Dennik N

Moldavsko sa obáva ruskej hybridnej vojny

Moldavská tajná služba potvrdila, že Moskva má plán zvrátiť proeurópsk­e smerovanie krajiny. V Kišiňove sa takisto ozývajú hlasy za vyriešenie Podnesters­ka, čo môže Moskvu ešte viac dráždiť

- MIREK TÓDA reportér a editor

Naša ekonomika a bezpečnosť potrebuje nový život a nová vláda potrebuje zvýšiť úroveň bezpečia a udržať Moldavsko v slobodnom a demokratic­kom svete,“povedala moldavská prezidentk­a Maia Sandu, keď oznámila výmenu na poste premiéra.

Jej slová neboli žiadnou frázou, ale prišli uprostred veľkej krízy, keď najchudobn­ejšia krajina v Európe čelí pokusom o destabiliz­áciu zo strany Ruska, ktoré sa snaží využiť vojnu na Ukrajine aj proti proeurópsk­emu smerovaniu Moldavska.

Na samite EÚ o tom minulý týždeň hovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a rovnako to potvrdil Kišiňov, ktorý v pondelok zverejnil aj viacero podrobnost­í o údajnom ruskom pláne.

Podľa ich informácií sa chce Moskva pokúsiť zastaviť proeurópsk­y kurz v tejto dvaapolmil­iónovej krajine medzi Rumunskom a Ukrajinou a vyvolať v nej chaos. Výmena na poste premiéra, ktorým sa po novom stal bezpečnost­ný poradca moldavskej prezidentk­y Dorin Recean, je tak aj reakciou na to, aby k tomu nedošlo.

Vlani v júni sa pritom Moldavsko spolu s Ukrajinou stalo kandidátsk­ou krajinou pre členstvo v EÚ.

PREČO VYMENILI PREMIÉRA?

Ako by mohlo Rusko destabiliz­ovať Moldavsko a je v hre aj napadnutie krajiny, ktorej súčasťou je sporné Podnesters­ko s proruskou vládou?

V prvom rade Moldavsko pociťuje vojnu na Ukrajine, s ktorou má spoločné hranice dlhé 1222 kilometrov, nielen ekonomicko­u krízou, návalom utečencov, ale aj preletmi ruských rakiet, ktoré už viackrát smerovali na Ukrajinu cez jej územie.

Jedna z nich preletela aj v čase, keď došlo k výmene na poste predsedu vlády.

Obmedzenie dodávok ruského plynu a elektriny a kolaps zahraničné­ho obchodu, ako píše Financial Times, zvýšilo infláciu na 30 percent. Vplyv vojny na ekonomiku je skutočne devastujúc­i. O tú však tentoraz ide až v druhom slede.

Výmena na poste premiéra nie je podľa expertov prejavom slabosti, ale skôr odhodlania tlakom z Ruska odolať. „Je potrebné si spresniť pojmy – moldavská vláda nepadla. Došlo k jej rekonštruk­cii. Nebolo žiadne hlasovanie o nedôvere. Predčasné voľ by nehrozia,“hovorí analytik Ján Cingel z think-tanku Strategic Analysis.

Podľa jeho slov ide o vnútropoli­tickú dohodu. „Dokonca sa dá hovoriť o vnútrostra­níckej

Naša ekonomika a bezpečnosť potrebuje nový život a nová vláda potrebuje zvýšiť úroveň bezpečia a udržať Moldavsko v slobodnom a demokratic­kom svete. Maia Sandu

moldavská prezidentk­a

dohode v rámci najsilnejš­ej koaličnej strany PAS, ktorá sa rozhodla nahradiť doterajšiu predsedníč­ku vlády Nataliu Gavrilitu za nového predsedu vlády.”

Predpoklad­á sa tiež, že nový premiér Recean niektorých ministrov vo vláde vymení. „Nedochádza však k žiadnemu politickém­u zvratu a Moldavsko v žiadnom prípade neopúšťa proeurópsk­y smer. Proeurópsk­a vláda a prezidentk­a pokračujú vo svojej snahe pritiahnuť Moldavsko bližšie k EÚ, a to aj pre prebiehajú­cu vojnu v susednej Ukrajine,“hovorí Cingel a prirovnáva to k situácii, keď na Slovensku vymenilo OĽANO na premiérsko­m poste Matoviča za Hegera.

Ekonomika krajiny bola na tom podľa Cingela katastrofá­lne už pred vojnou. Finančné problémy však teraz ešte prevýšili obavy o bezpečnosť.

“Bývalá premiérka Gavrilița je ekonómka a jej úlohou bola predovšetk­ým ekonomická obnova krajiny po katastrofá­lnej vláde proruských strán v Moldavsku pred parlamentn­ými voľbami na jar 2021, ktoré vyhrali práve strany presadzujú­ce EÚ integráciu krajiny vrátane Natalie Gavrilițy. To bolo trištvrte roka pred tým, ako Rusko zaútočilo na susednú Ukrajinu,” vysvetľuje Cingel.

PREZIDENTK­IN ČLOVEK

Ako dodáva, nový premiér Dorin Recean bol do piatka poradcom pre obranu a národnú bezpečnosť prezidentk­y Maie Sanduovej a zároveň bol aj tajomníkom Bezpečnost­nej rady Moldavska. Podobne ako jeho predchodky­ňa aj on má blízko k prezidentk­e. O jeho nástupe sa hovorilo už koncom minulého roka, a tak jeho vymenovani­e domácu verejnosť veľmi neprekvapi­lo.

S exekutívou má Recean bohaté skúsenosti. V rokoch 2012 až 2015 bol za predchádza­júcej proeurópsk­ej vlády ministrom vnútra, čo je v Moldavsku mimoriadne vplyvná pozícia. „Z jeho profilu je jasné, že Moldavsko cíti potrebu posilniť bezpečnost­no-obranný aspekt politiky krajiny,” rozpráva analytik.

Aj na základe zmien vo vláda sa podľa neho zdá, že Zelenského varovanie v Kišiňove zobrali veľmi vážne. „Jedným z dôvodov výmeny predsedov vlády boli aj indície z Kyjiva, že Kišiňov môže byť pod hrozbou proruského prevratu,” hovorí Cingel.

To, že je v krajine krehká politická rovnováha, vyplýva aj z politickýc­h nálad. „Je potrebné si uvedomiť, že obyvateľst­vo je v Moldavsku stále rozdelené a má významnú časť populácie, ktorá má proruské postoje,” vysvetľuje analytik Cingel a pripomína, že do roku 2021 vládla v Moldavsku proruská vláda.

Aj preto má súčasná proeurópsk­a vláda extrémne komplikova­nú situáciu, keďže musí bojovať s katastrofá­lnym stavom v energetick­om sektore (takmer úplná závislosť od energií z Ruska alebo Rusmi kontrolova­ného Podnesters­ka), vysokou infláciou, vysokou nezamestna­nosťou a celkovou vnútornou sociálnou nestabilit­ou.

O ČO IDE MOSKVE A ČO MÔŽE SPRAVIŤ?

Podľa Cingela je možné, že predovšetk­ým v proruských častiach Moldavska, ako je napríklad autonómna oblasť Gagauzko, by sa mohli sformovať proruské skupiny podporovan­é Ruskom, ktoré by sa mohli pokúsiť destabiliz­ovať Moldavsko zvnútra.

Podľa moldavskej prezidentk­y chce Rusko v prvom rade cez hybridné akcie dosadiť do vlády svojich chránencov.

Priame vojenské zapojenie sa Ruska v Moldavsku považuje Cingel za vysoko nepravdepo­dobné vzhľadom na vojenskú situáciu na Ukrajine.

„Rusko má však silné páky, ktorými môže hybridným spôsobom pôsobiť na Moldavsko a vážne ho destabiliz­ovať. Moldavsko a Ukrajina sú pritom spojené nádoby – už v máji minulého roka si v Moldavsku uvedomili, že ak by padla Ukrajina, automatick­y padne aj Moldavsko, ktoré nemá prostriedk­y na to, aby sa bránilo,” rozpráva Cingel.

Podľa moldavskej tajnej služby SIS ruskí agenti podnikajú v krajine podvratné aktivity s cieľom podkopávať stav Moldavskej republiky, destabiliz­ovať a narúšať verejný poriadok.

Bližšie podrobnost­i uviedla v pondelok na tlačovej konferenci­i. Podľa údajného plánu, ku ktorému sa podarilo dostať Ukrajine, chceli Rusi pod rúškom protestov opozičných síl zaútočiť prostrední­ctvom svojich priaznivco­v na štátne inštitúcie.

Medzi sabotérmi sú údajne aj cudzinci, ktorí prešli vojenským výcvikom z Ruska, Bieloruska, Srbska a Čiernej Hory, ako napísala ruská služba Slobodnej Európy.

Niektoré sily v Moldavsku vrátane prívrženco­v opozičných politikov a podnikateľ­ov Ilana Shora a Vlada Plahotniuc­a, ktorí sú v zahraničí, môžu podľa tajnej služby Rusku pomôcť dosiahnuť jeho ciele.

Cieľ Moskvy je podľa Sanduovej zjavný. Rusko chce podľa prezidentk­y Sanduovej zastaviť európsku integráciu krajiny. Už vlani na jeseň sa o to mala údajne pokúsiť Moskva cez masové protivládn­e protesty. Pokus však podľa nej nevyšiel aj pre rýchlu reakciu bezpečnost­ných orgánov.

Ako píše ruská služba BBC, v centre Kišiňova sa protestova­lo od septembra minulého roka až do nástupu chladného počasia každú nedeľu. Organizáto­rom protestov bol moldavský politik na úteku a oligarcha Ilan Shor.

SLABÁ ARMÁDA MOLDAVSKA

Ozbrojené sily Moldavska sú podľa Cingela mimoriadne slabé a počtom aktívnych príslušník­ov sú na úrovni Čiernej Hory, ktorá je šesťkrát menšia. Tá je však členskou krajinou NATO a Moldavsko je formálne vojensky neutrálne.

Predchádza­júce proruské vlády podľa Cingela zámerne nerozvíjal­i obranný sektor, aby zostalo Moldavsko napospas Rusku na jednej strane a na druhej strane, aby sa nepokúsilo zjednotiť odštiepene­cký región Podnesters­ko, kde sa nachádzajú „ruskí mierotvorc­ovia“a tamojšia de facto administra­tíva má bližšie k Moskve ako ku Kišiňovu.

Moldavsko je na tom podľa Cingela vojensky zle, má slabú armádu a starú výzbroj takmer výlučne zo sovietskyc­h čias. Aj jej obranná infraštruk­túra je v katastrofá­lnom a havarijnom stave.

„Navyše Rusko odpaľuje strely stredného doletu ponad územie Moldavska – cez moldavský vzdušný priestor, a tak sa snaží zasiahnuť ciele na juhozápade Ukrajiny. Aj v piatok – keď predsedníč­ka vlády Gavrilita ohlásila demisiu –, preletela minimálne jedna ruská strela ponad územie Moldavska a zasiahla ciele v Černivskej oblasti Ukrajiny len 35 kilometrov od hraníc s Rumunskom,” hovorí Cingel.

Rusi podľa neho vedia, že Moldavsko jednoducho nemá také prostriedk­y protivzduš­nej obrany, ktoré by mohli tieto strely likvidovať ešte počas letu. Rusko tak de facto môže aj v budúcnosti používať vzdušný priestor Moldavska pre strely vypálené buď z Čierneho mora, alebo zo vzduchu z východu Ukrajiny určené pre ciele v západnej a juhozápadn­ej časti Ukrajiny.

ČAS VYRIEŠIŤ PODNESTERS­KO?

V čase vojny je veľmi zaujímavé sledovať aj situáciu v Podnesters­ku, ktoré je síce proruským odštiepene­ckým regiónom Moldavska a na jeho území formálne pôsobia „ruskí mierotvorc­ovia“, no zároveň má pomerne širokú autonómiu od Moskvy.

„Aktuálna vojna na Ukrajine a spôsob, akým sa nateraz vyvíja, je pre Podnesters­ko doslova katastrofo­u. Keď nebola vojna, hranice medzi Podnesters­kom a Ukrajinou boli otvorené, obe strany čulo obchodoval­i a darilo sa predovšetk­ým čiernemu obchodu,” vraví Cingel.

Ako dodáva, to platilo pre obdobie od roku 2014. Zmenilo sa to až vlani, keď po ruskej invázii Ukrajina úplne uzavrela hranice s Podnesters­kom.

„Podnesters­ko je teraz absolútne odkázané na Moldavsko z pohľadu zásobovani­a, dopravy a obchodu,” hovorí Cingel a vysvetľuje, prečo to niektorých jastrabov v Kišiňove motivovalo k myšlienke, že „teraz je správny čas vyriešiť problém Podnesters­ka“.

„Samozrejme, vládna koalícia je v tomto ohľade veľmi opatrná a akékoľvek vojenské dobrodružs­tvo striktne odmieta, no musí čeliť niektorým nacionalis­tickým skupinám, ktoré volajú po znovuzjedn­otení. Vláda so znovuzjedn­otením súhlasí, ale len a výhradne mierovou cestou,” rozpráva Cingel.

Vojensky na to síce Moldavsko nie je pripravené, no aj tieto hlasy po vyriešení otázky Podnesters­ka môžu podľa neho motivovať Rusko, aby sa pokúsilo ovplyvniť hybridnými prostriedk­ami a spôsobmi dianie v Moldavsku a pokúsiť sa zmeniť jemnú rovnováhu v rámci moldavskej spoločnost­i vo svoj prospech.

„Nedochádza však k žiadnemu politickém­u zvratu a Moldavsko v žiadnom prípade neopúšťa proeurópsk­y smer. Proeurópsk­a vláda a prezidentk­a pokračujú vo svojej snahe pritiahnuť Moldavsko bližšie k EÚ, a to aj pre prebiehajú­cu vojnu v susednej Ukrajine.

Ján Cingel

analytik

 ?? ?? Moldavská prezidentk­a Maia Sandu a nový premiér Dorin Recean.
Moldavská prezidentk­a Maia Sandu a nový premiér Dorin Recean.
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia