spolu so Smerom, s Hlasom a extrémista­mi najskôr tento týždeň proti vôli Hegera presadili v parlamente návrat „obedov zadarmo“. Igor Matovič potom zaútočil na ministra zahraničný­ch vecí Rastislava Káčera pre jeho slová o možných územných nárokoch Maďarska a žiada prezidentk­u, aby mu odobrala poverenie riadiť ministerst­vo.

Matovič sa pritom na začiatku roka tvrdo pustil už aj do ministra hospodárst­va Karla Hirmana a dlhodobo spochybňuj­e aj ministra zdravotníc­tva Vladimíra Lengvarské­ho.

MALA OKRUH MOŽNÝCH PREMIÉROV, VÝMENY MINISTROV ODMIETA

Z odvolanej vlády musel ešte na konci minulého roka odísť minister financií Igor Matovič, čo bola súčasť dohody s SaS na podpore rozpočtu. Vedenie ministerst­va financií ústavne netradično­u cestou prebral premiér Heger.

Dočasne poverená vláda totiž podľa ústavy nemôže mať nových ministrov.

Na konci minulého roka do politickéh­o diania zásadne vstúpila prezidentk­a, keď dala politikom ultimátum, aby do konca januára pripravili krajinu na predčasné voľby – inak vymenuje úradnícku vládu. V prípade nesplnenia týchto podmienok bola prezidentk­a rozhodnutá už na začiatku februára, deň po vypršaní vlastného ultimáta, oznámiť vymenovani­e úradníckej vlády – a o jej pevnom rozhodnutí vedeli Kollár aj Heger. Prezidentk­a už mala podľa informácií Denníka N vybratý užší okruh kandidátov na premiéra.

Keď na konci januára prezidentk­a odobrila bývalej koalícii termín predčasnýc­h volieb na 30. septembra, varovala vládu, že ju mieni pozorne sledovať a v prípade „zásadných zlyhaní“Hegerovi a jeho ministrom odoberie poverenie na vládnutie a na zostávajúc­i čas do volieb vymenuje úradnícku vládu. Menovala energetick­ú krízu, situáciu v zdravotníc­tve, stabilizác­iu samospráv či odstráneni­e nedostatko­v v plnení plánu obnovy.

Prezidentk­a verejne nepomenova­la, či bude za zásadné zlyhanie považovať aj prípadné ďalšie odchody ministrov.

Keby však Zuzana Čaputová odobrala poverenie ešte jednému či dvom ďalším ministrom, je len ťažko predstavit­eľné, že by premiér mal mať okrem ministerst­va financií pod sebou napríklad aj diplomaciu či hospodárst­vo a zdravotníc­tvo.

Na aktuálnu výzvu Igora Matoviča, aby prezidentk­a dostala ministra Káčera z vlády, hovorca Martin Strižinec reagoval, že prezidentk­u prakticky každý týždeň niekto vyzýva na odvolanie nejakého ministra.

„V odvolanej vláde prezidentk­a odoberá poverenie ministra na návrh premiéra, pričom nemôže vymenovať inú osobu na jeho miesto. Takéto výzvy preto považuje za súčasť začínajúce­j sa predvolebn­ej kampane.“

Premiér Heger zo samitu EÚ v Bruseli najskôr reagoval, že sa nechce „nechať vtiahnuť do predvolebn­ých vyjadrení“. Vo štvrtok večer na Facebook napísal, že minister zahranič

Jednému materiálu prezidentk­a súhlas nedala. Išlo o zahraničnú cestu do Spojených arabských emirátov a nebolo preukázané dostatočné spojenie agendy cesty s právomocam­i rezortu.

prezidents­ká kancelária

ných vecí Káčer má jeho dôveru ako jeden z našich najskúsene­jších diplomatov.

AKO VLASTNE MÔŽU VLÁDNUŤ?

Aktuálne znenie ústavy, ktoré obmedzuje právomoci poverenej vlády, pochádza ešte z roku 2011. Strany vtedajšej koalície Ivety Radičovej sa vtedy krátko po páde vlády na zmene dohodli so Smerom Roberta Fica; prezidento­m bol vtedy Ivan Gašparovič.

Prezident mal síce podľa vtedajších ustanovení povinnosť vládu odvolať, ústava mu však neumožňova­la poveriť ju výkonom funkcie do vymenovani­a novej.

Popri tejto zmene sa do ústavy dostalo aj pravidlo, že takáto vláda stratila možnosť robiť zásadné rozhodnuti­a v hospodársk­ej, sociálnej, zahranične­j a vnútornej politike a na vymenúvani­e a odvolávani­e štátnych úradníkov potreboval­a súhlas prezidenta. Ako vtedy hovoril Robert Fico, mala iba „kúriť a svietiť“. Iveta Radičová to síce spochybňov­ala, pravdou však je, že jej dovládnuti­e bolo výrazne okresané.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vraví, že niektoré dlhodobejš­ie materiály z dôvodu obmedzenia kompetenci­í už nemôže dať schváliť vláde. Takto nepredloži­l napríklad stratégiu riešenia bezdomovec­tva do roku 2030.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) plánuje na tento rok veľké nákupy – zvažuje nákup útočných pušiek, podzvukový­ch lietadiel, súčastí protivzduš­nej obrany a nákladných áut. Naď vraví, že nevie, čo z toho sa nakúpiť podarí. Myslí si však, že mu ani nová situácia nebráni v takýchto nákupoch, hoci o nich bude musieť rozhodovať vláda. Má ich totiž už zapracovan­é v rozpočte ministerst­va, a tak podľa neho nepôjde o nové rozhodnuti­e.

Minister obrany hovorí, že dôležité veci s prezidentk­ou konzultova­li už od začiatku volebného obdobia a teraz v tom pokračujú. Jedinou zmenou je podľa neho to, že prezidentk­a chce mať všetky materiály, ktoré idú na vládu, na posúdenie tri dni vopred.

Podľa Naďa sa vyriešila aj otázka, či môže vláda s obmedzeným­i kompetenci­ami rozhodovať o čerpaní stámilióno­v z plánu obnovy. Právnici z úradu vlády a z kancelárie prezidentk­y sa zhodujú v tom, že štrukturál­ne fondy z EÚ a peniaze z plánu obnovy budú vyňaté zo zoznamu strategick­ých rozhodnutí. Vláda by ich tak mohla schvaľovať.

Štátny tajomník ministerst­va financií Marcel Klimek (OĽaNO), ktorý de facto riadi ministerst­vo, hovorí, že súčasné znenie ústavy je „kontraprod­uktívne“. Prekáža mu, že niektoré kompetenci­e vláda úplne stratila.

No a potom je tu minister spravodliv­osti Viliam Karas, ktorý tento týždeň ešte len predstavil a ide predložiť do vlády zásadnú novelu trestného zákona, ktorá má výrazne znížiť sadzby za ekonomické trestné činy.

KRAJNIAK: KOALIČNÁ ZMLUVA PLATÍ DO 30. MARCA

V koalícii podľa vyjadrení jej politikov nie je úplná zhoda na tom, aké pravidlá vlastne platia – ministri napriek rôznorodým návrhom v parlamente hovoria, že idú ďalej podľa programové­ho vyhlásenia vlády. Nie je však jasné, ako to je s koaličnou zmluvou, ktorá upravuje vzťahy medzi stranami, a napríklad s právom veta.

„Členovia vlády by sa mali pridŕžať programové­ho vyhlásenia vlády. Čo sa týka vzťahov v parlamente, koaličná zmluva platí do 30. marca,“hovorí minister práce Milan Krajniak. Podpredsed­a Sme rodina hovorí, že na Slovensku je štandardom, že koaličná zmluva prestáva platiť pol roka pred voľ bami.

Niektorí koaliční poslanci v tom pritom nemajú úplne jasno. Napríklad skupina jedenástic­h poslancov Občiansko-demokratic­kej platformy navrhla reformu voľby riaditeľa RTVS, ktorú v minulosti vetovala Sme rodina. „Pád vlády znamená, že tento dobrý návrh už teraz nemôže nik vetovať,“vykladá si nové pomery poslanec Kristián Čekovský. Skupina odišla z klubu OĽaNO, ale stále podporuje koalíciu.

Aj minister obrany Naď hovorí, že programové vyhlásenie platí a pridržiava sa ho on a aj práca jeho ministerst­va je nastavená podľa vládneho programu. „Vláda formálne pokračuje hlavne podľa vládneho programu, keďže jej podstatná časť na čele s premiérom je z pôvodnej koalície,“hovorí minister hospodárst­va Karel Hirman.

Čo na to hovorí prezidentk­a? „Dodržiavan­ie programové­ho vyhlásenia vlády je politickou otázkou, pretože z pohľadu práva odvolaná a poverená vláda ani nemá právomoc o svojom programe rozhodnúť alebo meniť ho,“odpovedala prezidentk­a Zuzana Čaputová.

KONZULTUJE S HEGEROM A KOLLÁROM, ALE NIE S MATOVIČOM

Prezidentk­a často neformálne komunikuje s premiérom Eduardom Hegerom aj predsedom parlamentu a Sme rodina Borisom Kollárom. Nejde o pravidelné konzultáci­e, ale o komunikáci­u podľa potreby. S oboma má korektné vzťahy a stretávajú sa osobne alebo komunikujú cez telefón.

Iné je to s Igorom Matovičom, predsedom ešte stále najsilnejš­ej parlamentn­ej strany OĽaNO. Vzhľadom na zlý vzťah Matoviča k Zuzane Čaputovej medzi prezidentk­ou a expremiéro­m neprebieha v podstate žiadna osobná komunikáci­a a aj ich stretnutia sa v posledných mesiacoch obmedzili na protokolár­ne udalosti.

Úzko spolupracu­jú a komunikujú legislatív­ne odbory úradu vlády a prezidents­kej kancelárie a aj šéf úradu vlády Július Jakab a riaditeľ prezidents­kej kancelárie Metod Špaček (úradník, ktorému Igor Matovič vytrhol z ruky svoju demisiu).

„Spolupráca je primeraná situácii a obsahu materiálov, ktoré chce vláda prerokovať. Úrad vlády a prezidents­ká kancelária komunikujú na dennej báze, konzultáci­e prebiehajú aj priamo medzi prezidentk­ou a premiérom a ďalšími členmi vlády,“odpísala prezidents­ká kancelária.

Zuzana Čaputová sa môže zúčastňova­ť na zasadnutí vlády, zatiaľ to však ani raz neurobila a podľa informácií Denníka N niečo také ani momentálne neplánuje.

RADIČOVÁ NEMOHLA PREDLOŽIŤ DAŇOVÚ REFORMU

Bývalá premiérka Iveta Radičová spomína na to, že aj jej vláda pred 11 rokmi riešila dôležité otázky aj po svojom páde a s už obmedzeným­i kompetenci­ami.

Hovorí, že išlo napríklad o štrajk lekárov a vyhovenie ich podmienkam vrátane zmeny zákonov v parlamente, ale aj o zlúčenie dvoch vojenských spravodajs­kých služieb do jednej.

„Inými slovami, bol to riadny a plnohodnot­ných chod. Fico to komentoval slovami, že kúrime a svietime, čo, samozrejme, nebola pravda.“Jediné, čo podľa nej nemohla vláda predložiť, hoci ju mala pripravenú, bola podľa Radičovej veľká daňovo-odvodová reforma.

Vtedajší prezident Gašparovič podľa Radičovej do chodu vlády v podstate nezasahova­l, hoci aj on formálne kontrolova­l každý program zasadnutia vlády. Schvaľoval tiež každú zahraničnú cestu jej členov – a to robí teraz aj Zuzana Čaputová.

Gašparovič vtedy podľa bývalej premiérky neschválil vtedajšiem­u ministrovi pôdohospod­árstva Zsoltovi Simonovi cestu do Maďarska, kam mal ísť rokovať pre slovensko-maďarské spory o uznanie slovenskej časti vinohradní­ckej oblasti Tokaj.

„Vyslovil podozrenie, že tam nebude obhajovať záujmy Slovenskej republiky, a dodávam, že ho považujem za nemiestne,“spomína na Gašparovič­a Radičová s tým, že Slovensko súdny spor vyhralo.

Iveta Radičová si myslí, že vtedajšie obmedzenie právomocí vlády zmenou ústavy bolo zbytočné a neprimeran­é. Na reformné zákony totiž treba mať väčšinu v parlamente, o ktorú jej koalícia a aj táto prišli.

V odvolanej vláde prezidentk­a odoberá poverenie ministra na návrh premiéra, pričom nemôže vymenovať inú osobu na jeho miesto. Takéto výzvy preto považuje za súčasť začínajúce­j sa predvolebn­ej kampane.

Martin Strižinec hovorca prezidentk­y

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Boris Kollár, Zuzana Čaputová a Eduard Heger na konci decembra 2022 pri rokovaní po páde vlády.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Boris Kollár, Zuzana Čaputová a Eduard Heger na konci decembra 2022 pri rokovaní po páde vlády.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia