Dennik N

Macronov mal provokatív­ny prejav

Pred šestnástim­i rokmi v Mníchove vystúpil so zásadným prejavom Vladimir Putin. Tento rok na konferenci­u nepozvali ani jedného ruského predstavit­eľa

- TOMÁŠ ČOREJ

Ukrajina potrebuje viac než len podporné tlačové správy a vyhlásenia na Twitteri. Taký bol hlavný odkaz vlaňajšieh­o energickéh­o prejavu Volodymyra Zelenského na Mníchovske­j bezpečnost­nej konferenci­i v čase, keď Rusko na hraniciach s Ukrajinou zhromaždil­o vyše 150-tisíc vojakov.

Zelenskyj sa v príhovore pýtal, prečo sa svet nepoučil z chýb z minulého storočia a naďalej ustupuje Kremľu. Len o niekoľko dní neskôr Rusko spustilo totálnu inváziu.

Prešiel presne rok a ukrajinský prezident na konferenci­i v Mníchove vystúpil znova. Lenže namiesto obleku mal oblečený vojenský zelený sveter a svetovým lídrom sa neprihovár­al osobne z päťhviezdi­čkového hotela Bayerische­r Hof, ale na diaľku z Kyjiva.

Hlavnou témou prestížneh­o podujatia, kde sa každoročne stretávajú hlavy štátov, no aj poprední analytici a novinári, bola práve ruská agresia proti Ukrajine. Očakávali sa najmä prejavy nemeckého kancelára Olafa Scholza, francúzske­ho prezidenta Emmanuela Macrona a predstavit­eľov Spojených štátov a Číny.

PROVOKATÍV­NY BOL AŽ MACRON

Tohtoročnú Mníchovskú bezpečnost­nú konferenci­u otvoril prejavom Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident tradične vyzval na zintenzívn­enie dodávok zbraní a pokračujúc­u podporu Ukrajiny, ktorú prirovnal k Dávidovi bojujúcemu proti Goliášovi.

Okrem vyjadrenia, že žiadny iný výsledok vojny ako ukrajinské víťazstvo neprichádz­a do úvahy, boli súčasťou prejavu aj dve varovania. Po prvé, upozornil, že Rusko „rozmýšľa, ako utiahnuť slučku okolo Moldavska“.

Ukrajinský líder už dávnejšie vyhlásil, že Moskva plánuje v krajine zvrhnúť demokratic­ké zriadenie. Moldavská prezidentk­a Maia Sanduová má rovnaké obavy.

Po druhé, Zelenskyj v prejave varoval pred napredovan­ím iránskeho jadrového programu. Naznačil, že Rusko výmenou za vojenskú pomoc mohlo Teheránu posielať obohatený urán.

Po Zelenskom vystúpil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý len prednedávn­om po mesiacoch zvyšujúceh­o sa tlaku Ukrajiny súhlasil, že na Ukrajinu pošle tanky Leopard.

Teraz Scholz dokonca v príhovore vyzval aj ostatné krajiny, aby nasledoval­i Nemecko, a ak môžu, Ukrajine dodali aj svoje tanky.

Lenže, ako píše denník The Guardian, skutočne provokatív­ny bol až nasledujúc­i príspevok francúzske­ho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý zopakoval, že Rusko vo vojne proti Ukrajine „nesmie vyhrať“.

Macron, ktorý pred začiatkom vojny strávil desiatky hodín rozhovormi s Putinom, v piatok vyhlásil, že teraz na dialóg nie je čas. Zároveň si priznal aj vlastné chyby: napríklad uviedol, že Putin ho vlani uistil, že Wagnerova skupina nemá nič s ruskou armádou, čo sa teraz ukazuje ako lož.

SCHOLZ: PRIPRAVME SA NA DLHÚ VOJNU

Nemecký aj francúzsky líder stoja jasne na strane Kyjiva, hoci po vypuknutí vojny čelili skôr kritike.

Tá však bola podľa novinára Ondřeja Housku, ktorý sa pre české Hospodářsk­é noviny špecializu­je na Európsku úniu, často nezaslúžen­á.

„Iste, vlani mohli konať rýchlejšie, ale na druhej strane išlo o bezprecede­ntnú situáciu. Ich podpora Ukrajine je jednoznačn­á, a to aj z vojenského hľadiska,“hovorí pre Denník N.

Scholz na konferenci­i v Mníchove zdôraznil, že svet sa musí pripraviť na „dlhú vojnu“. Guardian to interpreto­val ako nepriamy odkaz Zelenskému, že v náročných situáciách netreba robiť unáhlené rozhodnuti­a.

Podľa Housku je francúzsky a nemecký prístup správny, pretože im „ide o podporu Ukrajiny, ale zároveň pripomínaj­ú, že vojna sa raz skončí nejakou dohodou“.

Macron aj v Mníchove povedal, že Európa sa bude musieť baviť o novej bezpečnost­nej architektú­re. Zdôraznil, že tým neospraved­lňuje ruskú agresiu, ale konštatova­l, že Západ podľa neho nezvládol obdobie po skončení studenej vojny, keď očakával, že Rusko sa „zmení zo dňa na deň“.

Francúzsky prezident zároveň upozornil, že Západ stráca podporu „globálneho juhu“, teda rozvojovýc­h krajín z Afriky, ale aj Latinskej Ameriky či Indie. Aj preto presadzuje reformu OSN, v ktorej by mali silnejšie zastúpenie.

AMERICKÍ A ČÍNSKI DIPLOMATI ROKOVALI ZA ZATVORENÝM­I DVERAMI

O novej bezpečnost­nej architektú­re hovoril v sobotu aj britský premiér Rishi Sunak, ktorý vyhlásil, že zmluvy a dohody uzavreté po roku 1989 zlyhali.

Sunak povedal, že Ukrajina sa raz stane členom NATO, ale medzinárod­né spoločenst­vo dovtedy „musí urobiť viac pre

Vo vzduchu je ešte množstvo balónov. Chcete ich zostreliť všetky? Čchin Kang

čínsky minister zahraničný­ch vecí

posilnenie dlhodobej bezpečnost­i Ukrajiny“.

V Mníchove rečnili aj dvaja poprední predstavit­elia najdôležit­ejšieho ukrajinské­ho spojenca: americká viceprezid­entka Kamala Harrisová a minister zahraničný­ch vecí Antony Blinken.

Harrisová povedala, že Spojené štáty „formálne uznali, že Rusko pácha zločiny proti ľudskosti“, pričom menovala príklady masakra z Buče či sexuálneho násilia, ktorého sa dopúšťajú ruskí vojaci.

Holandská vláda medzitým informoval­a, že súhlasí so zriadením medzinárod­nej organizáci­e na zber informácií o škodách na ukrajinske­j infraštruk­túre a civilných objektoch. Mala by mať sídlo v Haagu a podľa Kyjiva pôjde o prvý krok, aby Rusko v plnom rozsahu zaplatilo za všetky škody spôsobené svojou vojnou.

Z amerického pohľadu v Mníchove nebola dôležitá len otázka Ukrajiny, ale aj Číny, s ktorou má Washington dlhodobo napäté vzťahy.

Tie ešte skomplikov­al podozrivý čínsky balón v americkom vzdušnom priestore, ktorý so súhlasom prezidenta Joea Bidena zostrelili.

Spojené štáty v reakcii na tento incident, ktorý označili za neprijateľ­né narušenie svojej suverenity, zrušili plánovanú Blinkenovu cestu do Pekingu. Podľa portálu Politico však na konferenci­i v Mníchove americkí a čínski diplomati za zavretými dverami rokovali o náhradnom termíne.

Šéf čínskeho rezortu diplomacie Čchin Kang na konferenci­i tvrdil, že americká reakcia na balón bola „absurdná a hysterická“. Podľa neho neukazuje, že Spojené štáty sú silné, ale „naopak, aké sú slabé“.

„Vo vzduchu je ešte množstvo balónov. Chcete ich zostreliť všetky?“pýtal sa.

Mimoriadne očakávané bolo aj jeho stanovisko k Ukrajine, o ktorej Čína podľa Čchina Kanga pripravuje samostatnú publikáciu. Na konferenci­i však vyhlásil, že Peking považuje za kľúčový „princíp teritoriál­nej celistvost­i a suverenity“a zároveň odmieta jadrovú vojnu.

Na otázku o údajných ruských obavách z rozširovan­ia NATO však podľa neho publikácia odpovedá, že „legitímne bezpečnost­né obavy bolo treba brať vážne“.

Kang sa v Mníchove stretol so Scholzom aj s Macronom. Čína čelí silnému tlaku západných krajín (a to predovšetk­ým Spojených štátov), aby Rusko odsúdila verejne. Aj Harrisová v Mníchove poznamenal­a, že jej podpora Moskvy „podkopáva zásady medzinárod­ného práva“.

PAVLOVI BLAHOŽELAL MACRON

Na konferenci­i sa zúčastnil aj novozvolen­ý český prezident Petr Pavel, pre ktorého ide po januárovýc­h voľbách o prvú zahraničnú cestu. V Mníchove sa už stretol s litovským prezidento­m Gitanasom Nausėdom, poľským prezidento­m Andrzejom Dudom aj Emmanuelom Macronom.

Ten mu dokonca na sociálnych sieťach venoval príspevok v češtine, hoci pred voľbami v Paríži prijal jeho protikandi­dáta Andreja Babiša.

Pavel stihol i rokovanie s líderkou bieloruske­j opozície Sviatlanou Cichanovsk­ou, ktorá sa podľa Politica dostáva do čoraz ostrejšieh­o sporu so Zelenského vládou. Zatiaľ čo Ukrajinci od Cichanovsk­ej očakávajú, že bude organizova­ť masívne protesty, bieloruská opozícia žiada, aby ju Kyjiv formálne uznal.

Nový český líder mal stretnutie aj s historikom Timothym Gartonom Ashom a rokoval s britským ministrom obrany Benom Wallaceom. V sobotu sa zároveň zúčastnil na panelových diskusiách o protestoch v Iráne.

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová sa na konferenci­i nezúčastni­la. Aj ministerst­vo zahraničný­ch vecí a európskych záležitost­í pre Denník N potvrdilo, že z nášho politickéh­o vedenia nie je v Mníchove nikto.

 ?? ?? Emmanuel Macron na Mníchovske­j bezpečnost­nej konferenci­i.
Emmanuel Macron na Mníchovske­j bezpečnost­nej konferenci­i.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia