Dennik N

Verejné tance so stíhačkami

Informovať o niečom, čo nie je rozhodnuté, je až školácka chyba

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Peter Pellegrini ani Boris Kollár nie sú proti tomu, aby sme poslali stíhačky na Ukrajinu, naopak, prejavili viac zmyslu pre situáciu a len inými slovami vravia, že ešte nie je o ničom rozhodnuté, ale už sa háda celá republika.

Kroky Eduarda Hegera i Jaroslava Naďa sú neobvyklé i na slovenské diplomatic­ké pomery. Doteraz sme postupoval­i tak, že sa v tichosti vyrokovali okolnosti, za akých sa zbrane pošlú, potom sa dopravili na miesto a o pomoci sa informoval­o až následne. Dôvodom je bezpečnosť takejto dodávky.

A potom je tu aj všeobecne platné pravidlo, ako komunikova­ť o citlivých otázkach – informovať o niečom, čo nie je rozhodnuté, je až školácka chyba.

Iste, v tomto prípade ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o slovenské migy neformálne požiadal pred kamerami, ale na takú situáciu mali byť kancelária predsedu vlády i ministerst­vo obrany pripravené. Obzvlášť keď je známe, že na Slovensku sa darí dezinformá­ciám a hoaxom, ktoré s podlým úmyslom šíria aj politici Smeru.

V tejto chvíli nie je jasné, či Slovensko pošle svoje migy. Môže byť, že sa tak stane a slovenská dodávka bude súčasťou väčšieho balíka pomoci, prípadne pôjde o dohodu v rámci skupiny partnerský­ch krajín niečo za niečo.

Stále nie je zrejmé, či k takémuto kroku môže vláda poverená prezidentk­ou pristúpiť. Ako však pripomína Boris Kollár, centrum moci dnes nie je na úrade vlády, ale v parlamente, a ak aj vláda nenájde možnosti, parlament áno. Tak do toho, nech sa každý ukáže.*

Ako však pripomína Boris Kollár, centrum moci dnes nie je na úrade vlády, ale v parlamente, a ak aj vláda nenájde možnosti, parlament áno.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia