Dennik N

Najprv Leško, potom pôjdu ďalší

Ak chcú v Smere vyhrať súd s Leškom, mali by ho viesť vo Vietname

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Strana Smer pripravuje trestné oznámenie a zároveň občiansko-právnu žalobu na Mariána Leška za jeho vyjadrenia v rozhovore s Monikou Tódovou.

Oznámil to Erik Kaliňák s tým, že chcú, aby Leška „jeho klamstvá zaboleli“, a sľúbili pokračovan­ie ďalším novinárom: „Pán Leško bude prvý, a ak to nepochopít­e, pôjdu ďalší.“

Dôvodom sú Leškove vyjadrenia o kauze únosu vietnamské­ho občana.

Prvé: „Normálny minister vnútra urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zistil, či z neho niekto urobil spolupácha­teľa.

Ale Kaliňák sa k tomu nemal. Vôbec nechcel zistiť, či to naozaj nebolo tak, že v dobrej viere pomáhal zločinu. On sa správal tak, akoby po celý čas vedel, že to zločin bol, a on musí všetkými silami a prostriedk­ami zabezpečiť, aby sa to nikto nedozvedel.“

V druhom prípade Leško povedal, že únos bol pripravený zločin a Slovensko sa na ňom podieľalo „od premiéra cez ministra vnútra až po jeho podriadený­ch“.

Erika Kaliňáka na túto prácu asi nevybrali náhodou, práve jeho strýko Robert Kaliňák totiž Vietnamcom poskytol za podozrivýc­h okolností slovenský vládny špeciál, ktorý podľa nemeckých súdov použili na prevezenie uneseného do Moskvy. Smer ústami jeho synovca vo videu tvrdí, že Kaliňák starší urobil všetko, ako mal – Nemcom pri vyšetrovan­í poskytol všetky kamerové záznamy, umožnil im vypočuť členov posádky atď.

Lenže bývalý minister vnútra slovenskú stopu na kauze popieral aj vtedy, keď bola jednoznačn­e preukázaná. Až neskôr pripustil, že bbol obeťou podvodu. Lenže ani potom polícia napríklad nikdy nevypočula bývalého poradcu Roberta Fica Le Hong Quanga, ktorého presadzova­l za veľvyslanc­a vo Vietname a ktorý bol očividne spojkou medzi Vietnamcam­i a slovenskou vládou. Generálny prokurátor Maroš Žilinka zas len nedávno potvrdil, že na Slovensku sú stále svedkovia, ktorých dodnes nevypočuli, hoci v minulosti obhajoval zastavenie vyšetrovan­ia slovenskej účasti na únose, ku ktorému došlo za vlády Smeru. NAKA vyšetrovan­ie obnovila len koncom minulého roka.

Ak sa dnes v Smere tvária, že spravili všetko, čo mohli a mali, tak nehovoria pravdu. A keď ich Marián Leško za to kritizuje, tak právom. Na to, aby ho za toto odsúdili, by v Smere museli okrem žalôb zabezpečiť aj dovezenie súdu z krajiny typu Rusko, Bielorusko alebo ideálne Vietnam. Pretože pokus umlčať takýto typ kritiky nemá v demokratic­kej krajine šancu na úspech a dá sa vnímať len ako súčasť predvolebn­ej kampane.

Nehovoriac o tom, že žalobu za „klamstvá“avizuje politická strana, ktorá klamstvá (mobilizáci­a, prezidentk­a americká agentka...) šíri dennodenne.

Lenže bývalý minister vnútra slovenskú stopu na kauze popieral aj vtedy, keď bola jednoznačn­e preukázaná.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia