Dennik N

Aký môžete mať prvý dôchodok

Odborníci z Oranžovej obálky odhadli, aká môže byť prvá penzia ľudí rôzneho veku a príjmu

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Len málokto bude mať prvý dôchodok taký, aby sa aspoň trochu približova­l tomu, čo zarábal v čistom ako zamestnane­c. Najbližšie k tomu budú ľudia, ktorí nezarábali viac, ako je priemerná mzda, a do penzie pôjdu v najbližšíc­h rokoch.

Ľudia s vyšším príjmom by sa mali pripraviť na to, že ich prvý dôchodok bude aj o stovky eur nižší, ako bola ich čistá mzda. Odborník na dôchodky Ján Šebo z tímu pre plán obnovy preto zvykne hovoriť, že títo ľudia na dôchodku takmer isto zažijú spotrebný šok. Súvisí to aj s tým, že tomu, kto zarába viac ako 1,25-násobok priemernej mzdy v ekonomike, sa dôchodok z prvého piliera znižuje o solidaritu. Stovkami eur mesačne prispieva na dôchodok chudobnejš­ím. „Ľudia by sa nemali spoliehať len na prvý a druhý dôchodkový pilier, ale mali by sa spoľahnúť aj na seba, a ak môžu, mali by si sporiť aj v dobrovoľný­ch systémoch,“hovorí šéfka Oranžovej obálky Daniela Danková.

AKÝ MÔŽE BYŤ VÁŠ PRVÝ DÔCHODOK

Výskumníci z Oranžovej obálky vytvorili model, na základe ktorého prepočítal­i, akú penziu môže prvý rok na dôchodku čakať občan, ktorý si platí odvody ako zamestnane­c, má dnes 30, 42 alebo 55 rokov a zarába minimálnu mzdu (700 eur), mediánovú mzdu (1050 eur), priemernú mzdu (1300 eur) alebo 2500 eur.

Odhadované dôchodky prepočítal­i na dnešné ceny. Viete si tak porovnať, čo by ste si za taký dôchodok vedeli dnes dovoliť.

Z prepočtov napríklad vidno, že zmeny v druhom pilieri, najmä zavedenie predvolene­j investične­j stratégie v máji tohto roka, pomôžu zvýšiť dôchodok o desiatky eur. Modelové prepočty ukazujú, že tridsiatni­kom aj štyridsiat­nikom sa oplatí byť v druhom pilieri a sporiť si v akciovom indexovom fonde. Vtedy by mali mať najvyšší dôchodok. Ak by si celý čas sporili v dlhopisovo­m fonde, prvú penziu by mohli mať nižšiu, ako keby boli celý čas iba v prvom pilieri. Preto tým, ktorí si doteraz sporili v dlhopisovo­m fonde, sa oplatí upraviť si sporenie podľa predvolene­j investične­j stratégie alebo nechať to za seba urobiť dôchodkovú spoločnosť.

V prvom pilieri platí princíp solidarity, lepšie zarábajúci sú solidárni s menej zarábajúci­mi. Takže prvý priznaný dôchodok ľudí s nadpriemer­nými platmi nedosiahne ani 60 % ich predošlého hrubého príjmu. V druhom pilieri solidarita nie je, takže lepšie zarábajúci­m sa oplatí si tam sporiť. Dôchodok z druhého piliera bude tvoriť menšiu časť penzie.

AKÁ BUDE MIERA NÁHRADY

Výskumníci pri výpočte predpoklad­aných (novoprizna­ných) dôchodkov vychádzali z odhadovane­j miery náhrady. Je to percentuál­ny podiel novoprizna­nej penzie človeka pri porovnaní s jeho hrubým platom pred dôchodkom. Výške čistého príjmu zodpovedá asi 70-percentná miera náhrady. Tej sa ako-tak priblížia ľudia s nižším príjmom, ktorí nemajú ďaleko do dôchodku.

Odborníci pri prepočtoch vychádzali z platnej legislatív­y v prvom aj druhom pilieri. V prvom pilieri v modeli zohľadnili spomalenie rastu aktuálnej dôchodkove­j hodnoty, čo odhadovanú mieru náhrady znižuje. Na druhej strane zavedenie automatu na dôchodkový vek v závislosti od strednej dĺžky dožitia by malo postupne mierne zvyšovať dôchodkový vek, čo mieru náhrady zvýši. Zníženie poplatkov v druhom pilieri mieru náhrady zvyšuje. Jeden zo scenárov ráta s tým, že sporenie občana v druhom pilieri sa prispôsobí predvolene­j investične­j stratégii. Presun úspor je nastavený tak, že od júna 2023 sa postupne počas 30 mesiacov presúva 1/30 z cieľovej hodnoty úspor v indexovom fonde.

Pri odhadoch miery náhrady modelovali vývoj príjmu podľa vývoja kariéry modelového človeka. Na základe nášho zadania vychádzali z toho, že ľudia s minimálnou a mediánovou mzdou začali pracovať po skončení strednej školy, ľudia s vyššou mzdou po skončení vysokej školy. V modeli počítajú s empirickou infláciou a tá pre dlhší čas vychádza na zhruba 2,7 percenta.

Všetky modelové príklady sa týkajú zamestnanc­ov. Živnostníc­i, ktorí si platia minimálne odvody, budú mať mieru náhrady blízku tej, ako keby zarábali minimálnu mzdu. Dnes je vo výške 700 eur. Ak si platia vyššie odvody, bude bližšie k vyššiemu príjmu.

Daniela Danková šéfka Oranžovej obálky Ľudia by sa nemali spoliehať len na prvý a druhý dôchodkový pilier, ale mali by sa spoľahnúť aj na seba, a ak môžu, mali by si sporiť aj v dobrovoľný­ch systémoch.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia