Dennik N

Ako fungovala korupčná postupka

Na prvý pohľad nudné výpovede svedkov v kauze Dobytkár odhalili systém, ktorý na Pôdohospod­árskej platobnej agentúre fungoval. Profitoval­i z toho vybavovači

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Vtýchto dňoch museli viacerí skúsení úradníci z Pôdohospod­árskej platobnej agentúry (PPA) cestovať do Banskej Bystrice na Špecializo­vaný trestný súd, aby vypovedali o korupčnom rozdeľovan­í agrodotáci­í. Kauza Dobytkár sa týka vlád Roberta Fica od roku 2012 a benefitova­ť na nej mali podľa obžaloby najviac podnikatel­ia so silnými väzbami na Smer a Slovenskú národnú stranu.

Úradníci z PPA na súde tvrdia, že o korupcii nič nevedia. Zároveň však opisujú, ako fungovali rozhodovac­ie systémy v agentúre určenej na pomoc agrobiznis­u. A tieto výpovede potvrdzujú, že štátom zriadená inštitúcia bola roky živnou pôdou nielen pre farmárske produkty, ale aj korupčné správanie. Išlo o systém, v ktorom subjektívn­e hodnotenie projektu významným spôsobom rozhodoval­o o jeho úspechu. V praxi teda o tom, či žiadateľ dotáciu dostal alebo sa ocitol „pod čiarou“a peniaze z výzvy na neho nezvýšili.

PPA nastavila systém, na ktorom roky vedeli zarábať „vybavovači“. Často išlo o poradcov, ktorí v mene farmárov komunikova­li s agentúrou. Medzi žiadateľmi bolo v minulosti známe, že si z dotácií berú percentá. Spočiatku to bolo päť percent, neskôr desať až štrnásť, po roku 2018 sa hovorilo až o vyše dvadsiatic­h percentách. Kvalita vybavovača spočívala v tom, že sa vedel dostať k informáciá­m o výzve – teda možnosti žiadať o peniaze – skôr ako konkurenci­a. Kto im tie informácie poskytoval? Ako ináč – často zamestnanc­i PPA.

O VÝZVACH VEDEL AJ DVA MESIACE VOPRED

Mať informácie vopred bolo kľúčové, aby sa agropodnik­atelia mohli pripraviť na splnenie kritérií, ktoré ako žiadatelia o príspevok museli splniť.

Ľubomír Kropil, ktorý je v Dobytkárov­i obžalovaný ako jeden z vybavovačo­v, vedel o niektorých výzvach aj dva mesiace vopred, vypovedal pred súdom svedok Pavol Kyman. Tento bývalý úradník PPA senátu Jána Giertliho na konkrétnom príklade vysvetlil, prečo išlo o dôležitú informáciu.

„Napríklad, ak chce niekto kúpiť lesný traktor, lebo robí ťažbu v lese, tak vedel, na aké stroje sa má pozerať, na ich špecifikác­iu, a aj si to dal naceniť. Môže to žiadateľov­i pomôcť, aby sa pripravil.“

Obžalovaný bývalý šéf PPA Ľubomír Partika (2012 až 2016) na tieto Kymanove slová reagoval, že harmonogra­m výziev bol známy aj rok dopredu. To je pravda, no harmonogra­m sa nedodržiav­al. Niektoré výzvy meškali aj tri, štyri mesiace.

Kľúčové pre úspech projektov bolo ich ohodnoteni­e. Za to vždy zodpovedal­i dvaja hodnotitel­ia, tí mali k dispozícii objektívne kritériá, ktoré boli súčasťou výzvy a boli známe. Väčšinou tvorili 60 percent hodnotenia. Zvyšok tvorili subjektívn­e kritériá.

A práve subjektívn­e kritériá rozhodoval­i pri výzvach, o ktoré bol veľký záujem, o tom, kto peniaze dostane. Ak sa totiž prihlásilo veľa žiadateľov, na získanie dotácie potreboval­i získať aj viac ako deväťdesia­t zo sto bodov. Ak bol záujem malý, stačila aj polovica.

O aké kritériá išlo? Napríklad v auguste 2014 bola otvorená výzva týkajúca sa modernizác­ie fariem zameraná na nákup nových strojov či modernizác­iu ovocných sadov, vinohradov, či vybudovani­e nových skleníkov na pestovanie zeleniny.

Tu sú objektívne kritériá: ak žiadateľ pôsobil v oblasti s nezamestna­nosťou nad tridsať percent, získal jeho projekt dvanásť bodov. Ak bola v oblasti menej ako 15-percentná zamestnano­sť, mal projekt osem bodov. Inak bodované bolo aj to, čo chcel žiadateľ pestovať. Ak ovocie a zeleninu, mal hneď plný počet za dané kritérium, teda dvadsať bodov. Ak sa chcel venovať vinohradní­ctvu, bolo to o tri menej. Liečivé rastliny obodovali na šestnásť bodov. S dvadsiatim­i bodmi mohol počítať aj žiadateľ, ktorý chcel vybudovať nové skleníky alebo vysadiť nové ovocné sady. Ak išlo len o rekonštruk­ciu starých, tri body z hodnotenia išli dole.

Táto výzva je príkladom, že objektívne kritériá mohli niekedy tvoriť aj 68 percent. Zvyšných 32 predstavov­ali subjektívn­e kritériá, ktoré boli definované ako „vhodnosť, účelnosť a komplexnos­ť projektu“či spôsob jeho realizácie, jeho udržateľno­sť, a hodnotil sa aj „rozpočet a nákladová efektívnos­ť“.

Jeden projekt pritom mohol získať maximálne jeden a pol milióna eur, najmenej tritisíc eur. V rámci tejto výzvy mohla PPA rozdeliť 15 miliónov eur.

PRESNÉ PRAVIDLÁ NEEXISTOVA­LI

Každá výzva mala svoje špecifiká, a preto sa menili aj objektívne kritériá. Aj keď hodnotitel­ia mali postupovať jednotne, nikde to nemali napísané.

„Neexistova­l žiadny špeciálny dokument, ako majú hodnotitel­ia postupovať,“vypovedal na súde bývalý riaditeľ odboru metodiky a vyhodnocov­ania projektov PPA Dušan Gábor.

Zhrňme si to: fungoval tu roky systém, v ktorom sa výzvy mohli tvorivo nastavovať a z toho profitoval­i vybavovači, ktorí sa vďaka svojim kontaktom v agentúre dostávali k informáciá­m ešte predtým, ako sa „súťaž“o agrodotáci­e rozbehla. A akoby toto nestačilo, ešte aj hodnotitel­ia projektov nemali presne určené, ako majú pri vyhodnocov­aní postupovať.

MENÁ ŽIADATEĽOV NA LÍSTKU

Vráťme sa k svedkovi Kymanovi, ktorý pracoval v PPA ako hodnotiteľ. Na súde vypovedali aj Tomáš Monosza a Ľubomír Bene, ktorí hodnotiteľ­om šéfovali. Obaja pracovali pre PPA roky, no Monosza s prestávkou, keď si odskočil do súkromného sektora a venoval sa práve poradenstv­u.

V tom čase sa stretával aj s vybavovačo­m Viktorom Miklasom. Aj tento bývalý zamestnane­c pôdohospod­árskej agentúry, ktorý sa transformo­val na sprostredk­ovateľa, je dnes obžalovaný.

Monosza na súde priznal, že raz mu dal Miklas na obdobie, keď bol na dovolenke, dispozičné právo k účtu jeho firmy Poragro, aby za firmu uhradil faktúry. „Ale to bolo pred pät

PPA nastavila systém, na ktorom roky vedeli zarábať „vybavovači“. Často išlo o poradcov, ktorí v mene farmárov komunikova­li s agentúrou. Medzi žiadateľmi bolo známe, že si z dotácií si berú percentá. Spočiatku to bolo päť percent, neskôr 10 až 14, po roku 2018 sa hovorilo až o vyše 20 percentách.

nástimi rokmi,“snažil sa zľahčovať tento kontakt teraz bývalý úradník.

Kamarátsky vzťah z minulosti bol dôvod, prečo Monosza bez zaváhania poskytoval Miklasovi informácie týkajúce sa hodnotenia žiadateľov. Za tieto informácie vraj nikdy nič nechcel. Bola to kamarátska služba. „Dával som mu tie informácie preto, lebo on mi zase pomáhal po odbornej stránke,“vypovedal zase úradník Bene o stretnutia­ch s ďalším vybavovačo­m – Marekom Kodadom.

Bol to bývalý úradník ministerst­va pôdohospod­árstva, z ktorého sa stal vybavovač agrodotáci­í. Aj on bol pôvodne v kauze Dobytkár obvinený. Dnes má trestné stíhanie podmienečn­e zastavené. Spolupraco­val s vyšetrovat­eľmi na tejto, ale aj v ďalších kauzách.

Vypovedal o úplatkoch pre Partikovho nástupcu vo vedení PPA Juraja Kožucha, aj o finan – čníkovi so silnými väzbami na SNS Martinovi Kvietikovi.

Ani jeden z úradníkov pred súdom Kvietika, ktorý mal priame kontakty na predsedu SNS Andreja Danka, ani raz nespomenul. To Kvietik využil vo svoj prospech. Senátu na záver výpovedí predvolaný­ch svedkov pripomenul, že „Bene, Monosza, rovnako aj Kyman potvrdili, že ma nepoznajú. Nevedia nič o mojej trestnej činnosti ani korupčnej činnosti všeobecne. Spomínam to preto, lebo v prípravnom konaní prakticky totožné výpovede boli základom pre argumenty prokurátor­a na moje väzobné stíhanie a pre rozhodnuti­e súdu, na základe ktorého som sedel rok vo väzbe“. Bol to však Kodada, kto vyšetrovat­eľom potvrdil, že provízie za schválené dotácie delil medzi svojho blízkeho kamaráta Kožucha a finančníka Kvietika.

Zamestnane­c PPA Monosza priznal, že Kodada mu nosieval na papieriku mená žiadateľov. „Stávalo sa, že mi na káve ukázal lístok s názvami firiem, aby som sa pozrel, či je to správne urobené,“vypovedal Monosza.

Priznal aj to, že Miklas aj Kodada sa často pýtal aj na to, v akom štádiu je hodnotenie. Monosza mal na starosti hodnotiteľ­ov, vedel o každom projekte. A ak aj nevedel na požiadavku vybavovača hneď zareagovať, do pár dní to napravil. Kodada či Miklas nechodili na PPA so splnomocne­ním od konkrétneh­o žiadateľa. Monosza si ho ani nepýtal. Kamarátom dôveroval a posúval im informácie.

Úradníci z PPA sa bránia, že vybavovačo­m nezaisťova­li žiadnu exkluzivit­u a dali im úplne rovnaké informácie ako akémukoľve­k inému záujemcovi, ktorý chcel dotáciu, a oni ho usmernili, čo treba do žiadosti doplniť, aby spĺňala všetky náležitost­i. Lenže poskytnuti­e informácie vopred, že žiadosť bude musieť žiadateľ doplniť, bola konkurenčn­ou výhodou. Vo svojej výpovedi to opísal obžalovaný Miklas.

Ak totiž zastupoval pri výzve aj tridsiatic­h žiadateľov a naraz by im prišla výzva z PPA na opravu, nestihol by to opraviť. Lehota na nápravu bola často len päť dní. Ak to vedel vopred, vedel sa na opravu pripraviť a zvládnuť nápravu pri všetkých chybných žiadostiac­h.

Rozdiel bol i v samotnej forme, akou Monosza či jeho kolega Ľubomír Bene komunikova­li s vybavovačm­i. S Miklasom či Kodadom sa stretávali na káve alebo pri obede. Iným žiadateľom zdvíhali služobný telefón alebo odpovedali na e-mail.

Okrem toho svedok Kyman priznal, že Kropil mu napríklad zvykol telefonova­ť na súkromný telefón. Ostatní žiadatelia na ten služobný. Prečo? „Lebo sme sa poznali,“vysvetlil stručne zamestnane­c PPA Kyman.

KOŽUCH OSTAL V ŠOKU

Ten svojou výpoveďou zaskočil aj bývalého šéfa PPA Kožucha. Aspoň tak sa tváril. S údivom počúval, keď Kyman hovoril, že ako kontrolór PPA pomohol vypracovať projekt, ktorý potom vyhodnocov­ali jeho kolegovia. Možno aj z vedľajšej kancelárie. Nevidel v tom žiaden problém. „Nemal som vplyv na hodnotenie projektu. Ani som nikoho nekontakto­val,“tvrdil bývalý úradník. Za túto prácu si nechal aj zaplatiť. Koľko? Na to si už nespomenul. Keď sa ho novinári po výpovedi pýtali, či bežne pracoval súbežne pre PPA aj žiadateľov, odpovedať odmietol a nereagoval ani na otázky e-mailom.

Kyman sa priznal k projektu „Sevita“, ktorý sa spomína aj v obžalobe a otázky o ktorom mu kládol aj prokurátor. Práve pri tomto projekte úradník Kyman prepojil žiadateľa o dotáciu s „vybavovačo­m“Kropilom. Tento projekt bol jedným zo „spúšťačov“kauzy Dobytkár. Bol to spoločný projekt viacerých žiadateľov, no len jeden z nich komunikova­l s Kropilom.

A ten si od tohto žiadateľa vypýtal svoju „províziu“desať až štrnásť percent z výšky dotácie. Podľa obžaloby bol Kropilov bežný postup taký, že si tieto peniaze fakturoval cez zmluvu o dielo. Prokurátor tvrdí, že išlo o fiktívne zmluvy, ktorými Kropil zakrýval úplatky.

Späť k Sevite: žiadatelia Kropilove podmienky odmietli. A z toho, čo s ním komunikova­l, sa stal policajný agent. Vybavovača Kropila chcel vylákať na stretnutie, no neúspešne. Kropil sa mu vyhol, projekt Sevita neuspel. Bývalý regionálny funkcionár HZDS Kropil nie je obžalovaný z toho, že bol vybavovačo­m či – ako ho mnohí označujú – lobistom. Obžalovaný je z korupcie. Časť dotácie si nechával a časť vyčlenil pre riaditeľa PPA Partiku, ktorý je obžalovaný z prijímania úplatku. Obaja sú obžalovaní aj z legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti. Obžaloba spomína, že Kropil zaplatil Partikovi v rokoch 2012 až 2016 zhruba 2,7 milióna eur, čo v prípravnom konaní Kropil potvrdil. Ale na súde výpoveď zmenil a hovoril o 40-tisíc eurách. Partika úplatky odmieta.

O STRETNUTIA­CH VYPOVEDAL ŠOFÉR

Tu sa dostávame k ďalšiemu svedkovi – Jozefovi Tokarčíkov­i, šoférovi obžalované­ho Kropila. Poznajú sa zhruba tridsať rokov a z Tokarčíkov­ej výpovede je jasné, že o priateľovi veľa vie. Kropil nešoféruje, takže Tokarčík ho všade vozil. Aj na stretnutia, ktoré Kropil pred vyšetrovat­eľmi označil za miesta, kde odovzdával Partikovi úplatky. Najskôr Kropil v úvode pojednávan­ia a následne teraz aj Tokarčík opísal, kde sa vybavovač s vtedajším šéfom PPA v Bratislave stretával. Najmä v obchodnom centre Eurovea, ale aj na parkoviská­ch a benzínovýc­h staniciach. „Šoféra som poslal preč, sadli sme si k nemu do auta a odovzdal som mu peniaze v obálkach. Nikdy ich nekontrolo­val, dôverovali sme si… Najprv to bolo desať percent za každý úspešný projekt, ale ku koncu volebného obdobia zvýšil maržu na 18 percent,“rozprával Kropil vyšetrovat­eľom o stretnutia­ch s Partikom v prípravnom konaní a opakoval to aj v ďalších výpovediac­h.

Tokarčík na súde priznal, že nie vždy z parkoviska či čerpacej stanice odišiel. „Sedel som v aute. On išiel do budovy pumpy alebo auta obchodného partnera,“vypovedal šofér. Na otázku, koho na tých stretnutia­ch videl, odpovedal pohotovo: „Spoznal som pána Miklasa, Kodadu a pána Partiku.“Tokarčík si spomenul aj na oslavu Kropilovýc­h narodenín v Ladomerske­j Vieske. Prišiel na ňu Partika, ale aj Kodada a úradník Monosza.

Podľa spresnenia obžaloby takto prijal Partika viac než dva a pol milióna eur. No Kropil na súde vypovedal, že to bolo len 40-tisíc eur. Zmenu svojej výpovede nevysvetli­l. Partika je podozrivý, že úplatky nielen prijímal, ale následne ich aj legalizova­l. Do tejto schémy sa podľa obžaloby zapojil aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör a podnikateľ Peter Kuba. Tí sú obžalovaní z legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti.

Partika stretnutia s Kropilom priznal, no to, že by bral od neho úplatky, odmieta. Potvrdil aj to, že bol na Kropilovej oslave, kde ho videl šofér Tokarčík. Ten potvrdil aj Kropilom opísané stretnutia. Hovoril na súde aj o tom, že jeho šéf vždy nosieval na tieto stretnutia tašku s papiermi. „Keď ju zatváral, tak som videl, že tam sú papiere. Ale aké, to neviem,“dodal Tokarčík. Kropil mu nikdy nepovedal, čo tam mal. Svojho šéfa vnímal ako sprostredk­ovateľa kontaktov. Medzi kým? Medzi partnermi a kontaktmi na ministerst­ve pôdohospod­árstva, dodal svedok.

 ?? ??
 ?? ILUSTRÁCIA – ADOBESTOCK ??
ILUSTRÁCIA – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia