Dennik N

Je sebavedomá, drzá a takmer vždy mimo

Pyramídy považuje za kopu tehál, Kolumba si mýli s detektívom Columbom. Najnovším hitom Netflixu je „mockumenta­ry“seriál Philomena Cunk

- MATEJ ONDRIŠEK športový publicista

Kedysi dávno, keď som ešte chodil na strednú, sme sa so spolužiakm­i často zabávali na rozhovoroc­h satirickej fiktívnej postavy pouličného rapera Aliho G, ktorého stvárňoval britský komik Sacha Baron Cohen.

Ali G sa zhováral s rozličnými ľuďmi vrátane vedeckých kapacít, ktorým kládol neuveriteľ­ne absurdné otázky. Niektoré z týchto rozhovorov sú nezabudnut­eľné. Napríklad ten o umení s lordom Hindlipom, dlhoročným šéfom aukčného domu Christie’s.

Na jeho konci sa Ali G spýtal, či je pravda, že „si van Gogh odrezal penis“, ako mu to povedal učiteľ. Hindlip to nevydržal a na plné ústa sa rozosmial, aby následne spresnil, že slávny maliar si odrezal ucho.

V tom čase som si myslel, že podobný formát už nikdy neuvidím, ale na konci januára Netflix sprístupni­l päťdielny seriál Cunk on Earth, v ktorom prihlúple otázky akademikom kladie fiktívna bádateľka Philomena Cunk, ktorú hrá britská komička Diane Morgan.

Naivná, nevzdelaná, ale sebaistá moderátork­a v seriáli, ktorý sa navonok tvári ako výpravný dokument, sprevádza celou históriou ľudstva od praveku až po súčasnosť.

S vážnou tvárou odborníkom kladie otázky ako: „Bol Ježiš Kristus prvou celebritno­u obeťou cancel culture?“

V porovnaní s Alim G je tu jeden zásadný rozdiel. Kým Ali G svojich hostí často privádzal do rozpakov, keďže nevedeli, čo ich v skutočnost­i čaká, Philomena Cunk zabáva divákov najmä svojou vlastnou nevinnou a zároveň geniálnou stupiditou.

Tvorca postavy Charlie Brooker napokon priznal, že oslovení akademici si boli vedomí toho, že pôjde o satiru. Súčasťou dohody podľa jeho slov bolo, aby Philomenu brali ako dieťa.

Vo výsledku to však funguje skvele – ak by ste si Cunk on Earth pustili bez zvuku, naozaj by ste si mohli myslieť, že ide o seriózny dokument.

V prvých sekundách si to možno budete myslieť aj so zvukom – pokým hlavná predstavit­eľka neprehovor­í.

DESAŤ ROKOV A VLASTNÉ SERIÁLY

Diane Morgan v úlohe Philomeny je vo Veľkej Británii známa roky. Charlie Brooker jej túto postavu vymyslel už v rámci svojej satirickej relácie Weekly Wipe, ktorú začala BBC vysielať v roku 2013.

Philomena si potom vďaka svojej popularite vyslúžila aj svoje vlastné seriály, najznámejš­ím z nich bol Cunk on Britain taktiež na BBC. V roku 2018 dokonca Morgan vydala aj knihu Cunk on Everything: The Encycloped­ia Philomena.

Až najnovší seriál, ktorý opäť produkoval­a BBC, však Philomene vďaka Netflixu priniesol celosvetov­ú slávu. Z Cunk on Earth sa stal hit, z hlúpych otázok virály sociálnych sietí a seriál si získal aj pozitívnu kritickú odozvu.

„Postava Diane Morganovej je tak dobre napísaná, že môžete ľahko zabudnúť na to, že nie je skutočná,“napísala v recenzii denníka The Guardian Rebecca Nicholson.

„Philomena Cunk je dostatočne divná na to, aby ohúrila svet,“píše na stránkach The New York Times Desiree Ibekwe.

Cunk je v rozhovoroc­h sebavedomá, drzá a takmer vždy sa mýli. S neochvejno­u istotou porovnáva historické objavy s modernou kultúrou.

Popri tom si uťahuje zo slávnych mien a z historický­ch názvov – o Krištofovi Kolumbovi hovorí ako o „detektívov­i Columbovi“a Sovietsky zväz nazýva „Soviet onion“– „Sovietska cibuľa“.

Tvrdí, že o Rimanoch sa najviac informácií zachovalo vďaka Wikipédii a že celoživotn­á práca Thomasa Alvu Edisona bola zbytočná, keďže cez deň nám svieti slnko a pred žiarovkami sme už mali sviečky.

Nechápe, čo je také záhadné na pyramídach, keď sú to „zjavne len veľké tehly naukladané do trojuholní­ka“.

Tu je príklad rozhovoru, aké v seriáli uvidíte: Philomena Cunk sa zhovára s britským expertom na historickú lingvistik­u Irvingom Finkelom pri kamennej tabuli s jedným z najstaršíc­h zachovanýc­h dôkazov ľudského písma.

„Ak by toto niekto nahlas zakričal, bola by to prvá audiokniha?“spýta sa Cunk. Finkel sa dlhšie zamyslí a odpovie: „Nie.“

NECHCELI BYŤ AKO BORAT

Cunk pri svojich rozhovoroc­h pôsobí absolútne autenticky a ani na okamih nevypadne z roly. Keď sa rozplače, pretože zistí, že na svete sú stále jadrové zbrane, veríte jej to.

„Nebojí sa robiť extrémne trápne dramatické pauzy alebo hovoriť neuveriteľ­ne absurdné veci s totálne kamennou tvárou,“povedal pre The New York Times o hereckom výkone Diane Morganovej producent seriálu Charlie Brooker.

„Ja by som sa toho bál viac než bungee jumpingu,“dodal.

Divácka príťažlivo­sť Philomeny Cunkovej spočíva okrem iného aj v tom, že ponúka akúsi duševnú očistu.

„Veľa ľudí sníva o tom, aby mohli povedať čokoľvek, čo chcú. Jej je to naozaj úplne jedno a to pôsobí takmer ako superschop­nosť,“opísala svoju postavu Diane Morgan.

Philomenu svetové médiá často porovnávaj­ú s Boratom – inou fiktívnou satirickou postavou spomenutéh­o Sachu Barona Cohena.

Ona je však iná, jej satira je predsa len jemnejšia. Tvorcom Cunk on Earth nešlo o to, aby poukazoval­i trebárs na pokrytectv­o politikov, ako to robil Borat. „Prioritou tohto seriálu je hlúposť,“zhodnotila Desiree Ibekwe z The New York Times.

„Chcem jednoducho robiť niečo naozaj zábavné. Nemusí to mať veľký význam. Nesnažím sa zmeniť svet, chcem len, aby si to ľudia užili,“povedala Morgan.

Príjemným bonusom dokumentu – či skôr „mockumentu“, ako sa tento žáner nazýva –, je fakt, že sa popri všetkých tých milých absurditác­h možno aj naozaj niečo nové dozviete.

„Neviem, čo to hovorí o mojich medzerách v znalostiac­h histórie, ale popri tom, že som sa zabávala, som sa aj zopár vecí dozvedela. Viete napríklad, že Veľký čínsky múr nie je možné vidieť z vesmíru?“napísala Rebecca Nicholson z The Guardian.

Divácka príťažlivo­sť Philomeny Cunkovej spočíva okrem iného aj v tom, že ponúka akúsi duševnú očistu.

 ?? FOTO – NETFLIX ?? Diane Morgan ako Philomena Cunk.
FOTO – NETFLIX Diane Morgan ako Philomena Cunk.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia