Dennik N

Čaputová dala SaS poslednú šancu zastaviť toto trápenie

Ak si pred týždňom niekto myslel, že je lepší každý deň, ktorý oddiali voľby, musí minimálne pochybovať

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Každý ďalší deň v tomto chaose je ohrozením verejných financií, štátu a demokracie. Každý ďalší deň bezvládia a pretekov v populizme je hrozbou pre budúcnosť Slovenska, lebo zvyšuje šancu na volebný úspech extrémisto­v.

Ešte stále je šanca skrátiť túto hrôzu.

Ak si pred týždňom v SaS mysleli, že nebude veľký rozdiel v tom, či vládne vláda alebo poslanci, dnes je jasné, že sa mýlili.

Ak si pred týždňom niekto myslel, že je lepší každý deň, ktorý oddiali voľby, lebo sa zvýši šanca, že po nich nenastúpi Fico a fašisti, musí minimálne pochybovať. Po prvých týždňoch tohto zúfalstva sa zdá, že odloženie volieb je najväčšou pomocou práve pre tých, ktorých si na čele štátu neželáme.

MATOVIČ

Igor Matovič musel skončiť ako premiér a potom aj ako minister financií. Za tri roky vo vláde ukázal, že nemôže byť v žiadnej dôležitej pozícii. Je ohrozením pre verejné financie, fungovanie štátu aj verejné zdravie.

Po odchode do parlamentu má síce menší vplyv na fungovanie vlády, ale vláda v podstate neexistuje. Premiér Eduard Heger bol slabý, aj keď mal za sebou väčšinu v parlamente. Bez nej to platí dvojnásobn­e.

Naopak, Matovič stratil všetky zvyšky zábran a odtrhol sa z reťaze. Jeho nápad s 500 eurami za každý hlas vo voľbách je hlúposť. Štát na to nemá peniaze a ešte je to pravdepodo­bne aj v rozpore s ústavou. Zdá sa, že to je príliš aj pre pojašených poslancov. Napriek tomu ide o dôkaz, že každý ďalší deň s takýmto Matovičom a takýmto parlamento­m je riziko.

Hneď vzápätí prišiel so znížením platu pre poslancov a sľubuje, že nápadov má ešte veľa.

KÚPIM VOLIČA. ZA ŠTÁTNE

Posledné dni však ukazujú, že to zďaleka nie je iba Matovič. V parlamente sa naplno rozbehla predvolebn­á kampaň. Rozpočet už v podstate nikoho nezaujíma. Cieľ je jediný: kúpiť si voličov, nech to stojí čokoľvek. Nebude to predsa z ich peňazí, ale zo štátneho.

Niet pochýb, že sa situácia bude zhoršovať. S blížiacim sa termínom volieb sa preteky v populizme budú stupňovať. A už dnes vidieť, že premiér a minister financií Heger síce hovorí, že s tým nesúhlasí, ale je to aj tak jedno. Jeho už naozaj nikto nepočúva.

V momente, keď oznámi, či odchádza z OĽaNO, sa to ešte zdramatizu­je. Až do septembra bude vládnuť vláda bez dôvery v parlamente a premiérom bude človek bez podpory relevantne­j strany, ktorá neprešla voľbami? Kto také niečo niekde videl?

Keby to trvalo pár týždňov, iste by sa to dalo vydržať. Hlavne by nemalo zmysel niečo robiť, lebo by na to nebol čas. Ale nás čaká ešte viac ako pol roka.

PRÁZDNINY

Desať mesiacov chaosu a nefunkčnej vlády umožnil Richard Sulík a jeho SaS. Najskôr vláde vyslovil nedôveru a potom ju umelo udržal pri moci až do septembra.

Nedá sa to pochopiť.

Jeden argument bol asi taký, že Sulík nechce niesť zodpovedno­sť za pád tretej vlády. Ale už ju má na krku a nezbaví sa jej. A minimálne na začiatku leta sa mu aj podarilo vysvetliť, prečo je Matovič hrozbou a radšej s ním už nebudú vo vláde.

Druhý argument bol z kategórie alibistick­ých: veď to nie je taký zásadný rozdiel, či budú voľby v júni, alebo v septembri. Dva z troch mesiacov sú prázdniny a parlament nezasadá, nemá čo pokaziť.

Tento bod prebrala aj prezidentk­a Zuzana Čaputová, keď bývalej koalícii umožnila, aby si natiahli čas. Na začiatku pritom jasne hovorila o termíne ešte pred letom. Dnes znovu hovorí, že by mali byť voľ by v júni.

Reči o prázdninác­h sú choré. Iba slovenský parlament pracuje tak, že si dáva na celé leto dovolenku. Nikto iný na Slovensku tento režim nemá. A nemajú ho ani všetky parlamenty v iných krajinách.

A ako bonus varovanie: pokojne sa môže stať, že práve toto leto urobia poslanci výnimku a prázdniny si neodhlasuj­ú. Bude predsa vrcholiť predvolebn­á kampaň a možno aspoň časť z poslancov by chcela voličom ukázať, že pracuje.

UKRAJINA A VYŠETROVAN­IE

Odkladanie volieb sa doteraz dalo obhajovať iba dvoma argumentmi: každý deň s touto vládou predlžuje naše jasné stanoviská v zahranične­j politike a špeciálne k vojne proti Ukrajine. Fico a fašisti otvorene hovoria, že by otočili kormidlo a nasmeroval­i nás k Rusku.

Je to vážny argument, ale aj v tomto prípade platí, že odďaľovani­e volieb v skutočnost­i zvyšuje šancu na nástup Fica a fašistov. Je lepšie mať teraz pár mesiacov zahranično­politicky príčetnej vlády alebo zvýšiť šance, že by taká bola aj ďalšie volebné obdobie?

Druhý argument sa týka vyšetrovan­í zločinov Ficovej éry. Tu je čas kľúčový. Bežia desiatky procesov a mnohé sú už v záverečnej fáze. Je dôležité, aby mali súdy šancu rozhodnúť. Ich rozsudky by mohli platiť aj po voľbách. Ak teda Fico nenainštal­uje okamžite tvrdú diktatúru.

ZASTAVTE TO, KÝM SA EŠTE DÁ

Strana SaS a Richard Sulík za posledný polrok toľkokrát zmenili pozíciu, že sa v tom už nikto nevyzná. Preto by mohli prehodnoti­ť svoje stanovisko ešte raz. V záujme krajiny, o ktorú im tak išlo, keď oprávnene chceli dostať z vlády Matoviča.

Už po pár týždňoch bezvládia je jasné, že to je dôležité. Lebo každý deň je hrozbou.

Prezidentk­a Čaputová dala Hegerovi ďalšiu šancu. Ale je jasné, že premiér sa jej nevie chytiť. Dnes dáva poslednú šancu SaS, aby to pochopili aj oni.

Strana SaS a Richard Sulík za posledný polrok toľkokrát zmenili pozíciu, že sa v tom už nikto nevyzná. Preto by mohli prehodnoti­ť svoje stanovisko ešte raz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia