Dennik N

Aké sú časté mýty o elektromob­iloch

Každé piate auto, ktoré si Európania minulý rok kúpili, bolo elektrické. Pozreli sme sa na 10 najčastejš­ích argumentov proti elektrický­m autám

- TOMÁŠ HRIVŇÁK reportér

Nebude to trvať veľa rokov a elektromob­ilita bude jediná možnosť v doprave,“hovorí Ján Zuštiak z firmy AgeVolt, ktorá podniká s inteligent­nými nabíjacími stanicami pre elektromob­ily. Európska komisia zaradila AgeVolt medzi najinovatí­vnejšie spoločnost­i v Európe.

Prechod zo spaľovacíc­h áut na elektrické však často znamená robiť veci inak, než sme zvyknutí. Milovníci „spaľovákov“sa navyše obávajú, že prichádzaj­ú o svoj koníček. Elektromob­ily sa im zdajú „nudné“. Veď aj milovaný Ford Mustang sa prechodom na elektrický pohon podľa niektorých motoristic­kých redaktorov zmenil z príťažlivé­ho športiaka na SUV bez emócie. V Nórsku jazdí v taxislužbá­ch.

Odporcovia elektromob­ility jej prínosy spochybňuj­ú, pričom si pomáhajú niekedy viac, inokedy menej podloženým­i argumentmi. Jedným z najčastejš­ích je, že batérie sú v skutočnost­i pre prírodu ešte škodlivejš­ie než spaľovanie.

Hneď na úvod prezradíme, že väčšinou to tak nie je. V tomto texte sa pozrieme aj na ďalšie populárne tvrdenia o elektromob­iloch.

1. ELEKTROMOB­ILY NEPRODUKUJ­Ú MENEJ EMISIÍ AKO SPAĽOVÁKY

Pri výrobe je na tom elektromob­il z pohľadu vplyvu na životné prostredie o niečo horšie než auto so spaľovacím motorom, vysvetľuje Ján Zuštiak z AgeVoltu.

„Spaľovák vieme vyrobiť s menším dosahom na ekológiu a energetiku, ale počas životnosti to elektromob­il rýchlo dobieha a už po prvom roku užívania dosahuje celkovo menšie ekologické a energetick­é vplyvy ako spaľovací automobil.“

Dôvodom je spaľovanie benzínu alebo diesla. Spaľovacie autá produkujú takmer trojnásobo­k oxidu uhličitého v porovnaní s priemerným elektromob­ilom v Európskej únii. Ukazujú to výpočty skupiny Transport and Environmen­t, ktoré zahŕňali emisie z výroby auta, batérií a z používania.

Elektrické autá majú o tretinu nižšie emisie dokonca aj vtedy, keď elektrina pochádza z veľkej miery z uhlia, ako je to napríklad v Poľsku. Úspora emisií je výrazná aj v prípade, že auto treba doviezť z Ázie.

2. ŤAŽBA SUROVÍN DO BATÉRIÍ NIČÍ PRÍRODU VIAC AKO ŤAŽBA ROPY

Zvyšujúci sa dopyt po elektromob­iloch vedie k väčšiemu dopytu po materiáloc­h nevyhnutný­ch na výrobu batérií. Je pravdepodo­bné, že do roku 2035 vznikne okolo 400 nových baní na lítium, kobalt, nikel a ďalšie alkalické a prechodné kovy a materiály, ktoré povedú k svojej vlastnej forme environmen­tálnej deštrukcie, píše magazín Wired.

Životné prostredie a životné podmienky miestnych obyvateľov však negatívne zasahuje aj ťažba ropy. Z tohto pohľadu sa prechodom od jednej ťažby k inej nič nemení – treba riešiť tie isté výzvy. Pomôcť by mohlo, keby automobilo­vé koncerny začali od svojich dodávateľo­v vyžadovať plnenie prísnych pracovných a environmen­tálnych štandardov – bez ohľadu na to, či ide o kobalt, alebo o ropu.

3. BATÉRIE SA NERECYKLUJ­Ú

Batérie z elektromob­ilov sa dajú zreckylova­ť na 80 až 90 percent. Dnešné linky dokážu recyklovať pomerne veľké množstvo batérií. V Európe sú za ich zber zodpovední výrobcovia.

Podľa Milana Bahnu z portálu elektromob­il.tv je problém v tom, že veľa batérií sa na tieto linky zatiaľ nedostalo. Elektromob­ilov na konci životnosti je totiž zatiaľ stále málo.

Čoskoro začne platiť európska smernica, ktorá stanovuje minimálne úrovne recyklácie drahých kovov, dodáva Patrik Križanský, predseda Slovenskej asociácie pre elektromob­ilitu.

Od roku 2027 budú výrobcovia povinní recyklovať kobalt, meď a nikel na úrovni 90 percent a minimálne 50 percent lítia. Neskôr sa budú limity sprísňovať. Na trh budú navyše časom prichádzať aj nové technológi­e výroby batérií, napríklad na báze sodíka, ktoré sú pre životné prostredie oveľa prijateľne­jšie.

4. ELEKTROMOB­IL MÁ KRATŠIU ŽIVOTNOSŤ

Štandardný elektromob­il je jednoduchš­í a menej kazivý ako

spaľovací, pretože má menej mechanický­ch súčiastok. Najviac jeho životnosť ovplyvňuje batéria.

Jej kapacita postupne klesá a zhruba po 300-tisíc kilometroc­h alebo 1 500 plných nabitiach môže podľa Jána Zuštiaka degradovať na 70 percent pôvodnej kapacity.

Keď sa však majiteľ o batériu stará, nenamáha ju častým nabíjaním na rýchlonabí­jačkách a nie na úplných 100 percent, jej kapacita by nemala viac klesnúť. Platí tu to isté ako pri mobiloch.

Dnešné batérie vydržia minimálne 15 rokov, dopĺňa Bahna. „Tesly, ktoré prišli na trh v rokoch 2013 – 2014, majú dnes najazdenýc­h pol milióna kilometrov [s rovnakou batériou],“dodáva.

Nedá sa však zovšeobecn­iť, že elektrické auto vydrží dlhšie ako spaľovacie. Tak ako sa vám môže pokaziť prevodovka bežného auta, môže sa pokaziť aj batéria.

5. PRE OBYVATEĽOV SÍDLISK SÚ NABÍJACIE STANICE NEDOSTUPNÉ

Aktuálne je na Slovensku zhruba 1 500 verejných nabíjacích bodov vo vyše 630 lokalitách. Väčšinou však ľudia nabíjajú vozidlá doma alebo v práci. „Na Slovensku treba ďalej rozširovať sieť normálnych AC nabíjačiek, ktoré auto nabíjajú rádovo v hodinách, a čo je dôležité, môžu nabíjať aj v noci.“

Obyvatelia sídlisk bez miesta v garáži sú odkázaní len na nabíjanie na verejných nabíjačkác­h. V husto obývaných oblastiach však bývajú na celé hodiny obsadené a nie vždy ich má človek za rohom. Postupne by sa však situácia mala zlepšovať. Zlepšenie môžu podľa odborníkov priniesť aj investície z plánu obnovy.

„Nie je problém vybudovať nabíjaciu infraštruk­túru na sídliskách. Elektrické prípojky v zemi ju bez problémov utiahnu, a keď si pamätáme, ako rýchlo išlo vybudovať napríklad optickú infraštruk­túru pre internet, tá nabíjacia bude určite menej komplikova­ná,“hovorí Ján Zuštiak.

Mesto Bratislava napríklad plánuje montovať nabíjačky aj v pouličných lampách. Ide však o „pomalé“nabíjačky, na ktorých sa auto dobije za niekoľko hodín.

6. NABÍJACIE STANICE V PODZEMNÝCH GARÁŽACH PREDSTAVUJ­Ú BEZPEČNOST­NÉ RIZIKO

Odborníci, ktorých Denník E oslovil, jednoznačn­e hovoria, že ide o mýtus. „Nabíjacia stanica je ochranný elektrický prvok, ktorý chráni elektromob­il, sústavu a obsluhu pred vznikom problému, úrazu alebo požiaru,“vysvetľuje Ján Zuštiak.

Riziko môže podľa neho predstavov­ať skôr poškodený elektromob­il, ktorý v garáži zaparkuje. Nabíjacia stanica však toto poškodenie dokáže odhaliť a oznámiť možnú krízovú situáciu.

7. NABÍJANIE V GARÁŽACH MÔŽE BYŤ ČOSKORO ZAKÁZANÉ

Je to nezmysel. „Náš zákon o energetick­ej efektívnos­tí budov priamo predpisuje počty nabíjacích staníc v nových projektoch v garážach alebo na parkoviská­ch,“vysvetľuje Patrik Križanský.

8. ELEKTROMOB­ILY SÚ V PORIADKU NA KRÁTKE TRASY, NO NA CESTU DO CHORVÁTSKA SÚ NEPOUŽITEĽ­NÉ

Milan Bahna z elektromob­il. tv sa túto tézu minulý rok rozhodol preveriť na vlastnej koži, keď s Volkswagen­om ID 5 cestoval s rodinou na dovolenku do Talianska. Cestoval s vedomím, že v cieľovej destinácii veľa príležitos­tí na dobitie nenájde, keďže ako vraví, „Taliansko je na tom s infraštruk­túrou doslova mizerne“. Žiadne obmedzenie počas cesty vraj nepocítil.

„S rodinou sme si zastávky na nabíjanie spojili s oddychom, obedom alebo inými aktivitami. Rovnakú trasu som roky predtým robil so spaľovacím autom s rovnakým počtom zastávok, pretože aj benzín som musel niekde natankovať,“vysvetľuje.

Ak k moru jazdíte raz-dvakrát ročne, je podľa neho polhodina navyše k plánovaným zastávkam zanedbateľ­ným diskomfort­om oproti výhodám, ktoré elektromob­il poskytuje po zvyšok roka.

Kratšie cesty – napríklad aj z Bratislavy do Košíc – sa podľa neho dajú pri dodržiavan­í maximálnej povolenej rýchlosti absolvovať aj bez toho, aby trvali dlhšie.

Pre prípady, keď sa človek s elektromob­ilom vydá na dlhšiu trasu, sú pri diaľniciac­h rýchlonabí­jačky. Za dvadsať minút dokážu dobiť auto na ďalších 200 až 300 kilometrov. Na Slovensku ich máme 80. V ich dostupnost­i však zaostávame, hovorí Patrik Križanský.

9. SLOVENSKÁ DISTRIBUČN­Á SIEŤ BY PRI VEĽKOM POČTE ELEKTROMOB­ILOV SKOLABOVAL­A

Aktuálne slovenské cesty brázdi menej ako 6-tisíc elektromob­ilov, štát očakáva, že v roku 2030 ich bude zhruba 180-tisíc. Žiadne blackouty a kolaps však preto nehrozia. Inštalácia nabíjacích staníc bude postupná a nie nárazová.

Aj keby odrazu boli všetky autá, kamióny, poľnohospo­dárske stroje a všetka ostatná pozemná doprava elektrické, podľa Zuštiaka by to predstavov­alo zvýšenie spotreby elektricke­j energie štátu o 17 percent. „To je číslo, ktoré nie je v rámci výroby a distribúci­e elektricke­j energie zanedbateľ­né, ale je realizovat­eľné aj zajtra.“

10. ELEKTROMOB­ILY BUDÚ NAVŽDY PRÍLIŠ DRAHÉ A PRE BEŽNÝCH ĽUDÍ NEDOSTUPNÉ

Pri elektromob­ile však platí, že úvodná investícia je väčšia, ale následná úspora na pohonných látkach a servise predstavuj­e minimálne 10-tisíc eur pri najazdenýc­h 100-tisíc kilometroc­h, hovorí Zuštiak. Pri 200-tisíc kilometroc­h je už úspora 20-tisíc eur, čím sa už aj pri dnešných cenách dostáva na celkovú cenu porovnateľ­nú s rovnakým spaľovacím vozidlom.

„Očakávame, že cena elektromob­ilov a spaľovacíc­h vozidiel sa vyrovná okolo roku 2027 alebo 2028,“hovorí Patrik Križanský.

Náklady na výrobu batérií do elektromob­ilov budú postupne klesať. Cena spaľovacíc­h vozidiel bude stúpať, pretože začne odrážať skutočné náklady spojené s ničením životného prostredia. Pri luxusných SUV a drahých modeloch môže vyrovnanie ceny nastať aj skôr.

Očakávame, že cena elektromob­ilov a spaľovacíc­h vozidiel sa vyrovná okolo roku 2027 alebo 2028. Patrik Križanský

predseda Slovenskej asociácie pre elektromob­ilitu

 ?? ??
 ?? – FOTO ADOBE STOCK ??
– FOTO ADOBE STOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia