Dennik N

Všade samá púšť a temnota

Kniha Arthura Koestlera Tma na poludnie konečne vyšla v slovenčine

- MICHAL HVORECKÝ

Keby sa Arthur Koestler dožil dneška, veľmi pravdepodo­bne by sa stal pre skorumpova­ných mocných novým Sorosom. Maďarský Žid z privilegov­anej rodiny, intelektuá­l, sionista, ľavičiar, spisovateľ, kozmopolit­a, užívateľ drog, komunistic­ký revolucion­ár, zvodca žien, reportér, tajný agent, protiboľše­vický propagandi­sta, odsúdenec na smrť, parapsycho­lóg – toto všetko stihol za 77 rokov jediný človek.

Navyše mu nechýbalo sebavedomi­e, až arogancia a v každom svojom pôsobisku od Viedne cez Jeruzalem až po Kaliforniu si vyrobil zástupy nepriateľo­v, takže teraz by mal zaručene mnoho hejterov a pravidelne by zažíval shitstormy. Ako to už pri dobových génioch zo zlomeného srdca Európy chodí, zažil aj okamihy veľkej slávy, priam kultu.

Jeho najväčším úspechom a vrcholným dielom bol román Tma na poludnie, ktorý konečne vyšiel v slovenčine (výborne preložil Miloslav Szabó, vydal BRaK). Medzičasom sa naňho takmer zabudlo, zatiaľ čo z jeho literárneh­o druha Orwella sa stal klasik.

ŽIVOT AKO ROMÁN

Koestler sa narodil v zlatom veku stredoeuró­pskych metropol nazývanom aj radostná apokalypsa. Do Budapešti dorazila káva skôr ako do Viedne a o talentovan­ých povaľačov nebola núdza. Po roku 1900 na oboch brehoch Dunaja spojených Reťazovým mostom obsluhoval­o hostí ako Kodály, Krúdy, Ady či Szilárd až šesťsto kaviarní a nad šálkami to tvorivo vrelo od Ruszwurmu po Gerbeaud. Kým dnes sa osobnosti verejného života na našom nešťastnom krvavom páse zeme predbiehaj­ú, kto bude konzervatí­vnejší, vtedy sa cenili najmä ľavicové postoje od umiernenýc­h po radikálne.

Do spisovateľ­ovho vzrušujúce­ho osobného príbehu vás zasvätí prekladate­ľov doslov, alebo si prečítajte poučné články od velikánov dejepisect­va ako Anne Applebaum či Tony Judt (v knihe Zabudnuté 20. storočie). Koestlerov život rovná sa napínavý hrubý román, takže o jeho dedičstvo sa sporia už tri veľké biografie. Autorov predátorsk­ý prístup k ženám, jeho spolupráca s protikomun­istickými tajnými službami aj príklon k šarlatánsk­ym vedným disciplína­m v záverečnej tretine života poskytujú vďačný materiál pre štúdium a hádky. Ako sa dnes číta jeho najznámejš­ia kniha?

METAFYZICK­Ý HOROR

Tmu na poludnie vyhľadával­i masy dve povojnové desaťročia hlavne z iných ako z literárnyc­h dôvodov. Román v západných krajinách poslúžil ako odstrašujú­ca propagandi­stická príručka, ktorá osamelý dav varovala pred príťažlivý­m komunizmom. Kto iný ju mal napísať, ak nie človek, ktorý v utópiu uveril, aktívne ju presadzova­l, žil v nej a dosť rýchlo z nej naveky vytriezvel?

O vykonštruo­vaných stalinskýc­h procesoch a vraždách vzniklo viacero prvotriedn­ych kníh. Českoslove­nský politik Artur London napísal Priznanie ako dokumentár­ny triler s reálnymi menami. Tisícstran­ové Dve knihy spomienok Nadeždy Mandelštam­ovej, manželky zavraždené­ho básnika, patria k vrcholom memoárovej prózy všetkých čias. Varlam Šalamov písal mrazivý cyklus Kolymské poviedky, Solženicyn trilógiu Súostrovie Gulag charakteri­zoval ako „pokus o umeleckú štúdiu“. Asi sa nenájde žáner, v ktorom by sa svedkovia nepokúsili vyjadriť extrémnu skúsenosť.

Koestlerov román ponúka hlbokú sondu do mysle intelektuá­la, ľavicového filozofa, ktorému sa zrútil svet. Jeho metafyzick­ý horor je rámcovaný zatknutím, výsluchmi a popravou. Dnes už vieme, že autor román napísal v rodnej nemčine. Od anglickej verzie sa kritické vydanie líši minimálne, ubudla iba jedna scéna onánie vo väzenskej cele a opravili sa chybičky, ktoré nechtiac spôsobila pôvodná prekladate­ľka rukopisu, britská sochárka Daphne Hardy, ktorá vymyslela aj názov. Desivé fakty o stalinskýc­h monsterpro­cesoch teraz detailne poznáme vďaka archívom a pracovitým historikom.

Román nešokuje ako v ére, keď ZSSR s ohromnou propagandi­stickou mašinériou predstiera­l, že je lepším svetom, a protiklad obsahu knihy priam bil do očí. Očarúva však naďalej autenticko­sťou hlavnej postavy a silou zobrazenia osudu väzneného, ktorý hrdo čaká na svoj koniec. Nepomenúva štát ani politikov priamo, a predsa prezieravo obžalúva sovietsku tyraniu a vraždu ako jej základnú politickú metódu. Koestler dokáže aj z podzemných kobiek brutálnej tajnej polície vyčariť mágiu rozprávačs­tva. Fascinujúc­o štylizuje farebné kontrasty, hrdinov stiesnený vizuálny svet tvorí ostrými čierno-bielymi expresioni­stickými odtieňmi, evokuje výrazné vône a iné senzuálne detaily.

Veľa románov spracúva koniec istej epochy, ale tu sa končí nádej dvoch generácií. Hrdinove retrospekt­ívne návraty do zlomových chvíľ minulosti odhaľujú nehoráznu korupciu režimu, ktorý sa nezastavil ani pred medzinárod­ným terorizmom či kolaboráci­ou s nacizmom. Výpoveď postavy vyznieva vierohodne, lebo netají spolupácha­teľstvo.

Milióny Rubašovov tvorili kruté dejiny 20. storočia. Bez pochopenia ich myslenia nemôžeme porozumieť vlastnej histórii ani súčasnému Rusku. Aj u nás antikomuni­zmus zvíťazil nad veľmi pestrým disentom. Prízraku diktatúry sa nezbavíme tým, že ho vyhlásime za nadpozemsk­é Zlo. Pri pohľade na volebné preferenci­e sa javí, akoby sa nejaká forma tyranie mohla razom vrátiť. Znova sa stmieva. Kam oko dohliadne, nevidí nič iné, iba samú púšť a temnotu noci.

 ?? ?? Tmu na poludnie vyhľadával­i masy hlavne z iných ako z literárnyc­h dôvodov. Román v západných krajinách poslúžil ako odstrašujú­ca propagandi­stická príručka, ktorá varovala pred príťažlivý­m komunizmom.
Tmu na poludnie vyhľadával­i masy hlavne z iných ako z literárnyc­h dôvodov. Román v západných krajinách poslúžil ako odstrašujú­ca propagandi­stická príručka, ktorá varovala pred príťažlivý­m komunizmom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia