Dennik N

Prípad Kuciak sa blíži ku koncu

Matúš Harkabus je v skupine prokurátor­ov špeciálnej prokuratúr­y, ktorí sa ozvali proti postupom Maroša Žilinku

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Prokurátor Matúš Harkabus má na starosti významné prípady, prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a aj kauzu Súmrak, v ktorej generálna prokuratúr­a Maroša Žilinku zrušila obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka zo založenia zločinecke­j skupiny.

Dozoruje aj prípad poslanca Martina Borguľu alebo prípad bývalého policajta Mariána Kučerku, ktorý je na úteku.

V rozhovore hovorí aj o teórii, prečo si Marian Kočner objednal vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zsuzsovej, a čo si vyčíta v prípade prokurátor­a Vasiľa Špirka.

Začínali ste ako prokurátor v okrese Martin a potom v Žilinskom kraji. Prestupom na úrad špeciálnej prokuratúr­y vám prišli na stôl obvinenia oveľa bohatších ľudí, politikov, oligarchov. Bola to zásadná zmena?

Obraz o prokurátor­och úradu špeciálnej prokuratúr­y je, že riešime tieto prípady. Je to pravda, ale ja ich mám možno tri alebo štyri. Okrem toho mi za necelé dva roky, čo som tam, prešlo rukami okolo 180 trestných vecí. Niektoré banálnejši­e, niektoré zložitejši­e, extrémizmu­s, korupcia, úkladné vraždy. Môj obraz teda nie je taký zúžený, aj keď rozumiem, že verejnosť aj novinári to vnímajú inak. Je to maličká časť z toho, čo robíme.

Je nepríjemné riešiť Roberta Fica?

Rozdiel oproti okresu a kraju je v tom, že sme konfrontov­aní s tzv. mediálnou obhajobou a s ňou sa do istej miery prekrýva aj takzvaná právna obhajoba, ktorú vidíme v spise. Nejde o to, že by útočili na nás ako osoby, ale my ako prokurátor­i sme povinní chrániť takzvaný prevýchovn­ý účel trestného konania. Je to taký zvláštny pojem v zákone, ale znamená v princípe vážnosť trestného konania a jeho integritu. Preto sme sa v ostatnom čase rozhodli, že sa musíme trochu verejne ozvať, samozrejme v rámci zákonných mantinelov a úplne rešpektujú­c prezumpciu neviny. Aby sme pred verejnosťo­u odkomuniko­vali, že trestné konania nie sú manipulova­né tak, ako sa to snažia prezentova­ť niektoré obvinené a podozrivé osoby.

Odkedy ste nastúpili na Úrad špeciálnej prokuratúr­y, generálny prokurátor zrušil obvinenia podľa paragrafu 363 vo viacerých prípadoch, ktoré dozorujete – Súmrak, Borguľa, Žiga. Stalo sa vám niekedy predtým, že vám zrušili obvinenie podľa paragrafu 363?

Nie, nikdy. Raz sa mi stalo, že som na krajskej prokuratúr­e dal pokyn na vznesenie obvinenia a zrušili mi ho v rámci normálneho sťažnostné­ho konania s tým, že tam bol iný názor na to, či skutok je trestným činom.

Aká je to pre vás skúsenosť?

Ako som aj povedal na tlačovej konferenci­i pred dvoma týždňami, neprospiev­a to motivácii pracovať. Musíme sa s tým vyrovnať. Určite to nie je príjemná skúsenosť. A určite nie je bežné ani to, že prokurátor­i takto vystupujú na tlačovej konferenci­i, ale sú určité momenty, keď dospejeme k názoru, že sa už treba ozvať.

Používa Maroš Žilinka tento paragraf inak ako jeho predchodco­via? Zverejňuje štatistiky, že ho používa menej.

Áno. Už aj kolega Ondrej Repa hovoril, že nejde len o to, v koľkých prípadoch, ale ide hlavne o to, ako je používaný. Veľmi podrobne sme vysvetlili aj vzájomné rozdiely v jednotlivý­ch rozhodnuti­ach. Načrime do toho obrazu aj z druhej strany. Na poľovnícke­j chate predsa tiež padlo niečo o tom, že posudzovan­ie podľa paragrafu 363 je nóvum. Musím tiež povedať, že tým nie je porušený žiadny zákon a je to otázka legislatív­neho nastavenia. Používa ho teda inak, ale neporušuje tým žiadny zákon.

Nemali by sa prokurátor­i ozvať? Sedeli ste tam na tlačovej besede piati, stačí to? Nie je to tak, že zase je väčšina ticho? Nie je to škandál, že sa napríklad prípad Martina Borguľu nedostane pred súd?

Nikto nehovorí, že tie veci nemôžu ísť na súd. Generálny prokurátor nezastavuj­e veci s účinkom rozhodnute­j veci. Časom sa na súd dostať môžu, ide o to, či sa dokážeme zmestiť do právneho názoru generálneh­o prokurátor­a, ktorý nás v konkrétnej veci zaväzuje.

A k tomu, či by sa mali ozvať: prokurátor­ov Slovenskej republiky musíte vnímať tak, že žijú v rezorte, kde je ohromná koncentrác­ia moci nad nimi. Systém je hierarchic­ký, monokratic­ký a v konečnom dôsledku vrchol pyramídy môže rozhodnúť o všetkom. Áno, boli tu nejaké reformy, zákaz negatívnyc­h pokynov a podobne, to sú však veľmi kozmetické úpravy. Rezort ako taký neprešiel od roku 1990 hlbšou reformou.

Chápem však, na čo narážate. Ja mám napríklad v sebe výčitku, ktorá súvisí s prokurátor­om Vasiľom Špirkom. Vtedy sme sa viacerí neozvali. Nie k tomu, či falšoval nejakú zápisnicu alebo doplnil podpisy, o tom nič neviem a do toho nevidím, ale k tomu, že tento kolega v tom čase urobil vyhlásenie, ktoré vlastne bolo žiadosťou o pomoc: Neviem, ako ďalej, a hovorím to verejne. A toto prokurátor bežne nerobí. Na jeho podporu sa nikto verejne neozval, možno niekto z úradu špeciálnej prokuratúr­y.

Paradoxne sa ozval Jozef Kandera, dnes námestník Maroša Žilinku, keď sme mu zatelefono­vali, a ešte aj Ján Hrivnák.

Vidíte, to som si ani nepamätal, ale nebolo to masové. Generálny prokurátor Čižnár to vtedy veľmi perfídne nazval ako garden party a postavil sa k tomu dehonestuj­úco. Celý akt znevažoval, hoci ten prokurátor žiadal o pomoc. A čo sme si vtedy povedali? Nevidíme do toho, robíme si dobrú robotu, radšej sa do toho nerýpme, aby sme si dobrú robotu mohli robiť naďalej. A toto je tá mentalita. Aj ja som tým ako človek, ktorý je v rezorte dlhodobo, poznačený.

Už by ste sa zachovali inak?

Myslím si, že hej. Dúfam.

Kde ste boli, keď ste sa dozvedeli o vražde Jána Kuciaka?

Bol som v Žiline v čínskej reštauráci­i na obede. Čítali sme to s kolegami na Topkách alebo na nejakom inom serveri.

Došlo vám v prvom momente, čo sa stalo?

Určite nám došlo, že je to v tejto krajine niečo nezvyčajné. Išlo dokonca o vraždu dvoch mladých ľudí a jeden z nich bol novinár činný vo verejnom živote. Vyšetrovac­ie verzie boli rôzne, nikto hneď nepotvrdil, že to súviselo s jeho prácou. Boli tam drogové verzie, žiarlivost­né a zo spisov sme zvyknutí nerobiť si názor hneď, lebo to vie byť zavádzajúc­e. Postupne nám to dochádzalo.

Vedeli ste v Žiline, kto je Marian Kočner?

Aj tam je internet a televízia. Vedeli sme. Myslím si, že vtedy sa používal pojem kontroverz­ný podnikateľ. Samozrejme, že tá stopa nám aj pre jeho telefonát s Kuciakom napadla, ale vnímali sme to mediálne a do spisov sme nevideli.

Prečo si podľa vás Kočner objednal túto vraždu u Aleny Zsuzsovej, u osoby, ktorá verí vešticiam a celkovo nevyzerá, že by bola úplný profík v nájomných vraždách?

Mám na to svoju teóriu, ale nemôžem vám ju teraz povedať. Budete ju počuť v našej záverečnej reči. Nechcem mediálne prednášať fragmenty toho, čo mám v hlave.

Môže sa to javiť ako Kočnerovo naivné rozhodnuti­e. Ona si na to najala gamblera Zoltána Andruskóa a ten ľudí z vedľajšej dediny za 20-tisíc eur. Kočner mal peniaze aj na profesioná­lov.

Nechcem sa k tomu vyjadrovať. V tejto fáze to tak bude lepšie. Poviem len toľko: neviem, či sú právoplatn­e odsúdení vykonávate­lia nejakí amatéri. Za tie roky je ten pohľad dosť ovplyvnený urbánnymi legendami a tým, čo sa hovorí, keď si však podrobne naštudujet­e spis, je to iné. Rozumiem, na čo sa pýtate, ale teraz na to neodpoviem.

Nikto nejde zatvoriť Roberta Fica. Keď má prokurátor na stole nejaké podozrenia, tak nemá inú možnosť, ako ich vyhodnotiť a rozhodnúť. K odsúdeniu, uloženiu akéhokoľ vek trestu je veľmi ďaleko a v našom systéme extrémne ďaleko.

Zsuzsová je už právoplatn­e odsúdená za objednávku inej vraždy – bývalého primátora Hurbanova. Mohlo zohrať rolu aj to, že sa jej vlastne podarilo urobiť podobnú zákazku, ktorá v tom čase ešte nebola odhalená? To sa všetko objasnilo až po vražde Jána Kuciaka.

To by sme vedeli len vtedy, ak by sme sa mali dôvod domnievať, že Kočner o tej prvej vražde vedel. A taký dôkaz nemáme. Máme nejaké podozrenia a v záverečnej reči poviem, prečo si myslím, že tie podozrenia sú vážne. A súd rozhodne, či sú také vážne, že ich odsúdi alebo nie.

Čo sa teraz deje na pojednávan­iach a aké dôkazy sa ešte budú preberať?

Proces dokazovani­a sa blíži k záveru. Sme vo fáze čakania na znalecký posudok, ktorý sa týka lustrácií v Sociálnej poisťovni. Rozsah dokazovani­a z našej strany bol ovplyvnený viacerými návrhmi, ktoré sme podali už po vrátení veci odvolacím súdom. Dúfam, že sa blížime ku koncu prvostupňo­vého konania a posledný aprílový termín by mohol byť vyhlásený rozsudok, ťažko to však predpoveda­ť. Môže tam ešte prísť k rôznym veciam, návrhom a uvidíme, čo bude súd akceptovať.

Posledný termín je 24. apríla?

Áno.

Je podľa vás teraz dôkazná situácia silnejšia, ako keď súd prvýkrát povedal, že Kočner a Zsuzsová sú nevinní?

Určite sa spojením oboch vecí obraz konania a roku života daných ľudí doplnil a dôvodnosť oboch podaných obžalôb sa neoslabila.

Politici, ktorých vyšetrujet­e, využívajú svoju popularitu a sympatie voličov na to, že vás očierňujú na tlačových besedách. Hovoria tam vaše mená, čo ste viacerí – nielen prokurátor­i, ale aj policajti, sudcovia – predtým nezažívali. V Bratislave vám možno všetci držia palce, vzhľadom na to, akí voliči tu prevažne žijú, ale vy žijete v Martine. Už vám tam niekto vynadal, prečo idete zatvoriť jeho obľúbenca Fica?

V prvom rade by som povedal, že nikto nejde zatvoriť Roberta Fica. Keď má prokurátor na stole nejaké podozrenia, tak nemá inú možnosť, ako ich vyhodnotiť a rozhodnúť. K odsúdeniu, uloženiu akéhokoľve­k trestu je veľmi ďaleko a v našom systéme extrémne ďaleko.

Poviem vám pravdu, že pokiaľ ide o prácu a rodinu, tak som taký veľmi vyťažený, že fungujem vo veľmi obmedzenýc­h bublinách a s bližšími kamarátmi sa možno stretnem raz za pol roka. Takže s nejakými reakciami na túto verejnú prezentáci­u našej činnosti sa ani nemám kde veľmi stretnúť.

Aké to je?

Je to nové a učíme sa na to reagovať. Je to nová situácia a nikdy ju v tejto krajine možno žiadny policajt alebo prokurátor nezažíval. Možno pri tom robíme aj chyby, vyhodnocuj­eme to.

Potom, čo ste začali vyšetrovať aj bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o, vyrobila SIS správu, podľa ktorej sú vyšetrovan­ia zmanipulov­ané. Mali ste pred príchodom na špeciálnu prokuratúr­u skúsenosti s tajnou službou?

Nie, žiadne. Okrem nejakých rečí, že ten a ten človek, ktorého riešime, má krytie, je legalizant a podobne. V živote som však nemal odstúpenú informáciu od SIS o trestnej činnosti, ktorú by mi poslali ako oprávneném­u príjemcovi.

Čo si dnes myslíte o Slovenskej informačne­j službe?

Nechcem komentovať inštitúciu, isto robí aj záslužnú činnosť.

Dôverujete jej?

Ťažko sa mi o tom hovorí, sú to citlivé veci a niektoré nám vyplývajú aj zo spisov. Poviem jednu vec ku kauze Gorila. Všetko je v rozsudkoch ESĽP a nálezoch Ústavného súdu, takže neprezradí­m nič tajné – 2. apríla 2008, štyri roky pred tým, než Ústavný súd zrušil dva súhlasy Krajského súdu na nasadenie odpočúvani­a v akcii Gorila, mala SIS zničiť celú nahrávku postupom podľa zákona o ochrane pred odpočúvaní­m. Ten paragraf hovorí, že sa nahrávka zničí, ak sa nezistí nič významné a ak sa nasadením ITP nič nepotvrdil­o. Očakával by som preto v tejto súvislosti od SIS nejakú aktivitu. Vo veci Kuciak sa našla nahrávka, o ktorej sa hovorí ako o nahrávke Gorily. Posledné rozhodnuti­e Ústavného súdu vyčítalo orgánom prípravnéh­o konania, že sa dostatočne nezaoberal­i tým, či ide o pravú alebo o nepravú nahrávku. Chcel by som preto aj verejne vyzvať SIS, nech sa k týmto skutočnost­iam vyjadrí. Ak sa u Mariana Kočnera našla pravá nahrávka a oni ju zničili, tak to teda vo mne príliš veľkú dôveru nevzbudzuj­e. Mala byť niekam odstúpená. A ak to nie je tá nahrávka, tak potom vyvstáva otázka, že čo to je za nahrávku a ako ju ideme ďalej skúmať. A tu potrebujem­e súčinnosť SIS. Nechcem byť konfrontač­ný, ale skutočne chcem poprosiť SIS, aby poskytla súčinnosť. Som v kauze Gorila zastupujúc­i prokurátor. Kolega dával pokyn na preverenie týchto skutočnost­í a v blízkom čase očakávam v tomto smere zo strany vyšetrovat­eľky nejakú aktivitu.

Viete, že SIS úspešne tieto prosby ignoruje už roky, však?

Áno, viem, preto hovorím, že nechcem byť konfrontač­ný a naozaj v dobrom chcem poprosiť.

Boli ste v pracovnej skupine, ktorá riešila novelu Trestného poriadku. To je zákon, ktorý hovorí, ako sa u nás postupuje pri vyšetrovan­í a súdení. Úlohou bolo celý postup zjednoduši­ť, minister spravodliv­osti Viliam Karas však povedal, že v tejto podobe je to neprijateľ­né. Viete prečo?

Dávali sme teraz rozhovor ku kauze Kuciak pre jednu televíziu. Pani redaktorka nám povedala o prípade, keď bolo zneužívané dievča vláčené po súdoch osem rokov a o svojej traume muselo vypovedať do dospelosti. Bohužiaľ, trestný poriadok je rozfázovan­ý do konaní, v rámci ktorých sa úkony opakujú. Právo na obhajobu musí byť vždy silnejšie, ale u nás je to vychýlené. Ak sa vám stane krivda, ste štyrikrát vypočúvaná a ešte to ani nie je na súde. Toto je náš trestný proces. A to nehovorím o tom, keď sa vyšetruje skupinová ekonomika, veľké karusely. Napríklad obhajca s obvineným majú prístup do spisu. V priebehu vyšetrovan­ia si ho celý odfotia. Ale my aj tak na konci vyšetrovan­ia musíme každú z dotknutých osôb oboznámiť s celým spisom na policajnej stanici a tri dni vopred ich musíme upovedomiť o tom, že sa majú právo oboznámiť so spisom doma. Skutočne absurdné. Preto sme mimoriadne ocenili návrh spracovať novelu Trestného poriadku, dosť sme sa za generálnu prokuratúr­u podieľali na tom texte. Nie je to žiadny zázrak, ale podarilo sa to deformaliz­ovať aspoň v jednoduchš­ích prípadoch. Ten návrh absolútne rešpektuje štandardy európskeho dohovoru o ľudských právach.

Súvisí to s tým, že pán Karas je advokát?

Nechcem o tom špekulovať, nevidím mu do hlavy, keď som však čítal jeho vyjadrenie, tak ma to zamrzelo.

Myslíte, že už zostanete prokurátor­om do konca svojej pracovnej kariéry, alebo sa ešte niekedy pokúsite stať sudcom?

Nikdy nehovor nikdy, ale to, že by som bol sudca, veľmi neriešim. A myslím si, že nebudem na prokuratúr­e do dôchodku. Je to práca, ktorá, ak sa robí poctivo a naplno, človeka dosť vyčerpáva. Je to práca v konflikte, ktorá zasahuje aj rodinu. Nemám na to teraz odpoveď.

V každom okrese sú vplyvní ľudia, ktorí majú peniaze, kontakty a pocit, že stoja nad zákonom. V tých okresných pomeroch nie sú zvyknutí na to, že sa im podrobne pozerá na prsty.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia