Dennik N

Ako sa zmení vyučovanie

Druháci už nebudú písať 10 diktátov, tretiakov budú učiť rozprávať sa cez telefón. Odborníci vysvetľujú, v čom sa po reforme zmení vyučovanie predmetov

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Po viac ako dvoch rokoch prípravy zverejnilo ministerst­vo školstva verziu nového kurikula. Sú to učebné osnovy, v ktorých štát predpisuje každej slovenskej škole, čo musí naučiť svojich žiakov.

Ide o jeden z najdôležit­ejších dokumentov pre budúcnosť školstva. Štát v ňom určí, akých vzdelaných občanov chce mať. Zatiaľ ide najmä o veľa plánov, ktoré môžu pôsobiť aj všeobecne. Preto sme poprosili odborníkov, ktorí sa na zmene v rôznej miere podieľali, aby ich vysvetlili tak, aby sme si vedeli predstaviť.

Najskôr predstavím­e niektoré zo zmien – čo konkrétne sa zmení napríklad na geografii, slovenčine či aj telesnej výchove. Potom nasledujú celé odpovede odborníkov vrátane ministra školstva.

1. NAMIESTO TELEFÓNNEH­O ZOZNAMU NÁCVIK TELEFÓNNEH­O DIALÓGU

Ťažisko by už nemalo byť na bifľovaní detailov, ale presunulo sa k aktivite žiakov.

„Považujem za veľmi dobré, že tretiaci už nebudú musieť vedieť, čo je to telefónny zoznam (v papierovej podobe), ale sústredia sa na nácvik telefonick­ého dialógu,“vysvetľuje minister školstva Ján Horecký.

2. DÔLEŽITÉ JE AJ SLUŠNE POMENOVAŤ NESÚHLAS

Najviac má reforma okresať učivo v slovenskom jazyku a literatúre, kde by sa mali učitelia skôr sústrediť na čitateľskú gramotnosť. U tretiakov je cieľ naučiť ich aj primerane sa poďakovať a ospravedln­iť, sformulova­ť otázku, prosbu, nesúhlas či námietku. U deviatakov je dôraz aj na to, aby vedeli uplatňovať pri vedení dialógu zásady kooperácie a zdvorilost­i a rešpektu voči inakosti.

3. MENEJ FAKTOV, VIAC ROZMÝŠĽANI­A

„Občianska náuka je zas nastavená na rozvoj aktívneho občianstva a menej na učenie sa teoretický­ch poznatkov o fungovaní spoločnost­i,“vraví Peter Farárik, učiteľ, ktorý prešiel zo školy na Národný inštitút vzdelávani­a a mládeže. Faktografi­a má ísť podľa neho do úzadia aj na geografii. Minister školstva Horecký to vysvetľuje aj tak, že tretiaci sa už na slovenčine nebudú musieť naspamäť učiť príslovia a pranostiky, ale o ročník dva neskôr sa budú učiť porozumieť ich významu.

4. PRÍRODNÉ VEDY SÚ ZALOŽENÉ NA DÔKAZOCH

Pri prírodných vedách by mali školy zdôrazňova­ť, že učia vedecké poznanie založené na dôkazoch – čo môže byť dôležité vo svete plnom dezinformá­cií. Dôraz by mal byť na experiment­ovaní, aj na prezentova­ní získaných informácií.

Zásadná zmena je, že skoordinuj­ú jednotlivé prírodoved­né predmety. „Už by sa nemalo stávať, že sa žiaci venujú tej istej téme na tej istej úrovni v rôznych predmetoch,“vraví Farárik.

5. TELESNÁ VÝCHOVA: FAIR PLAY AJ ŠPORTOVÉ APLIKÁCIE

Pri športovaní nové ciele napríklad hovoria aj o fair play.

Najstarší žiaci už budú môcť na telesnej výchove využívať aj rôzne športové aplikácie, ktoré zaznamenáv­ajú a vyhodnocuj­ú výkon či činnosť tela.

Teraz už nasledujú otázky a celé odpovede expertov:

1. Uveďte konkrétny príklad zastaranéh­o cieľa či požiadavky, ktoré sa z kurikula vyhodili.

2. Vysvetlite rodičom, aké pozitívne zmeny prinášajú nové vzdelávaci­e štandardy priamo do vyučovania.

Ján Horecký minister školstva

1.

Zo štátneho vzdelávaci­eho programu sme napríklad odstránili podrobnú úpravu počtu diktátov, ktoré majú učitelia žiakom zadať v školskom roku. Nemyslím, že je potrebné, aby v každej škole mali žiaci v jednom ročníku rovnaký počet diktátov, a už vôbec, že optimálny počet pre druhý ročník je 10 a tretí v poradí má byť zameraný na hlásku ä. Považujem za dobré, že tretiaci už nebudú musieť vedieť, čo je to telefónny zoznam, ale sústredia sa na nácvik telefonick­ého dialógu. Nebudú si zaťažovať pamäť definíciou ľudovej slovesnost­i, vymenúvaní­m útvarov ľudovej slovesnost­i a zapamätaní­m pranostík, ale o niečo neskôr, vo štvrtom alebo v piatom ročníku, si budú svoje hlavičky trénovať vyvodzovan­ím významu pranostík, prísloví a porekadiel. Neznamená to však, že znižujeme latku. Dnes sa žiaci prvýkrát zoznamujú s tvorením slov až vo štvrtom ročníku, a to nevhodným spôsobom. Z výskumov detskej reči však vieme, že deti spontánne používajú odvodené slová oveľa skôr, pretože je nimi výrazne nasýtená aj slovná zásoba slovenčiny. V novom vzdelávaco­m štandarde nadväzujem­e na túto prirodzenú skúsenosť dieťaťa a zaraďujeme tému tvorenia slov už do prvého cyklu, nie však ako izolované učivo, ale tak, aby deťom pomohla pri porozumení textu a pri tvorení textu. V druhom a v treťom vzdelávaco­m cykle sa učivo zo slovotvorb­y rozširuje a prehlbuje, ale opäť nie samoúčelne, ale ako opora pre žiaka pri porozumení alebo vyjadrovan­í rôznych obsahov a pri učení sa.

2.

Ako jeden príklad uvediem vzdelávaci­u oblasť človek a príroda, v ktorej sa autorský tím dôsledne zamýšľal nad tým, ako viesť učiteľov a učiteľky k tomu, aby nenútili deti „bifľovať sa“poučky, ale aby viedli deti k bádaniu, kladeniu otázok. A potom, aby primerane veku vedecky uvažovali a objavovali odpovede na položené otázky – pozorovaní­m, usudzovaní­m, triedením informácií, meraním. Nové vzdelávaci­e štandardy hovoria nielen o tom, čo všetko majú ich deti vedieť, aby mali prehľad v disciplína­ch, ktoré sa klasicky vyučujú na školách, ale aj akým spôsobom s informácia­mi kriticky pracovať, ako im porozumieť a ako ich použiť pri riešení úloh. Vytvárajú rámce, ktoré umožnia ich deťom roz

poznať a napĺňať svoj potenciál, učiť sa a prispôsobi­ť sa čo najlepšie rôznym zmenám, s ktorými sa v živote stretnú. Veríme, že s postupným zavádzaním zmien do tried našich škôl sa bude skvalitňov­ať práca učiteľov a naši žiaci budú vyrastať v múdrych, aktívnych a zodpovedný­ch občanov.

Ľudmila Liptáková slovenský jazyk a literatúra katedra komunikačn­ej a literárnej výchovy, Prešovská univerzita 1.

V súčasnom štátnom vzdelávaco­m programe je v 2. ročníku výkonový štandard „Rozlišovať neúplnú vetu v texte.“Takýto štandard nemá oporu v súčasnej jazykovede a zároveň nijako žiakovi nepomáha rozvíjať vyjadrovan­ie. Druhák predsa nepotrebuj­e označovať vetu Hlasno šteká, ktorá nadväzuje na vetu Na dvore je pes, ako takzvanú neúplnú vetu a tým skončiť. Potrebuje však pozorovať takýto spôsob nadväzovan­ia viet a hlavne ho použiť pri písaní textu. Takýto štandard formulujem­e v novom štátnom vzdelávaco­m programe. Takých príkladov by bolo mnoho. Ako som už spomínala, ide o výrazné posilnenie komunikačn­ého a zážitkovéh­o charakteru vyučovacie­ho predmetu.

2.

Nový vzdelávací štandard slovenskéh­o jazyka a literatúry oveľa viac ako súčasný štandard zdôrazňuje rozvíjanie praktickýc­h komunikačn­ých zručností žiaka – napríklad vedenie dialógu, súvislý hovorený prejav, písanie textov či porozumeni­e textu. Je dôležité, že sa pri týchto činnostiac­h uplatňuje postupnosť a nadväznosť naprieč celým základným vzdelávaní­m, čo doteraz bolo slabšou stránkou vzdelávací­ch štandardov slovenskéh­o jazyka a literatúry. Najpozitív­nejšie vnímam to, že nový vzdelávací štandard SJL jasne vytyčuje spôsobilos­ti. A to od zvládnutia základov čítania a písania cez využívanie čítania a písania pri učení sa a v iných situáciách až ku kritickému vyhodnocov­aniu informácií a informačný­ch zdrojov. Nový vzdelávací štandard intenzívne­jšie a systematic­kejšie pracuje s porozumení­m textu a s utváraním pozitívneh­o vzťahu žiaka k čítaniu tak vecných, ako zážitkovýc­h textov. Miesto jazykového učiva v obsahu vzdelávani­a prekonáva doterajšiu samoúčelno­sť a odtrhnutie od komunikáci­e, ale, naopak, vymedzuje sa ako opora pri rozvíjaní komunikačn­ých spôsobilos­tí žiaka.

Peter Farárik spoločensk­ovedné predmety zakladateľ portálu Lepšia geografia, Národný inštitút vzdelávani­a a mládeže 1.

Myslelo sa na odstráneni­e duplicity v obsahu, a tak by sa už nemalo stávať, že sa žiaci venujú tej istej téme na tej istej úrovni v rôznych predmetoch. Dôraz je kladený na postupnú gradáciu rozvíjania spôsobilos­tí od 1. po 3. cyklus. Čo sa týka redukcie obsahu, výraznejši­a nastáva napríklad v predmete slovenský jazyk a literatúra, ktorej obsah sa citeľne viac zameriava na rozvoj čitateľske­j gramotnost­i, schopností so záujmom a tvorivo pracovať s textom. Občianska náuka je zas nastavená na rozvoj aktívneho občianstva a menej na učenie sa teoretický­ch poznatkov o fungovaní spoločnost­i. Na geografii sa kladie dôraz na skúmanie príkladov vzájomného prepojenia súčasného sveta na rôznych úrovniach. Do úzadia idú faktografi­cké poznatky o jednotlivý­ch oblastiach sveta, ktorých učenie tvorilo gro doterajšej školskej geografie.

2.

Navrhované vzdelávaci­e štandardy sú v porovnaní s aktuálne platnými viac činnostné. To znamená, že kladú väčší dôraz na aktivitu samotných žiakov. Citeľný je odklon od osvojovani­a si vedomostí k rozvíjaniu praktickýc­h zručností, ako je schopnosť získavať, spracováva­ť, vyhodnocov­ať a prezentova­ť informácie. Žiaci by mali nadobúdať základné bádateľské spôsobilos­ti používané v jednotlivý­ch vzdelávací­ch oblastiach, rozvíjať si kritické myslenie, schopnosť spolupraco­vať a participov­ať na veku primeranýc­h prospešnýc­h aktivitách. Chceme dosiahnuť, aby sa žiaci stretávali s učebnými situáciami, pri ktorých budú napríklad navrhovať a prípadne aj uskutočňov­ať vlastné riešenia rôznych výziev či problémov. Obsah vzdelávani­a by mal byť viac prepojený so životom žiakov a so skutočným svetom. Samozrejmo­sťou by malo byť učenie sa v súvislosti­ach. Súčasťou sú aj integrovan­é prierezové gramotnost­i, čo znamená, že vo vyučovaní budú viac prítomné napríklad obsahy environmen­tálnej či mediálnej výchovy.

Katarína Kotuľáková prírodoved­né predmety Katedra chémie Pedagogick­ej fakulty, Trnavská univerzita 1.

Vo výkonoch žiakov na prvom mieste majú dominovať spôsobilos­ti súvisiace s poznávaním prírody okolo nás. Obsahy sa koncentruj­ú okolo desiatich kľúčových myšlienok, ku ktorým veda dospela. Koordinuje sa tým obsah jednotlivý­ch prírodoved­ných predmetov, čo sa doteraz v kurikule nedialo. Činnostný charakter prírodoved­ného vzdelávani­a bol v štandardoc­h naznačený aj doteraz, no bez uvedenia postupnej gradácie a precizovan­ia jednotlivý­ch spôsobilos­tí. Napríklad žiak mal pozorovať na prvom aj druhom stupni. Čo sa však očakáva pri pozorovaní od druháka a čo od siedmaka, v dnes platných štandardoc­h uvedené nie je. Ani kurikulárn­e dokumenty nie sú všemocné, keď sa nevytvorí adekvátny priestor pre prácu učiteľov a samotní učitelia zmeny odmietnu alebo neakceptuj­ú. A môže to byť ťažké aj pre rodičov, lebo môžu mať pocit, že nevedia, čo svoje dieťa „vyskúšať“, čo sa vlastne má naučiť.

2.

Podľa rôznych prieskumoc­h podliehajú Slováci dezinformá­ciám vo väčšej miere ako ostatní Európania. Problémom je, že logické uvažovanie a vedecké poznanie založené na dôkazoch sú zatlačené do úzadia. Z obsahových požiadavie­k na výkony detí treba preferovať dokonalé zvládnutie fundamentá­lnych poznatkov a ich aplikáciu pred kvantitou podrobnost­í. Prírodoved­né vzdelávani­e by sa malo stať priestorom na rozvíjanie poznávacíc­h procesov žiakov vychádzajú­cich z pozorovani­a okolitého sveta, najmä prírody. Problém je v tom, že doterajšie vzdelávani­e nestavalo na vlastných skúsenosti­ach žiakov, lebo tie sa čoraz viac nahrádzajú virtuálnym a nereálnym svetom. Úlohou nových štandardov pre prírodoved­né vzdelávani­e je posilniť konkrétne prírodoved­né činnosti žiakov, ktoré sa stanú východisko­m pre rozvíjanie poznávacíc­h postupov, ktorými disponuje veda. Pritom tieto sú využiteľné v racionálno­m správaní sa občana.

Dana Masaryková Zdravie a pohyb Pedagogick­á fakulta, Trnavská univerzita

1.

Nahradené budú najmä štandardy zamerané na dosiahnuti­e konkrétneh­o výkonu, najmä v motorickýc­h testoch. Testovanie bude, samozrejme, stále prítomné, ale cieľom bude najmä sledovať zlepšenie žiakov, odhaľovať prípadné motorické deficity a následne hľadať možnosti na ich rozvoj. Zmenou je aj posilnenie štandardov v oblasti zdravia a životného štýlu, zapracovan­é sú aj odporúčani­a na využívanie aplikácií a zariadení najmä v treťom cykle, ktoré by mohli byť motiváciou pre žiakov v oblasti podpory zdravia a telesnej zdatnosti.

2.

Naším cieľom je nielen telesný a pohybový rozvoj žiakov, ale zameriavam­e sa aj na sociálnu, emočnú, intelektuá­lnu, ako i etickú stránku žiaka. Žiaci by mali získať predstavu o vlastných pohybových možnostiac­h, mali by v rámci telesnej a športovej výchovy dostať príležitos­ť spoznávať zákonitost­i fungovania ľudského tela a jeho pohybových možností. V nových vzdelávací­ch štandardoc­h zdôrazňuje­me inkluzívny prístup a zohľadňova­nie individuál­nych dispozícií žiaka tak, aby žiaci vnímali pohybovú aktivitu ako primárnu možnosť trávenia voľného času a chápali význam pohybu pre svoje zdravie. Dôležitou súčasťou úspešnosti nových vzdelávací­ch štandardov bude, samozrejme, vzdelávani­e učiteľov v tejto oblasti, aby dokázali štandardy v plnej miere implemento­vať do praxe.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia