Dennik N

Hegerovi a Sulíkovi najviac klesá dôvera

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ

Poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi a predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi najviac klesá dôvera u voličov. Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý sa pokúša o politický comeback, neboduje ani po ohlásení Modrej koalície, voliči ho vnímajú podobne nedôveryho­dne ako Igora Matoviča.

Vyplýva to z prieskumu Focusu pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza.

Prieskum robili ešte predtým, ako na konci minulého týždňa eskalovali výzvy k skorším predčasným voľbám. Prezidentk­a Zuzana Čaputová najskôr vyzvala politikov, aby zastavili „parlamentn­ú smršť“, alebo aby presunuli termín predčasnýc­h volieb zo septembra na jún.

Viacerí politici jej na to odkázali, aby zobrala poverenie vláde Eduarda Hegera a vymenovala úradnícku vládu. Vychádzali aj z tvrdení Igora Matoviča, že v prípade úradníckej vlády by OĽaNO hlasovalo za skoršie voľby.

Prezidentk­a v piatok podvečer odkázala, že úradnícku vládu nevymenuje.

HEGER A SULÍK PADAJÚ, NA ČELE SÚ PELLEGRINI A ČAPUTOVÁ

Na pretrvávaj­úcu politickú krízu zatiaľ najviac doplácajú Eduard Heger a Richard Sulík, ktorým sa v porovnaní so septembrom nepodarilo zastaviť prepad dôvery. Dvojica najviac klesala spomedzi sledovanýc­h politikov. V dôvere stratili tri percentuál­ne body.

Hegerovi dôveruje 19 percent voličov. Takto pred rokom ich pritom bolo 28 percent. Najvýrazne­jší prepad – o päť percentuál­nych bodov – zaznamenal vlani medzi májom a septembrom, keď koalíciou zmietali konflikty medzi lídrom OĽaNO Matovičom a šéfom SaS Sulíkom. Heger ich nedokázal urovnať a napätie v septembri vyústilo až do odchodu SaS z koalície.

Od vlaňajšieh­o mája až doteraz narástla nedôvera v premiéra o deväť percentuál­nych bodov, je nedôveryho­dným pre 80 percent voličov. Heger stále neoznámil, či ostane v OĽaNO alebo bude kandidovať za inú stranu. Láka ho KDH, ale špekuluje sa aj o jeho pripojení k Modrej koalícii. Tá v prieskume Focusu dosiahla zatiaľ mizivú podporu – dve percentá.

Strana SaS sa ocitla na prahu zvoliteľno­sti, dosiahla iba 5,3 percenta, a obdobný problém u voličov má aj Sulík. Kým pred rokom mu dôverovalo 27 percent ľudí, teraz je to už len 17 percent. V porovnaní so septembrom, keď jeho strana opustila vládnu koalíciu a v decembri hlasovala za pád Hegerovej vlády, stratil v dôvere tri percentuál­ne body.

V čele rebríčka ostalo to isté poradie, ako bolo v septembri. Najdôveryh­odnejším politikom je predseda opozičného Hlasu Peter Pellegrini so 42 percentami, prezidentk­e Zuzane Čaputovej dôveruje 39 percent opýtaných.

Tretiu priečku obsadil bývalý premiér a šéf Smeru Robert Fico. Dôveru mu vyjadrilo 33 percent ľudí, nedôveruje mu 66 percent.

Za ním nasleduje predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, ktorý dosiahol obdobný výsledok ako v septembri. Dôveruje mu 27 percent ľudí, nedôveruje 71 percent.

Súboj o prvú priečku v dôveryhodn­osti medzi predsedom Hlasu a prezidentk­ou je vo Focuse tesný. V prieskume Ipsosu pre Denník N z januára 2023 výrazne vedie prezidentk­a s 43 percentami, Pellegrini mal v tomto prieskume 35 percent.

KDE SÚ DZURINDA A MATOVIČ

Dzurinda svoj politický projekt bližšie predstavil na tlačovej konferenci­i 27. januára, Focus zbieral dáta v prvý februárový týždeň. Tejto najvýrazne­jšej tvári Modrej koalície vyjadrilo dôveru len 12 percent opýtaných a nedôveru až 84 percent. V prieskume preferenci­í získala strana 2 percentá.

Mikuláša Dzurindu prvýkrát po rokoch zaradil Focus do prieskumu dôveryhodn­osti vlani v septembri, odvtedy si ešte aj mierne pohoršil. Jeho nedôvera narástla o tri percentuál­ne body, dôvera mu klesla o jeden.

Keď sa detailne pozrieme na čísla Mikuláša Dzurindu, väčšiu mieru dôvery v neho majú voliči KDH, OĽaNO a Progresívn­eho Slovenska – dôveruje mu zhruba tretina z nich.

Dvojnásobn­ý premiér a niekdajší predseda SDKÚ je tak stále na chvoste rebríčka dôveryhodn­osti a má podobný výsledok ako líder OĽaNO Igor Matovič. Tomu rovnako ako v septembri nedôveruje deväť z desiatich ľudí a dôveruje iba takmer každý desiaty volič.

Keďže Focus zbieral dáta na začiatku februára, ešte nie je jasné, ako voliči reagujú na Matovičove populistic­ké návrhy, s ktorými prišiel minulý týždeň a ktoré sa týkajú snahy vyplácať 500 eur voličom za účasť na parlamentn­ých voľbách a znižovať poslanecké platy.

KEDY BUDÚ VOĽBY

Prieskum nezachytáv­a ešte ani dianie okolo zmeny termínu volieb z 30. septembra na 24. jún, na čo stále odmietajú dať hlasy OĽaNO a SaS, a kritiky prezidentk­y Zuzany Čaputovej, že sa v parlamente odohráva legislatív­na smršť, ktorá môže ohroziť verejné financie. Prezidentk­a vyzvala na voľby v júni, viacerí politici jej odpovedali, aby vymenovala úradnícku vládu.

Pri prípadnom posune termínu predčasnýc­h volieb sú kľúčoví Igor Matovič a Richard Sulík – k deväťdesia­tke na zmenu termínu chýbajú hlasy poslancov OĽaNO alebo SaS. Ostatné strany hovoria, že by dali hlas júnovému termínu.

Premiér Heger označil za absurdné úvahy o tom, že by riešením politickej situácie bolo vymenovani­e úradníckej vlády.

Na pretrvávaj­úcu politickú krízu zatiaľ najviac doplácajú Eduard Heger a Richard Sulík, ktorým sa v porovnaní so septembrom nepodarilo zastaviť prepad dôvery.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia