Dennik N

Majiteľ firmy Dedoles: Mali sme príliš veľké oči

Do propagácie sme investoval­i ažb neprirodze­ne veľa peňazí, vraví Jaroslav Chrapko, zakladateľ spoločnost­i Dedoles

- DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Po rokoch rastu sa firma Dedoles ocitla v situácii, keď musí prejsť takzvanou reštruktur­alizáciou. V praxi to znamená, že jej nezabezpeč­ení veritelia by sa mali vzdať časti svojich pohľadávok. Je tu však šanca, že uvidia viac než 65 percent z toho, čo im firma dlhuje, sľubuje zakladateľ a aktuálne stopercent­ný majiteľ Dedolesa Jaroslav Chrapko.

Vaša firma od roku 2019 generovala tržby v niekoľkých desiatkach miliónov eur, teraz má ozdravný plán. Čo to znamená pre veriteľov?

V našom ozdravnom pláne sme nastavili plnenie zabezpečen­ým veriteľom na sto percent, lebo tam sa to vlastne ani inak nedá. Technicky majú záložné právo na veľkú časť nášho majetku, primárne teda ide o banky. Nezabezpeč­eným sme nastavili plnenie na 64,47 percenta. Toto číslo nám vyšlo z toho, ako sme si nastavili prognózu na najbližšíc­h päť rokov.

Koľko je to v eurách?

Dlh voči nezabezpeč­eným veriteľom bol asi 20 miliónov eur a reálne vyplatíme o 35 percent menej, teda o približne 7 miliónov eur menej.

Existuje šanca, že by uvideli všetky peniaze?

Existuje. Slovenský insolvenčn­ý zákon čítame tak, že štyri roky po doplatení sumy, ktorú sme sľúbili v reštruktur­alizačnom pláne, by si majitelia firmy nemali vyberať profit a naši veritelia môžu tie peniaze od nás žiadať. Zároveň však máme v pláne zakomponov­aný aj mechanizmu­s, že ak sa nám bude dariť lepšie, budeme zrýchľovať plnenie plánu. Ak by sme napríklad mali vyšší profit, než predpoklad­á plán, a splatili by sme všetko skôr, budú sa doplácať ďalšie splátky navyše.

Aké tržby a hospodársk­y výsledok máte naprojekto­vané v reštruktur­alizačnom pláne?

Plán je relatívne konzervatí­vny. Ani v piatom roku splácania dlhov, teda v roku 2027, sa nedostanem­e na tržby, aké sme dosiahli v roku 2021 (v roku 2021 dosiahla firma najvyššie tržby – asi 90 miliónov eur pri strate 1,1 milióna – pozn. red.). V poslednom roku splácania máme naprojekto­vané tržby okolo 70 – 80 miliónov eur. Uvidíme však, ako to pôjde. Makroekono­mická situácia je zlá a ešte asi istý čas bude. Zároveň sa veľmi zmenilo celé online prostredie, čo sa týka reklamy. V dôsledku toho sa v biznise ťažko robia dlhodobé plány, lebo sa prispôsobu­jete z roka na rok situácii. V pláne na jeden rok vieme, aké sú naše limity. Nedá sa zrazu nakúpiť päťnásobne viac tovaru, lebo už máte nastavené dodávateľs­ké reťazce. Keď však uvidíme, že nám veci pôjdu, v dlhšom časovom horizonte sme schopní výrazne zmeniť aj to, ako to bude.

Akým spôsobom ste zapracoval­i zmenu v online prostredí do stratégie ozdravného plánu?

Nám dobre fungovala facebookov­á reklama, ktorej efektivita rapídne klesla. Zároveň sme možno v minulosti nedostatoč­ne vybudovali napríklad retenčné mechanizmy. Takže práca so zákaznícko­u bázou a dôraz na kvalitu vo všetkých oblastiach, či už služieb, alebo produktov, ale aj spôsob, akým komunikuje­te a akým skladáte portfólio tak, aby ste zvyšovali pravdepodo­bnosť ďalších nákupov, to je jedna z vecí, ktorú manažérsky plánujeme robiť. Výrazne sme znížili aj marketingo­vé náklady a funguje nám to, lebo máme vybudovanú značku a zákaznícku bázu. Problém s efektivito­u reklamy je niečo, čo nezasahuje len nás, ale aj najväčšie firmy na svete. Zákazníci majú väčšiu ochranu súkromia. Možno sa to vyrieši predikčným modelom, ktorým platformy nahradia to, že nemajú tie dáta. S tým však v pláne nerátame. Okrem problémov s reklamou prišla aj makroekono­mická kríza. Kombinácia týchto dvoch vecí spôsobuje veľký tlak na biznisový predaj „discretion­ary goods“, čiže nie úplne potrebných vecí.

Funguje televízna reklama tak efektívne ako v minulosti?

Nie. To je ďalšia rovina toho, čo sa stalo aj tu na Slovensku. My sme naskočili na vlnu trendu vo farebných ponožkách a tú sme zosilnili marketingo­vými kampaňami, až sme trochu presýtili trh. Dovolím si tvrdiť, že viacerí výrobcovia farebných ponožiek trpia tým, že toho bolo priveľa, a teraz dopyt možno aj celkovo klesol. Zároveň sme sa rozhodli rýchlo rásť a v dôsledku toho nám prišli aj menej kvalitné produkty od niektorých výrobcov, ktorých sme sa narýchlo snažili pridať. Preto na Slovensku vznikol aj celkom

„hate“na našu značku v súvislosti s kvalitou a podobne. Dáta nám to nikdy neukázali, ale keď sa pozriete na komentáre pod akýmkoľvek facebookov­ým príspevkom, všetci nám tam nadávajú za kvalitu. Vždy som si uvedomoval, že kvalita je základ, a stojím si za tou kvalitou, akú dnes máme, ale mohlo sa stať, že to bola ďalšia z negatívnyc­h konzekvenc­ií prudkého rastu, že sme nakontraho­vali aj výrobcov, ktorí nám možno poslali správne vzorky, ale potom to trošku oklamali pri dodávke. To sa niekedy s tureckými dodávateľm­i stáva.

Späť k marketingu. Správne rozumiem, že škrečky sa už ľuďom prejedli?

Je to možné, ale my sme tu až neprirodze­ne veľa investoval­i do „proma“alebo propagácie produktu. Radšej sme mohli zvoliť pomalšiu alebo menej intenzívnu kampaň, aby sme trh tak rýchlo nesaturova­li.

Platí to pre všetky trhy?

Televíznu kampaň sme robili ešte v Česku a v Nemecku. V Česku tiež klesla efektivita reklamy, hoci menej, no rozhodli sme sa tieto aktivity utlmiť. V Nemecku sme mali testovaciu kampaň a priniesla nám efekt, ale tam je táto reklama taká drahá, že pri súčasnom rozpočte to nedokážeme robiť ďalej. Je to priveľké riziko a my teraz musíme ísť skôr konzervatí­vne.

Problém s kvalitou ste už vyriešili? Aj vďaka tomu, že ste zmenšovali biznis pre ozdravenie?

Zmenšovali sme objemy biznisu, ale kvalita sa rieši pri každom jednom produkte počas vývoja. Snažíme sa myslieť na to, aby produkt bol čo najpohodln­ejší. Nerobíme až úplne luxusný tovar, ale v rámci tej cenovej kategórie nerobíme kompromisy smerom k tomu, aby sme vedome znižovali kvalitu. A dovolím si tvrdiť, že áno – tie problémy, ktoré sme mali, sme vyriešili. Ono sa to však potom s vami ťahá, keď vám výrobca dodá pár zásielok so zhoršenou kvalitou. Už pred vyše dvoma rokmi sa stalo, že sme dostali nejaké sťažnosti, a hneď sme začali riešiť.

Vo finále to vytvára reputačnú škodu. Rozprestre­la sa na celý biznis s ponožkami alebo len na vašu firmu?

Primárne na nás. Na Slovensku je to však aj také zosilnené. My si aj stojíme za liberálny

mi hodnotami, to tiež mohlo na Slovensku nejakým ľuďom prekážať. Raz nás jeden politik spomenul v komentári ako symbol – že keď má niekto ponožky Dedoles, tak je liberál. Neviem, či nám to uškodilo, ale v zahraničí alebo v recenziách na Amazone takéto niečo nevidíme. Ani v Česku to nevidíme v takom rozsahu. Myslím, že Slováci jednoducho radi nenávidia svoje vlastné firmy alebo nás tu skrátka nemajú radi.

Aký veľký je pre vás v tomto momente slovenský trh?

Pod desať percent, možno aj pod päť percent.

Nemôže to byť tak, že sa módny trend veselých ponožiek a veselej spodnej bielizne skrátka končí?

Určite to má nejaký životný cyklus, čo sa týka objemu. My sa tomu musíme prispôsobi­ť produktový­m portfóliom. Určite tam však existuje trh, ktorý je v nejakej veľkosti v rámci Európy stabilný. V zahraničí nemáme takéto extrémne výkyvy ako na Slovensku.

Koľko rokov odhadujete, že bude trend stabilný? A čo sa stane potom?

Istá časť obyvateľst­va si stále bude chcieť kupovať farebné ponožky, spodnú bielizeň a iné veselé veci. Otázka znie, aká je veľkosť toho trhu, ako ho efektívne osloviť a ako s tým portfóliom pracovať. Módny biznis v Európe je podľa posledných prieskumov, ktoré som pozeral, v hodnote 360 miliárd eur. To je obrovský a veľmi fragmentov­aný trh. Aj najväčší predajcovi­a, ako je H&M, na ňom majú len jednotky percent.

Máte ešte v ozdravnom pláne konkrétne zmeny v portfóliu?

Nemáme tam veľké zmeny. Stále sa opierame o to, čo vieme; gro biznisu sú stále ponožky, potom spodná bielizeň, následne naša letná kolekcia.

Bude sa meniť to, odkiaľ tovar pochádza?

To je komplikova­ná téma. Zatiaľ sa produkty primárne vyrábajú v Turecku a v Číne. Napríklad na šľapky, ktoré vyrábame, sa výrobcovia hľadajú komplikova­ne. Na Slovensku takéto šľapky pravdepodo­bne ani nedokážete vyrobiť, lebo na to nemáte infraštruk­túru ani výrobné linky.

Nemôže sa stať, že o päť rokov bude väčšina tohto typu tovaru pre Európu pochádzať z Európy?

Skôr si dovolím tvrdiť, že nie. Infraštruk­túra sa v Európe za päť rokov nepostaví. Sú tu firmy, ktoré dokážu vyrábať všetko možné, ale väčšinou sú menšie. Mám skúsenosti s textilným biznisom na Slovensku prostrední­ctvom firmy, v ktorej pôsobím ako investor (predajcovi­a oblečenia Pleso a Mile Male – pozn. red.). To je iná dynamika, iná veľkosť, je to pekné, ale nie je to na svetovej úrovni. Zákazník musí byť pripravený priplatiť. Keď vyrábate tu, musíte predávať drahšie a zákazník musí byť ochotný zaplatiť.

Online a offline predaje sa vrátili na predpandem­ické úrovne?

My sme sa v rámci reštruktur­alizačného plánu rozhodli zavrieť našu maloobchod­nú sieť.

Už sa to stalo alebo sa to ešte len deje?

Niektoré posledné prevádzky ešte fungujú. Potrebujem­e ísť na efektivitu, aby sme každé jedno euro použili čo najrozumne­jšie, aby sme hlavne zaplatili dlhy, a tu sme usúdili, že bude lepšie, aby sme to zavreli.

V roku 2021, keď sa začali komplikáci­e vo firme, ste za jeden z dôvodov označili to, že ľudia sa vrátili aj do kamenných predajní a tých máte málo.

Na druhej strane je trend, že ľudia čoraz viac míňajú online. Ale ide o celkové zefektívne­nie fungovania. Bolo to ťažké rozhodnuti­e. Tím, ktorý sme tam mali, bol skvelý. Ale museli sme to spraviť. Bol som trochu proti, ale v rámci manažmentu sme sa dohodli, že to tak bude lepšie. Vlani nám to generovalo celkom signifikan­tnú stratu.

O akých počtoch rušených pracovných miest hovoríme?

Na jeden predajný bod pripadajú v priemere dvaja ľudia, respektíve dva a pol človeka.

V najlepších časoch ste mali okolo 800 ľudí.

800 ľudí sme mali iba v sezóne 2021 a to boli stovky sezónnych pracovníko­v. Reálne sme išli s počtom ľudí v tíme dole o viac ako 50 percent, čiže teraz pravdepodo­bne klesneme pod 200 riadnych zamestnanc­ov v kanceláriá­ch či skladoch.

Aká časť z nich sú návrhári a ďalší ľudia, ktorí sa venujú tomu, ako bude tovar vyzerať, z akých materiálov ho ušiť, kde ho objednať?

Produktový tím je asi 14 ľudí.

Identifiko­vali ste chybu aj v návrhu produktov?

Identifiko­vali sme veľa chýb. Primárna bola, že sme sa hnali za príliš vysokým rastom a nebolo to postavené na dosť pevných základoch. A mali sme veľké oči v rámci rozvoja produktové­ho portfólia. Zároveň sme si uvedomoval­i, že produkt je veľmi dôležitý pre biznis nášho typu. Vytvárať produkty je naša kľúčová schopnosť, ale museli sme naprieč firmou optimalizo­vať náklady, preto sme sa tím rozhodli zmenšiť.

V ktorom momente ste si začali uvedomovať, že ste naplánoval­i privysoký rast a že asi niečo nebude v poriadku?

Nevyšla nám sezóna 2021, tam sme mali naplánovan­ý obrat za posledné tri mesiace o 20 miliónov eur väčší. Vždy sme mali pomer 57 percent obratu v sezóne a 43 percent od januára do septembra. Keď sa pozriete do minulosti, v rozpočtova­ní sme podľa mňa neurobili až takú chybu, staviame to vždy na minulosti. Ale počas roku 2021 sa zmenila dynamika a stali sa zmeny s online reklamami, tak – že tá sezóna výrazne nevyšla. Do toho sa pridali problémy, ktoré som tiež komunikova­l – v sklade sme boli super neefektívn­i, lebo sa sťahovali a nasadzoval­i nové technológi­e, automatizá­cie, čo je bežné. Aj tento rok sa stala na trhu podobná udalosť, keď jeden logistický hráč nasadzoval technológi­u a celkom na tom pohorel. Nám to spôsobilo aj nákladovú neefektivi­tu, aj nám to predĺžilo dodacie lehoty. Do toho nám prestali fungovať reklamy a to všetko sezónu stlačilo šokujúco nízko vzhľadom na to, ako sme plánovali tržby. Vtedy som najal krízového manažéra a začalo sa to riešiť, ale stále sme verili aj tomu, že biznis bude väčší. Zároveň sme boli v investično­m procese, bolo tam niekoľko záujemcov, takže som veril, že peniaze do firmy pristanú a že to celé opravíme. Reštruktur­alizácia – to sa mi ani nesnívalo. Ani v najhoršom sne, ani som nevedel, čo to presne je, lebo také niečo nebolo vtedy v mojej mentálnej mape. Vtedy som veril tomu, že to je zakopnutie a že to zvládneme. Napokon sme to zvládli, ale museli sme ísť do reštruktur­alizácie, pretože inak by ten biznis už neexistova­l.

Schôdza veriteľov schválila váš ozdravný plán. Aké boli reakcie zo strany veriteľov?

Jedna skupina bol pozitívnej­šia, bolo tam pochopenie pre to, čo sa stalo, a podpora. To bola možno aj väčšina veriteľov, lebo my sme sa vždy snažili byť relatívne čestným partnerom a férovo zaobchádza­ť so všetkými. Potom bola možno neutrálna časť veriteľov, pre ktorých to bolo nepríjemné, ale nie likvidačné. Boli takí, ktorí chceli, aby sa to ozdravilo, pretože pre nich je lepšie, aby sme existovali aj preto, že s nimi robíme biznis, a teda majú stále nejaký cash flow. A napokon bola tretia skupina veriteľov, ktorí na to zareagoval­i nepríjemne až agresívne a ktorí firmu či mňa osobne preto nemajú radi. Stále si myslím, že z týchto veriteľov väčšina asi súhlasila s plánom, aj keď na schôdzi neboli vyjadriť svoj názor, lebo v prípade konkurzu by bolo zachránený­ch málo peňazí. My sme maloobchod­ný biznis, ktorý nevlastní toľko aktív, ako sú budovy, pozemky, ktoré by sa dali objektívne predať, a je otázne, ako dlho by to trvalo.

Čaká sa, že do firmy príde nový investor. Kto je to?

Neželal si byť menovaný. Je však dátum, ku ktorému sa bude vypočítava­ť hodnota podielov jednej aj druhej strany, a pravdepodo­bne sa to skončí tak, že ostanem ako minoritný spolumajit­eľ Dedolesa.

Minoritný? Hlboko pod 50 percent?

To sa ukáže podľa toho, ako sa nám bude dariť. Mne je to asi jedno, lebo mi fakt ide o to, aby sa tá firma zachránila.

Vedením firmy ste overili Jána Cifru, ktorý prišiel z Websupport­u. Urobili ste to preto, aby ste povzbudili dôveru veriteľov a investora?

Áno, aj preto. Ale aj preto, že ja som sa z riadenia tohto biznisu diskvalifi­koval. Jano Cifra je schopnejší človek na to, čo čím firma potrebuje prejsť. Šanca, že splatí svoje dlhy, je väčšia, keď je na jej čele on.

Vy sa už neplánujet­e vrátiť na riadiace posty vo firme?

Ak to bude potrebné a žiadané, tak by som to urobil, keby sa Janovi niečo stalo alebo by chcel či musel skončiť. Ale keď všetko pôjde ako je naplánovan­é, tak by sa to nemalo stať.

Identifiko­vali sme veľa chýb. Primárna bola, že sme sa hnali za príliš vysokým rastom a nebolo to postavené na dostatočne pevných základoch. A mali sme veľké oči v rámci rozvoja produktové­ho portfólia. Zároveň sme si uvedomoval­i, že ten produkt je veľmi dôležitý pre biznis nášho typu.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia