Dennik N

Chce byť prezident aj astronaut súčasne

- WASHINGTON POST

Už vo veku ôsmich rokov mal v hlave dlhý zoznam vecí, ktoré by chcel dosiahnuť, keď vyrastie. David Balogun chcel byť učiteľ, astronaut, inžinier a prezident. Svojej učiteľke Cody Derrovej v septembri 2021 povedal, že v ideálnom prípade by to chcel stíhať všetko naraz.

Ešte predtým mal však naliehavej­ší cieľ: chcel doštudovať strednú školu pred dovŕšením 10. narodenín, teda o osem rokov skôr, než sa to podarí bežnému študentovi.

Teraz to dokázal. 9-ročný chlapec z Bensalemu v Pennsylván­ii získal úplné stredoškol­ské vzdelanie na súkromnej online škole Reach Cyber Charter School. Svoj cieľ splnil skôr, než plánoval – asi rok po tom, čo celé Derrovej učivo pre ôsmy ročník zvládol za jeden semester. „Mama mi vravela: ‚Vieš, že ak sa budeš snažiť a tvrdo pracovať, môžeš školu dokončiť už v deviatich rokoch. My ťa budeme podporovať,‘“hovorí pre Washington Post. „Tak som jej teda povedal: ‚Vyštudujem ako 9-ročný.‘“

David, ktorý miluje lego a stavanie robotov, sa poďakoval svojim rodičom, Bohu a ľuďom v škole, ktorí mu pomohli dosiahnuť tento cieľ.

SLNEČNÚ SÚSTAVU POZNAL AKO ŠTVORROČNÝ

Ronya Balogunová si nevie spomenúť, kedy si po prvý raz uvedomila, že jej syn sa dokáže prakticky čokoľvek naučiť výrazne rýchlejšie než jeho rovesníci. Pozoruje to po celý jeho život. David si počas raného detstva zamiloval sledovanie videí o vesmíre a anatómii ľudského tela v aplikácii Kids Learning Tube a na pridruženo­m YouTube kanáli. Komplikova­né odborné výrazy dokázal zopakovať po jedinom vypočutí. A podľa jeho matky poznal slnečnú sústavu „odpredu aj odzadu“už ako štvorročný.

V septembri 2020 ho spolu s manželom Henrym zapísali do tretieho ročníka Reach Cyber Charter School. Mal vtedy sedem rokov. Začala sa pandémia a rodičia považovali online výučbu za najbezpečn­ejšiu možnosť.

Upútal ich aj dôraz, ktorý táto škola kladie na vedu, technológi­e, inžinierst­vo a matematiku – tedy štyri oblasti známe ako STEM. Keďže David si obľúbil všetky tieto odbory – najmä vedu –, táto škola bola podľa jeho mamy „jasnou voľbou“.

Už na konci jeho prvého semestra Davidovi učitelia odporučili, aby sa posunul o ročník vyššie. A potom stúpal ďalej. Šiestu a siedmu triedu absolvoval za jedno leto a potom sa na jeseň 2021 ocitol v ôsmom ročníku, ktorý mala na starosti spomenutá Cody Derrová.

PROJEKTY NA ŠTÝL DIZERTÁCIÍ

Učiteľka vedných odborov o Davidovi počula ešte predtým, než sa spolu stretli počas lekcií v jej virtuálnej triede. Upozornila ju na neho iná učiteľka, ktorá Davida poznala z programu pre nadaných študentov. „Napísala mi niečo ako: ‚Hej, ty máš v triede Davida,‘“hovorí Derrová. „Má osem rokov a je veľmi bystrý.“Zhodou náhod bol prvý Derrovej kurz v tom školskom roku zameraný na Davidovu obľúbenú tému: vesmír.

Podľa učiteľky sa však nič nové nedozvedel. Počas hodín si všímala, že David pozná všetky pojmy, o ktorých hovorila, a tiež ich vedel prakticky aplikovať na slnečnú sústavu. Vtedy sa s Davidom prvý raz stretla a porozpráva­la sa s ním o jeho cieľoch a o tom, ako by mu mohla pomôcť učiť sa nové veci.

Krátko potom začal David riešiť vedecké testy pre ôsmakov. Ak dosiahol viac než 80 percent, mohol sa posunúť na ďalší test. Ak dosiahol menej, Derrová pre neho vytvorila individuál­ny študijný plán z príslušnýc­h materiálov. Zo štrnástich testov však individuál­ny plán potreboval len trikrát.

Na ďalšom stretnutí Derrovej povedal, že by sa raz chcel stať jedným z najmladšíc­h držiteľov doktorátu. Panelu učiteľov vedeckých predmetov pravidelne predstavov­al svoje výskumné projekty „na štýl dizertačný­ch prác“.

„Zbožňoval to,“hovorí Derrová. „Považoval to za tú najlepšiu výzvu, akú sme pred neho mohli postaviť. Chcel len získavať skúsenosti. Bolo naozaj zaujímavé sledovať dieťa robiť niečo také.“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia