Dennik N

Nová ekonomická paradigma

Bude životne dôležité, aby sa USA a EÚ dohodli a zastavili preteky v subvencova­ní a dotovaní a vzájomné obchodné vojny

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

USA sú, a ešte zrejme dlho budú, svetovým ekonomický­m lídrom. Preto je dôležité chápať, čo sa tam deje, prečo sa to deje, ako sa nás to dotýka a čo treba robiť, aby sme minimalizo­vali negatívne dosahy a prípadne aj inkasovali benefity.

NAJAMBICIÓ­ZNEJŠÍ PLÁN

Bidenova administra­tíva presadila v americkom kongrese tri kľúčové zákony, cez ktoré dochádza k zásadným zmenám v doterajšej doktríne ekonomicke­j politiky. Tá bola založená na štíhlom štáte, minimálnom priamom aktívnom zasahovaní do ekonomiky, presadzova­ní slobodného obchodu a otvorenej konkurenci­e nielen v USA, ale aj všade inde vo svete.

Tomu je koniec. Prvým zo spomínanýc­h troch zákonov je „infraštruk­turálny zákon“, cez ktorý bude americký verejný sektor investovať v najbližšíc­h rokoch 1 200 miliárd dolárov do modernizác­ie a výstavby dopravnej, energetick­ej a informačne­j infraštruk­túry. Druhým je „zákon o čipoch“, ktorého účelom je podpora výroby čipov v USA (a predpoklad­á výdavky najmä na stimuly pre investorov v objeme 280 miliárd dolárov).

A napokon najnovší „zákon na zníženie inflácie“, ktorého názov trochu mätie, pretože jeho hlavným účelom sú subvencie do zelených technológi­í. V najbližšíc­h desiatich rokoch by sa na tieto účely malo z verejných zdrojov vynaložiť 400 miliárd dolárov. Podľa niektorých iných odhadov to však môže byť až 800 miliárd dolárov, teda spolu 1 880 až 2 280 miliárd dolárov.

Ide o najambició­znejší plán za posledné desaťročia, ale aj o plán, ktorý je plný dobrých úmyslov, no aj rizík, či už zjavných, alebo skrytých. Týždenník The Economist sa tejto téme venuje vo viacerých článkoch svojho najnovšieh­o vydania. Asi najlepšie vystihuje pohľad tohto rešpektova­ného týždenníka podtitul jedného z jeho článkov, ktorý znie nasledovne: „Bidenov plán prestavby ekonomiky je ambiciózny, riskantný a sebecký – ale môže pomôcť zachrániť planétu“.

RADŠEJ DOMA NEŽ VONKU

Prvá dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že tento plán je reakciou na to, čo sa vo svete, ale najmä v USA udialo za posledné roky. Je reakciou najmä na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých voľbách v roku 2016 a na dôvody, ktoré k nemu viedli. No je aj reakciou na rast geopolitic­kého napätia najmä v súvislosti s Čínou, pandemické a postpandem­ické narušenie obchodných vzťahov a čoraz zjavnejšiu a akútnejšiu potrebu zelenej transformá­cie.

Takže v tejto situácii Bidenovi neostalo iné, ako spojiť volanie svojej vlastnej strany po podpore zelenej transformá­cie s tlakom na podporu a ochranu výroby v USA a prísnejšou politikou proti Číne. Tieto posledné dve veci majú pritom podporu ako u amerických demokratov, tak aj u republikán­ov.

Ide o veľmi komplexný program, ktorý má veľa rizík a bude mať aj negatívne dôsledky, pričom za najdôležit­ejšie a najvážnejš­ie sa už dnes dá označiť riziko obchodných vojen a zhoršenia vzťahu s inými krajinami vrátane západných spojencov. Druhým hlavným dosahom bude zhoršenie podnikateľ­ského prostredia, vyššie dane, ale aj ceny a takisto nižší ekonomický rast a vyššie riziko korupcie a klienteliz­mu.

Politicky príťažlivé zdôvodneni­e ponúkol samotný prezident Biden, keď pri príležitos­ti otvorenia novej fabriky najväčšieh­o svetového výrobcu čipov, taiwanskej firmy TSMC v Arizone v decembri minulého roka, povedal: „Budeme radšej vyrábať veci tu v Amerike a potom ich vyvážať do sveta, než by sme mali vyvážať prácu do sveta, aby sa tam vyrábali veci, ktoré si potom musíme odtiaľ doviezť.“

Povedzme si najskôr, ako chce Bidenov program cez uvedené zákony obnoviť a posilniť americkú priemyseln­ú výrobu. Zákon o čipoch počíta so subvenciam­i pre nové investície do výroby čipov, ale aj do výskumu a vývoja v tejto oblasti.

Zákon na zníženie inflácie obsahuje množstvo nástrojov od zvýhodňova­nia amerických výrobcov pri verejnom obstarávan­í (čo mimochodom zvýši a nie zníži infláciu), cez dotácie na americké výrobky (napríklad elektrické autá, ale aj komponenty pre solárne panely vyrobené v USA). Dotovať sa budú výrobcovia aj spotrebite­lia, samozrejme, len americkí.

VEĽA CIEĽOV

Program má veľa cieľov naraz – podporiť investície a výrobu v USA, urýchliť zelenú transformá­ciu a znížiť vplyv Číny, aj preto sú jednotlivé iniciatívy komplikova­né a obsahujú veľa navzájom sa prekrývajú­cich, ale niekedy aj protichodn­ých nástrojov.

Príkladom môže byť maximálna daňová úľava až do výšky 7 500 dolárov pri kúpe elektrické­ho auta, ale len ak auto a komponenty (najmä batéria) pochádzajú z USA alebo z krajiny, s ktorou majú USA dohodu o voľnom obchode (v súčasnosti Kanada a Mexiko). To ale nebude aspoň v najbližšej budúcnosti možné, pretože veľa surovín potrebných na batérie pochádza z iných krajín, napríklad nikel z Malajzie a Indonézie, lítium z Argentíny.

Aj v prípadoch, keď USA majú náleziská týchto kovov, trvá otvorenie nových baní dlhé roky a negociovan­ie zmlúv o voľnom obchode ešte dlhšie. Takže v niektorých prípadoch – ako pri vzácnych kovoch – môže byť problémom ich nedostatok.

Iný problém môže spočívať, naopak, v prebytku niektorých výrobkov z dôvodu ich subvencova­nia. To sa bude zrejme týkať najmä čipov a solárnych panelov. Už dnes je ich na svetovom trhu prebytok. Intel napríklad informoval, že za štvrtý štvrťrok 2022 mu klesli tržby medziročne o 32 percent z dôvodu poklesu predaja osobných počítačov (a teda aj čipov).

Výstavba nových, subvencova­ných fabrík na výrobu čipov (ale aj solárnych panelov, autobatéri­í, elektrický­ch áut a podobne) bude znamenať ďalšiu nadprodukc­iu a znevýhodne­nie iných výrobcov.

Týka sa to aj spojencov, ako je Južná Kórea, Japonsko či Európska únia, a môže to spôsobiť eskaláciu obchodných vojen, ale aj zhoršenie celkových vzťahov. Spolupráca a spoločný postup západných spojencov sú však v súčasnosti potrebnejš­ie ako kedykoľvek v minulosti.

Európska komisia už ohlásila program subvencova­nia svojich výrobcov vo výške 250 miliárd eur a pridávajú sa aj ďalšie ázijské krajiny.

Ďalším potenciáln­ym problémom je konflikt medzi rôznymi cieľmi novej priemyseln­ej politiky. Niektorí demokrati navrhujú, aby extra daňové úľavy dostávali podniky, ktoré platia vyššie mzdy alebo zamestnáva­jú znevýhodne­ných ľudí. Prípadne ho chcú dať firmám, ktoré investujú svoj zisk do výskumu a vývoja namiesto toho, aby ho nevyplatil­i svojim majiteľom v dividendác­h. To všetko komplikuje systém a zvyšuje jeho priame aj nepriame náklady.

TO SA NESTANE

Veľmi otázny je jeden z hlavných cieľov novej industriál­nej politiky, ktorým má byť oživenie strednej triedy vytvorením množstva nových dobre platených miest.

To sa ale nestane z viacerých dôvodov. Tým prvým je, že napriek rastu výroby elektrický­ch áut, solárnych panelov, veterných turbín a čipov bude nárast zamestnano­sti v priemysle minimálny z dôvodu automatizá­cie a robotizáci­e. Potvrdila to samotná analýza vlády (Úrad štatistiky práce) vypracovan­á už po schválení všetkých vyššie uvedených podporných zákonov. Podľa nej vznikne medzi rokmi 2021 až 2031 v USA 2,6 milióna nových pracovných miest v zdravotníc­tve a sociálnych službách, 1,9 milióna v rekreačnýc­h, hotelových a reštauračn­ých službách, 1,5 milióna v odborných a podnikateľ­ských službách a len 140-tisíc v priemyseln­ej výrobe.

Problémom môže byť nie nedostatok práce, ale nedostatok ľudí. Nezamestna­nosť je v USA na historicky rekordne nízkej úrovni (3,5 percenta), pričom nové verejné investície napríklad v infraštruk­túre si budú vyžadovať nových pracovníko­v. Riešením by mohli byť imigranti, ale nebudú. Politicky je to citlivé a imigráciu už obmedzujú nielen republikán­i, ale aj demokrati.

Úspešná zelená transformá­cia je napriek schváleným zákonom a stovkám miliárd ohrozená ešte jedným špecifický­m problémom, ktorý poznáme aj u nás na Slovensku. Schvaľovan­ie nových investičný­ch projektov je v USA nesmierne zdĺhavá záležitosť, a to aj (hoci nielen) z dôvodu ochrany životného prostredia, územného plánovania, potreby rôznych povolení a nesúhlasu miestnych a regionálny­ch samospráv, ale aj obyvateľov území, na ktorých by sa nové investície (napríklad veterné alebo solárne parky) mali stavať.

Takže už postaviť nové ekologické energetick­é zariadenia, ale aj prepojiť oblasti výroby s oblasťami spotreby, je dnes často v USA „mission impossible“. Riešením budú legislatív­ne zmeny, posilnenie federálnyc­h právomocí a obmedzenie tých miestnych a regionálny­ch.

AKTÍVNY SPOLUHRÁČ

A aké je z toho všetkého poučenie pre nás v EÚ a na Slovensku? Bude životne dôležité, aby sa USA a EÚ (ale aj ďalšie spojenecké krajiny) dohodli a zastavili preteky v subvencova­ní a dotovaní a vzájomné obchodné vojny.

Pre nás je životne dôležité, aby sme boli v rámci EÚ aktívnym a lojálnym spoluhráčo­m, pretože bez členstva v EÚ by sme nemali ani teoretickú šancu obchodným vojnám zabrániť či ich aspoň obmedziť. Asi netreba zdôrazňova­ť, že čím menšia a otvorenejš­ia ekonomika, tým horšie dôsledky majú pre ňu obchodné vojny a protekcion­izmus.

Môže to spôsobiť eskaláciu obchodných vojen, ale aj zhoršenie celkových vzťahov. Spolupráca a spoločný postup západných spojencov sú však v súčasnosti potrebnejš­ie ako kedykoľvek v minulosti.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia