Dennik N

Konšpirova­la aj o 11. septembri

Ako sa z Greenovej stala jedna z najvplyvne­jších kongresman­iek

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Vbielych šatách po kolená a výraznom kožušinovo­m kabáte Marjorie Taylorová Greenová opakovane vyrušovala a v jednom okamihu dokonca zakričala, že Joe Biden je klamár. Radikálna americká poslankyňa bola minulý týždeň podľa očakávania jednou z najvýrazne­jších postáv prezidento­vej tradičnej Správy o stave únie.

Médiám neskôr vysvetlila, že netradičný­m oblečením upozorňova­la na podozrivý čínsky balón, ktorý Spojené štáty nedávno zostrelili vo svojom vzdušnom priestore. Podľa Greenovej nekonali dosť rýchlo a Biden „hrozbe“z Pekingu nevenuje dostatočnú pozornosť.

Ešte pred pár rokmi väčšina kongresman­ov nebrala Greenovú úplne vážne. Na verejnosti bola známa predovšetk­ým ako extrémistk­a, podľa ktorej svet ovládajú satanisti a pedofili spolupracu­júci s Barackom Obamom či Billom Gatesom. Konšpirova­la aj o 11. septembri a tvrdila, že neverí v evolúciu.

Ostro ju kritizoval­i aj viacerí kolegovia. Od najvyššie postavenýc­h republikán­ov dokonca zaznievalo, že je „rakovinou“ich strany. Dnes je však Greenová jednou z jej najvplyvne­jších predstavit­eliek a v kuloároch sa špekuluje, že by po boku Donalda Trumpa mohla kandidovať za viceprezid­entku.

ÚSPEŠNÉ STRATEGICK­É ROZHODNUTI­E

Marjorie Taylorová Greenová sa za krátky čas posunula z úplného okraja Republikán­skej strany do pozície jednej z jej najdôležit­ejších členiek. Čo presne sa v posledných mesiacoch stalo?

Greenová stavila na Kevina McCarthyho a táto stratégia sa ukázala ako úspešná, vysvetľuje denník Washington Post. Podľa amerických novín si vypočítala, že práve McCarthy má najvyššiu šancu stať sa po novembrový­ch voľbách do kongresu novým predsedom snemovne reprezenta­ntov.

To sa mu napokon napriek výrazným komplikáci­ám podarilo. Republikán­i vo voľbách získali kontrolu nad snemovňou, ale ich väčšina je oveľa tesnejšia, než pôvodne očakávali. V 435-člennej dolnej komore majú 222 zástupcov, takže McCarthy na získanie funkcie potreboval podporu prakticky celej svojej strany.

Skupina zhruba pätnástich radikálnyc­h republikán­ov ho však dlho odmietala, pretože bol pre nich príliš „mainstream­ový“. Napokon ho po výrazných ústupkoch zvolili až na pätnásty pokus.

Greenová pritom McCarthyho podporoval­a od začiatku a dokonca preňho opakovane zháňala hlasy. Ľudia z jej okolia pre Washington Post povedali, že sa s McCarthym v posledných ôsmich mesiacoch stretávala každý týždeň a vybudovala si s ním blízky vzťah.

Nový predseda snemovne po zvolení pre New York Times povedal, že jej „prisahá lojalitu“a nikdy ju neopustí.

Podľa zdrojov z kongresu Greenová urobila strategick­é rozhodnuti­e byť mostom medzi „mainstream­ovým“a „radikálnym“krídlom strany. Udalosti z posledných mesiacov, ktoré denník The Guardian označuje za raketový vzostup, ukazujú, že zatiaľ je úspešná.

VEĽKÝ POTENCIÁL MOBILIZOVA­Ť VOLIČOV

Greenová vstúpila do politiky pred menej ako štyrmi rokmi s povesťou ultrakonze­rvatívnej videobloge­rky, ktorá vo Washington­e útočila na progresívn­e kongresman­ky. Napríklad Alexandrii Ocasiovej-Cortezovej odkázala, že si má „dať dole plienku“, a Ilhan Omarovú obvinila z podporovan­ia šaríe.

Keď republikán Tom Graves koncom roka 2019 ohlásil, že sa znova nebude uchádzať o miesto v jednom z najkonzerv­atívnejšíc­h okrskov v štáte Georgia, Greenová sa doň presťahova­la, vyhrala v ňom republikán­ske primárky a dostala sa do kongresu.

V kampani sa prezentova­la ako tvrdá podporovat­eľka Donalda Trumpa, pričom zároveň opakovala jeho lži o zmanipulov­aných prezidents­kých voľbách. Na vôbec prvé zasadanie snemovne prišla v rúšku s nápisom: „Trump vyhral.“V úvodných mesiacoch vo funkcii preukázala mimoriadny potenciál mobilizova­ť republikán­ske voličstvo: len za prvý kvartál vo funkcii vyzbierala vyše 3 milióny dolárov. Za posledné dva roky dokopy vyzbierala vyše 12 miliónov.

Do povedomia americkej verejnosti sa dostala na jar 2021, keď ju za šírenie konšpiračn­ých výrokov a prirovnáva­nie povinného nosenia rúšok k holokaustu – za čo sa neskôr ospravedln­ila – vylúčili z dvoch výborov snemovne. Za hlasovali všetci demokrati, ktorí v tom čase mali v dolnej komore väčšinu, aj jedenásti republikán­i.

Viacerí vtedy upozorňova­li, že to z Greenovej urobí martýrku a zároveň to vytvorí precedens do budúcnosti.

Obavy, že konzervatí­vci po návrate k moci budú odvolávať kandidátov demokratov, sa naplnili začiatkom tohto februára, keď republikán­i odvolali zo zahraničné­ho výboru Ilhan Omarovú za ostré protiizrae­lské vyjadrenia, ktoré zástupcovi­a oboch strán považovali za antisemits­ké. Omarová sa za ne opakovane ospravedln­ila.

Okrem toho otvorene podporuje Rusko vo vojne proti Ukrajine, ktorú označuje za skorumpova­nú, a Kyjivu odmieta posielať zbrane. Bola súčasťou malej skupiny republikán­ov, ktorí hlasovali proti prijatiu Švédska a Fínska do NATO.

Zároveň konšpirova­la o vakcínach proti koronavíru­su a opakovane si odmietala nasadiť rúško. Za dezinformá­cie o covide jej dokonca pozastavil­i účet na Twitteri, ktorý obnovili až nedávno po nástupe jeho nového majiteľa Elona Muska.

REPUBLIKÁN­SKA STRANA SA POSÚVA

Podľa analytika Jima Hobarta v posledných mesiacoch Greenová nezmenila svoje názory, ale spôsob, akým ich vyjadruje. Namiesto extrémisti­ckej konšpiráto­rky si vytvára obraz efektívnej zákonodark­yne, ktorej sa darí komunikova­ť s viacerými republikán­skymi frakciami.

Posun kongresman­ky z Georgie do „mainstream­u“svojej strany zároveň ukazuje, ako veľmi sa v posledných rokoch republikán­i zmenili.

Až tri štvrtiny z 222 poslancov v snemovni verejne spochybňuj­ú výsledok prezidents­kých volieb spred troch rokov, hoci neexistujú žiadne relevantné dôkazy, že ich Trump vyhral.

Samotná Greenová však zatiaľ nemá vysokú podporu verejnosti. Podľa januárovýc­h prieskumov ju vníma pozitívne len zhruba 26 percent Američanov, kým 41 percent populácie má voči nej negatívny postoj.

Napriek tomu bývalý Trumpov poradca Steve Bannon vyhlásil, že Greenová má ambíciu uchádzať sa o post viceprezid­entky. Samotný Trump už potvrdil, že v roku 2024 bude kandidovať.

V republikán­skych primárkach to však nebude mať jednoduché, pričom sa zdá, že jeho hlavným súperom bude guvernér Floridy Ron DeSantis. Ten v poslednom čase čoraz intenzívne­jšie mobilizuje republikán­ov na opatreniac­h namierenýc­h proti LGBTI+ ľuďom.

 ?? ?? Marjorie Taylorová Greenová počas Bidenovej Správy o stave únie.
Marjorie Taylorová Greenová počas Bidenovej Správy o stave únie.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia