Dennik N

Ak to povieš, skončil si

Bez coming-outu, aký urobil Jakub Jankto, sa futbal zmení len ťažko

- PETER KOVÁČ reportér

Tak ako všetci ostatní, aj ja chcem žiť svoj život slobodne. Bez strachu. Bez predsudkov. Bez násilia. Ale s láskou. Som homosexuál a už sa viac nechcem skrývať,“povedal po anglicky vo videu na svojej sociálnej sieti český reprezenta­čný futbalista Jakub Jankto, ktorý má z predchádza­júceho vzťahu trojročnéh­o syna.

Coming-out 27-ročného záložníka vzbudil veľký ohlas a jeho slová citovali prakticky všetky popredné svetové médiá. Podporili ho najväčšie futbalové inštitúcie, veľkokluby aj samotní hráči, za 20 hodín videlo video viac ako 14 miliónov ľudí.

„Jakub, sme na teba hrdí,“napísal cez sociálnu sieť klub FC Barcelona. Pridal sa Arsenal, West Brom, Bayer Leverkusen a mnohé ďalšie.

Aj FIFA, inštitúcia, ktorá zastrešuje svetový futbal a ktorá na nedávnych majstrovst­vách sveta v Katare zakazovala symboly na podporu LGBTQ+ ľudí, tentoraz reagovala inak. „Sme s tebou, Jakub. Futbal je pre všetkých,“odkázala cez Twitter.

Na tlačovej konferenci­i pred utorkovým zápasom Ligy majstrov medzi Bayernom Mníchov a Parížom St. Germain sa na Janktovo video pýtali novinári aj brazílskeh­o futbalistu Neymara. „Je to dôležitý deň. Myslím si, že každý človek by mal byť slobodný. Nemám s tým žiadny problém,“citoval Washington Post útočníka PSG. „Každý človek by mal mať slobodu, aby mohol byť tým, kým chce.“

Podporný odkaz nechýba ani na Twitteri reprezentá­cie Česka. Jankto za národný tím odohral 45 zápasov a dal v nich štyri góly.

MAJÚ OBAVY Z REAKCIE OKOLIA

Prečo taký veľký ohlas? Futbal v uvedenej otázke zaostáva viac ako iné športy a homosexual­ita je stále tabu. Aj preto je coming-out medzi profesioná­lnymi hráčmi výnimočný.

Jankto je vôbec prvým aktívnym futbalovým reprezenta­ntom svojej krajiny, ktorý otvorene povedal, že je gej. Pred ním to urobili v roku 2021 len Američan Collin Martin z Minnesoty, austrálsky obranca Josh Cavallo z miestneho klubu Adelaide United a vlani Jake Daniels, útočník britského druholigov­ého klubu Blackpool FC.

Len z pohľadu štatistiky je jasné, že medzi futbalista­mi sú aj iní gejovia, ktorí o svojej orientácii otvorene nehovoria. Najpravdep­odobnejším dôvodom je strach a obava z reakcie prostredia, v ktorom sa dennodenne pohybujú.

Nepriamo to potvrdzuje aj coming-out viacerých futbalisto­v, ktorí síce o homosexuál­nej orientácii hovoria, no až po ukončení kariéry.

SI GEJ? MAL BY SI OPUSTIŤ KLUB

Patrice Evra, bývalý profesioná­l známy hlavne z pôsobenia v Manchestri United, vlani v rozhovore pre francúzsky Le Parisien povedal: „Keď som bol v Anglicku, do tímu prišiel človek, ktorý hovoril o homosexual­ite. Jeden zo spoluhráčo­v mi vtedy povedal: ,Je to proti mojej viere, ak je v našej šatni homosexuál, mal by klub opustiť.‘ Hovoril aj iné podobné komentáre.“

Evra hovorí, že vo svojej kariére hral s viacerými hráčmi, ktorí mu v osobných rozhovoroc­h povedali o svojej homosexuál­nej orientácii, ale báli sa o nej hovoriť otvorene. „V každom klube sú minimálne dvaja gejovia. No vo svete futbalu to nemôžete povedať. Ak áno, skončili ste.“

Strach, obavy aj nepríjemno­sti priznali aj spomínaní dvaja futbalisti, ktorí o svojej orientácii hovorili pred Jakubom Janktom.

Austrálčan Josh Cavallo musel v austrálske­j lige zniesť posmech od fanúšikov súpera. „Nebudem predstiera­ť, že som včera počas zápasu nevidel a nepočul homofóbne nadávky,“ napísal po jednom z takýchto momentov. „Neexistujú slová, ktorými by som opísal svoje sklamanie. Toto by nemalo byť akceptovat­eľné a musíme urobiť viac pre to, aby sa ľudia naučili zodpovedno­sti. Nikdy sa nebudem ospravedlň­ovať za svoju pravdu a za to, kým som mimo futbalu,“odkázal fanúšikom.

Aj Angličan Jake Daniels naznačil, že sa dlho bál hovoriť o svojej orientácii, pretože to mohlo skomplikov­ať jeho kariéru futbalistu, o ktorej sníval od detstva. „Dlho som si myslel, že budem musieť skrývať svoju pravdu, pretože som chcel byť profesioná­lnym futbalisto­m,“povedal vlani v máji pre Sky Sports. „Celý svoj život som vedel, že som gej, a teraz cítim, že som pripravený vyjsť von a byť sám sebou.“

Daniels dodal, že ho inšpiroval práve Austrálčan Josh Cavallo, ktorý verejne vystúpil ako prvý. Pre iných môže byť teraz inšpirácio­u Jakub Jankto.

KLUB: MÁŠ NAŠU PODPORU

Český futbalista najprv hovoril s vedením klubu Sparta Praha, v ktorom je na hosťovaní a ktorý mu vyjadril plnú podporu.

„Jakub Jankto pred časom otvorene prehovoril o svojej sexuálnej orientácii s vedením klubu, trénerom a so spoluhráčm­i. Všetko ostatné sa týka jeho osobného života. Žiadne ďalšie komentáre. Žiadne ďalšie otázky. Máš našu podporu. Ži svoj život, Jakub,“napísala Sparta Praha na sociálnu sieť.

Podobne reagoval aj španielsky klub Getafe, kde je momentálne kmeňovým hráčom. „Veľký rešpekt a bezvýhradn­á podpora nášmu hráčovi Jakubovi Janktovi,“napísal účastník La Ligy.

Odvaha futbalistu aj reakcia zaintereso­vaných klubov môže byť impulzom aj pre iných a zvyšuje sa šanca, že futbal raz bude prostredím, kde sa hráči nebudú báť hovoriť o tom, kým sú.

Od klubov a inštitúcií je však namieste žiadať, aby to nezostalo len pri statusoch na sociálnych sieťach, ale aby podpora bola aj reálna.

Ak napríklad FIFA príkladne reaguje na video českého futbalistu, ale pred pár dňami hrozila sankciami za dúhové kapitánske pásky, len ťažko sa verí tvrdeniam, že snahu vyhnať z futbalu strach myslí úprimne.

Zmena však nemusí prísť len zhora, ale aj zdola. A práve preto futbal akútne potrebuje viac Jakubov Janktov.

Tak ako všetci ostatní, aj ja chcem žiť svoj život slobodne. Bez strachu. Bez predsudkov. Bez násilia. Ale s láskou. Som homosexuál a už sa viac nechcem skrývať.

Jakub Jankto

český futbalista

muničných liniek, čo si bude vyžadovať strojové zariadenia aj materiály a nový personál. To bude trvať niekoľko mesiacov,“hovorí Macko.

Dovtedy budú musieť podľa neho podporovat­elia Ukrajiny maximálne vyťažiť svoje súčasné kapacity cez kontinuáln­y viaczmenný výrobný systém.

„Budú sa musieť sústrediť na síce podstatne drahšie, ale aj účinnejšie systémy presnej munície, ktoré znížia kvantitatí­vne potreby munície pri uchovaní účinnosti delostrele­ckých palieb, a Ukrajinci tomu budú musieť prispôsobi­ť svoju taktiku.“

OD VÝROBY NÁBOJNÍC PO ICH PLNENIE

Ako napísal expert z britského RUSI Watling, nie je to o tom, že by Ukrajinci míňali extrémne veľa delostrele­ckých granátov vzhľadom na minulé konflikty.

„Tento nedostatok je skôr jasným dôkazom oslabovani­a NATO od konca studenej vojny,“hovorí britský expert a opisuje päť základných procesov, ktoré si vyžaduje produkcia granátov – výroba tela, prachovej náplne, náloží, zapaľovačo­v a nakoniec plnenie.

Kým výroba oceľových plášťov je jednoduchá, s náložou je to už komplikova­nejšie. „Po prvé, treba zabezpečiť príslušné suroviny, ktoré sú na medzinárod­nom trhu veľmi žiadané, a preto sú drahé. Po druhé, keďže ide o vysoko výbušný výrobok, továreň musí spĺňať určité bezpečnost­né kritériá. A po tretie, výrobok musí prejsť veľmi kvalitnou kontrolou, aby spĺňal stanovené normy,“dodáva Watling.

Ani ďalší proces nie je jednoduchý. „Výbušnina sa musí zahriať, naliať do plášťa a potom ochladiť stanoveným postupom tak, aby v nej neboli deformácie, dutiny alebo trhliny. Zariadenie na tento účel musí byť chránené pred teplotnými výkyvmi,“vysvetľuje Watling.

Rusko má podľa neho oproti Západu jednu výhodu. Putin totiž postavil celú svoju ekonomiku na vojnovom základe. Navyše nemusí dodržiavať žiadne obchodné obmedzenia a ruskí výrobcovia ani nie sú obmedzovan­í priemyseln­ou bezpečnosť­ou.

„NATO sa musí snažiť zvýšiť výrobu skôr, ako Moskva vyrieši neefektívn­osť, korupciu a zotrvačnos­ť svojej výrobnej základne,“uzatvára britský expert.

PRIESKUM NATO: MÁME MÁLO MUNÍCIE

Severoatla­ntická aliancia si podľa agentúry Reuters urobila prieskum medzi členskými krajinami, z ktorého vyplynulo, že zásoby munície sú pre vojnu na Ukrajinu nedostačuj­úce, a preto zvýši limity.

Situácia je dôsledkom krvavého konfliktu na Ukrajine, kde sa Rusko snaží dobyť územia aj za cenu veľkých strát.

„Používajú tisícky a tisícky delostrele­ckých granátov, aby vymazali dediny z povrchu zemského,“povedal pre The Times ukrajinský poslanec Jehor Černjev, ktorý sa nedávno stretol s delegáciou NATO. „Je to o prevahe kvantity nad kvalitou. A oni majú kvantitu,“dodal.

To, koľko presne munície majú európske krajiny k dispozícii, je podľa Reuters utajovaná skutočnosť.

Nemenovaný predstavit­eľ NATO pre agentúru povedal, že najväčší problém predstavuj­e dopyt po kľúčovom type munície, ktorý v kritických momentoch rozhodol o dynamike vojny na Ukrajine. Reč je o 155milimet­rových nábojoch, ktoré sa používajú v húfniciach, ale aj raketách do HIMARSov i systémoch protivzduš­nej obrany, ktoré už ukrajinské jednotky intenzívne používajú.

HIMARSy boli podľa Černjeva skutočným zlomom, vďaka ktorému sa podarilo vytlačiť ruské sily ďalej od frontu. Pred tým, ako ich dostali Ukrajinci, Rusko podľa neho strieľalo od 60 do 70tisíc nábojov denne. Teraz je to podľa neho okolo 20tisíc, stále mnohonásob­ne viac, ako strieľajú Ukrajinci.

 ?? FOTO – AP ?? Jakub Jankto v reprezenta­čnom drese.
FOTO – AP Jakub Jankto v reprezenta­čnom drese.
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia