Dennik N

S kým pôjde Peter Pellegrini?

S každým novým prieskumom je zrejmejšie, že bez Hlasu Petra Pellegrini­ho nová vláda nevznikne

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Peter Pellegrini posledné tri dni opakuje, že Slovensko môže poskytnúť Ukrajine stíhačky, ale mali by sme postupovať spoločne s partnermi v NATO.

Mohol by hystericky strašiť a nechutne vytĺkať politický kapitál ako predseda Smeru. Mohol by vajatať a nehovoriť nič, ako má vo zvyku, aby neriskoval stratu voliča. Ale on, navyše rozumne, vraví, že „môžeme pomáhať ďalej“, len nech sa premiér Eduard Heger v takej vážnej téme, ako je poslanie bojových lietadiel napadnutej Ukrajine, nehrá na „pioniera“.

Máme niečo vyše sedem mesiacov do volieb, kampaň už prebieha, ak sa Peter Pellegrini za týchto okolností rozhodol takto vymedziť voči nenávistne­j bludmi presiaknut­ej politike Roberta Fica, znamená to len to, čo sa snaží dať najavo už dlhšie – že jeho predstavy o svete majú bližšie k demokratom než k dnešnému Smeru. Akokoľvek sa to nepáči, nebolo by chytré to ignorovať.

S každým novým prieskumom je zrejmejšie, že bez Hlasu Petra Pellegrini­ho nová vláda nevznikne. On sám hrá od začiatku osamostatn­enia sa na všetky strany, nebol schopný zaujať jasný postoj v téme očkovania proti covidu, pred rokom ostro vystupoval proti obrannej zmluve s USA, ktorú pritom chcela prijať i jeho vláda, zaváhal v prvej reakcii pri vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Platí, ale dnes obrannú zmluvu s USA pred ambíciou Smeru zrušiť ju bráni, v otázke pomoci Ukrajine drží prozápadný kurz, o čom svedčí nielen postoj k vyslaniu migov, ale aj jeho jasná podpora vojakov

NATO na území Slovenska.

Podobne to vyzerá aj v otázke spolupráce. Peter Pellegrini hovorí, že nechce sedieť vo vláde s Robertom Ficom, vraví „nie“Robertovi Kaliňákovi, ale zo spolupráce vylučuje len OĽaNO a fašistov, hoci Republiku priamo nemenuje. Vyvoláva to oprávnenú neistotu, že napokon si Hlas tak či tak vyberie čierny scenár, lenže aj to má svoje rácio. Ak by sa Peter Pellegrini a jeho strana nesprávali tak oportunist­icky, ako sa správajú, nemali by dvadsať percent a šancu vyhrať voľby.

Pellegrini a ľudia okolo neho veľmi dobre vedia, že ak chcú poraziť Smer, nemôžu ísť otvorene proti nemu a jeho voličom, ale musia byť pre nich alternatív­ou. Môžeme snívať o ideálnom politikovi, ktorý založí stranu, bude zastávať jasné prodemokra­tické, proeurópsk­e civilizačn­é hodnoty a získa 30 percent vo voľbách, ale potom nemôžeme žiť na Slovensku. Aspoň nie teraz. Alebo inak. Dávno nie sme v situácii, či a ako sa rozprávať s Petrom Pellegrini­m. V tejto chvíli sa vzhľadom na stav demokratic­kého spektra hrá o to, či sa predseda Hlasu okrem Borisa Kollára a Roberta Fica vôbec bude mať s kým rozprávať.

Pellegrini a ľudia okolo neho veľmi dobre vedia, že ak chcú poraziť Smer, nemôžu ísť otvorene proti nemu a jeho voličom, ale musia byť pre nich alternatív­ou.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia