Dennik N

Vyhráža sa sám sebe

Takých, ako je podpredsed­a Smeru, tu už novinári zažili desiatky

-

Ak by ste pre scenáristi­cké potreby hľadali predlohu na dobré výhražné mafiánske video, určite netreba gúgliť talianske zdroje či preklikáva­ť sa cez Sopranovco­v v archíve. Stačí si nájsť na sociálnych sieťach Erika Kaliňáka. Jeho odkaz politickém­u komentátor­ovi Mariánovi Leškovi je ako vystrihnut­ý zo starých uhladených mafiánskyc­h filmov. Až na jednu vec. Nech sa Smer akokoľvek snaží nadvonok pôsobiť ako štandardná politická strana, to, že fungoval ako organizova­ná zločinecká skupina, skrátka nevie nijako zakryť. Stačí, že chce niečo predstiera­ť, a prezradí sa ako sedlák vo vyššej spoločnost­i zdvihnutým malíčkom pri šálke kávy. V prípade Erika Kaliňáka je toto prezradeni­e o to smiešnejši­e, že ešte ani pri vyhrážaní ho skrátka nemôžete brať vážne.

Keď sa novinárom vyhrážali Mečiar, Kočner či Fico, kolegovia z brandže vždy minimálne spozorneli. Vedeli, že pichli do osieho hniezda a ich práca odkrýva skutočnost­i, ktoré by dotyční najradšej udržali mimo pozornosť verejnosti. Mali dôvod predpoklad­ať, že sa o nich začnú dotknutí zaujímať. Ich obavy potvrdili aj úniky z policajnýc­h spisov, z ktorých si informácie o novinároch vyťahovali ľudia blízki Smeru ako bonbóny z bonboniéry. Jána Kuciaka to stálo život.

Minimálne odvtedy sa slovenskí novinári stavajú k zastrašova­niu s oveľa väčšou odvahou a zásadovosť­ou. Hranica bola prekročená. Ich kolega za fakty zomrel. Čo si myslíte, že teraz urobia? Prestanú písať pri prvej hrozbe žalobou? Naozaj, pán Kaliňák?

Takých, ako je podpredsed­a Smeru, tu už novinári zažili desiatky. Pod ťarchou vlastných straníckyc­h káuz a vážnych obvinení z korupcie a zneužívani­a právomocí sa zvykli uchyľovať k poslednej možnej obrane, ktorá má pomýliť verejnosť. Útočia na tých, ktorí na ich prešľapy poukazujú. V prípade Erika Kaliňáka to však zaváňa takým gangstersk­ým amatérizmo­m, že keby sa na poľovnícke­j chate smerácki chlapci stretávajú dodnes, padli by po tomto videu od smiechu rovno pod stôl.

Nie je totiž nič komickejši­e, ako keď člen Smeru s vážnou tvárou (neverím, že to dali na prvú dobrú) hovorí, že už odmieta rešpektova­ť, aby ľudia, ktorí ovplyvňujú verejnú mienku, neniesli „žiadnu zodpovedno­sť za svoje slová“. Keď to už raz musíme rešpektova­ť my pri politikoch Smeru, trošku veľkodušno­sti by mohli vedieť prejaviť aj oni. O to viac, ak ich bývalí ministri bez mihnutia oka klamú v televízii o úplatkoch v taštičke na šampóny a o miliónoch pre Imreczeho.

Erik Kaliňák v replike ako z Krstného otca hovorí, že „pán Leško bude prvý a ak to nepochopít­e, pôjdu ďalší“. Pravda je však úplne opačná, a on to pridobre vie. Podľa prebiehajú­ceho vyšetrovan­ia Imreczeho kauzy to skôr vyzerá tak, že Róbert Kaliňák bude prvý, a ak to v Smere nepochopia, pôjdu ďalší.

Pánovi Leškovi nemôžeme priať nič lepšie, len aby bola podaná občiansko-právna žaloba. Pred súdom totiž bude môcť na podporu svojich tvrdení žiadať znovu vypočuť ľudí, ktorí k prípadu únosu vietnamské­ho občana určite majú čo povedať. A po rokoch už možno aj budú chcieť.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia