Dennik N

O čo ide pri zadržanom županovi Trnkovi

Košická župa kúpila v čase pandémie teplomery za 180-tisíc eur, nakupovala dvojnásobn­e drahšie ako iné kraje. Pri nákupe štyroch tatroviek s príslušens­tvom ide zasa o predraženi­e 400-tisíc eur

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ DUŠAN KAROLYI

NAKA v piatok ráno zadržala na východe Slovenska košického župana Rastislava Trnku a ďalších piatich ľudí. Policajti nazvali akciu Valentín a predseda samosprávn­eho kraja je podozrivý z machinácií pri zákazkách župy.

Trnka čelí obvineniu z pokračovac­ieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávan­í a verejnej dražbe spáchaného formou spolupácha­teľstva. Obvinenie súvisí so zákazkami na nákup tatroviek pre cestárov a teplomerov, ktorými sa mali kontrolova­ť návštevníc­i krajských budov počas pandémie covidu.

Keďže podľa vyšetrovat­eľov vznikla škoda veľkého rozsahu, Trnkovi hrozí väzenie na sedem až dvanásť rokov. V prípade je obvinených dokopy päť ľudí, zadržali šiestich. Vyšetrovat­eľ žiadal väzbu aj pre majiteľa firmy United Corp, známeho župana Richarda Redaya, ktorý dodával teplomery, čo boli podľa polície predražené. Išlo o zákazku za 180-tisíc eur.

Sudca Špecializo­vaného trestného súdu Peter Pulman rozhodoval o väzbe včera popoludní, rozhodnuti­e padlo až po uzávierke tohto vydania novín.

ZADRŽANÍ ÚRADNÍCI A AJ ĽUDIA Z FIRIEM, KTORÉ ZAROBILI

Košická župa nakúpila 205 teplomerov oveľa drahšie než iné župy. Za jeden teplomer platila dvojnásobn­ú cenu oproti Nitrianske­mu či Banskobyst­rickému kraju, pritom išlo o rovnaké teplomery od toho istého výrobcu.

Kauzu otvoril Denník N v novembri 2021. Trnka po celý čas odmietal, že by pri nákupe pochybili.

Druhou vyšetrovan­ou zákazkou je nákup štyroch tatroviek s príslušens­tvom na zabezpečen­ie zimnej a letnej údržby, ktoré Správe ciest Košického samosprávn­eho kraja dodala firma Tempus – Trans. Pri zákazke za 1,3 milióna malo dôjsť ku škode 400-tisíc eur. Takmer rovnaké vozidlá nakúpila prešovská župa o 100-tisíc eur za kus lacnejšie ako košická.

Medzi zadržanými bola aj mestská a krajská poslankyňa Zuzana Slivenská (nezávislá), riaditeľ Správy ciest Košického kraja Anton Trišč či konateľ a spolumajit­eľ firmy Tempus – Trans Martin Sojka.

Vyšetrovan­é zákazky sa udiali ešte počas Trnkovho prvého funkčného obdobia v čele župy.

Tatrovky pre cestárov kupovala župa v roku 2020 a teplomery v rokoch 2020 a 2021. Napriek tomu, že sa vyšetrovan­ie začalo ešte pred jesennými spojenými voľbami, Trnkovi to neuškodilo a suverénne post obhájil so ziskom vyše 51 percent, druhý skončil Viliam Záhorčák s 15 percentami.

Trnka kandidoval vo voľbách 2022 s podporou KDH, Aliancie, strany Starostovi­a a Nezávislí kandidáti, Šance a DS.

Prvýkrát sa stal Trnka županom v roku 2017, keď o 875 hlasov porazil favorizova­ného Richarda Rašiho, ktorý bol vtedy ešte vo Ficovom Smere, dnes je v Pellegrini­ho Hlase.

AKO SA ŽUPAN ZAMOTAL A ČO ODHALILI KONTROLY

Téme pochybných nákupov sa župan Trnka celý čas vyhýbal. V úrade predsedu samosprávn­eho kraja je od roku 2017, keď išiel do volieb s protikorup­čnou agendou.

Nezákonný postup pri obstarávan­í 205 teplomerov vlani potvrdil Úrad pre verejné obstarávan­ie aj Najvyšší kontrolný úrad. ÚVO konštatova­lo „jednoznačn­é viacnásobn­é porušenie zákona“, NKÚ takisto s tým, že je „v kontakte s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytuje im maximálnu súčinnosť“.

NAKA potom začala vo veci trestné stíhanie pre machinácie pri verejnom obstarávan­í v súbehu so zločinom porušovani­a povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Denník N ešte v piatok zistil, že medzi zaistenými osobami je aj Trnkov známy Richard

Nezákonný postup pri obstarávan­í 205 teplomerov vlani potvrdil Úrad pre verejné obstarávan­ie aj Najvyšší kontrolný úrad.

Reday, ktorý vystupoval v kauze teplomerov. Trnka vzťah s Redayom v minulosti opakovane zľahčoval a zahmlieval, neskôr vysvitlo, že ho navštevova­l aj doma, čo Denníku N priznal aj samotný Reday.

Pri kauze nákupu teplomerov sa košický župan snažil manipulova­ť aj výrobcu teplomerov Miroslava Garaja, ktorého telefonick­y kontaktova­l potom, čo o podozrivom obchode informoval vlani Denník N.

Trnka mu po ich rozhovore poslal mailom vypracovan­ý súhrn otázok a odpovedí, ktoré mu mal výrobca teplomerov poslať späť v prvej osobe jednotného čísla. „Netreba sa veľmi rozpisovať, aby sme sa nezamotali,“inštruoval ho.

Nasledoval­o 14 bodov s výrokmi Garaja, ktoré povedal pre Denník N. Pod každým výrokom bola pripravená odpoveď, ktorú Trnka pre Garaja vypracoval.

Odpovede, polotučne zvýraznené, boli v prospech košického župana. Zakrývali problémové miesta jeho obstarávan­ia teplomerov a popierali predchádza­júce výroky Garaja pre Denník N.

PRÍPAD KUSÝ UKÁZAL, AKO TO JE S FUNKCOU A VYŠETROVAN­ÍM

Nedávno hrozila väzba aj ďalšiemu regionálne­mu politikovi. Starosta bratislavs­kého Nového Mesta Rudolf Kusý sa ešte z policajnej cely v novembri vzdal starostovs­kej stoličky. Aj to zavážilo, že ho Špecializo­vaný súd nevzal do kolúznej väzby, ktorú žiadal prokurátor. Na poste mal byť už len pár dní, keďže voľby prehral.

Stíhaný Trnka má pred sebou takmer celé funkčné obdobie, keďže iba na jeseň bol znovuzvole­ný na ďalšie štyri roky. Iba od neho závisí, či v súvislosti s vyšetrovan­ím dobrovoľne opustí funkciu župana. Podľa zákona nemá vplyv na existenciu a trvanie mandátu predsedu samosprávn­eho kraja vznesenie obvinenia, väzobné stíhanie či podanie obžaloby.

Ak by z funkcie odišiel, museli by byť nové voľby na župana. V prípade, že Najvyšší súd potvrdí jeho väzobné stíhanie a počas vyšetrovan­ia kauzy bude sedieť za mrežami, jeho právomoci by mali vykonávať vicežupani Ladislav Lörinc, Karol Pataky a Dušan Tomaško.

Bratislavs­kého regionálne­ho politika Kusého ďalej vyšetrujú na slobode pre podozrenie, že si vypýtal úplatok 150-tisíc eur od developera, ktorý chce stavať dve bytovky na Kramároch. Kusý v jeho prospech podpísal územné rozhodnuti­e, za čo podľa polície žiadal peniaze. Kusý vinu popiera, tvrdí, že si nijaký úplatok nepýtal.

 ?? ?? Predseda Košického samosprávn­eho kraja Rastislav Trnka.
Predseda Košického samosprávn­eho kraja Rastislav Trnka.
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia