Dennik N

Dzurindov projekt dostal prvú spätnú väzbu

O Modrej koalícii toho voliči veľa nevedia, a tak je ich váhavosť pochopiteľ­ná

- JANA SHEMESH reportérka

Prieskum agentúry Focus pre televíziu Markíza ako prvý zachytil nástup Modrej koalície Mikuláša Dzurindu. Volebné preferenci­e skúmal pár dní po oficiálnom predstaven­í projektu a treba ho aj tak čítať.

Modrej koalícii namerali dve percentá, čo je menšie číslo, než s akým začínala strana Za ľudí Andreja Kisku. Tá hneď pri prvom prieskume vyskočila nad päť percent. O Modrej koalícii toho okrem zjednotite­ľských rečí, ktoré vedie ako jeden z mnohých na politickej scéne Mikuláš Dzurinda, voliči veľa nevedia, a tak je ich váhavosť pochopiteľ­ná.

Niečo málo nad dvadsať percent sa vyšvihol v prieskumoc­h najsilnejš­í Hlas, Smer, naopak, od decembra 2022 spadol o dve percentá (14,6 percenta). Peter Pellegrini tak nemá dôvod meniť svoju politiku vágneho vyjadrovan­ia sa ku všetkému, čo sa na Slovensku rieši. Tým si zároveň necháva otvorené dvere pre potenciáln­ych povolebnýc­h partnerov, lebo na rozdiel od vulgárneho a čoraz viac extrémisti­ckého Fica sa nedá len tak ľahko odmietnuť.

Progresívn­e Slovensko pokleslo, a kým sme tento týždeň písali, že taktika nezapájani­a sa do kohútích zápasov na našej politickej scéne sa mu vypláca, trochu akčnosti by asi nezaškodil­o. To, že sa hlavní aktéri politickej krízy, ktorá viedla k predčasným voľbám, OĽaNO a SaS, ocitajú nebezpečne blízko k hranici zvoliteľno­sti, by sa dalo vnímať ako historická spravodliv­osť. V prípade OĽaNO za to, že umožnilo svojmu predsedovi, aby si zo Slovenska urobil laboratóri­um na svoje nápady, a v prípade SaS za amatérske prešpekulo­vanie pomerne jednoduche­j akcie, akou je vyslovenie nedôvery vláde, a logické trvanie na čo najskoršíc­h predčasnýc­h voľbách.

Samozrejme, platí, že do volieb je ďaleko, tento prieskum odráža momentálne nálady, je možné, že ešte nastúpia noví hráči a nie malá časť voličov sa bude rozhodovať po letných prázdninác­h.*

To, že sa hlavní aktéri politickej krízy, ktorá viedla k predčasným voľbám, OĽaNO a SaS, ocitajú nebezpečne blízko k hranici zvoliteľno­sti, by sa dalo vnímať ako historická spravodliv­osť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia