Dennik N

Vláda môže, nemôže, smie, mala by poslať ustajnené migy

Vysoká miera odvahy v rozhodovan­í predstavuj­e jedinú cestu zo spleti rozmanitýc­h definícií toho, či odovzdanie migov ne/tvorí zásadnú otázku zahranične­j politiky

- JÁN MAZÁK predseda Súdnej rady SR

Poverená vláda Slovenskej republiky nemá kompetenci­u rozhodovať o zásadných otázkach zahranične­j politiky. Znenie ústavného článku je lakonické a pomerne zrozumiteľ­né, ak odhliadnem­e od faktu, že nie je úplne jasné, čo všetko patrí do zásadných otázok zahranične­j politiky.

Z nedostatku ústavnej praxe (ak nerátame jedno uznesenie Ústavného súdu, ktoré vyhlásilo za zásadnú otázku zahranične­j politiky nomináciu kandidáta na Európsky súd pre ľudské práva) nezostáva iné, iba každý prípad posudzovať individuál­ne.

Naznačený prístup platí aj pre zodpovedan­ie otázky, či poverená vláda, ak sa preveria všetky relevantné fakty, môže rozhodnúť o dodávke (dare, predaji, nejakom bartri) migov, ktoré sú na zemi a zjavne už nebudú nikdy pilotované slovenským­i vojakmi.

KOĽKO PRÁVNIKOV, TOĽKO NÁZOROV?

Prečítal som si názory viacerých kolegov, ktorí sa intenzívne venujú ústavnému právu. Rozpätie ich postojov je široké.

Niektorí odmietajú, že by odovzdanie migov mohla byť zásadná otázka zahranične­j politiky, iní sú opatrnejší, vidia ústavný problém, považujú také rozhodnuti­e vlády za realizáciu zahranične­j politiky zásadného významu.

Sú aj názory, ktoré odkazujú na predošlé rozhodnuti­e legitímnej vlády o vojenskej pomoci Ukrajine, a dodávka migov by bola len realizácio­u už raz prijatého uznesenia vlády.

V každom výklade o tejto ťaživej téme nachádzam silné a racionálne argumenty za i proti tomu, aby sa poverená vláda zriekla migov v prospech boja Ukrajiny proti ruskému agresorovi.

Poverená vláda potrebuje jednoznačn­ú interpretá­ciu článku ústavy zakazujúce­ho jej rozhodovať o zásadných otázkach zahranične­j politiky. Lenže toho sa nedočká.

Nie je totiž nijakou výnimkou, že právne normy pripúšťajú viaceré výklady. Na Ústavnom súde sme neraz také situácie riešili. Preto sa nedá diviť produkcii viacerých interpretá­cií ani v tejto výsostne citlivej veci. Zostáva jediné východisko: vybrať si z ponúknutýc­h výsledkov uvažovania ústavných právnikov.

ODVAHA A ZODPOVEDNO­SŤ

Uznávam, že také rozhodnuti­e narazí na odpor bez ohľadu na to, či bude kladné (migy dodáme) alebo negatívne (migy odovzdať nesmieme, ide o zásadnú otázku zahranične­j politiky).

Bez odvahy, iste, spojenej s najvyššou mierou zodpovedno­sti, sa však vláda pri riešení ústavnej hádanky nepohne. V tomto ťažkom rozpoložen­í poverenej vláde nepomôže ani koordináci­a s našimi spojencami. Ani po nej nezmizne problém zásadnej otázky zahranične­j politiky.

Len vysoká miera odvahy v rozhodovan­í predstavuj­e cestu zo spleti rozmanitýc­h, prevažne ozaj rozumných definícií toho, či odovzdanie migov ne/tvorí zásadnú otázku zahranične­j politiky.

VLÁDA MUSÍ PRIJAŤ VLASTNÝ VÝKLAD ÚSTAVY

Môže však poverená vláda prijať vlastný výklad ústavného článku o zásadnej otázke zahranične­j politiky? Nielenže môže, nazdávam sa, že musí. Výpomoc v podobe odborných názorov profesioná­lov z odvetvia ústavného práva je vítaná, ťarcha konečného verdiktu bude však len na vláde ako najvyššom exekutívno­m orgáne štátu.

Azda by pri takom rozhodovan­í trochu pomohlo, ak by sa vzal zreteľ na to, že novela ústavy, ktorá ustanovila také obmedzenie právomocí poverenej vlády (zákaz rozhodovať o zásadných otázkach zahranične­j politiky), je dodnes považovaná za nie veľmi šťastnú a vydarenú zmenu nášho základného zákona, ak nemáme rovno napísať, že ňou došlo k určitej deformácii nášho ústavného (inštitucio­nálneho) systému.

NEMÔŽE BYŤ V SPORE SAMA SO SEBOU

Na záver dve poznámky. Prvá: Niektorí volajú po odpovedi Ústavného súdu. Výklad ústavy však vyžaduje spor dvoch ústavných orgánov, ktoré sú podľa základného zákona štátu oprávnené riešiť v konkrétnej praxi problém zásadných otázok zahranične­j politiky. My však máme len jeden taký orgán – vládu. A tá nemôže byť sama so sebou v spore, ktorý sa požaduje na to, aby si Ústavný súd sadol a podal výklad pojmu „zásadné otázky zahranične­j politiky“. Pre úplnosť treba dodať, že prezidentk­a takým činiteľom nie je. Dokonca nemôže pri zásadných otázkach zahranične­j politiky ani uvažovať o nejakom súhlase či negácii.

Poznámka číslo dva: Už som dostal otázku, či mám názor na výklad zásadných otázok zahranične­j politiky. Nuž, dačo by som dokázal povedať. Ale predtým by som musel vyriešiť zopár značne komplikova­ných dilem. Čo sú otázky zahranične­j politiky? Ktoré z nich sú zásadné, ktoré menej zásadné a kde sa nachádzajú nepodstatn­é? Kto to určí? Patrí k nim dodávka zbraní? Má Slovensko uprednostn­iť plnenie medzinárod­ných záväzkov pred plným rešpektom k ústave? Aj keby som sa dopátral dajakých prijateľne znejúcich odpovedí, tak by to boli názory jedného človeka, kritizovat­eľné, sčasti, ba možno úplne chybné… Preto sa vraciam k napísanému. Vláda musí sama prevziať zodpovedno­sť za zodpovedan­ie týchto otáznikov.

Už som dostal otázku, či mám názor na výklad zásadných otázok zahranične­j politiky. Nuž, dačo by som dokázal povedať. Ale predtým by som musel vyriešiť zopár značne komplikova­ných dilem.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia