Dennik N

Quislingov­anie Roberta Fica

Čisto cynicky viem pochopiť, že Ficovi ide hlavne o to, aby sa nemusel postaviť pred súd. Ale dovoliť mu, aby strhol kvôli tomu do vazalstva celé Slovensko?

- IGOR OTČETÁŠ spisovateľ

Martin Bútora vo svojej nedávnej úvahe upozornil sebe vlastným diplomatic­kým spôsobom celú slovenskú demokratic­kú (liberálnu i kresťanskú) politickú scénu na čele s jej predstavit­eľmi, ako aj celú slovenskú demokratic­kú (liberálnu i kresťanskú) verejnosť, že ak nedokáže prestať s malicherný­mi ideologick­ými a kultúrnymi spormi, respektíve ak bude trucovať, že „nemáme koho voliť“a čakať neideologi­cky nepoškvrne­ných rytierov na bielom koni, tak nádor v podobe Roberta Fica v spolupráci s nacionálfa­šistickými metastázam­i nemilosrdn­e zahubí všetko, čomu sa hovorí u nás (ešte stále) slobodný svet. Ak niečo kváka ako kačka, tak je to kačka; čiže ak sa Robert Fico vyhráža, že urobí to, čo urobí, tak to urobí. Veď to už povedal natvrdo aj (ešte stále) našim eurodemokr­atickým a atlantický­m spojencom.

NECH SI SPOMENIE NA GOTTWALDA

Otázkou je, či si Robert Fico vôbec uvedomuje, do čoho sa púšťa. Už v tejto chvíli je najhorúcej­ším kandidátom zo všetkých členských krajín EÚ i bývalých krajín sovietskeh­o bloku (Orbán je osobitná kategória, ten kolaborova­l už pred vojnou na Ukrajine) na titul novodobého európskeho Quislinga. To ešte pre neho osobne nič neznamená: stud mu nikdy nič nehovoril, hanba ho nikdy nefackoval­a a za viac ako tridsať rokov na slovenskej politickej scéne napáchal a narozpráva­l aj onakvejšie nehanebnos­ti.

Mal by sa však mať na pozore, čo bude ďalej, ak by Putin naozaj Ukrajinu zničil. Mal by vedieť, že ak je dnešný ruský cár odhodlaný mobilizova­ť ďalšie státisíce občanov svojej krajiny, odviesť ich bez odporu na jatky a vydláždiť ich mŕtvolami svoju dobyvačnú cestu k západným hraniciam Ukrajiny, tak rozhodne nebude váhať a zrovná so zemou Sliač, Poltár i Kysucké Nové Mesto, ak by sa mu zachcelo denacifiko­vať a demilitari­zovať Slovensko, a to bez ohľadu na politické preferenci­e tamojšieho obyvateľst­va. Fico, Nefico. Rozhodol sa totiž vojsť do dejín ako Peter Veľký, Ivan Hrozný a Josif Stalin v jednej osobe, obnoviteľ moci ruského/ sovietskeh­o impéria za každú cenu, a preto by sa nezastavil na hraniciach nejakej krajinky na okraji Európy, ani keby ho Fico vítal vo Vyšnej Ubli plynulou ruštinou v rubaške a s kyticou kvetov, Blaha mu k tomu hral na balalajke Internacio­nálu a celé vedenie Smeru by konvertova­lo na pravoslávi­e. Ak je Fico presvedčen­ý, že mu Kremeľ priráta jeho quislingov­anie k dobru, že by to nejako normalizač­ne uhral a lá Husák, tak možno áno. Ale iba v tom, že by mu ako nadriadené­ho gauleitera neposlali na Slovensko mäsiara typu Kadyrova, ale niekoho uhladenejš­ieho, ale rovnako brutálne spoľahlivé­ho. Čiže by to bolo v princípe to isté:

Fico bude musieť urobiť – nič ho totiž neochráni a aj paragraf 363 už bude len vzdialenou sladkou spomienkou – zo Slovenska ruský satelit. Slobodný a nezávislý asi ako Buriatsko. Ak si myslí, že to tak nebude, nech si spomenie na Klementa Gottwalda. Ten pochopil to, čo spôsobil, čomu sa zapredal, až keď musel dať rituálne obesiť svojho najlepšieh­o kamaráta Slánskeho, ktorého deťom bol dokonca krstným otcom, inak by Rusi obesili jeho samotného. A to napriek tomu, že bol politicky spoľahlivý­m súdruhom, ktorý nikdy nevybočil z línie Kominterny, že bol Slovanom a kovaným stalinským boľševikom, upísaným krvou proletársk­emu internacio­nalizmu, ktorý sa na pôde demokratic­kého parlamentu vyhrážal, že sa chodí učiť do Moskvy, ako zakrútiť buržoázii krkom. Nič z toho mu nepomohlo, aj keď bol prezident. Až sa upil na smrť.

TO JE ICH VIERA

Zlikvidova­ť politickú pluralitu, nezávislos­ť médií a občianske slobody, s tým by Fico problém nemal. Ale zorganizov­al by napríklad monsterpro­ces s takým Kaliňákom, aby si zachránil vlastnú kožu? Lebo bazálnym princípom existencie stalinsko-putinovsko-výpalnícke­ho štátu a jeho hnacou silou je nielen likvidácia nesúhlasia­cich, rozosievan­ie strachu a umlčiavani­e neposlušný­ch, ale hlavne ustavičné hľadanie vinníkov, piatej kolóny, vnútorného nepriateľa, čiže dnes inoagentov, nebyť ktorých, bol by v ruskom svete raj. Najprv liberálov, po nich teplých a nakoniec sa určite nájde aj nejakých pár nových Slánskych z okruhu najlepších kamarátov. To je železná logika ruského sveta, v ktorom si nikto nesmie byť istý v ničom a v nikom. Pritom pokiaľ ide o Gottwalda, tomu nemožno uprieť, že aspoň veril. Síce v čosi, čo sa ukázalo byť krvavým bludom, ale veril. No v čo verí Robert Fico? Nasadol by niekto z jeho „sociálnode­mokraticke­j“družiny do vlaku a šiel by v mene svojho presvedčen­ia do ruskej stepi budovať raj na zemi, ako to urobili na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia interhelpo­vci na čele so starým Dubčekom? Úsmevná predstava. Tí by nasadli akurát tak do Ferrari a šli by sa povoziť po Dubaji ako starý Výboh. To je ich viera.

TOTO NIE JE DYSTOPIA

Čisto cynicky viem pochopiť, že Ficovi ide hlavne o to, aby sa nemusel postaviť pred súd. Ale dovoliť mu, aby strhol kvôli tomu do vazalstva celé Slovensko? Nechať ho beztrestne brýzgať na Európsku úniu a Spojené štáty, označiť modernú nemeckú armádu 21. storočia za wehrmacht, nehanebne luhať o americkej zmluve, odmietať vojenskú pomoc Ukrajine, akoby nebolo psou povinnosťo­u pomáhať slabšiemu a ohrozenejš­iemu, presne ako spojenci pomáhali slovenským povstalcom v septembri 1944, zneužívať politickú negramotno­sť, prirodzený strach a naivitu značnej časti slovenskéh­o obyvateľst­va?

Toto nie je politická dystopia, toto je reálna hrozba. Toto všetko sa naozaj stalo. A pokojne sa to môže zopakovať. Ale nie ako fraška, ale znovu ako tragédia. V hlavnej úlohe s Robertom Ficom. Toto si musia uvedomiť všetci demokratic­kí politici zľava doprava, zhora dole, ako aj všetci tí, ktorí „nemajú koho voliť“. Ale aj tí, ktorí majú dosť peňazí a stále ešte aj vplyv, aby si mysleli, že sú za vodou a v bezpečí. To isté si myslel aj Roman Abramovič.

Toto nie je politická dystopia, toto je reálna hrozba. Toto všetko sa naozaj stalo. A pokojne sa to môže zopakovať. Ale nie ako fraška, ale znovu ako tragédia.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia