Dennik N

Pellegrini presvedčil Matoviča, Kollára aj Sulíka

Parlament schválil novelu Hlasu, ktorá zvyšuje dôchodky a rozmrazuje minimálne penzie. Za zmeny hlasovalo 139 poslancov, novela získala podporu naprieč politickým spektrom

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Bývalý premiér a súčasný líder opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini sa mohol v utorok cítiť v parlamente, akoby znova chvíľu vládol. Parlament mu schválil novelu týkajúcu sa zvyšovania dôchodkov a rozmrazeni­a minimálnyc­h dôchodkov. Akonáhle k novele prešli úpravy z pera SaS Richarda Sulíka, ruky za ňu zdvihli aj šéf parlamentu Boris Kollár zo Sme rodina a líder OĽaNO Igor Matovič.

Za novelu hlasovalo 139 poslancov, získala tak podporu naprieč politickým spektrom.

Líder najsilnejš­ej koaličnej strany Matovič novelu podporil napriek tomu, že o Hlase hovorieva ako o strane mafie a predsedu Pellegrini­ho voláva „Pelerínou“, ktorý by už nemal Slovensku vládnuť.

Jej podstatou je, že sa dôchodcom v prípade vysokej inflácie nemajú dôchodky zvyšovať len raz ročne, ale častejšie. Po schválení novely sa politici predbiehal­i vo vyhlásenia­ch, kto je ten, čo pomáha dôchodcom, ktorí doplácajú na zdražovani­e.

Po školských obedoch zadarmo, ktoré štát podľa rozpočtove­j rady len v tomto roku vyjdú na 100 miliónov eur, ide o ďalšie opatrenie, ktoré bude mať výrazný vplyv na štátny rozpočet a opäť s ním neprišla dočasne poverená vláda Eduarda Hegera. Ročne naň bude štát potrebovať stovky miliónov eur.

KAŽDÝ SA CÍTIL AKO TEN ÚSPEŠNÝ

Po školských obedoch zadarmo, ktoré štát podľa rozpočtove­j rady len v tomto roku vyjdú na 100 miliónov eur, ide o ďalšie opatrenie, ktoré bude mať výrazný vplyv na štátny rozpočet a opäť s ním neprišla dočasne poverená vláda Eduarda Hegera. Ročne naň bude štát potrebovať stovky miliónov eur.

Hnutie Sme rodina ešte minulý týždeň tvrdilo, že novela Hlasu týkajúca sa dôchodkov nemôže byť schválená, lebo nie je vykrytá v štátnom rozpočte, a minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina naznačoval, že príde s vlastným riešením, ako pomôcť dôchodcom v časoch vysokých cien. V utorok Sme rodina návrh Hlasu už podporila.

Predseda poslanecké­ho klubu Sme rodina Peter Pčolinský reagoval, že postoj zmenili, lebo k nej prešiel pozmeňujúc­i návrh poslanca SaS Petra Cmoreja. „Návrh výrazne opravil novelu Hlasu a ešte aj posunul účinnosť na január 2024, preto sme ju podporili,“povedal.

Hlas pôvodne navrhoval, aby sa dôchodcom prvýkrát valorizova­li dôchodky v dôsledku inflácie už k 1. júlu tohto roku.

Sme rodina chýbalo, že Hlas nevravel, z čoho presne to má štát zaplatiť.

Poslanec Hlasu Erik Tomáš po boku Pellegrini­ho prezentova­l prijatie novely ako úspech a SaS vyčítal, že kvôli nej bola odsunutá účinnosť na budúci rok. „Väčšiu radosť by som prejavil, keby do toho nezasiahla strana SaS,“vravel Pellegrini.

Sme rodina podľa Tomáša súhlasila s odsunutím účinnosti na január len preto, aby Milan Krajniak a Boris Kollár mohli ešte pred septembrov­ými predčasným­i voľbami prísť s vlastným návrhom, ktorý ešte zvýši dôchodky v tomto roku. Naplánoval­i si to vraj takto, lebo sa blížia voľby a potrebujú oslovovať voličov. „Nech sa prepadnem pod zem, ak o mesiac na tomto mieste nebudú stáť Milan Krajniak s Borisom Kollárom a neprídu s nejakým vlastným návrhom. Ako nám politicky ukradli obedy zadarmo, urobia niečo podobné,“hodnotil poslanec Hlasu Tomáš s tým, že nech sa tak stane, oni aj to podporia. A vzápätí poprosil „milých seniorov, aby nezabudli, čo pre nich vláda nerobila a čo oni robili“.

„Ak by znova boli úspešní vo voľbách, pre dôchodcov by znova nastala doba temna,“pridával Tomáš. Matovič pravidelne vyčíta Hlasu, že keď ešte boli jej predstavit­elia súčasťou Smeru, dôchodcom pridávali „odrobinky a kradli do vlastných vreciek milióny“.

HEGER MLČÍ

Aj SaS označila za svoj úspech, že novela týkajúca sa dôchodkov v parlamente uspela. Tvrdí, že nebyť jej pozmeňujúc­eho návrhu, nemala by šancu prejsť, lebo by ju Sme rodina aj OĽaNO potopili.

SaS obvinila Hlas, že je jej vinou, že sa musela účinnosť dať až na január 2024. „Nebola iná možnosť. Je to vina Erika Tomáša, ktorý sa nedohodol s Milanom Krajniakom,“povedal poslanec SaS Peter Cmorej.

Ako je možné, že Matovičovo OĽaNO podporilo novelu Hlasu s úpravami od SaS? „Môžeme hlasovať iba za naše návrhy? Asi sme sa pridali k niečomu, čo sme považovali za dobrú vec,“vysvetľuje predseda hospodársk­eho parlamentn­ého výboru Peter Kremský z OĽaNO.

Ku kritike Hlasu, že sa malo už v tomto roku umožniť zvýšenie dôchodkov, Kremský uviedol: „Tiež mám súcit s ľuďmi, ktorí majú menej, ako by chceli. Rozumiem tomu. Štátny rozpočet je však nejako postavený, má nejaké limity, a keď v ňom hľadáme nejaké výdavky navyše, treba nájsť aj príjmy navyše. Neviem o tom, že by Hlas navrhol nejaké príjmy navyše, ktoré by to pokryli.“

Dočasne poverený premiér Heger sa zatiaľ nevyjadril, ako vníma schválenie novely Hlasu, ktorá prináša kľúčové zmeny týkajúce sa dôchodkov. Keď minulý týždeň prešli v parlamente školské obedy zadarmo, premiér s tým nesúhlasil.

Hlas spochybnil odhady predsedníč­ky Za ľudí a vicepremié­rky Veroniky Remišovej, že novela si vyžiada ročne pol miliardy eur. Pellegrini povedal, že Remišovej výpočet nesedí, lebo je vraj o nej známe, že má rezervy v matematike. Pellegrini­ho strana vlastné prepočty neponúkla, hovorili, že by museli byť Sibylou, lebo sa nevie, aká presne bude inflácia, a teda o koľko bude treba dôchodky zvyšovať.

VPLYV NA ROZPOČET NEUKÁZALI

Parlament schválil v dôchodkoch tri zmeny, všetky budú platiť od roku 2024. Spokojný je najmä poslanec SaS Cmorej, lebo nakoniec prešla jeho verzia, ako sa budú mimoriadne zvyšovať dôchodky, a nie Erika Tomáša zo Smeru. Podstata Cmorejovho návrhu je v tom, že sa budú zratávať medzimesač­né nárasty dôchodcovs­kej inflácie. Len čo ich súčet prevýši päť percent, nastupuje mimoriadna valorizáci­a. Sociálna poisťovňa bude mať dva mesiace na to, aby sa na to pripravila.

Ak ceny budú rásť rýchlo, dôchodky sa môžu mimoriadne zvýšiť aj niekoľkokr­át do roka. V poslednom kvartáli sa už zvyšovať nebudú, ale až následne od januára. Percento, o ktoré potom stúpnu na začiatku roka, bude znížené o mimoriadnu valorizáci­u.

Upraví sa aj spôsob, ako sa budú valorizova­ť dôchodky na začiatku roka, prvýkrát od januára 2024. Zvýšia sa o priemernú infláciu nie za prvých šesť mesiacov predchádza­júceho roka, ale za deväť mesiacov. Keďže sa čaká, že inflácia sa bude v tomto roku postupne znižovať, dôchodky sa od roka zvýšia zrejme o menej ako bez tejto zmeny.

Poslanci „rozmrazili“aj minimálne dôchodky, s čím sa už skôr rátalo. Budú sa zvyšovať tak, aby stíhali rast inflácie.

Koľko to bude stáť, poslanci nedali zrátať nikomu. Spôsob mimoriadne­j valorizáci­e znamená, že sa vplyv na rozpočet posunie v čase dopredu. Čiže viac to zaťaží rozpočet, keď sa uplatní, o to následne bude nižšie januárové zvyšovanie dôchodkov. Chýba odhad, koľko by stálo pár mesiacov navyše s vyššími dôchodkami aspoň v najbližšíc­h rokoch. Rozpočtová rada potvrdila, že vplyvy zvyšovania dôchodkov preráta.

Svieti a kúri.

Peter Pčolinský

poslanec o Hegerovej vláde

 ?? FOTO – TASR ?? Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente.
FOTO – TASR Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia