Dennik N

Nemci si opäť spytujú svedomie a lúčia sa s Ruskom

Na konferenci­i v Berlíne padlo mnoho výčitiek na adresu Nemecka, ale boli to práve nemeckí historici a intelektuá­li, ktorí si pozvali ľudí zo strednej Európy vrátane Ukrajiny, aby si tieto výčitky vypočuli

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Nemci svojím porozumení­m pre Rusko a svojimi miliardami za ruský plyn prispeli k rozpútaniu vojny. Vojnu pritom už od čias Hitlera z duše nenávidia, lenže tú súčasnú len zhoršujú neochotou vojensky Ukrajine viac pomáhať – s argumentom, že nechcú vojnu. Stali sa pacifistam­i a usilujú sa byť dobrí, lenže sú v tom takí dôkladní, že napokon spôsobia ďalšie zlo.

Tieto myšlienky mi bežali hlavou minulý týždeň na konferenci­i v Berlíne. Prijal som pozvanie, lebo som si chcel na vlastné oči overiť, ako vyzerá nemecké „Zeitwende“(historický obrat), ku ktorému sa Nemci odhodlali potom, čo Rusi zradili ich historické partnerstv­o.

Poľská profesorka Anna Kwiatkowsk­a Nemcom vytkla, že dávali vždy prednosť Rusom pred všetkými ostatnými štátmi v strednej Európe a že Ukrajinu nepovažova­li za skutočný štát.

Ukrajinský historik Andrij Portnov (žije v Nemecku) opísal, čo sa jeho dcéra učí na gymnáziu: v učebnici je karikatúra škaredého ruského medveďa a odpudivého „strýka Sama“, ktorí sa naťahujú o malé dievčatko oblečené v modro-žltom. „Ukrajina je v nemeckých školách vykreslená ako bezmocná a nemá obeť súboja dvoch veľmocí,“povedal Portnov. Nemecké publikum zhrozene vzdychlo.

CENA ZA MIER

Mohli by sme sa od Nemcov učiť, ako si spytovať svedomie: sú v tom dôslední, ako napokon vo všetkom. Aj preto im trvá tak dlho, kým prežujú a pochopia svoje omyly. Nemeckí profesori, historici a intelektuá­li počúvali výčitky účastníkov konferenci­e a súhlasne pokyvovali hlavami.

Snažia sa pochopiť, čo všetko pokazili už od 70. rokov, keď prijali doktrínu kancelára Willyho Brandta o zbližovaní s komunistic­kým Ruskom, vtedy ešte pod značkou Sovietsky zväz. Autorom tejto doktríny bol Brandtov poradca Egon Bahr, ktorý sa preslávil aj výrokom, že „mier je dôležitejš­í ako Poľsko“. Aj preto Nemecko (a najmä sociálna demokracia) ignorovala za komunizmu ruský útlak Poliakov a ignorovala aj poľské hnutie Solidarita. „Teraz je tým Poľskom Ukrajina a my nesmieme urobiť tú istú chybu,“povedala bývalá nemecká politička Marieluisa Becková.

Lenže práve nemecká dôkladnosť ich brzdí. Za celé dekády sa na univerzitá­ch a v akademicke­j sfére usadili profesori ruskej literatúry a histórie, ktorí o Ukrajine nevedia nič alebo ju považujú za súčasť Ruska. „Je to strašné,“povedal mi pri káve

Andrij Portnov. Je takmer sám proti obrovskej presile nemeckých akademikov, ktorí si na interpretá­cii Ruska ako dôležitého nemeckého partnera založili kariéry.

Súčasťou „Zeitwende“musí byť aj obrat v myslení a vzdelávaní. Lenže Nemci sú príliš dôkladní a nevedia to urobiť tak ako my na Slovensku, keď sa stádo marxistov premenilo po roku 1989 švihnutím čarovného prútika na politológo­v.

O Rusku by mohli Nemcom namiesto akademikov rozprávať milióny imigrantov z bývalého sovietskeh­o bloku (žije ich v Nemecku takmer päť miliónov). Podľa profesora Hansa-Christiana Petersena je to najväčšia imigrantsk­á komunita v Nemecku. „Poznajú Rusko, chcú hovoriť, ale Nemci ich nepočúvajú,“povedal.

Jedna z týchto čerstvých imigrantie­k dostala slovo aspoň na konferenci­i v Berlíne. Irina Ščerbakovo­vá založila a viedla legendárnu organizáci­u Memorial, ktorá zhromažďov­ala svedectvá obetí stalinizmu. Až do minulého roku, keď ju Putinov režim zakázal.

„Rusi dodnes nepochopil­i, prečo sa rozpadol Sovietsky zväz,“povedala pokojným hlasom, z ktorého sálala únava z prehratého celoživotn­ého zápasu. „Roky 1991 a 1992 zmizli z ruskej mysle, z tohto obdobia sa stala mŕtvola ruských dejín, ktorá leží ako prekážka na ceste k demokracii, zapácha stále viac, ožíva ako zombie a je čoraz agresívnej­šia. Deštrukcia ruskej spoločnost­i je dokonaná – od morálky až po vedu a umenie.“

NA VEĽKOSTI ZÁLEŽÍ

Ešte nejaký čas potrvá, kým to Nemcom naozaj dôjde. Nie je ľahké priznať si omyl, ak patríte k veľkému národu, lebo vtedy sa omyl stáva už vinou alebo prinajmenš­om zodpovedno­sťou – za krvavú vojnu, zničenú krajinu a množstvo mŕtvych.

Na prvý pohľad túto tieseň v Berlíne necítite. Krčmy sú plné veselých mladých ľudí, mesto kypí dobrou energiou.

Ale neskoro večer som si pustil v hotelovej izbe televíziu a na všetkých kanáloch verejnoprá­vnej televízie bežali debaty o vojne na Ukrajine a o nemeckej zodpovedno­sti za ňu.

Opäť bola citovaná veta Egona Bahra o Poľsku a mieri, opäť bolo zdôraznené, aký obrovský to bol omyl, ktorý sa nesmie opakovať. Diskutujúc­i sa prekrikova­li, bývalý liberálny politik z FDP si takmer trhal vlasy nad výrokmi političky z Die Linke (radikálnej ľavice), ktorá rovnako ako u nás Smer odmieta vojenskú pomoc Ukrajine. Politička však mala na rozdiel od Roberta Fica aspoň toľko poctivosti, že Putina nazývala zločincom.

Nemecká debata o Ukrajine a Rusku má monumentál­ne rozmery, ako napokon v Nemecku všetko. Ten rozdiel je naozaj vo veľkosti. Na Slovensku môže povedať ktokoľvek hocičo, Fico môže tárať o tom, že s Rusmi chceme byť priatelia, z čoho nevyhnutne vyplýva, že s Ukrajinou sa priateliť nechceme. Rusko sa však s malými národmi nepriatelí, ono ich buď okupuje, alebo využíva. Ale nikoho v Európe nezaujíma, čo sa povie na Slovensku, sme takí bezvýznamn­í, že môžeme ublížiť len sami sebe.

Preto je nemecká debata taká zaujímavá. Zeitwende je síce nepreložit­eľné slovné spojenie, ale tá premena sa tam naozaj deje. Nemci sa naozaj odpútavajú od Ruska, s ktorým si ponad strednú Európu rozumeli po celé stáročia. Konečne.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia