Dennik N

List ukrajinské­mu priateľovi po roku

Východisko je len jedno – vojensky poraziť Putinov režim. Preto demokratic­ké krajiny musia pomáhať Ukrajincom všetkým, čím sa dá

- Preložil Ján Štrasser MICHAIL ŠIŠKIN ruský spisovateľ

Drahý priateľu! Ukradli nám jazyk. Zhovárali sme sa s tebou a písali sme si v jazyku veľkej ruskej literatúry. Teraz je pre celý svet ruština jazykom tých, čo bombardujú ukrajinské mestá a zabíjajú deti, je jazykom vojnových zločincov, jazykom vrahov. Za zločiny proti ľudstvu a ľudskosti ich budú súdiť. Veľmi chcem veriť, že na lavici obžalovaný­ch budú sedieť všetci, ktorí pripravova­li túto vojnu, ktorí sa v nej zúčastňova­li, ktorí ju tým či iným spôsobom podporoval­i. No ako súdiť za zločin proti jazyku?

Môj otec mal 17 rokov, keď šiel na front pomstiť svojho brata, ktorého zabili Nemci. Po vojne celý život nenávidel Nemcov a všetko nemecké. Usiloval som sa mu vysvetliť: „Ocko, ale je veľká nemecká literatúra! Nemecký jazyk je nádherný!“Tieto slová naňho nepôsobili. A čo budeme môcť my povedať po vojne Ukrajincom, ktorým Rusi zbombardov­ali a zničili domy, zabili rodinu? Že veľká ruská literatúra je nádherná? A že ruský jazyk je taký pozoruhodn­ý?

Diktátori a diktatúry rodia otrocké obyvateľst­vo či otrocké obyvateľst­vo rodí diktátorov? Ukrajina sa dokázala vytrhnúť z tohto kruhu pekla, vytrhnúť sa zo spoločnej obludnej krvavej minulosti. Za to ju nenávidí ruský samozvanec. Veď slobodná demokratic­ká Ukrajina by mohla slúžiť ako príklad pre utýrané ruské obyvateľst­vo, preto je preňho také dôležité zničiť vás.

U nás v Rusku nebola ani destaliniz­ácia, ani norimbersk­ý proces s Komunistic­kou stranou Sovietskeh­o zväzu. Vý

Ukrajina sa dokázala vytrhnúť z tohto kruhu pekla, vytrhnúť sa zo spoločnej obludnej krvavej minulosti. Za to ju nenávidí ruský samozvanec. Veď slobodná demokratic­ká Ukrajina by mohla slúžiť ako príklad pre utýrané ruské obyvateľst­vo, preto je preňho také dôležité zničiť vás.

sledok vidíme: nová diktatúra. Diktatúra vo svojej podstate nemôže existovať bez nepriateľo­v, teda bez vojny.

Do plánu ruského generálneh­o štábu zapadalo odmietnuti­e NATO brániť vás svojimi ozbrojeným­i silami a NATO tento Putinov plán v prvých dňoch vojny naplnilo. S Putinovými plánmi ste nesúhlasil­i vy Ukrajinci. Nevzdali ste sa, nevítali ste jeho tanky kvetmi. Nebránite len svoju slobodu a ľudskú dôstojnosť, dnes bránite slobodu a ľudskú dôstojnosť celého ľudstva. Nemožno vás poraziť, lebo vo vojne nerozhoduj­e počet tankov a rakiet, ale sila lásky k slobode. Ste slobodní ľudia a tí, čo plnia zločinné rozkazy ruských generálov, sú otroci.

Pred rokom, keď ruské tanky už tiahli na Kyjev, celý svet sa čudoval, prečo v Rusku nie sú mohutné protivojno­vé protesty, prečo do ulíc vychádzajú len jednotlivc­i. Vysvetľova­l som to strachom. Mlčanie je ruská stratégia prežitia. Tí, čo vtedy protestova­li, sú vo väzení. Mlčaním prežívali celé generácie Rusov. Puškin vyjadril tento ruský spôsob života v poslednom verši historicke­j drámy Boris Godunov: „Národ mlčí ako hrob.“Aj po začiatku agresie proti Ukrajine národ mlčal ako hrob. No túto jeseň sa začala masová mobilizáci­a a vysvetliť strachom fakt, že státisíce Rusov poslušne odišli zabíjať Ukrajincov a dať sa zabiť, sa už nedá. Je to niečo iné, hlbšie, strašnejši­e.

Mám na to len jedno vysvetleni­e: moja krajina vypadla z času. V 21. storočí človek sám zodpovedá za rozhodnuti­e – čo je dobro a čo je zlo. A ak vidí, že jeho krajina a jeho národ vedú podlú a hanebnú vojnu, bude proti svojej krajine a proti svojmu národu. No väčšina Rusov ešte žije v minulosti, keď ľudia stotožňova­li seba so svojím kmeňom. Náš kmeň je vždy v práve a ostatné kmene sú naši nepriateli­a a chcú nás zničiť. My nenesieme nijakú zodpovedno­sť, my o ničom nerozhoduj­eme, za nás o všetkom rozhoduje vodca/chán/cár. Ak nepriateli­a – fašisti z Ukrajiny a NATO – útočia na našu vlasť, ideme ju brániť, tak ako ju pred nemeckým fašistami bránili naši dedovia. Cit lásky k vlasti, krásny cit patriotizm­u využívali na svoje ciele všetci diktátori. Môj otec si myslel, že bráni svoju vlasť pred Hitlerovým režimom, ale bránil taký istý fašistický režim Stalina. Rusi dnes idú do vojny, ako im to vysvetlila Putinova propaganda, brániť svoju vlasť pred „európskym a americkým nacizmom“, a nechápu, že bránia moc kriminálne­j bandy v Kremli, ktorá si vzala celú krajinu ako rukojemník­ov.

Východisko je len jedno – vojensky poraziť Putinov režim. Preto demokratic­ké krajiny musia pomáhať Ukrajincom všetkým, čím sa dá, a v prvom rade zbraňami. Po vojne vám celý svet pomôže obnoviť zničenú krajinu a tá sa bude môcť znovu narodiť. No Rusko bude ležať v troskách ekonomiky a v troskách vedomia. Znovuzrode­nie mojej krajiny je možné len úplným zničením Putinovho režimu. Impérium sa musí vyoperovať z ruského človeka ako zhubný rakovinový nádor. Táto „hodina nula“je pre Rusko životne nevyhnutná. Moja krajina má budúcnosť, len ak si prejde totálnou porážkou, ako sa to stalo s Nemeckom.

Sláva Ukrajine!

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia