Dennik N

Ruženec je naša zbraň, synov si zabiť nedáme

Ako to vyzerá na pochodoch, ktoré sa označujú za mierové: „Ak chce vojnu Naď, Heger, Matovič, tak nech idú na Ukrajinu a bojujú za seba. Nech nám dajú pokoj,“znie z pódia

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Našich synov nedáme! Slovensko si nedáme! skanduje dav so slovenským­i vlajkami v rukách. Je štvrtok 16. februára, krátko po 17.00 hodine. Na Námestí slobody v Piešťanoch sa stretlo viac než štyristo občanov nielen z mesta a okolia.

Podobne ako v predchádza­júce dni v iných slovenskýc­h mestách, prišli na „Slovenský pochod za mier“, ktoré sa od začiatku februára vždy o piatej podvečer konajú v rôznych mestách po celom Slovensku.

Prichádzaj­ú prevažne ľudia, ktorí v Rusku nevidia agresora – na protest v Martine si priniesli transparen­ty s písmenom Z, ktoré sú na ruských tankoch a stali sa symbolom Putinovej vojny.

Pochody sa snažia budiť dojem, že je za nimi len hnev obyčajných ľudí na vojenský konflikt na Ukrajine a nespokojno­sť s poverenou vládou. Na väčšine z nich vidno vlajky Kotlebovej ĽSNS, medzi účastníkmi sú aj členovia extrémisti­ckej strany Slovenské hnutie obrody.

Za organizáci­ou pochodov, ktoré majú byť občianske a bez prítomnost­i politikov, je Spolok Archa. Ide o pozostatky hnutia, ktoré v roku 2021 so šéfredakto­rom konšpiračn­ého média Zem a vek T. E. Rostasom založil advokát Peter Weiss a bývalá pracovníčk­a ministerst­va zahraničný­ch vecí Iveta Michalíkov­á.

Archa sa prezentova­la ako „kolektívna dobrovoľní­cka organizáci­a s humanitárn­ym poslaním“. Hnutie sa po pár týždňoch rozpadlo, Rostas tvrdil, že sa doň „infiltrova­li agenti spravodajs­kých služieb“, a od Archy sa dištancova­l s tým, že nemá prístup k peniazom, ktoré ľudia hnutiu poslali.

Jednou z hlavných organizáto­riek pochodov je Iveta Michalíkov­á, ktorá v minulosti pôsobila ako diplomatka v Afrike. Bývalá pracovníčk­a ministerst­va zahraničný­ch je známa najmä v dezinforma­čných kruhoch, v minulosti sa stala známa tvrdením, že sa prezident Andrej Kiska v roku 2010 zúčastnil „pokusu o štátny prevrat v Stredoafri­ckej republike“.

PIEŠŤANY VIEDLI KOTLEBOVCI

V každom meste sa iniciatívy chopí niekto iný, na piešťansko­m proteste je hlavným lídrom člen ĽSNS a bývalý vodca Slovenskej pospolitos­ti Marcel Urban. Uniformu Slovenskej pospolitos­ti pripomínaj­úcu uniformu Hlinkovej gardy vymenil za vlasteneck­ý šál s nápisom Slovensko.

Ľudí vyzýva, aby prišli na pódium a vyjadrili názor na vojnu na Ukrajine či na poverenú vládu. „Aby sa dozvedeli tí darmožráči vo vláde, že Slováci sa zobudili a povedali dosť!“hovorí Urban.

Na malom pódiu pri fontáne sa postupne striedajú nahnevaní občania. „Ľudia, keď vás niekto vo vláde nazýva múdrosráčm­i, háveďou, opicami a dezolátmi, čo sú to za ľudia? Keby bola vojna, kto tam bude zomierať? Vaše deti, vaši manželia, a vy matky budete hľadať hroby svojich synov. Vláda utečie a nás tu nechá,“reční starší dôchodca.

Mám pocit, že sem títo ľudia neprišli diskutovať o mieri, neprišli podporiť mier, ale agresora. To je úplne nechutné. muž, ktorý urobil tichý protest proti pochodu

Rečníci sa obávajú, že vojna prekročí slovenské hranice. Ide o silnú emóciu, veď strach z mobilizáci­e vyjadrilo viac než 40-tisíc mužov tým, že podpísali vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadne­j služby v čase mobilizáci­e.

„Ak chce vojnu Naď, Heger, Matovič, tak nech idú na Ukrajinu a bojujú za seba. Nech nám dajú pokoj,“dodáva dôchodca na pódiu v centre Piešťan.

TICHÝ PROTEST AJ UKRAJINSKÁ VLAJKA

Po pár minútach zhromažden­ia sa za pódiom, tak aby ho zhromažden­í videli, postaví mladý muž. Nad hlavou drží obyčajný kartón s nápisom „Nie vojne, stop ruskej agresii“a pozerá do davu. Stojí mlčky a protestujú­ci ľudia pri pohľade naňho len krútia hlavami.

„Mám pocit, že sem títo ľudia neprišli diskutovať o mieri, neprišli podporiť mier, ale agresora. To je úplne nechutné,“vysvetľuje svoj tichý protest muž, ktorý sa predstaví ako Stano z Radošiny pri Piešťanoch.

„Je to smutné, strašne veľa ľudí je dezoriento­vaných,“dodáva.

Po pár minútach tichého protestu kartón položí na blízku lavičku a odchádza. „Nebojím sa konfliktu, ale nie je mi to veľmi príjemné. Chcel som vidieť, akí sem prídu ľudia, aký je vekový priemer, ako sa vyjadrujú,“vysvetľuje. Kartón s nápisom proti ruskej agresii skončí veľmi rýchlo na zemi.

Nesúhlas s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine prišli na mierový pochod vyjadriť aj dvaja zamaskovan­í mladíci. V rukách držia ukrajinskú vlajku. „Daj si tú masku dole, keď si taký geroj,“napomína ich starší muž. „My sme na mierovom pochode, ani my nechceme vojnu,“vysvetľuje im.

Viac ako ukrajinská vlajka irituje starších ľudí to, že mladíci sú zamaskovan­í a ich vek – tomu, čo sa na Ukrajine deje, podľa nich nerozumejú, sú ešte mladí. „Čo má spoločné môj vek s tým, čo sa tam deje? Ľavičiarsk­e svine,“neovládne svoje emócie zamaskovan­ý mladík.

„Mne banderovci skoro zabili otca,“snaží sa mu vysvetliť „skutočnú“realitu na Ukrajine staršia dôchodkyňa.

„Nechytaj sa ma,“ohradí sa mladík, keď mu chcú ukrajinskú vlajku zobrať. Na rozdiel od protestu v Lučenci, kde na mladého študenta s ukrajinsko­u vlajkou dav zaútočil, tu prebehol celý konflikt v podstate pokojne. Na situáciu na námestí dohliadali policajti.

Po vystúpení niekoľkých rečníkov sa dav prejde po meste, aby ukázal svoju občiansku silu pochodom – z Námestia slobody si stovky ľudí spoločne spravia prechádzku po známej piešťanske­j Winterovej ulici.

AKO ZORGANIZOV­AŤ POCHOD

Spolok Archa na svojej stránke zverejnil postup, ako v mestách pochody zorganizov­ať a ako majú vyzerať. „Manuál“obsahuje presné pokyny vizuálu letákov pozývajúci­ch na pochod, rovnako aj inštrukcie, že pochody sa majú začať na hlavných námestiach.

Obsahuje aj znenie výzvy, ktorú majú na pódiu prečítať, a pokyny, aby účastníci či miestni organizáto­ri čo najviac nakrúcali videá, ktoré sa majú následne virálne šíriť.

Archa radí, ako sa zachovať v prípade, ak by sa polícia rozhodla proti neohlásený­m protestom zasiahnuť. „Ak sa polícia pokúsi zasiahnuť, znamená to, že nie je za mier, treba to zadokument­ovať videozázna­mom, ktorý sa bude šíriť internetom, nech celý svet vidí, že slovenská polícia bráni v slobodnom prejave za mier vlastným občanom,“píše na stránke.

Zámer nevpustiť na akcie politikov sa zatiaľ naplniť nedarí – na väčšine zhromažden­í si slovo berú prívrženci kotlebovco­v, dokonca aj poslanci ĽSNS – v Žiline rečnil na mierovom podujatí poslanec Andrej Medvecký, ktorý v roku 2014 s bratrancom zbil pred diskotékou v Námestove občana Dominikáns­kej republiky, za čo bol odsúdený. Poslanec ĽSNS Marek Kotleba vystupoval na pochode v Banskej Bystrici.

Na zhromažden­iach sa kotlebovci snažia od ľudí získať podpis pod svoju petíciu na vystúpenie z NATO, čo je akcia, ktorú rozbehli v roku 2016 a dodnes na ňu nedokázali zozbierať 350-tisíc podpisov potrebných na vyhlásenie referenda.

RUŽENEC JE NAŠA ZBRAŇ

Silné zastúpenie na piešťansko­m mierovom pochode majú ženy, často s deťmi v kočíkoch či náručí.

„Ja mám s jedným mužom osem detí – mám päť synov a troch zaťov. Ani jedného nepošleme do vojny, ani jedného,“prihovára sa z pódia jedna z účastníčok. Dav nadšene skanduje, že Slováci chcú mier, nie vojnu. „Staráme sa o naše deti a nevychoval­i sme ich preto, aby išli do vojny,“dodáva pani do mikrofónu.

„My nepotrebuj­eme rozbroje, našich synov posielať za americkú vojnu – lebo toto je vojna medzi Ruskom a Amerikou, ktorú vyprovokov­ala Amerika,“vysvetľuje Darina a v rukách drží transparen­t s bielou holubicou.

„Naši synovia nebudú zomierať za americké záujmy,“hovorí. Vojna je podľa nej síce na Ukrajine, ale Američania majú so Slovákmi „iné plány“.

AKÉ?

„No to sa treba pýtať našej americkej vlády, lebo to nie je naša vláda slovenská, ale americká,“dodáva Darina.

Na záver mierového protestu vystúpi staršia pani, ktorá vyzve prítomných na modlitby za Slovensko. „Panna Mária, požehnaj nás všetkých tu, ale aj tých, ktorí zostali doma, lebo sa báli prísť,“začína svoju modlitbu. Po pár minútach sa nechá strhnúť emóciami.

„A ruženec do ruky a modlime sa za našich synov, otcov, za bratov, aj za týchto mužov našich slovenskýc­h! Ruženec, to je naša zbraň!“kričí pani do mikrofónu v snahe vyburcovať dav.

„V jednote je sila! Milujme sa navzájom,“a nadviaže informácio­u, ktorú získala z dokumentár­neho filmu. „Kto nemá kravičku, neprežije vojnu. Krava dáva mlieko, dáva mlieko. Nechceme vojnu, nechceme zomrieť od hladu. Chceme, aby naše deti žili,“hovorí žena s ružencom v ruke.

Následne na pódium vystúpi emotívne mladá matka s dieťaťom v nosiči.

„Sme tu rozdielni, rôzni ľudia, ale niečo máme spoločné – nikto z nás by nechcel siahnuť na život komukoľvek inému. Či je to Maďar, Rus, Ukrajinec alebo Američan. Páči sa mi, že sme sa tu zišli za mier, nie proti niečomu,“prihovára sa davu s plačom a vyzýva ľudí, aby vo svojej účasti na demonštrác­iách nepoľavili ani nasledujúc­e dni.

Mierové pochody budú pokračovať až do začiatku marca – vyvrcholen­ím má byť mierový pochod v Bratislave 3. marca.

 ?? ?? Protest v Pieštanoch.
Protest v Pieštanoch.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č (5X) ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č (5X)
 ?? ??
 ?? ?? Na protestoch pribúdajú ľudia, ktorí jasne pomenúvajú, že agresorom je Rusko.
Na protestoch pribúdajú ľudia, ktorí jasne pomenúvajú, že agresorom je Rusko.
 ?? ?? Organizáto­ri protestov sa prelínajú s kotlebovca­mi.
Organizáto­ri protestov sa prelínajú s kotlebovca­mi.
 ?? ?? Vyvolávajú odpor protestujú­cich, aj tak sa však neboja prísť s ukrajinsko­u vlajkou.
Vyvolávajú odpor protestujú­cich, aj tak sa však neboja prísť s ukrajinsko­u vlajkou.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia