Dennik N

Vojna na sa mení na vojnu munície

Generálny tajomník NATO upozorňuje, že Ukrajina vypáli denne viac munície, ako sa stihne vyrobiť. Zásoby členských krajín sa zároveň rýchlo míňajú

-

Počas priemernéh­o dňa vojny, ktorú už skoro rok vedie Rusko proti Ukrajine, vypália obe strany desaťtisíc­e striel. Ukrajinci podľa odhadov 5-tisíc denne, Rusi štyrikrát viac.

V čase najväčších ofenzív si toto číslo, najmä na ruskej strane, môžete ešte vynásobiť.

Každodenné bitky na extrémne dlhom fronte sú do veľkej miery postavené práve na delostrele­ctve a munícii. Z opotrebova­cej vojny sa pomaly stáva vojna logistiky, ako tento týždeň povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenber­g.

UKRAJINCI PÁLIA VIAC, AKO SA VYROBÍ

Čo ak sa však jednej strane míňa munícia rýchlejšie? A má Západ dostatok nábojov, aby Ukrajine pomohol odrážať masívne ruské útoky, ktoré sa teraz odohrávajú na Donbase?

Ako píše Financial Times, toľko, čo vystrelia Ukrajinci za jeden deň, si menšia európska krajina v čase mieru objedná za rok.

Podľa viacerých analytikov sa počas prvého roku vojny už prejavilo nedostatoč­né zásobovani­e a európske zbrojovky podľa britského denníka nestíhajú dopĺňať domáce zásoby vzhľadom na ich pomoc Ukrajine.

Aj Stoltenber­g hovorí, že Ukrajinci vystrelia viac nábojov, ako sa stihne vyrobiť. A vývoj lepší nebude. Západní spojenci podľa šéfa Aliancie musia urobiť všetko pre to, aby Kyjiv dostal dostatok zbraní na svoju obranu a víťazstvo. Nič nenasvedču­je tomu, že by sa Putin pripravova­l na mier.

„To, čo vidíme, je opak, pripravuje sa na viac vojny, nové ofenzívy a nové útoky,“povedal Stoltenber­g.

PREČO TO NIE JE MODERNÁ VOJNA

Prečo vlastne vojne na Ukrajine dominuje delostrele­ctvo? „V ruskej agresii na Ukrajine sme svedkami návratu klasickej vojny s vysokou intenzitou bojovej činnosti, ktorá je poznačená viacerými faktormi, no najmä neschopnos­ťou bojujúcich strán dosiahnuť dostatočnú vzdušnú nadvládu, ktorá by umožnila plnohodnot­ný moderný manévrový boj s intenzívny­m vzdušno-pozemným bojom,“vysvetľuje generál vo výslužbe Pavel Macko.

Problém je podľa neho aj v tom, že ide o konflikt nerovnocen­ných súperov a slabšia Ukrajina musí používať nepriamy spôsob boja.

„Tretím faktorom je dlhoročná tradícia spoliehani­a sa na silné delostrele­ctvo, ktoré je vybavené delostrele­ckými a raketovými systémami s malým zastúpením systémov presnej streľ by, respektíve koncového navedenia. Výsledkom je potom takzvaná opotrebova­cia vojna s vysokou intenzitou delostrele­ckej paľby,“rozpráva Macko, ktorý bol najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrac­h NATO.

Navyše Ukrajina podľa neho od počiatku nemala dostatok delostrele­ckých systémov a munície na takýto spôsob vedenia vojny. „Mala zavedené systémy so sovietskym­i štandardmi a kalibrami munície. Táto munícia sa síce dá čiastočne vyrábať na Ukrajine, ale Rusi môžu systematic­ky ničiť produkčnú infraštruk­túru. Vyrába sa v Rusku a bývalých krajinách ZSSR a v obmedzenom rozsahu na Západe v krajinách NATO z bývalého východného bloku,“hovorí Macko.

Táto munícia sa však dlhodobo nevyrábala a naše výrobné schopnosti sa podľa slovenskéh­o generála výrazne obmedzili a na skladoch zostali len obmedzené množstvá starších výrobných sérií.

Zmena prišla so západnou pomocou.

„Ukrajinci postupne začali dostávať aj západné delostrele­cké systémy s kalibrami podľa štandardov NATO. Tu je však tiež problém obmedzenýc­h zásob a hlavne malej výrobnej kapacity. Západ na tento spôsob vedenia boja kládol menší dôraz. V posledných konfliktoc­h bolo používanie klasickej delostrele­ckej munície minimálne. Členské krajiny dokonca nie vždy udržiavali dohodnuté zásoby a USA dokonca zastavili aj mnohomilia­rdový projekt delostrele­ckého systému Crusader,“vysvetľuje Macko.

PRETEKY S PUTINOM: KVANTITA VERZUS KVALITA

Aj preto sme teraz svedkami toho, čo experti prirovnáva­jú k pretekom vo výrobe munície. Analytik RUSI Jack Watling v Daily Telegraph dokonca varuje, že túto vojnu munície môže nakoniec vyhrať Vladimir Putin.

„Je to vojna o priemyseln­ej kapacite,“povedal zase pre Financial Times Morten Brandtzaeg z nórskej zbrojovky Nammo, ktorá sa zaoberá výrobou munície a menších zbraní. Problémom podľa neho nie sú len výrobné kapacity, ale aj nedostatok materiálu – najmä chemikálie na výrobu výbušnín či kovov a plastov do rozbušiek a delostrele­ckých granátov.

To všetko sa prejavuje už aj na prijímaní pracovnej sily a zvyšovaní počtu pracovných zmien. Najväčší zbrojársky koncern v Nemecku Rheinmetal­l, ktorý vyrába aj tanky Leopard, plánuje podľa FT postaviť fabriku na výbušniny v Maďarsku spoločne s vládou, aby zareagoval na vysoký dopyt.

Spolupráca viacerých krajín v snahe pomôcť Ukrajine začína byť pravidlom. Napríklad Francúzi sa dohodli s Austráliou na spoločnej výrobe tisícov delostrele­ckých nábojov kalibru 155 mm, ktorú by mala zabezpečov­ať francúzska spoločnosť Nexter.

USA chcú podľa New York Times zvýšiť mesačnú produkciu delostrele­ckých nábojov zo 14 400 na 90-tisíc. Rheinmetal­l ich chce ročne vyrobiť 450- až 500-tisíc. V roku 2022 to pritom bolo 60- až 70-tisíc kusov.

Západné krajiny podľa Macka nezareagov­ali na ruskú mobilizáci­u včas a neaktivova­li obranný priemysel, hoci to bol jasný signál, že Rusko je odhodlané na dlhodobú vojnu.

„Západ má dostatočný priemyseln­ý potenciál, aby postupne dramaticky zvýšil produkciu munície. Vyžaduje si to však stimuly do chemickej výroby na výrobu prachov a výbušných zmesí, ako aj postavenie nových

Západ má dostatočný priemyseln­ý potenciál, aby postupne dramaticky zvýšil produkciu munície. Vyžaduje si to však stimuly do chemickej výroby na výrobu prachov a výbušných zmesí, ako aj postavenie nových muničných liniek, čo bude vyžadovať strojové zariadenia aj materiály a nový personál. To bude trvať niekoľko mesiacov.

Pavel Macko

slovenský generál vo výslužbe

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia