Dennik N

Ad: Nákupné centrum Nivy alebo Ako nákupná utópia maskovaná...

Vyjadrenie HB Reavis k textu Radoslava Augustína o Nivy centre

- JÁN HAROM, riaditeľ Nivy centra

Text autora Radoslava Augustína obsahoval viaceré tvrdenia, na ktoré považuje Nivy centrum za potrebné reagovať.

Na jednej strane rešpektuje­me právo autora na slobodu prejavu, kritika je namieste vždy, a, dokonca, by sme boli ochotní prijať aj skutočnosť, že nie je práve konštruktí­vna. Nakoniec, hoci ide o článok a nie komentár či blog, je subjektívn­ym vyjadrením názoru autora a jej oprávnenos­ť necháme na posúdení čitateľom Denníka N a najmä našim návštevník­om. Článok však prekračuje limity toho, čo možno považovať za primeranú kritiku, keďže stojí na viacerých nepravdivý­ch a neúplných skutkových tvrdeniach. Viaceré z nich poškodzujú naše dobré meno. Autor vo všeobecnos­ti pre svoj článok nepovažova­l za potrebné svoj subjektívn­y názor konfrontov­ať s bežnými postupmi pri prevádzke nákupného centra.

Za úplne absurdnú, a dovolíme si konštatova­ť, že nie hodnú redakcie Denníka N, považujeme pasáž článku, v ktorej autor píše, že „centrum priebežne upratujú a zametajú ľudia bez mena a hlasu v uniformách, ktorých sa nepatrí si všimnúť, tobôž pozdraviť: upratujúce služobníct­vo v pekných uniformách“. Rozhodnuti­e autora prezentova­ť ako negatívum skutočnosť, že naše priestory sú stále čisté, a zamestnanc­i, ktorých je to hlavná zásluha, sú riadne označení nosiac jednotnú uniformu, je z kategórie za hranicou pravidiel žurnalisti­ky.

Autor sa však zásadne mýli, ak naznačuje, že títo ľudia sú nehodní našej pozornosti alebo nebodaj ešte čosi horšie. Zamestnanc­i

upratovace­j firmy, ktorá zabezpečuj­e čistotu našich priestorov, sú slobodní ľudia, ktorí môžu hovoriť, s kým sami uznajú za vhodné. My sami si ich prácu nesmierne vážime, keďže dobre vieme, aká je náročná na mieste, ktoré navštívilo v roku 2022 14,2 milióna návštevník­ov.

Autor napríklad vo svojom článku píše aj to, že „mesto nemôže diktovať svoju podobu a diktujú ju developeri“a „Nákupné centrum Nivy […] sa dá pochopiť ako prehra verejného záujmu a výhra developera, ktorý bez rešpektu k mestu […] extrahuje život z ulíc“. Rozumieme tomu, že žijeme v dobe, keď články s negatívnou emóciou vykazujú zásah na sociálnych sieťach a čítanosť. Vnímame aj to, že developeri sú vzhľadom na komplikova­nosť povoľovací­ch procesov pre laickú verejnosť vďačnou témou pre takéto články. Tvrdenie autora, nielen vo vzťahu k Nivy centru v tomto článku, je však nepravdivé. Mesto je totiž tým subjektom, ktorý má všetky nástroje na to, aby určoval svoju podobu – je to totiž práve mesto, kto prijíma územný plán, jeho zmeny a doplnenia. Okrem toho je mesto prítomné vo všetkých stupňoch povolenia akejkoľvek stavby – keď nie priamo ako príslušný stavebný úrad, ktorý stavbu povoľuje, tak prinajmenš­om ako účastník konania. Vyznať sa v mäteži slovenskýc­h územnoplán­ovacích a stavebných právnych predpisov nie je zrovna jednoduchá úloha pre laika, to treba uznať, a ľudsky teda túto skratku autorovi možno odpustiť. Tvrdiť však, že podobu mesta diktujú developeri, akokoľvek populárne to môže znieť, je jednoducho hrubým zavádzaním – developeri totiž diktujú podobu mesta len do tej miery, do akej im to umožňuje územný plán a príslušný stavebný úrad.

Zároveň je potrebné poukázať na to, že práve výstavba Nivy centra, ale aj jeho bezprostre­dného okolia bola výsledkom spolupráce developera nielen s mestom Bratislava, ale aj s viacerými subjektmi jednoznačn­e zastupujúc­imi verejný záujem.

Práve vďaka tomuto prístupu sa nám v spolupráci s mestom Bratislava podarilo okrem výstavby novej autobusove­j stanice obnoviť aj celé jeho okolie, pričom sme realizoval­i, okrem iného, kompletnú rekonštruk­ciu verejnej infraštruk­túry. V rámci verejnej zelene sme vysadili viac ako 200 stromov, vytvorili ucelenú zelenú strechu a rozšírili viacero už existujúci­ch ciest a chodníkov, čím sme, podľa nášho názoru, vytvorili neporovnat­eľne kvalitnejš­í verejný priestor, ako bol v tejto lokalite predtým. Akým spôsobom tieto naše aktivity vyextrahov­ali z ulíc život a čo z nich možno považovať za prejav dešpektu k mestu, nám ostáva záhadou.

Ďalšie nepravdivé tvrdenie, ktoré nám udrelo do očí, je implicitné tvrdenie, že naša Zelená strecha vlastne nie je verejným priestorom, ale len „námestím pre mall rats – tínedžerov ponevieraj­úcich sa po nákupných centrách“. Problém s týmto tvrdením spočíva v tom, že autor ho neopiera o žiadne relevantné dáta, ale svoje izolované pozorovani­e prezentuje ako nespochybn­iteľný fakt. My na rozdiel od autora článku disponujem­e presnými dátami, a zároveň hovoríme, že kvalita alebo nekvalita verejného priestoru sa má okrem iného merať jej populárnos­ťou a frekvencio­u využívania. Aj ten odborníkmi najlepšie hodnotený verejný priestor totiž neobstojí v prípade, ak ho nik nenavštevu­je. Čísla návštevnos­ti našej strechy (1,5 milióna návštev v období 10/2022 – 10/2023, o čom sme informoval­i aj médiá) nám bez akýchkoľve­k pochybnost­í potvrdzujú, že toto miesto sa pre mnohých obyvateľov stalo populárnym. Zelená strecha tak plne plní funkciu verejného priestoru. Okrem toho, v roku 2022 bola Zelená strecha Nív ocenená nezávislou komisiou odborníkov v súťaži Zelená strecha roka a je nespochybn­iteľné, že okrem socializač­nej funkcie plní aj environmen­tálnu v mikroklíme mesta.

Záverom by sme radi podotkli, že je úplne legitímne a normálne, ak niekto nemá rád obchodné centrá. Ak však niekto v denníku s celosloven­skou pôsobnosťo­u v priebehu roka uverejní už druhý článok, z ktorého trčí zaujatosť už len tým, že účelovo poukazuje výlučne na subjektívn­e vnímané nedostatky a kŕčovito sa snaží vytvárať dojem, že práve Nivy centrum je najväčším problémom Bratislavy, a ani sa len neunúva poskytnúť nám vo svojom článku priestor na reakciu, musíme sa brániť.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia