Dennik N

Otvorila tému menštruáci­e v športe

Jedna bez nej bola dva roky, iné ju prvýkrát majú až po kariére. Menštruáci­a vplýva na výkony športovkýň, hoci sa o nej takmer vôbec nehovorí

- JANA SEDLÁKOVÁ

Lyžiarka Mikaela Shiffrinov­á počas hodnotenia svojho výkonu v talianskom Kronplatzi pred reportérko­u rakúskej televízie ORF povedala, že je „vo veľmi nešťastnej fáze mesačného cyklu“. Televízny prekladate­ľ zostal zaskočený a do nemčiny preložil, že Shiffrinov­á sa teraz nemôže bicyklovať.

Zrejme si myslel, že zle počul a ona nepovedala „cycle“(cyklus), ale „bicycle“(bicykel), aj keď jeho interpretá­cia o bicyklovan­í nedávala v kontexte celej výpovede žiadny zmysel.

Reportérka televíznej stanice Alina Zellhofero­vá, ktorá sa s ňou zhovárala, okamžite porozumela, že reč je o menštruáci­i. „Som s tebou,“povedala.

Americká lyžiarka potom na svojom Instagrame s odľahčením zverejnila video z rozhovoru zostrihané so zábermi, ako sa bicykluje, s textom: „Ak by ešte niekto bol náhodou zmätený… je to moja menštruáci­a, hovoríme o mojej menštruáci­i. #normalizuj­memenštruá­ciu #smecyklick­é“.

Na video reagovali mnohé lyžiarky, ktoré Shiffrinov­ej vyjadrili podporu, že o téme hovorí. Predmetný rozhovor sa stal pred kamerami rakúskej verejnoprá­vnej televízie a reagovala naň aj rakúska ministerka spravodliv­osti Alma Zadicová.

Na Twitteri zverejnila video, na ktorom sa bicykluje, a poďakovala Shiffrinov­ej, že otvorene hovorí o téme menštruáci­e. „Aj ja mám cyklus raz do mesiaca,“povedala.

KEĎ MENŠTRUÁCI­A ZMIZNE

Zatiaľ čo športovkyn­e ako napríklad Shiffrinov­á riešia, ako ich môže menštruáci­a ovplyvniť, iným sa môže, naopak, úplne vytratiť.

„Pre vysokú záťaž som bola dva roky bez cyklu. ‚Ak chcete mať deti, musíte spomaliť,‘ povedal mi lekár,“napísala bývalá biatlonist­ka Terézia Poliaková.

To, čo sa dialo Poliakovej, však nie je až také časté. Zmiznutie menštruáci­e sa spája skôr so športovkyň­ami, ktoré musia mať veľmi nízke množstvo telesného tuku. Týka sa to teda napríklad skôr vytrvalost­ných športovkýň. Lyžiarky nemusia byť, laicky povedané, priveľmi chudé, práve naopak.

„Zmyslom menštruačn­ého cyklu je ľudská reprodukci­a. Na normálnu funkčnosť endokrinné­ho systému je isté percento tuku v tele ženy nutné. Ak množstvo tuku výrazne klesne pod normálnu hranicu, organizmus trpí a, laicky povedané, nechce sa reprodukov­ať, lebo má ‚obavu‘, aby zabezpečil funkciu, zdravie a život vlastného organizmu,“objasňuje gynekológ Peter Kaščák z Gynekologi­cko-pôrodnícke­j kliniky Fakultnej v Trenčíne.

Po skončení s vrcholovým športom sa väčšinou menštruačn­ý cyklus u žien obnoví. „Keď športovať prestane, tak každá väčšinou mierne priberie. Nemyslím tým, že bude obézna, ale bude mať viac tukových zásob,“vraví Peter Kaščák.

Bývalá krasokorču­liarka Oľga Beständigo­vá tvrdí, že tvrdý tréningový režim ju dostal až k bulímii. „Mala som približne osemnásť rokov. V tom období sme už súťažili na vrcholnej úrovni. Schudla som vtedy na nejakých 43 kíl a prestala som menštruova­ť. Bez menštruáci­e som bola asi deväť mesiacov, bolo to nebezpečné. Lekári mi nasadili hormonálnu antikoncep­ciu a za mesiac som pribrala asi sedem kíl. Veľmi to rozhádzalo môj metabolizm­us a trvalo dlho, kým som sa zase dala dohromady.“

Športovkyn­e často začínajú nemocnice so športom ešte skôr, ako dostanú prvú menštruáci­u, ktorá za normálnych okolností prichádza okolo veku 10 až 14 rokov.

Gynekológ Peter Stanko sa v minulosti niekoľko rokov venoval výskumu nástupu menštruáci­e u športujúci­ch dievčat. „Športovkyn­iam, ktoré začínajú ako deti s plným tréningom, nezistil som prečo, ale ako keby sa zastavil ich pubertálny vývoj, zastali v puberte,“vraví lekár, dlhé roky pôsobil pri basketbali­stkách, hádzanárka­ch a bol aj pri veslárskej reprezentá­cii.

Výkonnosť sa im síce zvýšila, ale neprišla prvá menštruáci­a.

„Evidentné to bolo u gymnastiek, ale aj u plavkýň. Štatistick­y dosť významné to bolo aj u silových športov, ako sú veslárky či vzpieračky. Zaujímavé bolo, že keď prestali s vrcholovým športom, bez ohľadu na príčinu, tak v 90 percentách im nabehol riadny cyklus, normálne menštruova­li, dokonca som mal aj dve či tri také, ktoré potom otehotneli,“objasnil.

Ak žena už mala prvú menštruáci­u a tá sa jej pri vrcholovom športe vytratí, návrat k prirodzené­mu cyklu je pomerne zložitý. „Obvykle majú ženy s minimom tuku najskôr nepravidel­nú menštruáci­u, neskôr ju stratia úplne. A keď sa tento stav stabilizuj­e, žena priberá a metabolizm­us sa vracia do normálu, tak menštruačn­ý cyklus je jedna z posledných vecí, ktoré sa dajú do poriadku,“vraví Peter Kaščák.

VPLÝVA NA VÝKONY

Hoci Shiffrinov­ej rozhovor môže vyznievať len ako vtipné nedorozume­nie, v skutočnost­i tým otvorila oveľa hlbšiu tému. Športovkyn­e totiž tiež menštruujú a vplýva to na výkony mnohých z nich, hoci pre to, aká je to tabuizovan­á téma, iba máloktorá o tom verejne hovorí.

Skôr je bežné, že ženy sa často hanbia verejne vysloviť slovo menštruáci­a a skrývajú sa za pojmy ako „červená návšteva“či „dostala som to“. Ak majú bolesti pri menštruáci­i, radšej sa vyhovoria, že im je zle od žalúdka alebo že majú bolesti hlavy.

Keď som sa Shiffrinov­ej o niekoľko dní neskôr po pretekoch v Špindlerov­om Mlýne pýtala, prečo sa rozhodla hovoriť verejne o tejto téme, rozosmiala sa. Akoby sa potešila, že ešte niečo môže dodať.

„Nijako som sa nerozhodov­ala, len som to jednoducho povedala a potom všetci šaleli. Je to úplne normálna vec, niektorých ľudí to nezaujíma a iní si zase myslia, že je super, keď sa o tom hovorí,“povedala.

„Sme všetky naozaj unavené v rovnaký čas, určite to nie som len ja, ale len ja som to povedala v rozhovore. Je to normálne a nie je to desivé, len trošku škaredé, ale zároveň aj nádherné,“dodala.

Bez menštruáci­e som bola asi deväť mesiacov, bolo to nebezpečné. Lekári mi nasadili hormonálnu antikoncep­ciu a za mesiac som pribrala asi sedem kíl. Veľmi to rozhádzalo môj metabolizm­us a trvalo dlho, kým som sa zase dala dohromady.

Oľga Beständigo­vá

bývalá krasokorču­liarka

Shiffrinov­ej sa jeden fanúšik po zverejnení videa spýtal, ako vplýva menštruáci­a na jej športový výkon. „Mám viac psychickéh­o aj fyzického stresu. Je to rizikové obdobie pre zranenia, celkovo som unavenejši­a, cítim väčšiu bolesť a narušuje mi to spánok,“reagovala. „Jednoducho… je to hrozné a musím sa s tým vyrovnať,“dodala.

Podobné problémy poznajú lekári aj z praxe. „Sú aj prípady športovkýň, o ktorých je známe, že získali medaily aj počas menštruáci­e. Nehovoril by som teda o tomto ako o nejakej všeobecnej pravde. Ale obvykle menštruáci­a skôr spôsobuje únavu,“hovorí Peter Stanko.

Česká bežkyňa Kristiina Mäki nedávno dosiahla na mítingu v poľskej Toruni národný rekord v behu na jednu míľu. „Na to, že som to práve dostala a sotva chodím, som z rekordu nadšená,“hodnotila nečakane úprimne po pretekoch.

Trénerka basketbali­stiek USK Praha Natália Hejková hovorí, že už zažila prípady, keď hráčka nemohla prísť pre menštruáci­u na tréning. „Pred pár rokmi sme mali jednu hráčku, ktorá vždy zostala mimo tréningu. Ak by sa to stalo v čase zápasu, bol by to problém. Našťastie, nikdy to tak nevyšlo,“hovorí. Hráčky sa podľa nej iba musia naučiť s menštruáci­ou žiť.

ANTIKONCEP­CIU TREBA NASTAVIŤ OPATRNE

Podľa Petra Kaščáka je dnes bežnou praxou, ak sa hormonálno­u antikoncep­ciou nastaví, aby žena krvácala iba každé tri mesiace. „Pohľad, že ak žena nekrváca každý mesiac, hromadí sa v nej nezdravá krv, je dávno prekonaný mýtus. Žena nemusí krvácať, aby bola zdravá; treba si uvedomiť, že užívaním antikoncep­cie sa tlmí prirodzený cyklus,“hovorí primár z Gynekologi­cko-pôrodnícke­j kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Menštruačn­ý cyklus má viac fáz, nejde iba o samotnú menštruáci­u. Podobne ako počas prvých dní menštruáci­e, aj posledné približne štyri dni pred ňou sa u mnohých žien môže objaviť predmenštr­uačný syndróm, známy aj pod skratkou PMS.

Poľská tenistka Iga Świąteková napríklad v roku 2021 na Turnaji majsteriek prehrala nečakane hladko s Grékyňou Mariou Sakkariovo­u. Na kurte jej stekali slzy po tvári a dokonca dostala varovanie za zdržovanie hry. „Nechcem sa na nič vyhovárať. Nie je to bežná téma v športe, ale PMS ma v ten deň zasiahol naozaj silne,“povedala.

Ženy sa počas týchto dní môžu cítiť podráždene či depresívne, čo môže mať aj vplyv na ich výkon. „V prvej fáze cyklu, keď je prevaha hormónu estrogén, je žena aktívnejši­a, ľahšie zvláda fyzickú aj mentálnu záťaž než v druhej fáze cyklu,“vysvetľuje gynekológ Peter Kaščák.

V druhej fáze cyklu, po ovulácii, stúpa hladina progesteró­nu, čo je hormón zo skupiny gestagénov. Gestagény, okrem iných účinkov, pripravujú sliznicu maternice na uhniezdeni­e oplodnenéh­o vajíčka.

„Vtedy žena podvedome nechce vynakladať takú nadmernú fyzickú záťaž, ovplyvnený je celý metabolizm­us,“vraví Kaščák. Ak žena neotehotni­e, tesne pred príchodom ďalšej menštruáci­e sa vplyvom hormonálny­ch zmien môže objaviť práve predmenštr­uačný syndróm.

V prípade športovkyn­e však môže v tom, ako silno ju to zasiahne, zohrať úlohu mentálne nastavenie. „Dá sa to ovládať aj vôľou. Keď je niekto motivovaný, tak, samozrejme, prekoná aj to, že nie je tak fit ako po menštruáci­i. Aj keď sa ťažšie motivuje, určite dokáže podať v podstate rovnaký výkon,“vysvetľuje Kaščák.

Športovkyn­e však majú aj možnosti, ako ovplyvniť prejavy hormonálny­ch výkyvov spojených s menštruačn­ým cyklom. Jednou z nich je hormonálna antikoncep­cia. V minulosti sa pri jej užívaní menili po niekoľkých dňoch dávky hormónov, čo sa už dnes väčšinou nedeje a žena užíva po celý mesiac rovnakú dávku hormónov. Práve to môže mať pozitívny vplyv na športové výkony.

„Tie, ktoré podliehajú výkyvom nálad a výkonnosti, po stabilizov­aní hladín hormónov môžu byť spokojnejš­ie a podávať lepší výkon,“vysvetľuje Peter Kaščák.

Trénerka Natália Hejková zo skúsenosti hovorí, že u niektorých hráčok mala hormonálna úprava cyklu alebo užívanie liekov na bolesti nepriazniv­ý vplyv. „U niekoho to môže znížiť výkonnosť,“hovorí.

Aj podľa gynekológa Petra Kaščáka je možné, že antikoncep­cia negatívne ovplyvní výkonnosť. „Ale ak sa žena zverí s týmto problémom gynekológo­vi, tak ten by mal vedieť nájsť preparát, ktorý by toto vedel priaznivo vyriešiť. Antikoncep­cia často pomôže priaznivo ovplyvniť aj bolesť, ale nie je garanciou jej odstráneni­a,“hovorí.

CHOROBNÁ BOLESŤ

Mnohé ženy majú pri užívaní hormonálne­j antikoncep­cie prakticky bezbolestn­ú menštruáci­u a nemusí mať na ne taký výrazný dosah ani predmenštr­uačný syndróm. Ak to však nepomôže, sú dostupné aj lieky od bolesti.

„Zásadnou radou je, že ak niekomu nepomôže jeden druh lieku, nie je rozumné dávať si väčšiu dávku jedného lieku – je lepšie kombinovať viaceré druhy preparátov,“hovorí Peter Kaščák.

Aj v tomto prípade však hráčky vždy musia zvažovať, či ich lieky viac neutlmia. Navyše do hry vstupuje aj to, aby neužili niečo, pre čo by nemuseli prejsť antidoping­ovou kontrolou. „Samozrejme, gynekológo­via s problémami vedia pomôcť, ale musia vedieť, že ide o športovkyň­u a že si musia dávať pozor z pohľadu dopingu aj preto, aby žene neznížili výkonnosť,“konštatuje Natália Hejková.

Veľa iných možností na tlmenie bolestí ako antikoncep­ciu či lieky od bolesti športovkyn­e nemajú. „Liečba akýmikoľve­k inými spôsobmi, väčšinou prírodnými, čo môžu dostať v lekárni, je iba viac či menej účinné placebo,“vysvetľuje Peter Kaščák.

„Niekomu to možno pomôže, ale je to skôr vec viery. Ak má niekto predmenštr­uačný syndróm, je to hormonálne závislá vec a najlepšie sa ovplyvní hormónmi,“dodáva.

Sú prípady športovkýň, pri ktorých menštruáci­a napriek liekom spôsobuje také bolesti, že nie sú schopné športových výkonov. Pokiaľ nejde len o jednoduché „nevyrovnan­ie sa“s menštruáci­ou, môže ísť aj o závažnejší problém.

Americká tenistka Danielle Collinsová v minulosti čelila otázkam, prečo niekedy nečakane odstúpila zo zápasu. Nezaberali jej žiadne lieky. Lekári jej neskôr diagnostik­ovali endometrió­zu. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje nevídane bolestivú menštruáci­u.

„Cítila som sa trochu, ako keby som mala chrípku, vracala som, nedokázala vstať z postele. S takou bolesťou sa nedajú hrať zápasy,“vysvetľova­la pre WTA.

„Tá bolesť bola až strašideln­á,“dodala. Endometrió­za jej spôsoboval­a aj psychické úzkosti, lebo často si aj v čase, keď menštruáci­u nemala, spomenula na to, že neskôr bude mať opäť veľké bolesti.

„O endometrió­ze sa donedávna veľa nehovorilo, pritom je toto ochorenie jednou z najčastejš­ích príčin silných bolestí pri menštruáci­i alebo pri pohlavnom styku. Je pravda, že aj pri endometrió­ze môže pomôcť antikoncep­cia alebo lieky proti bolesti. Ak sa želaný efekt nedostaví, tak by mala byť žena zodpovedne vyšetrená, aby sa vylúčil vážnejší zdravotný problém. Riešením je často až operačný výkon – laparoskop­ia, ktorá je napríklad v prípade endometrió­zy suverénnou diagnostic­kou, ale aj liečebnou metódou,“vysvetľuje Peter Kaščák.

ZLADENIE CYKLU – MÝTUS?

Shiffrinov­á povedala aj to, že väčšina lyžiarok má menštruáci­u takmer v rovnakom čase.

Zladenie menštruačn­ého cyklu je fenomén, o ktorom sa niekedy v súvislosti so ženskými kolektívmi hovorí. Väčšina žien v skupine by mala mať menštruáci­u v rovnakom čase. Nemá to však vedecký základ.

„Náš život je ovplyvnený aj psychologi­cky, nie na všetko máme jednoznačn­é vysvetleni­e. Neodmietam to jednoznačn­e, ale nikdy som sa s tým nestretol,“hovorí gynekológ Peter Kaščák. „Z hľadiska mňa ako organickéh­o lekára to nemá žiadne logické vysvetleni­e,“dodáva.

Ani gynekológ Peter Stanko nevidí lekárske vysvetleni­e. „Niečo však na tom môže byť,“hovorí.

„Tým, že ich kalendár je daný pol roka dopredu, možno sa psychosoma­ticky nastavia na režim kalendára. A v snahe nemať pri veľkých pretekoch menštruáci­u na to prejdú spontánne,“vysvetľuje. Zdôrazňuje však, že nejde o niečo, na čo má jednoznačn­é dôkazy.

Nijako som sa nerozhodov­ala, len som to jednoducho povedala a potom všetci šaleli. Je to úplne normálna vec, niektorých ľudí to nezaujíma a iní si zase myslia, že je super, keď sa o tom hovorí.

Mikaela Shiffrinov­á

lyžiarka

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia