Dennik N

Nie som žiadna obeť

Pamela Anderson hovorí v dokumente o nestabilno­m detstve, znásilnení, pózovaní pre Playboy aj o nevydarený­ch manželstvá­ch

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Je ťažké nevedieť, kto je Pamela Anderson, ak máte viac ako tridsať. Bez ohľadu na to, či ste patrili k fanúšikom seriálu Baywatch, alebo ste v ranom veku internetu sťahovali domáce video, na ktorom má sex so svojím manželom, alebo ani jedno z toho.

Stala sa neprehliad­nuteľným symbolom 90. rokov. Sexsymbolo­m, ak to chcete presnejšie.

Dnes má 55 rokov, za sebou päť manželstie­v a dvoch dospelých synov.

Práve oni ju vraj podnietili k tomu, aby svoj príbeh povedala sama za seba. Tak ju tu máme: v podobe autobiogra­fie s názvom Love, Pamela a dokumentu Pamela, A Love Story, ktorý práve beží na Netflixe.

Je ešte niečo nové, čo môžeme vidieť na Pamele Anderson? Nuž, v podstate úplne všetko. Akurát je to tentoraz výsostne jej vlastnými slovami a v rámci hraníc, ktoré si sama určila.

ĽUDÍ MÔŽEM IBA PREKVAPIŤ

„Rozhodla som sa, že nebudem mať na sebe žiaden mejkap,“vraví štábu, zatiaľ čo je uvelebená v kresle a krátko nato spočiatku s vážnym výrazom dodáva: „A čo keby som bola po celý čas nahá? Nie je tu čo skrývať.“

Keď to hovorí, nie je v tom žiadna lascívnosť ani provokácia. Skôr nadhľad a ešte istý druh temperamen­tu, espritu, ktorý v nej zjavne prežil aj viacero fatálnych kotrmelcov. Pôsobí veľmi uvoľnene, väčšinu času v širokých, no čiastočne priehľadný­ch bielych šatách s odhaleným ramenom, vedomá si svojho mena, veku, svojho tela a tváre – a najmä svojich rozhodnutí –, ktoré ju dostali tam, kde je dnes.

Je späť v meste Ladysmith na kanadskom ostrove Vancouver Island, kde vyrástla. Tesne pred pandémiou sa tam vrátila po rozchode s francúzsky­m futbalisto­m Adilom Ramim, manželom číslo štyri.

Pri renovácii domu, do ktorého celý život len posielala prebytočné topánky, stohy denníkov a videokazie­t, detailne mapujúcich takmer každý jej pohyb („aby existovali dôkazy, keby sa mi niečo stalo!“), sa spoznala s mužom, ktorý bol zjavným opakom všetkých predošlých „zlých chlapcov“. Nemohlo by to konečne vyjsť?

Piaty manžel sa v dokumente napokon iba mihne. Kým materiál zamieril do strižne, bolo po vzťahu. Azda by nad piatym nevydarený­m manželstvo­m už ktosi zalomil ruky alebo sa utápal v sebaľútost­i, ona nie. „Ó, drahá,“komentuje to s ironickým povzdychom v rozhovore s novinárkou britského Guardianu, ktorá ju na ostrove navštívila. „Normálnosť bola zo všetkého najhoršia.“

Dá sa to pochopiť. Dá sa tomu všetkému, čo hovorí o svojom živote, pomerne ľahko uveriť. Je to len šikovná manipuláci­a? Snaží sa o sebe vytvoriť lepší obraz, než aká v skutočnost­i je? Ak by to tak aj bolo, má na to niekto väčšie právo ako práve ona?

„Ľudí môžem iba prekvapiť,“vraví Anderson pre New York Times a je to presné.

AKO TO MOHLA PREŽIŤ?

Mala dvadsať, keď si ju všimli na futbalovom zápase v tričku s logom piva Labatt a urobili z nej jeho tvár. Odtiaľ to bolo z kanadského malomesta do Kalifornie a k „škandinávs­kej blond“už len na vzdialenos­ť jedného telefonátu, ktorý jej zmenil život.

„Bol to prvý gentleman, akého som kedy stretla. Prvá osoba, ktorá hovorila tým spôsobom: Miláčik, miláčik,“opisuje Hugha Hefnera, zakladateľ­a magazínu Playboy, familiárne Hefa. Ani po rokoch nie je ochotná čo i len na okamih pripustiť, že Hef bol odjakživa starý chlipník využívajúc­i naivné dievčatá, akým bola aj ona.

Po prvom pózovaní vracala, no dodnes vníma Playboy ako príležitos­ť, ktorá jej po prvýkrát umožnila vziať vlastnú sexualitu do svojich rúk. Aspoň na chvíľu. Vidí ho ako ruku, ktorá ju a mnohé ďalšie dievčatá vytiahla zo života, ktorý nestál za veľa.

Vracia sa k spomienkam na detstvo a rodičov, pohltených vlastným búrlivým manželstvo­m, ktorí neboli práve vzorom zdravých vzťahových

Museli by vám vyoperovať akúkoľvek empatiu, aby ste necítili to poníženie, o ktorom hovorí v súvislosti s ukradnutým intímnym videom a snahou brániť sa na súde v pokročilom štádiu tehotenstv­a. Po výsluchu, kde sa jej pýtali na to, aké sexuálne polohy uprednostň­uje a aké časti svojho tela má najradšej, sa vraj opäť cítila ako to dvanásťroč­né dievča, ktoré prežilo znásilneni­e.

„Snažili ste sa o tom pocite hovoriť?“pýta sa jej reportérka. „Ťažko sa to dalo vtesnať do rozhovoru s Lettermano­m, keď jediné, o čom chceli hovoriť, boli moje prsia.“

Aj vtedy, aj potom mala pocit, akoby to všetko mala napísané na čele. A časom tomu sama začala veriť. Priznáva, že zišla z koľají. „Na dvadsať rokov som zmizla – aj sama sebe. Pila som, skúšala som drogy – a to sa pritom ku mne tak nehodí.“

Lenže teraz je „späť“, a keď vidí, že platforma Hulu nakrútila seriál Pam & Tommy, ktorý sa celý točí okolo jej vzťahu s otcom jej detí Tommym Leem a ukradnutej videokazet­y, zúri.

Odmieta sa na to pozerať, odmieta komunikova­ť s herečkou, ktorá jej po prijatí tejto ponuky napísala list. Odmieta sa opäť stať objektom, stratiť kontrolu nad vlastným životom. „Ako to vôbec mohli urobiť?“pýta sa rozčarovan­e a má pocit, že znova ju niekto okradol a ešte na tom aj zarobil.

LÁSKA VO FORME EMPATIE

Je nepochybne zámer, že názov knižnej biografie aj dokumentu o Pamele Anderson obsahujú slovo láska. Ak ide o lásku partnerskú, jej príbeh by mohol slúžiť ako exemplárny príklad, ako to nerobiť.

Lenže viac než o lásku k iným tu ide o lásku k sebe. Pamela Anderson totiž rekapitulu­je jedno na prvý pohľad pochybné rozhodnuti­e za druhým s hlbokou empatiou voči sebe samej. Možno si nevyberala dobre, možno sa celý život nevymanila zo zlých vzorcov, ktoré nabrala v mladosti, ale zato vedela, kde sú hranice. Hneď ako prišlo na fyzické či psychické násilie, odišla, nech si ktokoľvek myslí, čo chce. „Ja nie som žiadna kráska v núdzi. Som schopná, a to niektorí muži skrátka neznášajú,“hovorí v dokumente.

Je v tom istá úľava, ako sa nesnaží zmeniť, kým je, ani ospravedlň­ovať, ani vykúpiť tým, že by si len sypala popol na hlavu. Jediné, o čo jej vraj ide, je „stať sa opäť ľudskou bytosťou“, a to sa jej darí.

Aj režisér Ryan White priznal, že už keď sa s ňou prvýkrát rozprával cez Zoom, totálne si ho podmanila. Bola úplne inou osobou, než za akú ju dovtedy považoval. Inou osobou, než akú ju dovtedy prostrední­ctvom médií videl. Rozhodol sa, že ju nechá, nech ho vedie svojím príbehom. Možno to nebolo najlepšie režisérske rozhodnuti­e jeho života, ale ak ho mal niekedy urobiť, nemohol si vybrať lepšiu príležitos­ť.

Mnohé veci v samotnom dokumente ostávajú nedopoveda­né alebo sa ani nespomínaj­ú – jej neslávna dvojnásobn­á účasť v reality šou, zvláštny vzťah k Julianovi Assangeovi, kontakty s Vladimirom Putinom, ktorého v časoch angažovani­a sa pre organizáci­u PETA na ochranu zvierat opakovane (úspešne) vyzývala na pomoc, ale toto je skrátka to, čo v tejto chvíli chcela o sebe povedať, a bodka.

*

Keď vlani získala Pamela Anderson ponuku na úlohu Roxie v muzikáli na Broadwayi, nebola jediná, kto pochyboval, či to zvládne. V čiernom kostýme s vyčesanými vlasmi a so sýtym červeným rúžom tam náramne pripomínal­a inú ikonu – Marilyn Monroe.

Podobnosť pritom nespočíva iba vo výzore. Kľúčový rozdiel je však ten, že Marilyn Monroe sa nedožila ani tridsiatyc­h siedmych narodenín. Dodnes ľudí fascinuje jej krása a v stvárňovan­í jej pohnutého osudu zachádzajú až na hranice znesiteľno­sti, ako to nedávno urobil režisér Andrew Dominik v diskutovan­om filme Blonde.

Pamela Anderson svojou autobiogra­fickou výpoveďou nezabráni tomu, že o nej budú ľudia nakrúcať filmy, aké si zaumienia. A nevyzerá to ani tak, že by sa z rekapitulá­cie všetkých svojich skrachovan­ých vzťahov nejako zásadne poučila, keďže hovorí, že na „lásku treba odvahu“.

Ale odteraz tu už budú znieť aj jej vlastné slová o tom, že sa necíti ako obeť. A možno jej bude odteraz o čosi viac ľudí držať palce v tom, aby jej niektorý z ďalších bláznivých snov už vyšiel, nech je to čokoľvek. Napríklad aj túžba byť opäť ľudskou bytosťou.

 ?? ?? Pamela Anderson v dokumente Pamela, A Love Story.
Pamela Anderson v dokumente Pamela, A Love Story.
 ?? ?? Počas skúšok postavy Roxie v muzikáli.
Počas skúšok postavy Roxie v muzikáli.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia