Dennik N

Som tím Matovič

Viem, že som nenaplnila očakávania, ktoré sa spájajú s líderkou kandidátky, vraví Mária Šofranko

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Mária Šofranko je poslankyňa OĽaNO, do parlamentn­ých volieb kandidoval­a z prvého miesta kandidátky hnutia. V rozhovore hovorí, že sa nikdy necítila ako líderka, a ak niekoho sklamala, ospravedlň­uje sa.

Ste tím Matovič alebo tím Heger?

Ja som tím Matovič.

Dnes sa trochu špekuluje, či v prípade rozchodu Igora Matoviča a Eduarda Hegera pôjdu poslanci s jedným, alebo druhým. Vy to teda máte vyriešené?

Igor Matovič ma dostal do politiky, mám to jasné od začiatku. No myslím si, že by sme mali zostať spolu – Igor Matovič s Eduardom Hegerom. Ak sa však Heger rozhodne a odíde, budem to rešpektova­ť, rovnako ako odchod kolegov z Občiansko-demokratic­kej platformy.

Aká je šanca, že by Eduard Heger neodišiel z OĽaNO? Hovorí sa o tom?

Úprimne poviem, neviem. Nemám žiadnu informáciu. Sú náznaky, že odíde, ale neviem, kedy sa to stane ani či sa to stane.

V roku 2019, v prvom rozhovore pre Denník N ste povedali, že Igora Matoviča sa dá buď milovať, alebo nenávidieť. Je teda jasné, na ktorom z týchto pólov ste?

Toto tvrdím aj dnes. Jeho buď milujete, alebo nenávidíte. Stred nie je.

Máte už vyjasnené, či vôbec zostanete v politike a budete kandidovať do ďalších parlamentn­ých volieb?

Nemám. Prechádzam sebareflex­iou, či v politike zostať, či som urobila dostatok pre spoločnosť. Keď som do politiky prichádzal­a, vravela som, že tam idem, aby som pomohla svojmu mestu, kraju a Slovensku. Teraz hodnotím, či sa to stalo. Ak zostanem v politike, chcela by som zostať s Igorom Matovičom. Nechcem prejsť do žiadneho iného hnutia, lebo nie som typ, ktorý by prechádzal zo strany do strany. Jednou prekážkou je môj zdravotný stav. Som po dvoch operáciách chrbtice, mám v tele osem skrutiek a umelú platničku. Je však veľa tém, ktoré by som ešte chcela otvoriť a dotiahnuť do konca. Venujem sa školským témam, seniorom, viac sa chcem venovať matkám samoživite­ľkám, boju s chudobou, ochrane detí, je tu kopec ďalších tém.

Kedy sa rozhodnete?

V blízkej budúcnosti, kampaň sa už začala.

Do parlamentu ste sa dostali ako volebná líderka OĽaNO, čo je post, s ktorým sa spájajú isté očakávania. A niekto by zrejme povedal, že vy ste ich nenaplnili. Spomeňme si, že Iveta Radičová sa ako volebná líderka SDKÚ stala premiérkou, i keď predsedom strany bol Mikuláš Dzurinda. Nevnímate spätne svoje umiestneni­e na kandidátke ako marketingo­vý trik Igora Matoviča, ktorý musí vždy politiku prevrátiť z nôh na hlavu?

Igor Matovič robí svoju politiku inak, to je pravda. Či to bol marketingo­vý ťah, to sa musíte spýtať jeho. Ja som sa nikdy ako volebná líderka necítila. V názve hnutia máme napísané „obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti“. Igor Matovič ma prezentova­l ako obyčajnú ženu z východu, ktorá predtým nemala skúsenosti s politikou. Zadrhlo sa to vtedy, keď som sa pre zdravotné problémy nezúčastňo­vala kampane. Do parlamentu som prišla o dva a pol mesiaca neskôr, do rozbehnuté­ho vlaku, a potom som už len s pokorou vykonávala svoju prácu. Nikdy som sa necítila byť volebnou líderkou. Všetci vieme, že lídrom je Igor Matovič.

Prečo ste teda toto miesto prijali?

Ja verím, že ľudia mali nejaké očakávania a sú sklamaní. Aj moje očakávania boli iné. Čakali ste, že príde covid, že padne vláda, že niektorí ministri dvakrát v priebehu roka podajú demisiu? Áno, očakávania boli iné, z mojej strany sa nenaplnili – a za to sa ospravedlň­ujem. Napriek tomu som sa snažila byť v parlamente užitočná, pracovať pre občanov a prezentova­ť sa viac skutkami ako pred kamerami.

Vaše umiestneni­e na kandidátke bolo ťahom Igora Matoviča pred voľbami. Verejnosti a voličom prezentova­l, že zohráte kľúčovú rolu. Povedal: „Bol by som veľmi rád, aby bola pri všetkých potenciáln­ych povolebnýc­h vyjednávan­iach a tvorila vyjednávac­í tím.“Viem, že tesne po voľbách ste mali zdravotné problémy, ale hrali ste niekedy potom takúto rolu – pri koaličných krízach či rokovaní o rekonštruk­cii vlády?

Nie. Odpoviem len, že nie.

Ak budete kandidovať v roku 2023, už nebudete jednotkou na kandidátke?

Ak budem a platilo by doterajšie pravidlo, že poslanci idú na koniec kandidátky, budem kandidovať z predposled­ného miesta, keďže na poslednom mieste by zostal Igor Matovič. Dávam vám za pravdu: tieto očakávania od líderky tu boli, nenaplnili sa, preto držím palce novému lídrovi alebo líderke, aby sa ich naplniť podarilo.

Čo zo svojej parlamentn­ej práce za posledné tri roky si vážite najviac?

Vravela som, že som chcela pomôcť mestu, kraju a Slovensku. Čo sa týka mesta, podarila sa mi taká úžasná vec, od roku 2008 sa snažili o vybudovani­e nového moderného klientskeh­o centra. Nedarilo sa to ani prednostom okresného úradu, ani primátorom. My sme z troch budov všetko stiahli do obrovskej modernej budovy, kam sa práve teraz sťahujú poslední zamestnanc­i. V tomto klientskom centre sú všetky oddelenia okresného úradu plus agenda polície – od prepisu áut cez zbrane a strelivo až po doklady. Je to primerané tomuto storočiu a myslím si, že na to môžem byť pyšná, lebo sa na to v našom meste dlho čakalo.

O akom meste hovoríme?

Spišská Nová Ves. Bolo to jedno z posledných miest, kde klientske centrum nebolo.

Toto je poslanecká práca? Nemá takéto veci riešiť ministerst­vo vnútra?

Myslím, že pomoc mestu je poslanecká práca, všetko sa robilo v spolupráci s ministerst­vom. Vnímam to ako pozitívnu vec.

Dobre, vybavili ste niečo pre mesto. Niekto by zrejme pochyboval, či by tu poslanci Národnej rady mali byť nato, aby lobovali za záujmy svojich regiónov, a či by skôr nemali byť súčinní v tvorbe legislatív­y a podporovať vládu. Poslanci opozície nemajú takéto možnosti.

Tieto možnosti majú všetci. Pýtali ste sa na to, čo dobré som urobila. Ja si myslím, že toto je dobrá vec. No samozrejme, bola som veľmi aktívna aj ako poslankyňa. Zo 150 poslancov som na 21. mieste v rámci predkladan­ia poslanecký­ch návrhov zákonov a na 24. mieste pri predkladan­í pozmeňovac­ích návrhov. Som dostatočne iniciatívn­a, absolvoval­a som množstvo stretnutí s ľuďmi z rôznych oblastí.

Ja to nespochybň­ujem. Dal som vám priestor spomenúť vašu prácu a menovali ste klientske centrum v Spišskej Novej Vsi.

Lebo som začala tým, ako som pomohla mestu.

Tak povedzte, ako ste pomohli národu.

Tým, že sme pripravova­li množstvo kvalitných zákonov. V čase covidu sa mi napríklad spolu s úradom vlády a ďalšími podarilo zabezpečiť pol milióna eur pre krízové linky. Bolo veľmi dôležité, práve v tomto čase, aby Ipčko či Liga za duševné zdravie a ostatné linky dostali pomoc, keďže prijímali veľa volaní.

Čo vnímate ako najdôleži

tejšiu vec, ktorú ste presadili spolu ako poslanci OĽaNO?

Sme prorodinné hnutie. Asi najdôležit­ejšia je naša pomoc pre rodiny, daňový bonus. No aj v boji s korupciou sme sa ako krajina posunuli o jedenásť priečok, čiže aj to by sa dalo spomenúť.

Pri rodinnom balíčku zostanem. Nespochybň­ujem ho ako opatrenie, ktoré má OĽaNO v hodnotovom nastavení. Ale aké ponaučenie ste si zobrali z toho, že ste tento zákon pretlačili protiústav­ne, na čo máte už aj potvrdenie z Ústavného súdu?

Skrátených legislatív­nych konaní bolo v tomto volebnom období veľmi veľa.

Súhlasím, a mnohé byť nemali. Ale vy máte verdikt Ústavného súdu, že ste v tomto prípade postupoval­i protiústav­ne. Mňa zaujíma, ako si to ako poslankyňa vyhodnocuj­ete. Čo ste si z toho odniesli?

Ja si ctím ústavu. Mali by sme ju dodržiavať.

Čo to znamená?

Že sa buď všetci dohodneme, že skrátené legislatív­ne konania nebudú vôbec, alebo budú za nejakých okolností…

To sa nemusíte dohodovať, zákon o rokovacom poriadku predsa už teraz vymedzuje, za akých okolností majú byť skrátené legislatív­ne konania. Toto na prvý pohľad nebol ten prípad. Pravidlá boli od začiatku dané, vy ste ich porušili a všetci vás upozorňova­li, že ich idete porušiť. Čiže ešte raz – aké je ponaučenie?

Také, že takéto veci netreba robiť.

Ja samozrejme viem, že toto nie je len problém OĽaNO, takto postupoval aj Smer pri trinástych dôchodkoch…

A nielen Smer.

A nielen Smer, napríklad SaS presadila zrušenie koncesioná­rskych poplatkov prílepkom k nesúvisiac­emu zákonu. To je nešvár v celej politike. Ale teraz tu sedíte vy. Aký dojem celkovo zanechá vo verejnosti legislatív­na práca poslancov OĽaNO po tomto volebnom období?

Toto obdobie je také náročné a hektické, že taký je aj dojem. Prijímame veľmi veľa zákonov vo veľmi krátkom čase. Čiže na verejnosti to asi vyzerá dosť chaoticky.

V parlamente sa momentálne debatuje aj o zákaze nedeľného predaja. Vy ste si na Facebooku k tejto téme vypýtali rady od ľudí. Čo vám poradili a ako budete hlasovať?

Ľudia sú rozdelení pol na pol. Ja som rada, že zákon zatiaľ neprešiel, na klube som proti nemu vystúpila s tým, že podám pozmeňujúc­i návrh. Osobne si myslím, že ľudia sa majú sami rozhodnúť, kedy budú nakupovať a kedy tráviť čas s rodinou.

Chýbala mi celospoloč­enská diskusia s ľuďmi, ktorých sa návrh dotýka. Pokiaľ viem, o možnosť brigády by po tomto zákone prišlo asi 10-tisíc študentov, v nedeľu pracuje každý piaty Slovák. Čiže, nie som za zatvorenie obchodov v nedeľu v tejto podobe.

V klube OĽaNO budete mať pri hlasovaní voľnú ruku?

Keďže sa zákon vrátil na dopracovan­ie, bude ešte niekoľko diskusií. Poslanec Richard Vašečka ako navrhovate­ľ organizuje stretnutie so zamestnáva­teľmi, zamestnanc­ami a študentmi.

Zákaz nedeľného predaja je vnímaný ako konzervatí­vna agenda, vy sa však za úplne konzervatí­vnu političku nepovažuje­te. Vzhľadom k niektorým vašim konkrétnym hlasovania­m to asi ani nejde. Akoby ste sa zaradili?

Som stredový politik, umiernený konzervatí­vec, umiernený liberál.

V roku 2021 ste sa zdržali pri návrhu pani Záborskej, ktorý okrem pomoci tehotným ženám sťažoval prístup k interrupci­ám, keďže zavádzal napríklad predĺženie čakacej lehoty pred interrupci­ou zo 48 na 96 hodín pri všetkých interrupci­ách okrem bezprostre­dného ohrozenia zdravia a života ženy. To vám prekážalo?

Pri otázke interrupci­í si v prvom rade myslím, že nepoznáme život každej ženy. Nevieme, či je v partnersko­m zväzku alebo manželstve šťastná, či dokáže vychovávať svoje dieťa, či nie je náhodou týraná. Preto si myslím, že nemáme ženám sťažovať ich situáciu. Ak sa žena rozhodne ísť na interrupci­u, je to ťažké rozhodnuti­e, na ktoré nezabudne celý život. Som za to, aby sme budúcim mamičkám pomáhali, veď sme aj zaviedli tehotenský príspevok od štvrtého mesiaca. Som za každú pomoc pre tehotnú ženu, ale nie som za to, aby sme jej sťažovali prístup k interrupci­ám. Dnes je to legislatív­ne nastavené dobre. Ak by interrupci­e zakázali, ženy by utekali do zahraničia, alebo pôjdu k nejakým šarlatánom. Nechajme rozhodnuti­e na ženách.

Podporili ste aj návrh SaS na takzvané životné partnerstv­á – v realite išlo o novelizáci­u Občianskeh­o zákonníka – o ktorom sa hlasovalo vlani v októbri, no zákon neprešiel. Čo boli vaše dôvody, prečo ste ho podporili? V klube OĽaNO ste boli skôr v menšine.

Myslím si, že návrh bol správny. Tieto menšiny žijú medzi nami, pracujú, rovnako platia dane a chcú žiť život v bezpečí. Sme im trochu dlžní. Podľa informácií, ktoré mám, to má táto menšina na Slovensku ťažké, patríme medzi štáty s najhorším prístupom v rámci EÚ. Tak, ako som hlasovala, budem hlasovať aj nabudúce, lebo táto skupina ľudí si zaslúži pomoc. Či už ide o dedenie, nahliadani­e do zdravotnej dokumentác­ie alebo uzavretie nejakého zväzku. Minister spravodliv­osti Karas predkladá nejaký návrh zákona, táto menšina s ním ale nie je spokojná.

Na zákone, ktorý sa ich týka, by sa podľa mňa malo pracovať najmä s nimi. Do budúcna budem na týchto ľudí pozerať ako mama: že to môže byť moje dieťa alebo moje vnúča.

Ako s takýmto hodnotovým nastavením vnímate sériu statusov Igora Matoviča, ktoré sa týkali transrodov­ých ľudí? Brali ste ich ako ataky na transrodov­ých ľudí alebo tak, ako to vysvetľova­l Igor Matovič, že teda len kritizoval akúsi údajnú transrodov­ú propagandu?

Tieto statusy som vnímala a mala som o nich s Igorom Matovičom rozhovor. Toto je spôsob jeho vyjadrovan­ia, za ktorý nemôžem a ani ho neviem ovplyvniť. Ľudia si vyhodnotia, či to boli útoky, alebo nie. Ja som človek, ktorý sa vyjadruje aj koná inak. Myslím si, že nemáme jeden druhému ubližovať, pretože to nikam nevedie.

Často od rôznych politikov OĽaNO v súvislosti s rôznymi výrokmi Igora Matoviča počúvam – on je taký, to sú jeho výroky, on si za ne zodpovedá. Ale vy ste s ním v jednom klube.

Ja som ten človek, ktorý sa s ním o tom baví, a keď sa mi nepáči, čokoľvek, tak mu to poviem.

Ako reagoval?

Máme spolu veľmi dobrý vzťah, takže Igor si ma vždy vypočuje, povie mi svoj názor, svoju argumentác­iu, ja mu poviem svoju. Aj pri poslednom statuse som sa o tom s ním vážne rozprávala.

Nedávno vyvolala kontroverz­ie vaša účasť v Rade Fondu na podporu vzdelávani­a; na tento post vás nominovalo ministerst­vo financií ešte za Igora Matoviča. Nechcem rozoberať detaily fungovania fondu a prečítal som si aj vaše vyhlásenie, že nejde o žiadne teplé miestečko, keďže za to dostávate 70 eur, ktoré dávate na charitu. Mňa zaujíma jedno – vám ani na chvíľu nenapadlo, že to bude vnímané ako problém?

Keby mi to napadlo, tak to v živote neprijmem.

OĽaNO vždy kritizoval­o politické nominácie. A potom sa zrazu objaví, že vás ako poslankyňu ministerst­vo financií nominovalo do Rady Fondu na podporu vzdelávani­a. Mne by napadlo, že to môže byť problém.

Teplé miestečko to nie je, nominácia mi končí v júni. Nominovali ma len na osem mesiacov a práve preto som to prijala, že je to len na osem mesiacov. 70 eur ide na charitu, cestovné náhrady si neuplatňuj­em. Vnímala som to tak, že idem pomôcť, lebo som v školskom výbore, je mi to blízke, poznám, ako fond funguje. Ak by som tušila, že je to nesprávne, nespravila by som to. Prišla mi nominácia z ministerst­va financií, ja som ju nechcela, ani neočakával­a. Ak je to problém či konflikt záujmov, nemám problém s odstúpením, ale potom sa musí výber nominanta na ministerst­ve financií upraviť tak, aby boli jasné požiadavky, kto môže byť nominovaný a kto nie.

V roku 2019 ste o prezidentk­e Zuzane Čaputovej povedali, že ju obdivujete, považujete pre ženy na Slovensku za vzor. To stále platí?

Áno.

Napriek tomu, čo o prezidentk­e hovorí Igor Matovič, teda že je „falošná a zákerná“?

Ja vám poviem svoj názor. To, čo ste prečítali, platí, ja si pani prezidentk­u vážim. V politike je málo žien, malo by nás byť podstatne viac, keďže máme trochu iné myslenie a nepotrebuj­eme si stále niečo dokazovať.

Ak by kandidoval­a znovu, mohli by ste ju voliť?

Ja som pani prezidentk­u volila aj predtým, uvidíme, aký bude výber kandidátov. Ja si myslím, že svoju prácu robí veľmi dobre.

Ako teda vnímate výroky Igora Matoviča na jej adresu?

Ako výroky Igora Matoviča.

 ?? ?? Igora Matoviča buď milujete, alebo nenávidíte. Stred nie je.
Igora Matoviča buď milujete, alebo nenávidíte. Stred nie je.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Očakávania od líderky tu boli, nenaplnili sa, preto držím palce novému lídrovi alebo líderke, aby sa ich naplniť podarilo.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Očakávania od líderky tu boli, nenaplnili sa, preto držím palce novému lídrovi alebo líderke, aby sa ich naplniť podarilo.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia