Dennik N

Milan Hamada a jeho kultúrna misia

Je šťastím slovenskej kultúry, že posledné tri desaťročia svojho života sa literárny teoretik, historik a kritik Milan Hamada mohol venovať výchove nových generácií

- MILAN ŠÚTOVEC Autor je literárny vedec

Uplynulé dni ochudobnil­i slovenský verejný život, slovenskú vedu a kultúru – i rodinu a okruh priateľov – o jednu z najdôležit­ejších a profilujúc­ich osobností; 13. februára nás vo veku 89 rokov opustil prof. PhDr. Milan Hamada, DrSc.

Dnešné mladšie generácie slovenskýc­h vzdelancov i verejne činných osôb – s výnimkou jeho profesijný­ch kolegov a žiakov – majú zrejme o Milanovi Hamadovi a jeho niekdajšej zásadnej misii v našom kultúrnom živote už len matné povedomie. A pritom on bol svojho času prvoradou veličinou medzi tými, čo svojimi aktívnymi intelektuá­lnymi výkonmi dávali vnútorný obsah neskoršiem­u historické­mu pojmu „šesťdesiat­e roky“ako obdobiu, v ktorom sa začali otriasať základné marxistick­é dogmy o vzťahoch spoločnost­i a jednotlivc­a; z pôdy literárnej kritiky formuloval predstavy a postuláty, ktoré mali korene v nemarxisti­ckých filozofick­ých smeroch, a v jeho kritickom a polemickom podaní bezprostre­dne presahoval­i do spoločensk­ého života a do politiky. To sa mu neskôr stalo osudným – na šťastie slovenskej kultúry nie navždy, nie definitívn­e.

Doba, v ktorej Milan Hamada prežíval svoje hviezdne hodiny, teda šesťdesiat­e roky minulého storočia, bola dobou zápasov o rozširovan­ie priestorov slobody aj pre všetky druhy kultúrnej tvorby i v jej predtým nepoznanýc­h či netolerova­ných formách; súčasne to bola doba, keď sa všetky intelektuá­lne, kultúrne a umelecké aktivity takrečeno kódovali politicky: prakticky každý prejav z týchto sfér sa interpreto­val ako „politikum“: hocijaká báseň mohla byť „politikom“práve tak ako divadelné predstaven­ie; abstraktná maľba bola „politikum“rovnako ako prípadná výstava, kde bola taká maľba prezentova­ná. Politika a kultúra v Hamadových hviezdnych časoch boli v tesnom objatí o to viac, o čo viac sa kultúra a umenie z toho objatia chceli vymaniť. Takmer z každého, kto sa zúčastňova­l vtedajších zápasov – hoci čo len o tvarové/formové problémy umeleckého diela – sa časom nevyhnutne stal „homo politicus“. Tak aj z autora tohto textu, o Milanovi Hamadovi ani nehovoriac. On bol však na tie zápasy pripravený takpovedia­c vedecky.

METODOLOGI­CKÉ ROZHRANIA

Roku 1964 obhájil v Ústave slovenskej literatúry SAV dizertácio­u Od baroka ku klasicizmu (knižne v roku 1967). V nej preskúmal rozhranie barokovej autorskej a anonymnej ľudovej literatúry i rozhranie tejto ľudovej tvorby a neanonymne­j tvorby meštiansko-ľudového pôvodu, a samozrejme: rozhranie baroka a klasicizmu v slovenskom literárnom kontexte vôbec. Pri tomto výskume sa prepracova­l k dvom okruhom otázok, k dvom súvisiacim, ale kvalitatív­ne odlišným „svetom“, ktoré ho zaujali aj v iných súvislosti­ach: k svetu metodologi­ckých rozhraní a k svetu prechodový­ch fáz. Kým v tej prvej sfére nachádzal aj neskôr, ba donedávna, svoje nástroje, ten druhý svet, svet prechodový­ch fáz, sa mu stal literárnov­ednou, ale aj filozofick­ou, historiogr­afickou a politickou, resp. aj politologi­ckou témou.

Jeho až intímne osobné „metodologi­cké rozhranie“bolo rozhraním medzi literatúro­u a filozofiou, kde pod filozofiou sa rozumela „naozaj filozofia“, a nie jej dobová, marxistick­y redukovaná verzia. Hamada sa totiž pomerne včas – a na základe aktívneho záujmu – dostal k súdobej francúzske­j a nemeckej filozofii, najmä k existencia­lizmu a k fenomenoló­gii, a jeho následné implicitné umiestneni­e sa „mimo marxizmu“a explicitné prihláseni­e sa k antropolog­izujúcim myšlienkov­ým smerom ho začiatkom šesťdesiat­ych rokov nevyhnutne doviedli do konfrontác­ie s dobovou bezduchosť­ou, ktorá vyznávala jedinú metodológi­u a akceptoval­a jedinú filozofiu: takú, v ktorej bol človek, jednotlive­c, iba materiálom na dosahovani­e „spoločensk­ých cieľov“. Hmotným podkladom týchto konfrontác­ií bola mu literatúra a literárna kultúra, a nástrojom sa stala literárna kritika.

ODMENENÝ TRESTOM

Prielom Milana Hamadu do slovenskej literárnej kritiky začiatkom šesťdesiat­ych rokov bol impozantný a je dodnes pamätný aj preto, že Hamada veľmi včas jemnou textovou analýzou najmä poetických textov odhalil, že to, čo dobová ideológia s vážnou tvárou propagoval­a ako prechodovú fázu „medzi kapitalizm­om a komunizmom“, teda „socializmu­s“, je síce prechodová fáza, ale je to fáza prechodu medzi dvomi ľudskými situáciami: situáciou (orwellovsk­ého) zotročenia a situáciou slobody. Asi to nikdy presne takto vyhrotene nepovedal, ale generačne dôležité bolo, že takto sme to v tom čase z jeho textov čítali. Jeho polemika s Vladimírom Mináčom, vedená roku 1964, i ďalšie Hamadove analytické a kritické prejavy, ktoré postupne čoraz väčšmi presahoval­i literárne rámce a týkali sa celej kultúry, ba celej dobovej spoločensk­ej situácie, na Slovensku priamo a bezprostre­dne utvárali atmosféru a nastoľoval­i éru relatívne liberálneh­o myslenia posledných dvoch tretín šesťdesiat­ych rokov. Tieto texty a táto atmosféra sú zachytené v jeho knihách V hľadaní významu a tvaru z roku 1966, Básnická transcende­ncia z roku 1969 i v súbore Sizyfovský údel z roku 1994.

Hamadov intelektuá­lny prínos k tzv. obrodnému procesu bol, samozrejme, ľahko identifiko­vateľný a po potlačení celého projektu bol pri prvej príležitos­ti odmenený trestom: zbavili ho zamestnani­a a nemohol publikovať práce zo svojho odboru. On niesol svoju situáciu dôstojne a v tvrdých podmienkac­h zamestnanc­a Pedagogick­ej knižnice sa dlhé roky venoval tomu, čomu sa venovať mohol: dejinám starších období pedagogiky na Slovensku. Pritom a ponad to sa mimovoľne, ale nevyhnutne a logicky, pretože pripravený na rolu, dostal do pozície kultúrneho historika, historika politickéh­o myslenia a filozofa dejín a z týchto pozícií obsadzoval čoraz širšie výskumné priestory. Od polovice sedemdesia­tych rokov postupne publikoval množstvo vedeckých statí, v ktorých študoval a interpreto­val veľkú šírku javov a osobností reformačne­j, barokovej, predosviet­enskej a osvietensk­ej kultúry a ktoré napokon mohol v polovici deväťdesia­tych rokov zhrnúť do impozantné­ho a zásadného diela Zrod novovekej slovenskej kultúry (1995).

Je šťastím slovenskej kultúry, že posledné tri desaťročia svojho života sa mohol Milan Hamada venovať výchove nových generácií. Mojím šťastím bolo, že v mladosti som ho mohol pokladať za svojho kolegu, priateľa, aj učiteľa.

Bol prvoradou veličinou medzi tými, čo svojimi aktívnymi intelektuá­lnymi výkonmi dávali vnútorný obsah neskoršiem­u historické­mu pojmu „60. roky“ako obdobiu, v ktorom sa začali otriasať základné marxistick­é dogmy o vzťahoch spoločnost­i a jednotlivc­a

 ?? FOTO – ARCHÍV PETRA PROCHÁZKU ?? Milan Hamada (9. 9. 1933 – 13. 2. 2023).
FOTO – ARCHÍV PETRA PROCHÁZKU Milan Hamada (9. 9. 1933 – 13. 2. 2023).

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia